Bali – obiective turistice și curiozități

Pitorescul arhipelag indonezian atrage turiștii ca un magnet. Iar insula Bali, cea mai mare din provincia cu același nume din Indonezia, este un adevărat colț de rai în Oceanul Indian. Climatul mediu tropical cald o face și mai atrăgătoare. Și nu e de mirare că mulți o aleg pentru a se autocunoaște și a se regăsi. Așadar, fie că ți-ai planificat o călătorie acolo, fie că vrei doar să te informezi, găsești aici ce trebuie să știi despre Bali.

Este unul dintre locurile planetei populat încă din vremuri preistorice. I se mai spune și „Insula Zeilor'. Și poate nu atât datorită populației religioase, cât mai degrabă grație peisajelor paradisiace. Pe de altă parte, miile de statui ale zeilor de pe insulă te îndeamnă să crezi că până și divinităților le place să se reculeagă într-un asemenea colț de rai.

O destinație pentru trup și mai ales pentru suflet

În caz că nu știai deja, Bali este parte a Republicii Indonezia, țară insulară formată din 17.508 insule și 33 de provincii. Insula Zeilor are o populație de aproape 3 milioane de locuitori, la o suprafață de 5.577 kilometri pătrați. E cam ca Bucureștiul cu tot cu zona metropolitană, numai că spectacolul naturii întrece cu mult orice așteptare.

Cultura extraordinară se contopește cu priveliștile uluitoare specifice zonei tropicale. De la plaje cu nisip alb scăldat de imensitatea albastră a oceanului, până la munți maiestuoși, dealuri verzi și cascade feerice, totul pare nepământesc de frumos. Odată cu dezvoltarea turismului, anumite stațiuni de lux oferă o panoramă încântătoare asupra insulei. Pe lângă peisajul paradisiac, cultura specifică, artele unice și bucătăria savuroasă fac din Bali o destinație de vis.

Mai mult decât atât, Insula Zeilor și-a căpătat renume pentru ritualurile tradiționale de vindecare a trupului, a minții și a sufletului. Toate s-au transmis din generație în generație și reprezintă o moștenire culturală prețioasă. Și nu e de mirare că mulți străini aleg Bali pentru cure de relaxare și întinerire. Cei dornici să se redescopere și să se regăsească știu că o vizită în acest colț de rai e neprețuită. Și nu ratează vibrațiile tămăduitoare din Ubud, un centru popular printre cei care vor să-și liniștească mintea și trupul și să se dedice complet lor înșiși.

De ce să nu ratezi Ubud

Ubud este o localitate spectaculoasă, veșnic verde, cu vegetație luxuriantă, pajiști de orez liniștite și râuri cristaline. Este locul ideal pentru a evada din aglomerațiile urbane. Până și numele îl recomandă, căci traducerea din balineză este „medicament'. Și asta datorită abundenței de ierburi și plante medicinale care cresc în zonă. La tot pasul găsești aici locuri în care se practică yoga, activități terapeutice de tot felul, meditație și chiar retreat-uri cu programe complexe.

Practicile terapeutice balineze sunt renumite în întreaga lume. De la masaje specifice, exfolieri și ritualuri de wellness, până la aromaterapie calmantă și revigorantă, toate te învăluie și te ajută atingi starea de bine. În plus, dieta specială acompaniază bunăstarea spirituală. Și chiar merită să explorezi în detaliu fiecare scenariu pe care acest loc de vis ți-l poate scoate în cale.

Curiozități despre Bali

Toate țările au farmecul lor și tot felul de lucruri interesante de descoperit. Dar Insula Zeilor e aparte. Pe lângă faptul că face parte din arhipelagul indonezian, ea însăși e formată din mai multe insulițe. Nusa Penida, Nusa Lembongan și Nusa Ceningan sunt câteva dintre ele. I se mai spune și „Amazonul mărilor', dat fiind că se află în inima Triunghiului de Coral, centrul mondial al biodiversității marine. Apele din Bali sunt pline de peste 2.000 de specii de pești și alte creaturi marine, printre care și delfini, țestoase și chiar recife de corali.

Limba

În Indonezia se vorbesc peste 300 de limbi diferite, dar limba oficială este Bahasa Indonesia. Totuși, în Bali se vorbește balineză sau Basa Bali, chiar dacă e utilizată și indoneziana. Dar curios este că până și balineza are 5 forme, utilizate în funcție de statutul vorbitorilor. În zilele noastre, se utilizează frecvent doar trei dintre acestea:

-balineza de jos – între vorbitori de aceeași vârstă sau rang, ori când cineva mai în vârstă vorbește cu un tânăr;

-balineza de mijloc sau de politețe – se utilizează la adresarea față de superiori, cu persoanele străine, cu cei mai în vârstă sau cu un rang social mai înalt;

-balineza superioară – e folosită numai în religie, în discursuri și în cadrul ritualurilor și ceremoniilor religioase.

Religia

Religia este extrem de importantă pentru balinezi. Și, cu toate că Indonezia deține cel mai mare număr de musulmani din lume, un procent de 87% din populație, Bali este în cea mai mare parte, în procent de 83%, o comunitate hindusă. Drept urmare, aici se țin o sumedenie de festivaluri Hindu, precum Galungan și Kuningan. Și există și foarte multe temple active pe tot teritoriul.

În trecut, Indonezia a fost sub dominația Hinduismului și a Buddhismului, încă din primul secol al erei noastre. După căderea celui mai mare imperiu hindus Majaphit, în secolul al XVI-lea, hindușii au migrat în Bali, în vreme ce Islamismul a devenit religie majoritară în toată țara. Datorită poziției geografice și a politicii, Insula Zeilor a putut să-și mențină originile hinduse separate de teritoriile islamice.

Totuși, hinduismul balinez diferă de celelalte tipuri de credințe hinduse. Și asta pentru că religia hindușilor care au migrat pe insulă s-a contopit cu credințele și obiceiurile locale. Așa se face că animismul sau credința că spiritele viețuiesc în obiecte din mediul înconjurător a devenit o parte centrală a religiei hinduse balineze. În plus, ei respectă Pawukon, un calendar de 210 zile, în baza căruia își programează ritualurile, ceremoniile și festivalurile religioase.

La baza acestei credințe stă Hita Karana, reprezentarea armoniei între oameni, natură și zei. Sang Hyang Widhi Wasa este zeul suprem. Credincioșii hinduși le duc zeilor, de trei ori pe zi, ofrande sub forma unor coşuleţe cu flori şi produse alimentare, ba chiar și ţigări. Aprind şi beţișoare parfumate și se roagă în liniște.

Un număr uriaș de temple

Nu degeaba i se spune Insula Zeilor. În Bali există peste 20.000 de temple, de la mici altare de familie, la construcții impresionante, dedicate publicului religios. În fiecare localitate există câte trei temple principale numite Kahyangan Tiga'. Majoritatea sunt în aer liber, contopindu-se cu împrejurimile și reprezintă conexiunea dintre om, zeități și natură. Statisticile arată că există un templu la fiecare 215 persoane.

Nyepi – festivalul liniștii

Nyepi se traduce prin liniște, tăcere. Iar Ziua liniștii este o zi sacră, celebrată de obicei în luna martie. Atunci, toată insula e învăluită în tăcere. Balinezii practică meditația și reflectă asupra propriilor persoane, limitând la maximum orice emisie de sunet sau lumină. Până și obiectivele turistice și afacerile locale se închid în această zi.

Sărbătoarea marchează începutul unui nou an în conformitate cu calendarul Pawukon. Toată lumea stă în casă și nu face niciun zgomot. În ziua de Nyepi, totul se opreşte în loc. Nici măcar aeroportul nu funcţionează, niciun avion nu vine şi nu pleacă de pe insulă. Este cu adevărat o zi a tăcerii.

Mulți oameni, nume puține și obiceiuri ciudate

Balinezii au un obicei foarte interesant în ceea ce privește numele copiilor lor. Cum noțiunea de botez nu există la ei, balinezii își numesc copiii în funcție de ordinea în care au venit pe lume, indiferent dacă sunt fete sau băieți. Upacara Nama este ceremonia prin care copiii își capătă numele, de obicei la 42 de zile după naștere.

Așa că nu e de mirare că auzi cam aceleași nume peste tot. Wayan sau Putu se numesc primii născuți ai familiei. Made sau Kadek înseamnă cel de-al doilea născut. Al treilea copil al familiei primește numele de Nyoman sau Komang, în vreme ce Ketut este cel de-al patrulea. După primii patru, ciclul se repetă. Dar mai toți primesc și porecle, pentru că altfel ar fi încurcați. Poreclele se dau în funcţie de trăsături fizice sau de personalitate.

Telung Bulanan – Ceremonia celor 105 zile

Ceremonialul de trei luni sau ceremonia de 105 zile este un eveniment important prin care un nou-născut este prezentat familiei extinse, comunității și străbunilor. Este un fel de integrare a bebelușului în societate. Și, în sfârșit, de acum au voie să atingă pământul. Ți s-a părut ceva ciudat în propoziția anterioară? Ei bine, copiii balinezi vin pe lume într-o comunitate plină de tradiții.

Nyabutan sau Kepus Puser este un obicei potrivit căruia bebelușii nu au voie să atingă pământul în primele 105 zile de viață. Se crede că bebelușii se află într-o stare divină în această perioadă. Sunt conectați cu Cerurile și încă nu fac parte din lumea obișnuită.

Îngroparea placentei – ritualul Ari-Ari

Placenta, numită Ari-Ari, este considerată companionul sacru al noului născut. După nașterea copilului, placenta se curăță cu mare grijă și se îngroapă pe lângă casa familiei. Se crede că placenta are o conexiune spirituală cu bebelușul, protejându-l pe tot parcursul vieții.

Protectorii bebelușului – Kala și Sanghyang Jaran

Și pe la noi se crede că micuții au fiecare în parte îngerii lor păzitori. Dar balinezii cred că anumite spirite le-ar proteja bebelușii. Kala protejează copiii de orice rău, în vreme ce Sanghyang Jaran le asigură bunăstarea. Acestor două spirite li se aduc ofrande în cadrul unor ritualuri specifice, pentru a le oferi protecție micuților.

Fără uși

Multe clădiri din Bali nu au uşi. Temperatura este de aproximativ 30 de grade Celsius pe tot parcursul anului, aşa că probabil n-au mai simţit nevoia să aibă uşi sau ferestre. Până și multe dintre hoteluri, centre de cumpărături, magazine și chiar clădirea aeroportului arată ca nişte terase, numai cu pereţi şi acoperiş.

Se întunecă devreme mereu

În fiecare zi, indiferent de anotimp, în Bali se întunecă între 18 şi 18:30. Situată foarte aproape de Ecuator, diferenţele sunt mici în ceea ce priveşte ora la care apune soarele pe tot parcursul anului.

Lanurile de orez sunt speciale

Orezul este principala sursă de hrană în Bali şi se cultivă de trei ori pe an. Dealurile terasate sau Tegallalang pe care este plantat orez în Bali sunt adevărate obiective turistice și parte integrantă a culturii balineze. Iar ceea ce le face cu adevărat speciale este sistemul unic de irigații numit „Subak”. A fost inventat în secolul al IX-lea și reușește să transporte apa prin diferite temple de apă.

De altfel, unicul monument natural balinez înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO este tocmai acest sistem de irigații. Și a căpătat acest rang fiind considerat o manifestare a filozofiei Tri Hita Karana. În plus, este un sistem sustenabil de gestionare a apei.

Cea mai scumpă cafea din lume

Cafeaua Kopi Luwak din Bali este considerată cea mai scumpă din lume. Și asta pentru că e cu adevărat specială. Iar ceea ce o face atât de specială este o enzimă din tractul digestiv al zibetelor. Aceste animăluțe simpatice mănâncă cireșele de cafea. În sistemul lor digestiv, acestea fermentează și creează ingredientul de bază al unui produs de lux unic.

Atunci când zibeta elimină excrementele, se culeg boabele care se curăță temeinic și se prelucrează prin procese specifice. Dar trebuie menționat că zibetele sunt hoațe. Și fură numai cele mai bune cireșe de cafea din arbuști. Drept urmare, și aroma lor e specială. Cafeaua ca produs final are o aromă unică și un preț pe măsură.

Maimuțele sunt animale sacre

Maimuțele, în special macacii, sunt animale sfinte pe Insula Zeilor. Și asta datorită conexiunii cu religia hindusă, unde Zeul Rege Maimuță Hanuman și-a salvat soția din ghearele demonului Ravana. Așa că maimuțele sunt cei mai buni paznici ai templelor, trimiși de Hanuman.

Cel mai cunoscut sanctuar de maimuțe din Bali este în Ubud, unde trăiesc peste 700 de macaci răsfățați și tratați cu atenția cuvenită. Deja obișnuite cu turiștii, maimuțele pot fi și malițioase. Așa că e recomandat să-ți păzești ochelarii, camera foto, telefonul, geanta sau orice alt bagaj în prezența lor. Poți rămâne cu ușurință fără ele dacă le atrag atenția maimuțelor hoațe.

Doi vulcani activi sacri

Bali are doi vulcani activi. Mount Batur are o înălțime de peste 1700 m, în vreme ce Mount Agung are 3000 m. O drumeție în urcare pe acești munți îți oferă peisaje de vis și o panoramă spectaculoasă asupra insulei. Trebuie să știi însă că ultima erupție a lui Mount Agung, în 1963, a durat 11 luni și a ucis peste o mie de oameni. Deși atât de periculos, Mount Agung este considerat sfânt și există o sumedenie de temple în zonă.

Mount Batur a erupt și el de peste 20 de ori în ultimii 20 de ani. La poalele acestuia se află Lacul Batur, un lac vulcanic uriaș format într-un crater al unui alt vuclan. Dar localnicii le mulțumesc celor doi vulcani activi pentru că datorită lor au luat naștere și faimoasele plaje cu nisip negru, care atrag turiștii an de an ca un magnet. Plajele Lovina și Amed sunt cele mai populare dintre ele.

Sursa foto: Shutterstock.com

Alte surse: rusticpathways.com, BBC, calatorestecuira.ro

Citește și Care sunt țările în care românii au nevoie de viză

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton