Alimente pe care să nu le gătești sau încălzești în cuptorul cu microunde există. Chiar dacă te-ai obișnuit mult cu aparatul atât de utilizat în zilele noastre. Deși nu te-ai fi gândit, microundele pot distruge anumite mâncăruri. Iar anumite alimente pot distruge cuptorul cu microunde. Așa că trebuie să știi care sunt acele alimente pe care să nu le gătești sau încălzești în cuptorul cu microunde.
Cuprins
Cuptorul cu microunde se numără printre electrocasnicele nelipsite din bucătărie. Este ușor de folosit, comod și rapid. Și poate fi folosit chiar și de copii. Totuși, este important să fim conștienți că nu toate alimentele se pretează a fi gătite sau încălzite în acest aparat. Unele alimente pot fi distruse sau pot deveni periculoase în timpul procesului de încălzire cu microunde. Iar altele pot distruge aparatul în sine. Așa că trebuie să știi care sunt acele alimente pe care să nu le gătești sau încălzești în cuptorul cu microunde.
Alimente pe care să nu le gătești sau încălzești în cuptorul cu microunde
Se spune că mâncarea reîncălzită nu mai este la fel de gustoasă. Totuși, în zilele noastre, aceasta este baza alimentației. Și sunt multe situații în care suntem nevoiți să consumăm alimente reîncălzite sau preparate rapid în cuptorul cu microunde. Iar această ustensilă magică ne este de mare ajutor. Căci, în numai câteva minute, poți obține un preparat savuros dintr-o bucată de carne abia scoasă din congelator.
Problema este că nu orice poate fi băgat în cuptorul cu microunde. Și sunt destule alimente pe care să nu le gătești sau încălzești în cuptorul cu microunde. Unele dintre ele pot elibera toxine, se pot arde sau topi și chiar pot exploda în contact cu micrundele. Și poate chiar azi le-ai încălzit pe unele dintre ele astfel. Dar faptul că încă nu ai pățit nimic nu înseamnă că nu există alimente pe care să nu le gătești sau încălzești în cuptorul cu microunde. Așadar, învață să te protejezi pe viitor. Și iată care sunt acele alimente pe care să nu le gătești sau încălzești în cuptorul cu microunde:
1.Ouăle
Ouăle, mai ales întregi, nu au ce să caute în cuptorul cu microunde. Și asta pentru că pot exploda din cauza presiunii care se creează sub coajă. Aburul generat în interior nu are pe unde să iasă și poate provoca explozia. Pentru a se evita acest pericol, ouăle trebuie fierte în prealabil și curățate de coajă. Chiar și așa, oul lăsat întreg poate exploda. Resturile de omletă, ouă ochiuri sau de frittata devin gumoase în contact cu microundele.
Așa că cel mai bine ar fi să nu te gândești să încălzești sau să prepari ouă la microunde. Dacă chiar nu ai încotro, atunci taie oul fiert în sferturi înainte de a-l încălzi. Sau poți să încălzești apă pe aragaz sau în fierbătorul electric. Pune oul fiert într-o cană și toarnă apa fierbinte deasupra. Lasă-l câteva minute și va fi bun de mâncat.
2.Carnea
Carnea crudă, precum cea de pui ori de vită, nu trebuie încălzită direct în cuptorul cu microunde. Și asta pentru că se încălzește neuniform, ceea ce poate duce la o gătirea inadecvată a cărnii. În plus, temperatura scăzută a cuptorului cu microunde poate permite dezvoltarea bacteriilor, în loc să le distrugă. Este mai sigur să gătești carnea crudă folosind metode convenționale, cum ar fi prăjirea sau coacerea.
Șunca presată, baconul, cremvurștii, cârnații trebuie preparate pe plită sau la cuptor. În contact cu microundele, carnea procesată tinde să dezvolte produși de oxidare a colesterolului. Iar aceștia sunt principalii vinovați pentru declanșarea bolilor coronariene. În plus, duc la apariția inflamației în organism.
3.Cartofii
Oricât de ciudat ți s-ar părea, cartofii se numără printre acele alimente pe care să nu le gătești sau încălzești în cuptorul cu microunde. Și asta pentru că pot conține bacterii de tip Clostridium, care afectează intestinele și sistemul nervos central. De aceea, necesită tratament termic adecvat. În plus, în contact cu microundele, cartofii devin tari, gumoși și lipsiți de gust.
Cartofii prăjiți sunt cel mai greu de reîncălzit. Își pierd rapid aroma și savoarea, mai ales dacă sunt crocanți. Așa că cel mai bine îi reîncălzești în cuptor sau într-o tigaie antiaderentă, cu puțin ulei. Dacă alegi cuptorul, ai grijă să nu folosești folie de aluminiu. Aceasta creează un mediu umed care afectează calitatea cartofilor.
4.Pizza
Pizza este probabil alimentul care a fost pus la microunde de cele mai multe ori după cafeaua cu lapte. Dar gătitul la microunde strică textura blatului și a feliilor de pizza. Iar acest lucru poate duce la deranjamente digestive. Cele mai bune variante pentru a recupera aroma intensă și textura crocantă sunt tigaia sau cuptorul.
În plus, sosul de tomate în general nu are căuta la microunde. Aburul și temperatura ridicată pot duce la arderea sosului și degradarea acestuia. Se poate întâmpla chiar să sară stropi din el și să murdărească tot cuptorul.
5.Pastele
Pastele reci au tendința de a absorbi tot sosul și de a deveni uscate și lipcioase. Să le introduci în cuptorul cu microunde nu face decât să le usuce și mai tare și să le distrugă textura și gustul. În plus, sosul se poate tăia în contact cu microundele. Cel mai practic mod de a le încălzi este să le adaugi puțină apă și să le pui într-o tigaie pe aragaz.
6.Laptele
Este unul dintre cele mai sănătoase alimente datorită conţinutului său bogat în calciu şi minerale. Încălzirea la microunde a laptelui nu este o idee bună. Deoarece există posibilitatea ca unele părţi din recipient să fie mult prea fierbinţi, în timp ce altele pot rămâne reci. În plus, căldura în exces va distruge calitatea nutriţională a laptelui.
7.Sfecla
Sfecla este bogată in nitrați. Când aceștia sunt încălziți la microunde, se transformă în nitrosamine, care, potrivit studiilor, pot fi cancerigene. Din fericire, sfecla fiartă este foarte bună și rece, așa că evită să o mai încălzești.
8.Citricele
Fructele cu coajă groasă, precum citricele sau mango, nu ar trebui încălzite în cuptorul cu microunde. Acestea pot exploda din cauza acumulării de presiune în interiorul cojii. De asemenea, coaja se poate carboniza și arde în cuptorul cu microunde, deteriorând aparatul și afectând gustul fructului.
9. Ardeii iuți
De orice culoare ar fi, ardeii conțin capsaicină, acea substanță care îi face iuți și foarte benefici pentru sănătate. În contact cu microundele, capsaicina se răspîndește în aburi. Iar când deschizi cuptorul, riști să suferi arsuri ale căilor respiratorii și iritații ale ochilor și nasului. Cuptorul, tigaia sau grătarul pot fi opțiuni alternative.
10.Apa
Dacă te gândești că e mult mai rapid să încălzești o cană cu apă la microunde decât pe aragaz, mai bine renunță. Supraîncălzirea apei în contact cu microundele creează un efect de vulcan. Chiar dacă nu obervi bule de fierbere la suprafață, ca pe aragaz. În cazuri rare, poate provoca chiar o explozie. Drept urmare, fie pui în apa din cană puțin zahăr, pliculețul de ceai sau o felie de fruct, fie încălzești apa altfel.
Ce să nu bagi niciodată în cuptorul cu microunde
Acum,e important să știi că și recipientele în care le pui contează. Ba mai mult, dacă-ți trece prin cap să lași cuptorul cu microunde să meargă în gol, trebuie să știi că te expui unui risc major. Fără un recipient care să absoarbă microundele, acestea sunt trimise înapoi către magnetron. Iar asta poate duce la declanșarea unui incendiu, pe lângă faptul că distruge aparatul.
1.Caserole din spumă poliuretanică
Recipientele din spumă sau din polistiren expandat au devenit destul de populare în ultimii ani. Mai ales pentru livrarea mâncărurilor calde la domiciliu. Numai că acestea ar trebui aruncate imediat după aceea. Căci, în contact cu microundele, acestea emană substanțe dăunătoare pentru organism, care se impregnează în alimente. În plus, se pot topi sau pot chiar să se aprindă în cuptorul cu microunde.
2.Recipiente de plastic neadecvate
Nu toate recipientele din plastic sunt sigure pentru utilizarea în cuptorul cu microunde. Anumite tipuri de plastic pot elibera substanțe chimice dăunătoare atunci când sunt încălzite. Asigură-te că folosești doar recipiente marcate ca „rezistente la microunde' sau „apte pentru microunde'. În caz contrar, transferă alimentele în recipiente de sticlă sau ceramică înainte de încălzire.
3.Recipiente metalice
Metalele nu trebuie introduse în cuptorul cu microunde. Căci pot provoca scântei și chiar incendii. Acest lucru înseamnă că alimentele cu ambalaj metalic, cum ar fi folia de aluminiu sau bolurile de inox, nu trebuie introduse în cuptorul cu microunde. Înlocuiește ambalajul metalic cu cel de hârtie sau transferă alimentele într-un recipient sigur pentru microunde.
4.Caserolele cu mânere
Recipientele cu mânere pot conține metal. Ceea ce poate duce la aprinderi spontane în timpul încălzirii la microunde.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: realsimple.com, southernliving.com,
Citește și Ce alimente să nu ai în casă dacă vrei să slăbești