Beneficiile exercițiilor fizice în aer liber primăvara sunt recunoscute. Se știe deja că mișcarea este unul dintre cele mai puternice „medicamente'. Iar printre beneficiile exercițiilor fizice în aer liber în primăvară se numără și eliberarea de stresul cotidian.
De ce să faci cât mai multă mișcare afară? Oare nu provoacă mai multe probleme de sănătate inhalarea aerului poluat și plin de alergeni? Ei bine, nu! Beneficiile exercițiilor fizice în aer liber în primăvară depășesc cu mult inconvenientele.
Care sunt beneficiile exercițiilor fizice în aer liber primăvara
În primul rând, trebuie menționat că sedentarismul a devenit un soi de pandemie. Deși suntem tot mai ocupați, ne mișcăm din ce în ce mai puțin. E paradoxul dătător de boală al zilelor pe care le trăim. Odată cu evoluția tehnologiei și cu progresele științifice, ne-am cam uitat menirea pe pământ. Ispitele culinare ne pândesc la tot pasul, fără a necesita vreun efort fizic pentru a le procura, ne desfășurăm activitățile lipiți de scaune (în cazurile fericite, ergonomice), ne deplasăm cu mașina sau cu mijloacele de transport în comun, nu mai avem timp de pierdut cu mersul pe jos și, după o zi întreagă de stat, suntem mai obosiți ca oricând. Or, am fost „proiectați' să parcurgem distanțe mari în căutarea hranei sau, cel puțin, să muncim pământul pentru a o obține. Așa se face că am ajuns să tragem ponoasele propriei inconștiențe. Efectele lipsei de mișcare își fac simțită prezența tot mai des în viața omului modern: boli cronice severe, disfuncții ale organelor, deformări osoase, stres, depresii, insomnii… Și, anual, milioane de oameni mor!
De ce e periculos sedentarismul
Circuitul omului în natură are și el rostul lui. Această mașinărie complexă, corpul uman, a fost concepută în așa fel încât fiecare fărâmiță să joace un rol important în buna funcționare a celorlalte și, implicit a întregului. Fără efort fizic, organismul se dereglează, își diminuează capacitățile. Nesolicitate, mușchii și articulațiile se deteriorează, nemaiputând susține trupul și făcând treptat imposibilă deplasarea. Organele interne au de suferit, la fel ca și psihicul. Constipația cronică, varicele și hemoroizii, problemele cardiace, respiratorii, cerebrale, hepatice, renale, ale coloanei vertebrale, tulburările metabolice, obezitatea sunt numai câteva dintre daunele grave pe care ni le aduce sedentarismul. Așa se face că, printre afecțiunile responsabile pentru decesul a milioane de oameni anual se numără și sedentarismul, cel care a cauzat, la rându-i, infarct, ateroscleroză, accident vascular cerebral, diabet. Studii recente au demonstrat că, în unele cazuri, sedentarismul are efecte mult mai periculoase decât fumatul. Adu-ți mereu aminte că 4 ore petrecute zilnic, fără pauză de mișcare, pe un scaun, te pot îmbolnăvi grav.
Lipsa de mișcare constantă este una dintre cauzele hipertensiunii, a colesterolului mărit, a bolilor inimii, a digestiei proaste, a diabetului zaharat. Degeaba faci sport seara, dacă tot restul zilei ți l-ai petrecut într-un scaun de birou. Există dovezi clare că lipsa mişcării afectează negativ nivelul de glucoză din sânge şi creşte rezistenţa la insulină. Sedentarismul ne îmbătrânește înainte de vreme și chiar periclitează activitatea creierului. Mai mult decât atât, cea mai bună metodă de prevenire a osteoporozei este mișcarea.constantă și susținută. Plimbările lungi, dansul lejer, exercițiile moderate sunt binevenite la orice vârstă și cu efecte valoroase asupra sănătății.
Mişcarea întinereşte
Mersul pe jos e soluţia magică pentru recăpătarea echilibrului organismului. Şi sunt suficiente numai 10 minute zilnic! Este cea mai ieftină și cea mai simplă metodă de a face mișcare. Iar printre beneficiile exercițiilor fizice în aer liber în primăvară se numără chiar și vindecarea unor boli.
Până şi câteva minute de plimbare zilnic pot contribui la ameliorarea sau chiar vindecarea unor boli. Nu degeaba spun cercetătorii americani că mersul pe jos poate fi numit, fără reţinere, leacul-minune pentru tinereţe fără bătrâneţe:
1.Reduce riscul apariţiei şi cronicizării bolilor de inimă, a cancerului, osteoporozei şi diabetului.
2.Alungă pofta de ţigări a celor care vor să renunţe la fumat şi scade simptomele sevrajului în cazul celor aflaţi în terapia dependenţelor.
3.Îmbunătăţeşte agilitatea minţii prin oxigenarea creierului şi a fluxului snguin. Pentru memoria vârstnicilor e o adevărată binecuvântare, plimbările zilnice ferindu-i de Alzheimer sau demenţă.
4.Întăreşte sistemul osos, scade nivelul colesterolului, previne îmbolnăvirea arterelor şi ajută la eliminarea excesului de greutate.
În pași de dans e mai ușor
Prin dans, se poate obține acel echilibru atât de necesar organismului. Specialiștii tot recomandă un minimum de 30 de minute de mișcare zilnic. Or, prin dans, nici nu simți când trece chiar și o oră. Iar dacă e practicat în aer liber, mai ales primăvara, scapi de stres și de insomnii, întărești musculatura, antrenezi articulațiile, previi osteoporoza, pierzi kilogramele în plus, ajuți inima, îmbunătățești digestia, respiri mai bine. Într-o oră, alungi cam 300 de calorii și capeți o porție copioasă de optimism. E deja dovedit că dansul previne și tratează boli, fiind de ajutor în diabet, afecțiuni cardiovasculare, musculare, articulare și osoase, în obezitate și tulburări psihice.
Vindecare în 6 pași
Iată beneficiile exercițiilor în aer liber primăvara, cele mai importante pentru organism:
1.Previn osteoporoza
Tonfiind musculatura și întărind oasele și articulațiile mișcarea în aer liber previne apariția unor boli de temut, precum osteoporoza sau afecțiunile reumatismale. Sunt acționate aproape toate grupele de mușchi, fără a resimți efortul. Copiilor le stimulează creșterea armonioasă și preîntâmpină potențiale afecțiuni ale coloanei vertebrale.
2.Alungă depresia
În mișcare, stresul dispare, ne relaxăm și uităm de griji. Echilibrează psihicul și elimină tensiunile emoționale acumulate.
3.Aduce somn ușor
Mişcarea supune organismul la efort și îl relaxează în același timp, așa încât, după o ședință de mișcare susținută, somnul nocturn este asigurat, liniștit și fără probleme.
4.Pun diabetul pe fugă
Se știe că diabetul de tip II sau rezistența la insulină sunt afecțiuni cauzate, în mare parte, de surplusul de kilograme și de sedentarism. Făcând mișcare, eliminarea greutății în exces devine o plăcere. Ba mai mult, stimulezi digestia și ajuți pancreasul să-și facă treaba, reglând nivelul glicemiei.
5.Păstrează tinerețea
Orice formă de mișcare are capacitatea de a încetini procesul de îmbătrânire și de a ne face longevivi. Stimulează funcțiile celulare, îmbunătățește memoria și întârzie apariția modificărilor cauzate de vârstă la nivelul creierului. În plus, îmbunătățește rezistența la efort și funcția pulmonară.
6.Protejează inima
Mișcarea și implicit exercițiile fizice ajută organismul, mintea și spiritul. Mișcarea estee un bun protector cardiovascular. În timpul exercițiilor fizice bătăile inimii cresc uşor, circulaţia se intensifică, creşte oxigenarea organismului şi tonusul cardiovascular devine mai bun.
Trucuri pentru o plimbare-medicament
Pentru a beneficia la maximum de porţia de sănătate oferită de mersul pe jos, păşiţi prin noroi, nisip sau iarbă cu rouă, căci veţi consuma mai multă energie. Este cu atât mai bine dacă aveţi posibilitatea să păşiţi desculţi. Se spune că suprafeţele cu denivelări stimulează anumite puncte din talpă, ceea ce duce la îmbunătăţirea presiunii sângelui şi la reglarea tensiunii. Ţineţi braţele pe lângă corp, spatele drept şi respiraţi adânc, pentru a pune la treabă' muşchii inimii. Purtaţi încălţăminte adecvată, comodă, cu talpa flexibilă.
5 trucuri ca să-ți placă mișcarea
Aşa sunt eu, mai leneş/-ă… Mişcarea nu-i de mine… Nu am timp… Fac febră musculară… Sunt cuvinte pe care le rostește orice persoană sedentară. Chiar și așa, există metode pentru a te îndrăgosti de activitatea fizică benefică. De fiecare dată când vrei să te apuci de sport, ceva te face să renunți la fel de repede cum ți-a venit ideea. Ce de făcut? E important să te gândești că a face mișcare nu înseamnă să fii nici atlet, nici sportiv de performanță. Iată câteva trucuri prin care vei reuși să faci, cu plăcere, măcar cele 30 de minute, recomandate pentru a te menține în formă, de activitate fizică zilnică:
1.Dansează!
Ești mult prea comodă pentru a te deplasa la o sală, pentru a merge pe jos sau pentru a face exerciții? Atunci soluția potrivită pentru tine e să dai drumul la muzică și să dansezi. Chiar și numai 15 minute de „zbenguială' zilnică sunt suficiente pentru a scăpa de toxine și de kilogramele în plus.
2.Ajută-ți articulațiile!
Ai probleme din cauza durerilor de încheieturi, de mijloc sau de picioare, în urma efortului? Poate fi de vină deshidratarea. Bea câte un pahar cu apă plată la fiecare 15 minute și dedică-ți 10 minute pe zi pentru exerciții de întindere. Vei vedea ce bine e să combini utilul cu plăcutul!
3.Învață să respiri
Ți-e teamă de febra musculară? Poate fi urmarea unei respirații incorecte. Prin urmare, alege câteva exerciții de respirație, pe care să le execuți în paralel cu mișcări ușoare sau cu o plimbare lungă în aer liber. 10 minute pe zi fac minuni!
4.Amețești?
Coloana vertebrală e mult prea tensionată, așa că trebuie să iei măsuri. Axează-te pe exerciții dedicate abdomenului și spatelui. Întinde-te, relaxează-te și încearcă să atingi pieptul cu bărbia. Numără până la 5, apoi revino, ușor, la forma inițială. Repetă de 10 ori, în fiecare dimineață, la trezire. Treptat, poți continua cu exerciții din ce în ce mai dificile.
5.Ai cârcei?
Circulația sângelui nu e tocmai bună, așa că are nevoie de un impuls. Dacă vei face 5 minute pe zi „joc de glezne', vei simți o ameliorare. Apoi, întinsă pe pat, împinge cât poți vârfurile degetelor înainte, numărând până la 5. Revii la forma inițială, apoi le îndrepți către tine, tot numărând până la 5. Urmează 5 rotații ale gleznelor spre exterior și 5 spre interior. Gata antrenamentul!
Sursa foto: 123rf.com
Citește și Abdomen plat – exerciții pe care le poți face acasă