Ața dentară - cum a apărut și ce rol are

.

Ața dentară este considerată un element cheie în igiena orală adecvată. Cu toate acestea, prea puțin oameni folosesc zilnic ața dentară. Conceptul de utilizare a aței dentare nu este deloc o idee nouă și este surprinzător faptul că pacienții nu o iau mai în serios. 

Despre ața dentară


De fapt, descoperirile făcute de cercetători au sugerat că curățarea între dinți era practicată încă din perioada preistorică. 

Deși primele versiuni de ață dentară erau similare cu ceea ce se găsește în magazinele de astăzi, au existat destul de multe progrese în ceea ce privește designul pentru a ajuta la simplificarea procesului și pentru a crea o experiență mai confortabilă.

Preistorie

Data exactă a primei utilizări a aței dentare este necunoscută, dar cercetătorii au găsit dovezi că ața dentară exista în preistorie.


O prepari la tine în bucătărie! Pastă de dinți cu turmeric pentru albire dentară

 În gurile oamenilor preistorici au fost găsite caneluri de la ața dentară și scobitori. Se sugerează că părul de cal era folosit ca ață dentară, iar crengile erau folosite ca scobitori pentru a disloca orice lucru de pe dinți.

1815

Dentistul american, Dr. Levi Spear Parmly, introduce ideea de a folosi fir de mătase cerat ca ață dentară. Mai târziu în cariera sa, el a publicat o carte, A Practical Guide to the Management of Teeth (Ghid practic pentru îngrijirea dinților), care sublinia importanța periajului și a folosirii zilnice a aței dentare.


1882

Ața dentară din mătase necerată este produsă în masă de către Codman and Shurleft Company.

1898

 Primul brevet pentru ața dentară este acordat firmei Johnson & Johnson.

1940

Din cauza creșterii costurilor mătăsii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a tendinței acesteia de a se sfărâma, nailonul înlocuiește mătasea ca principal material pentru ața dentară. 


Prepară-ți singură un tratament de albire al dinților pe bază de cărbune activ

Această evoluție este atribuită doctorului Charles Bass, cunoscut și pentru că a făcut din ața dentară o parte esențială a igienei orale zilnice.

1980

Este inventată prima periuță interdentară ca alternativă la folosirea aței dentare.

În zilele noastre

Ața dentară a evoluat foarte mult de-a lungul timpului. Cârligele pentru ață dentară au devenit, de asemenea, destul de populare și simplifică procesul de curățare a dinților posteriori și a aței dentare în jurul aparatului dentar.


Igiena orală ține de modul în care ne curățăm dinții și îi curățăm cu ață dentară.

Periuțele nu pot ajunge la spațiile în care va ajunge ața dentară, îndepărtând murdăria blocată până la capăt – o formare de placă dentară poate fi mult redusă prin aceasta, evitând în continuare probleme dentare precum deteriorarea oaselor sau slăbirea rădăcinii dinților. 

De aceea este important să folosești ața dentară după fiecare masă.

Diferite modele. Pe care îl alegi?


În cea mai mare parte, ața dentară de astăzi este în continuare fabricată din nailon. Dar acum, există mult mai multe opțiuni decât înainte, cum ar fi banda dentară, ața dentară cerată sau ața dentară țesută. 

Există vârfuri de ață dentară preînfiletate și dispozitive de înfiletare a aței dentare pentru pacienții ortodonți; există chiar dispozitive care îți curăță dinții cu apă sau cu aer!

Una peste alta, nu prea contează ce folosești pentru ața dentară, important este să o faci! 


Mască antiacneică cu aloe vera! O prepari acasă din ingrediente organice

Folosirea zilnică corectă a aței dentare poate face toată diferența în ceea ce privește sănătatea ta orală și este una dintre cele mai simple modalități de a preveni cariile dentare. 

Așadar, din moment ce ființele umane se curăță între dinți de secole, tot ce avem de spus este să continuăm să facem o treabă bună și să folosim ața dentară!

Tehnica de utilizare a aței dentare

Ața dentară trebuie să intre în contact cu suprafața proximală de la un unghi de linie la altul pentru a curăța eficient. De asemenea, trebuie să curețe întreaga suprafață proximală, inclusiv zonele subgingivale accesibile.


Tehnica de utilizare a aței dentare necesită următoarele:

Începe cu o bucată de ață dentară suficient de lungă pentru a o prinde bine. 12 până la 18 centimetri este de obicei suficient. Aceasta poate fi înfășurată în jurul degetelor sau capetele pot fi legate împreună într-o buclă.

Întinde bine ața dentară între degetul mare și arătător sau între ambele degete arătătoare și trece-o ușor prin fiecare zonă de contact cu o mișcare fermă de ducere și întoarcere.

 Nu rupe ața dentară dincolo de zona de contact, deoarece acest lucru poate răni gingia interdentară. De fapt, pocnirea aței dentare prin zonele de contact creează șanțuri proximale în gingie.


Cele mai simple metode de a preveni sau limita hipersensibilitatea dentară

Cum scoți mâncarea dintre dinți

Odată ce ața dentară este apicală față de zona de contact dintre dinți, înfășoară ața dentară în jurul suprafeței proximale a unui dinte și strecoar-o sub gingia marginală.

 Deplasează ferm ața dentară de-a lungul dintelui până la zona de contact și coboar-o ușor în sus din nou, repetând această mișcare de sus în jos de două sau trei ori.

Apoi deplasează ața dentară peste gingia interdentară și repetă procedura pe suprafața proximală a dintelui adiacent.

Continuă prin întreaga dentiție, inclusiv pe suprafața distală a ultimului dinte din fiecare cadran. Atunci când porțiunea de lucru a aței dentare se tocește sau se contaminează, mută ața dentară pe o porțiune nouă.

Folosirea suportului

Folosirea aței dentare poate fi facilitată prin utilizarea suportului pentru ață dentară. 

Suporturile pentru ața dentară sunt utile pentru pacienții lipsiți de dexteritate manuală și pentru îngrijitorii care îi asistă pe pacienți la curățarea dinților. 

Un suport pentru ață dentară trebuie să fie suficient de rigid pentru a menține ața dentară întinsă atunci când pătrunde în zonele de contact strânse și trebuie să fie simplu de înșirat ața dentară pe suport. 

Dezavantajul acestor suporturi de ață dentară este că utilizarea lor tinde să consume mult timp, deoarece trebuie reînfășurate frecvent atunci când ața dentară se rupe.

Există, de asemenea, suporturi de unică folosință pentru ață dentară cu ață dentară preînfilată. Studiile clinice pe termen scurt au sugerat că reducerea biofilmului de placă și îmbunătățirea scorurilor de gingivită sunt similare pentru pacienții care utilizează dispozitive de unică folosință pentru ața dentară și pentru pacienții care țin ața dentară cu degetele.

Sursa foto: Shutterstock.com