Beneficiile dansului pentru sănătate

Beneficiile dansului pentru sănătate sunt mai multe decât te-ai fi așteptat. Pe lângă bucuria și starea de bine pe care le oferă, dansul contribuie substanțial la menținerea sănătății. Și e cea mai ieftină și la îndemână metodă de a face mișcare. Așadar, hai să descoperim împreună care sunt beneficiile dansului pentru sănătate.

Cineva a zis o vorbă mare: e de preferat să treci prin viață în pași de dans, decât mărșăluind. Pe lângă bucuria și starea de bine pe care le oferă, dansul contribuie la menținerea sănătății. E o metodă ieftină, la îndemână, de a face mișcare, fără a resimți povara deplasării din intimitatea căminului. Mai mult decât atât, alungă toate gândurile negre și te ajută să te simți ca la 16 ani, și la propriu, și la figurat.

Sănătatea vine în pași de dans

Ți-ai fi imaginat că sănătatea vine în pași de dans? Ei bine, dansul e un aliat de nădejde, la orice vârstă, în orice anotimp. Iar beneficiile dansului pentru sănătate sunt foarte importante. Chiar dacă, în multe culturi, a fost folosit dintotdeauna în scop ritualic. Prin dans, se poate obține acel echilibru atât de necesar organismului. Specialiștii tot recomandă un minimum de 30 de minute de mișcare zilnic. Or, prin dans, nici nu simți când trece chiar și o oră.

Mai mult, scapi de stres și de insomnii, întărești musculatura, antrenezi articulațiile, previi osteoporoza, pierzi kilogramele în plus, ajuți inima, îmbunătățești digestia, respiri mai bine. Și lista poate continua. Te poți antrena acasă, chiar și când faci curățenie sau gătești, pe acordurile melodiilor preferate. Într-o oră, alungi 300 de calorii și capeți o porție copioasă de optimism. Trebuie înțeles că dansul nu înlocuiește medicul, dar ajută organismul, mintea și spiritul. Efectele terapeutice se manifestă în plan psihic, spiritual și fizic.

Care sunt beneficiile dansului pentru sănătate

E deja dovedit că dansul previne și tratează boli, fiind de ajutor în diabet, afecțiuni cardiovasculare, musculare, articulare și osoase, în obezitate și tulburări psihice. Cum, de sărbători, se mănâncă și se bea mult, e chiar indicat să-ți ajuți organismul să treacă cu bine prin această încercare, în pași de dans. Iată care sunt beneficiile dansului pentru sănătate:

Ajută inima

Spre deosebire de alte sporturi de performanţă, dansul nu duce în timp la modificări patologice ale vaselor de sânge sau ale inimii. Așa cum este hipertrofia musculaturii inimii, una din cele mai frecvente probleme pe care le ridică sportul de performanţă. Dimpotrivă, dansul este un bun protector cardiovascular. În timpul dansului bătăile inimii cresc uşor, circulaţia se intensifică, creşte oxigenarea organismului şi tonusul cardiovascular devine mai bun.

Un studiu publicat în Jurnalul American de Medicină Preventivă, în 2016, arată că persoanele cu vârste peste 40 de ani implicate în activități fizice prin dans au un risc mai scăzut cu 46% de a dezvolta boli cardiovasculare față de sedentari. Și se referă la cei care practică dansul moderat, dar atât cât să le solicite corpul și să transpire. Prin comparație, cei care se plimbă moderat, au un risc cu numai 25% mai scăzut de a se îmbolnăvi. Studiul subliniază și importanța relaxării pe care o aduce dansul și care contribuie și ea la starea de sănătate a inimii.

Întărește oasele și previne osteoporoza

Tonfiind musculatura și întărind oasele și articulațiile dansul previne apariția unor boli de temut, precum osteoporoza sau afecțiunile reumatismale. Prin dans, sunt acționate aproape toate grupele de mușchi, fără a resimți efortul.

Copiilor le stimulează creșterea armonioasă și preîntâmpină potențiale afecțiuni ale coloanei vertebrale. Există și un studiu care a demonstrat că micuții care practicau balet și-au sporit densitatea minerală osoasă în trei ani, spre deosebire de ceilalți.

Unele studii au demonstrat că unii vârstnici cu osteoporoză au reușit chiar să reducă problemele cauzate de această boală cronică prin dans.

Susține coloana și îmbunătățește postura

Dansul necesită echilibru. Iar postura joacă un rol foarte important în executarea mișcărilor de dans. Drept urmare, musculatura se întărește și susține coloana vertebrală. Efectul pozitiv este prevenirea durerilor de spate și a celor musculare. În timpul dansului, sunt solicitate toate grupele de mușchi importante.

Mai mult decât atât, și articulațiile sunt puse la treabă. Astfel, crește mobilitatea și flexibilitatea. Iar flexibilitatea și mobilitatea ne ajută la orice vârstă, în oricare dintre aspectele vieții.

Alungă depresia

În pași de dans, stresul dispare, ne relaxăm și uităm de griji. Există chiar tehnici de meditație prin dans. Echilibrează psihicul și elimină tensiunile emoționale acumulate. Există și instructori de dans specializați în terapii menite să combată depresia sau anxietatea.

Există o sumedenie de studii care au demonstrat că dansul reduce anxietatea, crește stima de sine și încrederea în sine, precum și starea psihică. Terapia prin dans este deja recunoscută la nivel mondial ca tratament psihoterapeutic în depresie, promovând integrarea socială, emoțională, fizică și cognitivă.

Menține memoria în formă

Dansul presupune disciplină și rigurozitate. Este nevoie de o minte ageră pentru a reține scheme coregrafice. Și s-a demonstrat ștințific că dansul reduce riscul de declin cognitiv pe măsura înaintării în vârstă. Dintre toate formele de activitate fizică, inclusiv plimbare, mers pe biciletă, urcatul scărilor, înotul și exercițiile de grup, dansul este singura formă de mișcare care scade riscul de demență.

Topește kilogramele și pune diabetul pe fugă

Se știe că diabetul de tip II, sindromul metabolic sau rezistența la insulină sunt afecțiuni cauzate, în mare parte, de surplusul de kilograme. Dansând, abia sesizezi efortul, așa încât eliminarea greutății în exces devine o plăcere. Ba mai mult, stimulezi digestia și ajuți pancreasul să-și facă treaba, reglând nivelul glicemiei.

Dansul este o formă de mișcare atât aerobă, cât și anaerobă. Iar asta îl fce unul dintre cele mai bune „arzătoare' de grăsimi. Cu cât ritmul muzicii e mai accelerat, cu atât se ard mai multe calorii. O jumătate de oră de dans ritmat echivalează cu un antrenament plictisitor de o oră la sală. În funcție de ritm, poți arde până la 300 calorii în numai 30 de minute.

Crește nivelul de energie

O singură sesiune de dans pe săptămână poate crește performanța fizică și nivelul de energie al adulților. Aceste două beneficii vin din efectele pozitive ale mișcării efectuate într-un mediu plăcut. Este vorba despre stimularea circulației sanguine, dezvoltarea musculaturii, îmbunătățirea imaginii de sine și a stării de spirit.

Întărește imunitatea

Activitatea fizică depusă prin dans are multe efecte benefice asupra sistemului imunitar. Crește numărul de leucocite, asigură o bună circulație a sângelui, un acces mai rapid al anticorpilor în tot organismul. Crește nivelul endorfinelor, scade nivelul hormonilor de stres și creste temperatura internă a corpului. Toate acestea previn dezvoltarea bacteriilor nocive.

Păstrează tinerețea

Ca și alte forme de mișcare, dansul are capacitatea de a încetini procesul de îmbătrânire și de a ne face longevivi. Stimulează funcțiile celulare, îmbunătățește memoria și întârzie apariția modificărilor cauzate de vârstă la nivelul creierului. În plus, îmbunătățește rezistența la efort și funcția pulmonară.

Aduce somn ușor

Mişcarea supune organismul la efort și îl relaxează în același timp, așa încât, după o ședință de dans, somnul nocturn este asigurat, liniștit și fără probleme.

Și copiilor le face bine dansul

Încă de la cele mai fragede vârste, ritmul muzicii ne face să executăm mișcări involuntare de dans. Or, pentru copii, dansul este una dintre cele mai plăcute și de nerefuzat activități fizice. Contribuie la dezvoltarea armonioasă a corpului. În plus, îi ajută să își conștientizeze cpacitățile și posibilitățile, să își dezvolte echilibrul fizic și emoțional, forța musculară, coordonarea și rezistența. Mișcările de dans determină copilul să-și folosească întregul corp. Prin cursurile de dans, copiii încep să înțeleagă că activitățile fizice sunt distractive. Și le deschide apetitul pentru alte sporturi.

Îmbunătățește dezvoltarea emoțională

Când un copil experimentează bucuria de a dansa, el învață să se exprime într-un mod care este benefic pentru sănătatea lor fizică și mintală. Această exprimare oferă o eliberare fizică și emoțională sănătoasă care ajută la maturizarea emoțională. Oferind copiilor libertatea de a-și canaliza emoțiile și energiile într-un mediu sigur, creativ și prietenos o să îi îmbunătățească stima de sine.

Încurajează creativitatea

Indiferent de stil, dansul încurajează copiii să fie mai creativi și să se exprime prin dans. Copilăria este cea mai bună perioadă pentru dezvoltarea creativității, iar rezolvarea problemelor într-un mod creativ îl va ajuta la dezvoltarea unei gândiri critice sănătoase și la dezvoltarea capacității de rezolvare a problemelor. Dansul este o disciplină sportivă dar și creativă, care îmbină socializarea cu competiția și mișcarea cu distracția, lucruri care îl vor educa pe copilul tău într-un mod plăcut.

Îmbunătățește dezvoltarea cognitivă

Copiii mici vor crea mișcări în mod spontan atunci când vor fi prezentați unor noi idei de mișcare sau unor probleme care pot fi rezolvate prin mișcare. Mișcarea este răspunsul cognitiv dintre problemă și soluție. Acest lucru învață un copil să funcționeze și să înțeleagă lumea. De asemenea abilitățile cognitive sunt dezvoltate atunci când trebuie să execute mișcări de dans sincronizat cu muzica și ceilalți dansatori. Relația dintre mișcare, dezvoltare intelectuală și educație este un domeniu de studiu incipient care a început să fie explorat recent.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: ncbi.nlm.nih.gov, everydayhealth.com,

Citește și Cum scapi de dependența de telefonul mobil

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton