Arborele de bani. Cum să îngrijești planta banilor – unde trebuie să stea în casă și ce beneficii aduce

.

Arborele de bani este una dintre plantele despre care se spune că ar fi benefice. Aduce noroc și abundență în locuința în care se află. Dar pentru asta trebuie respectate câteva reguli. Este o plantă ușor de întreținut și oferă spațiului un aspect luxuriant. Drept urmare, dacă iubești plantele, e indicat să ai în casă și arborele de bani.

Arborele de bani, arborele de jad, copacul banilor, copacul norocului, oricare dintre denumiri ai folosi-o tot despre aceeași plantă este vorba. Numai că experții internaționali în îngrijirea plantelor atribuie aceste nume la două specii: Pachira Aquatica și Crassula ovata. Crassula ovata se bucură de popularitate. Dar Pachira Aquatica e considerată planta de apartament aducătoare de bunăstare și belșug.

Ce trebuie să știi despre arborele de bani Crassula ovata

Arborele de bani știut drept arborele de jad sau Crassula ovata ar trebui să existe în fiecare locuință. I se mai spune planta de jad, copacul prieteniei, planta norocului sau planta banilor. Este vorba despre o plantă decorativă ce are puterea de a încărca și reîncărca energetic oamenii. Dar este și aducătoare de noroc și prosperitate.

Crassula ovata este o plantă suculentă cu flori mici albe sau roz. Provine din Africa de Sud, Mozambic și Madagascar. Se crește ca plantă de casă mai peste tot în lume. Arborele de jad poate ajunge până la 4 metri înălțime. Frunzele sunt rotunde, lanceolate, netede și cărnoase. Înfloreşte în perioada septembrie-martie, în formă de stea, ciorchine sau spic. Arborele de bani poate avea frunzele și roșiatice, ca urmare a expunerii îndelungi la soare.

Îngrijită și tunsă corect, planta se poate transforma într-un bonsai spectaculos. Arborele de bani este o plantă iubitoare de soare. Totuși, uneori, se poate întâmpla ca frunzele să se ardă, dacă soarele este prea puternic. Pământul trebuie să fie ușor drenabil, cu ph-ul ușor acid, format din nisip, turbă și pământ de flori, bogat în nutrienți.

În sezonul cald se udă abundent, lăsând pământul să se usuce între udări. În sezonul rece, este suficient să fie udat o dată pe spătămână sau mai rar. Pământul ar trebui să fie aproape uscat. Arborele de bani Crassula ovata rezistă foarte bine la temperaturi cuprinse între 17 și 35 de grade Celsius. Dar este foarte sensibil la frig și înghet.

Un aport exagerat de apă duce la decolorarea plantei și la înmuierea frunzelor și tulpinilor. În cazul în care este udată prea puțin, plantei îi vor cădea frunzele. Va înceta să mai crească și vor apărea pete maronii pe frunze.

Arborele de jad nu se fertilizează pe perioada iernii. Preferă un aer mai uscat, nu îi place umiditatea. În caz de umiditate, pe frunze și tulpini apar pete și putregai. Se transplantează primăvara, când se pot scurta ramurile pentru a obține o coroană frumoasă.

Din ramurile tăiate se obțin butași pentru înmulțire. Aceștia se pot pune în apă sau nisip până la apariția rădăcinilor. Se poate înmulți și prin frunze, care se replantează în ghiveci. Arborele de jad sau arborele de bani Crassula ovata rezistă destul de bine la dăunători. Dar poate fi expus atacului păianjenului roșu, viermelui alb și al păduchelui.

Ce trebuie să știi despre arborele de bani Pachira Aquatica

Arborele de bani Pachira Aquatica este una dintre plantele nepretențioase. Practic, crește singură, fără prea multe intervenții. Totuși, trebuie respectate câteva reguli. Datorită unor legende și superstiții legate de frunzele și trunchiul plantei și-a căpătat renumele de arborele de bani, norocos sau copacul banilor. Provine din America Centrală și de Sud.

Pachira Aquatica are creșterea influențată de mediul în care se dezvoltă. La el acasă, în regiunea tropicală, poate ajunge și la 20 m înălțime. În casă, în ghiveci, poate atinge maximum 3 m. Arborele de bani Pachira Aquatica are o tulpină lemnoasă, flexibilă. Frunzele sunt palmate, lucioase, dispuse pe un peționl lung. Din fericire, nu este o plantă toxică nici pentru oameni, nici pentru animalele de companie. Ceea ce o face o plantă ideală de apartament.

Pachira Aquatica la ghiveci necesită un sol de bună calitate. Are nevoie de un strat bine drenat, care nu se densifică la bază. După cum îi spune și numele, Pachira Aquatica iubește apa, dar nu și excesul acesteia în preajma rădăcinilor. Se udă, în general, o dată pe săptămână. În sezonul cald, e bine ca pământul să fie mereu umed, însă fără a lăsa apă la baza ghiveciului. Se recomandă și pulverizarea frunzelor, iarna, cu apă de bună calitate și uneori chiar cu bere.

Arborele de bani Pachira Aquatica la ghiveci are nevoie de suficient spațiu pentru a se dezvolta, mai ales pentru a avea rădăcini puternice. Ghiveciul ar trebui schimbat atunci când planta își pierde stabilitatea. Adică, atunci când proporția versus înălțimea plantei nu mai este una corespunzătoare. Păianjenul lânos se instalează de obicei la baza ramurilor. Se formează un puf alb care degradează ramurile și frunzele. Un alt dăunător este păianjenul roșu care se instalează pe spatele frunzelor.

Unde se ține arborele de bani în casă

Arta Feng Shui consideră că arborele de bani este una dintre plantele care atrag prosperitate financiară în casă. Dar asta numai dacă planta este plasată în zona pentru bani, adică în sud-estul locuinței.

Din punct de vedere botanic, arborele de bani trebuie așezat unde nu pică direct pe el lumina soarelui. Planta trebuie așezată lângă o fereastră luminată bine, dar la care nu ajunge soarele direct. Are nevoie de cel puțin 4 ore de lumină pe zi.

Frunzele uscate sau îngălbenite trebuie tăiate, iar tulpinile în descompunere trebuie înlăturate din ghiveci. Este foarte important ca instrumentul de tăiere să fie sterilizat înainte de folosire.

De menționat că plantele tinere trebuie ținute mai degrabă în lumina indirectă a soarelui, în vreme ce plantele mature, cu rădăcini viguroase, tolerează mai bine acțiunea directă a razelor soarelui. Poți așeza arborele de bani lângă o fereastră orientată către sud, ca să îi potențezi și efectul binefăcător.

Cum aduce prosperitate în casă arborele de bani

Despre arborele de jad ori copacul norocului se spune că este aducător de noroc la bani. Dar asta dacă îngropi la rădăcina sa una sau șase monede. În același timp, trebuie și te gândești la o persoană de succes, potentă financiar. De fiecare dată când vei uda planta, trebuie să te gândești la persoana respectivă. Dacă ai deja arborele de bani în locuință, nu trebuie decât să pui o monedă în ghiveci.

Tradiția orientală, la fel ca și credințele autohtone, promovează superstițiile legate de bani și noroc. De multe ori, acestea sunt asociate cu plantele și obiectele aducătoare de noroc, spor, dragoste și bani. Astfel, copacul banilor are un asemenea rol. Dar este foarte important să te asiguri că planta pe care o alegi este sănătoasă și longevivă, așa încât să atingă potențialul de a-ți aduce prosperitatea visată.

Copacul banilor sau arborele de jad este responsabil cu bunăstarea familiei. Dar menține și un nivel ridicat de energii pozitive în interiorul căminului în care se află. Specialiștii în Feng Shui recomandă ca planta să fie așezată în birou sau în zona casei unde se țin banii.

Nu este indicat să fie așezată în baie sau în dormitor. Este important să fie orientată către nord, dacă este lângă o fereastră. Se mai recomandă ca ghiveciul în care se plantează să fie verde, roșu, maro, negru, argintiu sau auriu pentru a atrage sporul în casă.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: mein-schoenen-garten.de, gardeningknowhow.com,

Citește și Plante pe care este bine să le ai în casa ta

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton