Băi termale în Ungaria

.

Băi termale în Ungaria sunt multe. De altfel, există peste 220 în cele 19 regiuni ale țării vecine. Din păcate, doar foarte puține dintre ele sunt cunoscute pe la noi. Totuși, câteva sunt frecventate de români, pentru că oferă condiții deosebite la prețuri accesibile. Așa că, dacă îți dorești clipe de relaxare, ai de unde alege și poți merge la băi termale în Ungaria.

Cei care au fost deja la băi termale în Ungaria știu că acestea își merită din plin renumele. De altfel, Ungariei i se mai spune și „țara culturii balneare’. Iar asta se datorează ocupației otomane a țării. Căci de la otomani au preluat și maghiarii tradiția de patrimoniu hamam.


Cum s-a ajuns la rețeaua de băi termale în Ungaria

Cultura exploatării băilor termale în Europa centrală a apărut cam cu două mii de ani în urmă, pe vremea Imperiului Roman. Iar aceasta a fost descoperită de poporul ungar abia în secolul al IX-lea. Căci atunci s-au stabilit în această regiune. Totuși, otomanilor li se datorează dezvoltarea rețelei de băi termale în Ungaria. Pe parcursul secolului al XVI-lea, otomanii invadatori au construit câteva băi turcești absolut superbe. Majoritatea există încă și se află pe teritoriul capitalei Budapesta.

S-a descoperit că apele termale au o serie de beneficii pentru organism. Însă, multă lume nu știe exact cum se utilizează corect acestea. Or, apele termale se împart în trei categorii și, de cele mai multe ori, se confundă:

Apele termale calde

Este vorba despre apa cu o temperatură care depășește 30°C. Legislația ungară acceptă utilizarea termenului de „apă termală’ numai pentru apa cu temperatura peste 30°C. Totuși, în celelalte țări europene, se acceptă și limita de 20°C.


Apele minerale

Acestea vin din straturile inferioare ale solului. Apele minerale nu conțin substanțe dăunătoare și sunt inofensive. În plus, conțin minimum 1000mg/L elemente minerale dizolvate cu efect benefic pentru organism.

Apele curative

Așa-numitele ape medicinale și-au dovedit științific calitățile și efectele benefice asupra sănătății. Ele sunt considerate curative datorită proprietăților lor biologice. Și sunt foarte bine testate înainte de a li se atribui certificarea terapeutică.


La ce ajută apele din băi termale în Ungaria

În Ungaria, există cam 1.300 de izvoare medicinale și termale care oferă servicii de tratament adiacente. Lacul Héviz este un adevărat fenomen natural. Are o temperatură constantă de aproximativ 28°C pe tot parcursul anului. Și este cel mai mare lac natural cu apă termală activă biologic din Europa.

S-a dovedit că timpul petrecut în băi cu apă caldă este un prim pas în înlăturarea stresului și a anxietății. Prezența elementelor biologice active în apele medicinale susține și accelerează procesul de recuperare celulară. Ameliorează afecțiunile ginecologice, bolile cronice de piele, precum și diferite cazuri de vasoconstricție. Iar apele curative de la Hajdúszoboszló și Harkány contribuie la vindecarea infecților ginecologice cronice. Se spune că seriile de cure repetate în apele termale de la Hajdúszoboszló pot ajuta la combaterea problemelor de infertilitate.


Apele din băi termale în Ungaria mai sunt reunoscute și pentru eficiența în calmarea afecțiunilor cutanate. Inflamațiile pielii, eczemele și chiar psoriazisul se tratează cu succes. S-a dovedit că aproximativ 90% dintre pacienții care respectă cu strictețe indicațiile medicilor specialiști se vindecă rapid. În centrele de tratament cu băi termale în Ungaria conlucrează echipe multidisciplinare de medici specialiști, precum reumatologi, neurologi, dermatologi, cardiologi și alții. Cu toții au cunoștințe vaste în domeniul curelor balneare și știu exact cum să personalizeze tratamentele pentru fiecare pacient în parte.


Băi termale în Ungaria care merită vizitate

Toate centrele balneare și de wellness din Ungaria oferă o gamă largă de servicii. Fie că este vorba despre terapii și cure balneare, fie numai de relaxare și distracție, toate locurile cu băi termale în Ungaria sunt spectaculoase. Pe lângă cele prezentate mai jos, merită menționată și clădirea neo-renascentistă a băii Anna din Szeged, de la granița sârbă. Este veche de o sută de ani și oferă și baie nocturnă. Sunt, de asemenea, renumite, centrul spa Nagyerdei din Debreţin și centrul spa Sóstógyógyfürdő, în aer liber, lângă Nyíregyháza.


Eger

Unul dintre cele mai cunoscute centre care aparțin patrimoniului hamam al Ungariei este Eger, situat la 140 km de Budapesta. Cupola aurie care acoperă centrul de tratament a fost construită cu peste 400 ani în urmă și a fost renovată. Piscina tradițională, octogonală, și cele 200.000 de pietre mozaic aurite radiază. Și oferă o atmosferă autentică, amplificată de masajul cu spumă și ceaiul de mere oferit.

Makó

La Makó, lângă granița cu România, există o clădire asemănătoare unei biserici. A fost proiectată de celebrul arhitect Imre Makovecz. Clădirea Hagymatikum (Ceapotecă) face referire la tradițiile populare și păgâne. Și evidențiază principala caracteristică a oraşului Makó, cultivarea cepei. În piscina din peșteră se poate experimenta o furtună tropicală. În același loc, se poate juca șah în aer liber. Iar nămolul vindecător al râului Mureș este exploatat în scop terapeutic.


Complexul balnear unic Hagymatikum din Makó este o minune a arhitecturii organice. Apa de aici este recomandată pentru bolile articulațiilor și coloanei vertebrale, pentru artrite, nevrite, nevralgii, paralizii și atrofie musculară. Apa termală este completată de nămolul medicinal al râului Maros (Mureș). Acesta este utilizat, sub formă de baie de nămol în cadă, pentru tratamentul bolilor reumatice, al durerilor de spate și al inflamațiilor ginecologice. Este folosit și pentru reabilitarea după fracturi. Pe lângă serviciile terapeutice, există o sumedenie de atracții distractive interioare și exterioare.

Lacul Tapolca

Cei care suferă de boli respiratorii se pot relaxa în Lacul de peșteră din Tapolca, de pe malul nordic al lacului Balaton. Aerul pur din interior are o temperatură de 14-16 °C și umiditate ridicată. Conține ioni regeneranți, motiv pentru care Tapolca și-a căpătat renume pentru virtuțile terapeutice. În timpul celui de-al doilea război mondial, peștera a fost folosită ca refugiu de către spitalul construit deasupra ei. Atunci, pacienții şi-au dat seama că starea lor s-a îmbunătățit.

Complexul balnear din Harkány

De aproape 200 de ani, apa termală, cu bicarbonat și sulfuri, a dovedit rezultate unice în tratamentul bolilor reumatice și locomotorii. Specialitatea locului este tratamentul psoriazisului cu apă termală. Această terapie este recunoscută și de comunitatea medicală internațională. Mai ales că dă rezultate fără a interfera cu sistemul hormonal și imunitar.

Apa termală din Harkány vindecă problemele de infertilitate cu aceeași eficiență remarcabilă. În plus, sunt oferite aici și tratamente wellness și naturiste. În ultimii ani, centrul spa a fost extins cu un parc de tobogane, un spațiu acoperit pentru copii, o secție wellness completă și o secție de saune cu servicii moderne. În 2019 complexul a câștigat titlul de „Spa al Anului’.

Hajdúszoboszló

Situat în estul Ungariei, este unul dintre cele mai mari centre spa din Europa. Hungarospa din Hajdúszoboszló are și cel mai mare parc de tobogane acvatice. Pe lângă experiența unică, alunecarea pe tobogan mobilizează mușchii și stimulează reflexele. Hungarospa din Hajdúszoboszló este cel mai mare complex balnear din Europa. Complexul are 45 de piscine, 8 saune și 15 tobogane.

Sunt mini-tobogane pentru cei mici, tobogane gigantice lungi și sinuoase. Sunt și tobogane de aventură, oferind senzația căderii libere. Pe lângă parcul de tobogane, se pot vizita și peștera de gheață, baia tropicală, baia cu cinema, baia Gangesz. Și se pot face serii de tratamente curative, relaxante și de revigorare.

Baia Gellért din Budapesta

Baia Gellért este cu adevărat unică. Sunt puține spa-uri care pot concura cu reputația istorică a acesteia. Clădirea este o lucrare remarcabilă în stilul secesionist (art nouveau) maghiar. Ferestrele decorative din holul mare au fost realizate de Miksa Róth. Iar ornamentele ceramice Zsolnay îi oferă băii un plus de eleganță. Nu întâmplător, Societatea Internațională de Balneologie și-a ales ca sediu Baia Gellért.

Centrul spa se remarcă și prin serviciile moderne. Apa termală este recomandată pentru tratarea afecțiunilor articulațiilor, ale coloanei vertebrale, afecțiunilor degenerative, precum și a unor tulburări circulatorii. Și bolnavii de astm bronșic și de alte afecțiuni pulmonare își pot găsi alinare aici. O vizită în acest complex balnear este recomandată și celor care caută un masaj bun. Piscina cu valuri este una dintre cele mai frumoase.

Baia termală din Demjén

Baia termală din Demjén are o atmosferă unică. Este cunoscută și sub denumirea de „baia celor patru anotimpuri’. Apa termală țâșnește de la o adâncime de 690 m. Și alimentează două piscine interioare și șase exterioare. Apa are efecte benefice asupra afecțiunilor reumatice, a degenerescenței articulațiilor, a osteoporozei și a leziunilor oaselor.

Efectul de relaxare pentru corp, suflet și spirit este intensificat de masaje, care relaxează mușchii și nervii. Este un loc renumit pentru masajele care se efectuează aici, atât terapeutice cât și de relaxare. Persoanele care suferă de dureri de cap pot beneficia de terapii speciale împotriva migrenelor.

Bükfürdő Thermal&Spa

Stațiunea este cunoscută și drept Casa apei medicinale din Bük. Cu peste 6o de ani în urmă, specialiștii au căutat petrol în împrejurimile idilice ale orașului Bük. Dar au găsit apă termală. La început, locul a fost vizitat doar de localnici. Ulterior, au început să vină aici și oameni din alte părți pentru efectele tămăduitoare ale apei bogate în minerale. În jurul puțului cu apă termală s-a dezvoltat un centru balnear, al doilea ca mărime în Ungaria. Complexul include un ștrand și o piscină de aventură, saune și un centru de wellness pe trei niveluri.

Băile din Miskolctapolca

Acestea se află în nord-estul Ungariei. Miskolctapolca este o stațiune cu un microclimat special. Peisajul este spectaculos. Apa termală de aici izvorăște din munte și are efecte terapeutice recunoscute. Sistemul de peșteri în care au fost construite băile termale, s-a format de-a lungul mileniilor, săpat de apă în roca dură de calcar. Piscinele ascunse în interiorul peșterilor sunt perfecte pentru relaxare pe tot parcursul anului. Datorită apei carstice calde, care țâșnește din adâncurile muntelui, scăldatul este plăcut și iarna. Bazinele din peșteri sunt adevărate jacuzzi naturale.

Există aici o încăpere numită Sala Stelelor, unde ai senzația că înoți sub cerul înstelat. Apa de 30 de grade Celsius și climatul peșterii sunt vindecătoare și recomandate în special pentru bolile articulare. Problemele reumatologice și locomotorii sunt tratate într-un mediu plăcut. Balneoterapia și acvaterapia au aici o lungă tradiție. Peștera este o capodoperă a naturii. La intrare, se află ruinele unei mănăstiri benedictine din secolul al XIII-lea. În 1711, abatele din Tapolca a adus medici din Košice, pentru a dovedi efectul vindecător al apei și al zonei. Edificul din lemn datează din 1743. Totuși, Miskolctapolca a devenit o adevărată stațiune abia prin anii 1920-1930.

Dealul de sare din Egerszalók

O mențiune specială merită și dealul sărat din Egerszalók. Este un deal de sare, format natural, lângă care s-a construit o stațiune de lux. Efectul curativ special al apelor de aici a fost dovedit. În partea de nord-vest a Ungariei, apele medicinale din Sárvár țâșnesc din adâncuri, prin două izvoare, și alimentează complexul de băi termale.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: thermalhungary.net, visithungary.com,

Citește și Curiozități despre Slovacia. Ce nu știai despre Slovacia