Ce alimente să nu consumi cu o zi înainte să faci analize este bine să știi. Asta dacă vrei ca rezultatele să fie concludente și relevante. De obicei, înaintea investigațiilor medicale, specialiștii ne instruiesc cu privire la ceea ce avem de făcut. Dar nu strică să știi dinainte ce alimente să nu consumi cu o zi înainte să faci analize.
Cuprins
- 1 De ce se fac analizele „pe stomacul gol’
- 2 Pentru ce tip de analize nu trebuie să mănânci și să bei înainte
- 3 Ce alimente să nu consumi cu o zi înainte să faci analize
- 4 Ce să nu consumi înainte de analize
Cele mai multe dintre analizele de sânge și nu numai se recomandă a fi efectuate „à jeun‘. Aceasta este denumirea dată de specialiști dar, pe înțelesul tuturor, înseamnă „pe nemâncate’ sau „pe stomacul gol’. Și nu degeaba trebuie respectată această regulă. Căci de rezultatele analizelor depinde precizia diagnosticului și stabilirea eventualelor tratamente ulterioare.
Cuprins
De ce se fac analizele „pe stomacul gol’
Prima regulă impusă de cadrele medicale este să nu se consume nicicun aliment cu minimum 12 ore înainte de recoltarea analizelor de sânge. Drept urmare, dacă ai programare pentru recoltarea de sânge la ora 8:00 dimineața, nu vei mai mânca nimic și nu vei mai avea voie să bei decât apă plată după ora 20:00 în seara precedentă. Nici fumatul nu este recomandat. Iar de crezi că o banală gumă de mestecat trece neobservată, te înșeli. Aceasta stimulează digestia și poate afecta rezultatele finale.
În mod normal, apa plată nu are cum să influențeze analizele de sânge. Dimpotrivă, apa hidratează și scoate venele în evidență. Ba chiar sunt persoane cărora li se recomandă să bea apă înainte, pentru a face mai ușoară recoltarea probelor. Totuși, dacă medicul îți spune să nu bei nici apă înainte de recoltare, respectă-i sfatul! La fel trebuie să procedezi și dacă iei anumite medicamente pentru boli cronice.
Pentru anumite analize, precum cele destinate evaluării funcțiilor ficatului sau al nivelului de trigliceride, nu trebuie să consumi niciun tip de alcool cu minimum 24 ore înainte de recoltare. De ce? Pentru că alcoolul rămâne în sânge chiar și câteva zile. Iar asta va duce la denaturarea rezultatelor.
Pentru ce tip de analize nu trebuie să mănânci și să bei înainte
În funcție de investigații și de scopul acestora, medicul îți va spune ce alimente să nu consumi cu o zi înainte să faci analize. Și nu toate analizele necesită postul anterior. Totuși, sunt câteva investigații înaintea cărora trebuie să nu bei și să nu mănânci nimic. Iată care sunt:
Hemoleucograma
Este ceea ce numim popular set de analize de rutină. Și pentru ca rezultatele să fie concludente, nu trebuie să bei și să mănânci cu măcar 10 ore înainte.
Glucoza serică
Popular, o cunoaștem sub numele de glicemie. Aceasta măsoară nivelul zahărului din sânge și poate ajuta în diagnosticarea diabetului zaharat. Consumul alimentelor sau al băuturilor înainte de recoltare va oferi un rezultat eronat.
Profilul lipidic
Măsoară nivelul colesterolului (HDL și LDL), precum și al trigliceridelor. Astfel, vei putea afla care este nivelul grăsimilor din sânge. Or, cum bine știi, nivelurile crescute de grăsimi din sânge sporesc riscul de boli cardiovasculare și de accident vascular cerebral. Se recomandă a fi recoltate probe pe nemâncate.
Analize pentru rinichi
Testele de verificare a funcției renale necesită recoltare à jeun. Creatinina, ureea serică și eGFR arată cât de bine funcționează rinichii. Și consumul de alimente și de băuturi poate da rezultate eronate.
GGT
Este vorba despre ceea ce medicii numesc gama glutamil transferază. Măsoară nivelul enzimei GGT. Valorile mari pot indica boli ale ficatului, ale vezicii biliare sau consumul sporit de alcool. Trebuie ca, în ziua precedentă recoltării, să renunți la alcool și la anumite medicamente, căci pot afecta negativ rezultatele.
Teste pentru anemie
Fie că vorbim despre evaluarea nivelului de fier, fie de cantitatea de vitamina B12 sau a altor vitamine și minerale din organism, se recomandă pauza alimentară înainte de recoltare. Și unele medicamente pot interfera cu rezultatele analizelor.
Exudatul faringian
Înainte de această investigație se recomandă să nu se mănânce și să nu se bea nici măcar apă. De ce? Pentru că orice aliment sau strop de apă înghițit scade cantitatea de germeni de la nivelul faringelui. Or, tocmai acesta este scopul testului. Iar dacă nu respecți recomandarea, rezultatul va fi neconcludent, iar medicul poate solicita repetarea testului.
Nu ai voie nici să te speli pe dinți sau să folosești apa de gură. La fel de important este ca testul să fie efectuat înainte cu minimum 5 zile de orice tip de tratament cu antibiotice. Este interzis și să fumezi cu 2 ore înainte de recoltare.
Probe de urină
Există situații în care medicul îți va cere să întrerupi administrarea medicamentelor și consumul unor alimente care pot interfera cu rezultatul analizei. În unele cazuri, chiar și cu până la 72 ore înainte de recoltare. Alimentele dulci și cele bogate în grăsimi pot da rezultate eronate.
Probe de materii fecale
Timp de o săptămână înainte de recoltare nu se administrează bariu, uleiuri minerale, laxative, supozitoare, creme, lubrifianți. Timp de 3 zile înainte de recoltare, nu se vor consuma băuturi alcoolice. Sângele menstrual, urina hematurică sau sângerările rectale pot duce la obținerea de rezultate fals pozitive.
Probe de spermă
Recoltarea se efectuează după 3 zile de abstinență sexuală și oprirea consumului de cafea, tutun și alcool.
Endoscopie și colonoscopie
În cazul acestor teste imagistice trebuie respectate reguli stricte. Și asta pentru că orice urmă de aliment nedigerat duce la repetarea testelor, rezultatele nefiind concludente. Nu se recomandă consumul de fructe și legume cu pielițe și semințe, sucurile acidulate și mai ales cele de culoare roșie, laptele și produsele lactate, cu 24 ore înainte de test.
Ce alimente să nu consumi cu o zi înainte să faci analize
Deși multă lume crede contrariul, nu doar anumite alimente afectează rezultatele analizelor, ci toate alimentele și băuturile. Pentru a evita interpretarea eronată a rezultatul analizelor de laborator, procedura standard de recoltare a probelor de sânge prevede 10-12 ore de repaus alimentar.
Consumul de alimente și băuturi înainte de recoltare duce la valori crescute
-cu până la 50% ale trigliceridelor;
-cu până la 15-20% ale glicemiei, transaminazelor, bilirubinei, fosfatilor anorganici;
-cu până la 10 % ale potasiului;
-cu până la 5% ale aminioacizilor, proteinelor, ureei, acidului uric, sodiului, cacliului, fierului, colesterolului.
Totuși, dacă nu ai de făcut teste cu recomandări precise, poți consuma anumite alimente în ziua premergătoare recoltării. Legumele verzi, care nu conțin amidon, sunt alegerea ideală. Supele de legume, carnea albă slabă și alimentele bogate în acizi grași esențiali țin de foame și nici nu afectează substanțial rezultatele.
Referitor la ce alimente să nu consumi cu o zi înainte să faci analize, Dr. Do Thi Hoang Ha de la Vinmec Hai Phong International General Hospital spune: „Să nu bei alcool, bere, cafea sau băuturi care conțin alcool ori cofeină. Să nu iei energizante. Să nu consumi alimente bogate în grăsimi. Să nu mănânci dulciuri, bomboane.’ Pe de altă parte, el recomandă aportul sporit de apă.
Ce să nu consumi înainte de analize
Nicotina și cofeina
Consumate în dimineața recoltării pot accelera ritmul cardiac. Acesta, în lipsa micului dejun, poate duce la stări de stres și anxietate. În plus, cresc concentrațiile hormonilor, în special ale adrenalinei, cortizolului și ale acizilor grași.
Medicamente și suplimente
Vitaminele, mineralele și suplimentele din plante se află și ele pe lista cu ce alimente să nu consumi cu o zi înainte să faci analize. Anticoncepționalele, anticonvulsivele, medicamentele pentru reglarea presiunii arteriale, diureticele, corticosteroizii, antidepresivele sau niacina interferează întotdeauna cu rezultatele unei probe de sânge. Și pot influența și valorile colesterolului.
Alimente și băuturi
Așadar, e imperios necesar să nu consumi nimic cu minimum 12 ore înainte de analize. Iar în ziua precedentă, ar trebui evitate: sucurile, mai ales cele de culoare roșie, laptele, lactatele, cafeaua, ceaiurile, băuturile acidulate, alcoolul, alimentele cu conținut de zahăr, guma de mestecat și produsele din tutun.
Se recomandă un meniu cât mai dietetic, care să nu conțină alimente cu un aport mare de zahăr, bogate în grăsimi sau alcool. Inclusiv consumul cu o zi înainte a acestui tip de alimente poate modifica rezultatele analizelor.
Exerciții fizice
Poate părea ciudat, dar nici exercițiile fizice nu sunt recomandate cu o zi înainte de recoltarea probelor de sânge. Prea mult efort fizic cu o zi înainte de recoltare poate ducela creșterea unor parametri precum: testele funcției hepatice, activitatea LDH și nivelul CK (proteina eliberată în sânge de la mușchi). Statul în picioare mai mult decât de obicei în aceeași poziție se manifestă adesea prin proteinurie ortostatică, adică o cantitate crescută de proteine în urină.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: webmd.com, vinmec.com,
Citește și Care este diferența dintre varza albă și varza roșie