Alimente sănătoase pentru dinți

 Barba Mirela
.

Alimente sănătoase pentru dinți trebuie incluse în meniul zilnic. Tot ceea ce băgăm în gură influențează sănătatea orală și a întregului trup. Și trebuie să înțelegem că o dantură bine îngrijită nu se cariază și nici nu afectează buna funcționare a organismului. Așadar, e cazul să consumi și tu cât mai multe alimente sănătoase pentru dinți.

Trebuie să recunoști că un zâmbet impecabil este o carte de vizită. Și numai de tine depinde să ai o dantură hollywoodiană. Consumând alimente sănătoase pentru dinți și vizitând periodic cabinetul stomatologic ai toate șansele să te bucuri de un zâmbet perfect și de o sănătate de invidiat.

Dinții stricați „mănâncă' sănătatea

Pentru multă lume, carierea și pierderea dinților pare a fi ceva normal, odată cu înaintarea în vârstă. Poate doar aspectul inestetic al gurii să fie mai deranjant. Și mulți ajung să-și ascundă zâmbetul în palmă, fără să se gândească la faptul că sănătatea întregului organism depinde de starea de sănătate a danturii.

De la inimă la creier, toate au de suferit! Ei bine, da, dantura stricată îmbolnăvește inima. Iar menținerea unei stări de sănătate orală optimă previne apariția afecțiunilor cardiovasculare, digestive și chiar a neșterilor premature. Or, periajul rar sau incorect al dinților poate duce la apariția unor boli aparent independente de sănătatea dentară. O banală rănire a gingiei bolnave sau incorect îngrijite permite bacteriilor din gură să ajungă în sânge. De aici până la posibilitatea infectării mucoasei interioarei a inimii, așa-numita endocardită, nu mai e decât un pas.

După cum au arătat studii recente, bolile inimii, arterele înfundate și accidentele vasculare cerebrale pot avea legătură cu parodontita. Este vorba despre o formă severă de inflamare a gingiilor. Problemele digestive și tulburările de alimentație sunt frecvente la persoanele cărora lipsa dinților sau inflamarea gingiilor le împiedică mestecarea corespunzătoare a alimentelor. Cercetătorii spun că pierderea dinților înaintea vârstei de 35 ani este un factor de risc pentru apariției demenței Alzheimer.

Ba chiar și greutatea prea mică a bebelușilor la naștere sau venirea lor prematură pe lume pot avea legătură cu gingiile netratate. Pe de altă parte, unele afecțiuni deja existente în organism duc la stricarea danturii și la inflamarea gingiilor. Așa se întâmplă în cazul diabetului, care crește riscul de infecție și de boală parodontală. Osteoporoza reduce densitatea oaselor maxilare, iar Sindromul Sjogren distruge glandele salivare.

Alimente de care să-ți ferești dinții

Cred că și acum îți sună în minte vorbele mamei și ale bunicelor: „Nu mai mânca atâtea bomboane, că-ți strici dințișorii!'. Și ar fi bine să le fi urmat sfatul. Căci consumul excesiv de dulciuri și mai ales de ciocolată provoacă în timp carii și, uneori, chiar fracturi dentare. E important să avem grijă ce mâncăm, deoarece alimentația influențează direct dantura în viața de zi cu zi.

„Pentru a stimula funcția de autocurățare a dinților avem nevoie de o alimentație bazată pe multe fructe, legume și alte componente neprocesate. Funcția de autocurățare a dinților se activează atât direct, cât și prin cantitatea crescută de salivă produsă. Ce rol are saliva? Saliva are rol de spălare a dinților. Dar asta nu înseamnă să uităm de periajul pe dinți de minimum două ori pe zi – dimineața și seara.', ne sfătuiește dr. Lorelei Nassar.

Există și o listă a alimentelor care sunt mai puțin prietenoase cu dinții.

Alimentele moi și lipicioase

Includem aici tot ce e făcut din aluat. Aceste alimente nu sunt potrivite pentru dinți. Căci rămân aderente mult timp. Asta duce la formarea de placă bacteriană și carii, acumulându-se microbi și toxine microbiene. Consumul excesiv al alimentelor ce conțin amidon (chipsuri, covrigei, biscuiți), chiar dacă nu sunt dulci, poate fi problematic. Acestea se pot lipi de dinți și de aici ne confruntăm cu apariția cariilor.

Ceai și cafea

Consumate în exces produc pete pe dinți. În ciuda îngrijirii corespunzătoare, petele sugerează neglijență și un aspect îmbătrânit prematur.

Citrice

În ciuda componentelor nutriționale extrem de sănătoase, citricele trebuie consumate cu moderație. Întrucât sunt foarte acide și pot distruge smalțul dinților. Dacă nu poți renunța totuși la ele, atunci urmează sfatul medicilor dentiști și clătește-ți gura cu apă după consumul acestora.

Dulciuri concentrate

Consumul de bomboane, jeleuri, acadele trebuie moderat. Și asta pentru că acestea au multe zaharuri în compoziție. Și afectează sănătatea dinților. Iar de aici este doar un pas până la apariția și dezvoltarea cariilor.

Fructele confiate

Sunt bogate în zahăr și ajută la hrănirea bacteriilor nocive din cavitatea bucală. De cele mai multe ori, fructele rămân între dinți și favorizează dezvoltarea cariilor. Ca o alternativă ar fi consumul de fructe proaspete și mai puțin varianta confiată.

Legume și condimente pigmentate

Anumite legume și condimente precum sfecla roșie sau curcuma, pot duce, în timp, la colorarea dinților. Ai mare grijă să te speli imediat după ce consumi astfel de alimente, pentru a evita pătarea danturii.

Fasole și linte

Deși considerate superalimente pentru proprietățile lor excepționale, acestea conțin acid fitic. Or, acesta contribuie la deteriorarea dinților. De fapt, blochează accesul calciului, fosforului, vitaminei D și magneziului către dantură. Deficitul acestor elemente la nivelul gingiilor provoacă paradontopatie și carii. Din fericire, poți elimina o mare parte din acidul fitic lăsând fasolea sau lintea la înmuiat în apă cu minimum 24 de ore înainte de a o găti.

Băuturi carbogazoase

Pe lângă alimentele solide menționate, este recomandat să evităm și băuturile carbogazoase. Pe lângă cantitatea mare de zahăr, mai conțin și acid. Astfel se dublează efectul negativ asupra dinților.

Alimente sănătoase pentru dinți

Se spune că ești ceea ce mănânci. Dar îngrijirea orală corectă presupune obligatoriu minimum două periaje pe zi. Modul de igienizare, metoda de periaj și produsele necesare sunt strict personalizate. Le concepe și le recomandă medicul specialist. De asemenea, se recomandă consultul stomatologic de minimum două ori pe an. Evitarea zaharurilor este foarte importantă, cum am spus deja. Și dacă totuși se consumă, este imperios necesară igienizarea imediată. Se poate utiliza și guma de mestecat fără zahăr pentru urgențe. Dar dieta zilnică trebuie să conțină și alimente sănătoase pentru dinți.

Fructe și legume care favorizează salivația

În această categorie intră toate fructele și legumele tari, fibroase. Sunt recomandate pentru că stimulează salivația și reprezintă cea mai bună protecție împotriva cariilor. În plus, au efect de masaj asupra gingiilor.

Merele sunt favoritele danturii sănătoase. Sunt bogate în elemente nutritive, stimulează salivația și ajută la procesul de autocurățare a gurii. Textura fibroasă stimulează gingiile. Consumul unui măr, mușcând din el și mestecând bine, echivalează cu un periaj de urgență, fără ustensile necesare.

Morcovii se numără printre cele mai bune alimente sănătoase pentru dinți. Sunt crocanți și plini de fibre. În plus, reprezintă o sursă excelentă de vitamina A. Stimulează secreția de salivă și implicit autocurățarea orală. Și căpșunele sunt considerate prietnoase cu dantura. Și asta pentru că au un conținut ridicat de acid malic, un înălbitor natural pentru dinți.

Lactate degresate

Brânzeturile, iaurtul și chiar laptele sunt aliați de nădejde ai danturii sănătoase. Calciul și fosfații din lactate ajută la remineralizarea dinților și la refacerea smalțului. În plus, lactatele fermentate conțin probiotice, care anihilează bacteriile periculoase care s-ar putea dezvolta la nivelul gingiilor.

Verdețuri

Toate frunzele verzi comestibile sunt pline de calciu, vitamina A, acid folic și vitamina C. Sunt elemente esențiale pentru sănătatea orală și a întregului organism. În plus, au puține calorii, așa că pot fi consumate la discreție, fără riscul de a acumula kilograme. Spanacul, kale, mangoldul și toate ierburile aromatice sunt adevărate comori pentru sănătate.

Și țelina este excelentă pentru dinți. Tijele de țelină acționează la fel ca merele și morcovii. În plus, sunt surse excelente de vitamine A și C, antioxidanți prietenoși cu gingiile. Verdețurile conțin și minerale și probiotice care hrănesc bacteriile benefice și protejează sistemul cardiovascular.

Pește gras

Toate tipurile de pește gras conțin vitamina D, calciu și acizi omega 3, care mențin sănătatea oaselor, a dinților și a gingiilor. Vitamina D împreună cu vitamina A și K transportă calciul către dinți, întărindu-le smalțul din interior. Acizii grași de tip omega 3 previn apariția parodontopatiei. Tonul, macroul, somonul și păstrăvul sunt numai câțiva dintre peștii care ar trebui introduși în meniu.

Usturoi

Nu are el o reputație prea bună din cauza mirosului, dar este foarte bun pentru sănătate. Alicina pe care o conține usturoiul acționează ca un antibiotic natural. Și anihilează bacteriile care deteriorează în timp dantura.

Migdale

Pline de calciu, fibre și proteine, migdalele pot înlătura placa bacteriană când sunt mestecate ca o gustare. Nu conțin mult zahăr și pot fi consumate ca atare sau în diferite mâncăruri.

Ceai verde și negru

Deși unii ar putea spune că pătează dinții, ceaiurile verde și negru conțin fluor, care previne degradarea danturii și reduce inflamația gingiilor. În plus, conțin polifenoli care distrug placa bacteriană.

Ciocolata neagră

Da, ai citit bine! Ciocolata neagră se numără printre alimente sănătoase pentru dinți. Are în compoziție anumite substanțe care întăresc și regenerează smalțul dinților. Dacă nu conține zahăr poate preveni și apariția cariilor, anihilând bacteriile dăunătoare și prevenind formarea plăcii bacteriene. La fel acționează și polifenolii pe care îi conține.

Grepfrut și portocale

În general, citricele nu sunt considerate aliați ai danturii, fiind considerate chiar dăunătoare din cauza acidității lor. Numai că grepfrutul și portocala par să vină cu beneficii pentru sănătatea orală, dacă sunt consumate cu moderație. Sunt bogate în vitamina C, care întărește vasele de sânge și țesutul conjunctiv de la nivelul gurii. Încetinesc procesul de inflamație și reduc sângerările.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: urmc.rochester.edu, healthline.com,

Citește și De ce este periculoasă mierea pentru bebeluși

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton