Nici nu ne-am obișnuit prea bine cu conceptul „Black Friday” că ne-a lovit un altul, referitor la o altă zi colorată a săptămânii. Totul a pornit de la o campanie de publicitate și s-a răspândit ca vântul și ca gândul. Și toată lumea a început să creadă în fenomenul Blue Monday. Ba chiar s-au găsit și specialiști care să confirme că este vorba despre cea mai deprimantă zi din an.
Cuprins
Dacă traducem ad litteram expresia provenită din limba engleză, atunci avem de-a face cu „Lunea albastră'. Numai că acest concept se referă la cea mai deprimantă zi din an. Iar în limba de proveniență există și expresia „feeling blue' care, tradusă tot ad litteram, înseamnă să te „simți albastru'. Și nu are nimic de-a face cu „sângele albastru' regal. Dimpotrivă, exprimă cea mai profundă stare de tristețe.
De unde îi vine numele „albastru'
Dacă despre Black Friday sau Vinerea neagră s-a tot scris și cine a vrut a înțeles esența, când vine vorba despre Blue Monday, conceptul e mai greu de înțeles. La fel ca limba română, și engleza e plină de expresii cu înțeles profund. Și printre ele se numără și „feel blue'.
Originea acesteia este incertă, dar se crede că ar fi apărut undeva prin secolul al XVII-lea. Pe atunci, cuvântul „albastru' era asociat cu tristețea și chiar jalea de doliu în diferite culturi. Și s-a perpetuat până în zilele noastre, păstrându-și referirea la melancolia profundă, tristețe și deznădejde. Să te „simți albastru' îneamnă să nu-ți fie deloc bine, să fii foarte trist și să trăiești un disconfort emoțional major.
Pe de altă parte, această stare este una trecătoare. Și nu are nimic de-a face cu afecțiunea clinică știută sub numele de depresie. Să te „simți albastru' câteva zile e perfect normal în anumite etape ale vieții. Dar dacă starea se prelungește depășind două săptămâni, e cazul să iei legătura cu un specialist.
Cum s-a născut conceptul
Cât despre Blue Monday, s-a răspândit ca fiind cea de-a treia zi de luni din luna ianuarie. Și se consideră că acesta ar fi apogeul tristeții de pe parcursul unui an întreg. Pe de altă parte, a fost desemnată drept Lunea tristă, în 2018, data de 15 ianuarie. Și pentru asta au fost luați în considerare mai mulți factori.
De altfel, conceptul de Blue Monday asociat zilei cu pricina a izbucnit în anul 2005. Și a apărut în cadrul unei campanii publicitare a companiei aeriene Sky Travel. Și cum zvonurile par mai credibile pentru oameni decât informațiile științifice, s-a răspândit peste tot. Și i s-au găsit destule explicații plauzibile.
E drept că, după vacanța de sărbători, revenirea la rutina zilnică nu e tocmai plăcută. Mai ales fără prea mulți bani rămași, fără apropiați în preajmă și cu o sumedenie de obligații. Și mai interesant este că cei care au lansat conceptul au venit și cu o formulă matematică menită să-l facă și mai credibil, într-un comunicat de presă al vremii.
Formula a fost preluată cu aceeași foame de senzație cu care se răspândesc și știrile false ale zilelor noastre. Și a fost promovată ca aparținându-i lui Cliff Arnall, la vremea aceea instructor la Centre for Lifelong Learning, un centru de învățare continuă de pe lângă Universitatea Cardiff.
Potrivit editorului Ben Goldacre de la celebra publicație The Guardian, comunicatul de presă care a propagat formula exactă a conceptului de Blue Monday le-a parvenit mai multor jurnaliști prestigioși prin intermediul unei agenții de relații publice. Ba chiar li s-au oferit și sume de bani în schimbul validării informației prin semnăturile lor. Mai târziu avea să se afle că psihologul Cliff Arnall nici nu mai făcea parte din echipa de specialiști de la Universitatea din Cardiff.
Când este Blue Monday în 2025
Aşa cum arătam anterior, Blue Monday este considerată, în fiecare an, a treia zi de luni din ianaurie. În 2025, Blue Monday este pe 20 ianuarie.
Chiar este Blue Monday cea mai deprimantă zi?
Cum fenomenul a continuat să ia amploare, au apărut și alte variante ale poveștii, utilizate preponderent în scop comercial. Așa se face că, în 2018, un reporter al publicației Independent l-a contactat pe Cliff Arnall. Iar acesta a mărturisit că nu a avut „niciodată intenția de a da o conotație negativă acestei zile', ci, mai degrabă, „de a determina oameni să ia măsuri și decizii solide în viață'. În plus, colaborând cu alte două companii aeriene, și-a „făcut datoria de a mai estompa din efectele negative ale știrilor referitoare la luna ianuarie și de a demonta mitul melancoliei de Blue Monday'.
Formula de calcul atât de populară se folosește de mai mulți factori. Este vorba despre starea vremii, nivelul de îndatorare al unei persoane, timpul scurs de la Crăciun și de la momentul în care au fost încălcate rezoluțiile pentru Anul Nou, nivelul scăzut de motivație și nevoia de a lua măsuri. Și arată astfel:
Unde W = starea vremii (weather), D = nivelul de îndatorare (debt), d = salariul lunar (monthly salary), T = timpul scurs de la Crăciun (time since Christmas), Q = timpul scurs de la momentul eșuării rezoluțiilor pentru Noul An (time since the failure of new year’s resolutions), M = nivelul scăzut de motivație (low motivational levels) și Na = nevoia de a lua măsuri (the feeling of a need to take action).
Dat fiind că nu există nicio unitate de măsură, formula nu poate fi interpretată corect. Drept urmare, pare să nu aibă niciun sens. De altfel, Dean Burnett, un specialist în neuroștiințe de la departamentul de psihologie a Universității Cardiffa descris formula, în 2013, ca fiind o „păcăleală' cu „măsurători lipsite de sens'.
Pe de altă parte, însă, un sâmbure de adevăr există în toată această poveste. Căci oamenilor nu le plac, în general, zilele de luni. Și cu atât mai puțin cele care ne readuc cu picioarele pe pământ după perioadele de vacanță. În plus, perioadele mai lungi de întuneric predispun la stări depresive. „Hormonul fericirii', serotonina, nu se mai secretă la fel de eficient în lipsa soarelui. Drept urmare, omul se simte obosit și ineficient.
De ce este periculos acest fenomen
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sunt peste 322 milioane de oameni care suferă de depresie, în întreaga lume. Iar depresia este cea mai importantă cauză producătoare de dizabilități în lume, în prezent'. E drept că ne putem confrunta cu toții, în această perioadă din an, cu tulburări afective sezoniere. Dar este un nonsens să credem că numai o anume zi ne va da viața peste cap.
„Unul din șase dintre noi trece prin episoade depresive la un moment dat. Iar acestea pot avea efecte devastatoare asupra fiecărui aspect al vieții.', a afirmat Stephen Buckley, responsabil de comunicare al Fundației pentru sănătate mintală Mind. Și tot el consideră că toate campaniile referitoare la Blue Monday tratează superficial probleme cu adevărat serioase pentru unii, cărora le pot pune chiar viața în pericol. „Oamenii pot suferi insomnii, se pot rupe de restul lumii și pot avea chiar gânduri de sinucidere', adaugă el.
Cum să depășești depresia de sezon
Simți că „ți s-au înecat corăbiile' și mai toți remarcă faptul că nu mai ești tu. Nimic nu mai e la fel, nimic nu te mai mulțumește. Ce se întâmplă? Ritmul cotidian alert, nevoile materiale, problemele de tot soiul ce nu mai contenesc să se ivească, toate te copleșesc. Dar tu, nu și nu! Nu renunți. Nu spui nimănui ce te macină și rămâi „pe baricade', până când îți epuizezi și ultimii stropi de vlagă. Atunci, te ia valul. E valul distrugător al unor boli „pe val' în zilele noastre: stresul și depresia.
Prima lună din an este deja bine cunoscută pentru stările depresive pe care le declanșează. Bucuria Sărbătorilor albe se topește sub umbra preocupărilor începutului de an. Totuși, nu e dracul chiar atât de negru. Nu orice lipsă de chef înseamnă depresie. Însă nici nu trebuie ignorat pesimismul îndelungat. Deși se consideră că depresia e o tristețe extremă, există o mare diferență între depresia clinică și starea de tristețe.
Fiecare dintre noi simte tristețe, la un anumit moment dat. Dar nu așa stau lucurile și în cazul depresiei. Când schimbările survenite în comportamentul obișnuit al cuiva sunt majore și agravează viața de zi cu zi, timp de peste 14 zile, abia atunci se poate vorbi despre depresie.
Înainte de a-ți pune un diagnostic și a urma tratamente fără temei, mergi la medic mai bine. El va găsi „buba' și va ști încotro să te îndrume, fie că este vorba despre internist, fie de psiholog, psihiatru sau neurolog. Nu e o rușine și nu înseamnă că ai înnebunit, dacă treci prin astfel de stări. Așa că nu mai sta pe gânduri și ia legătura cu un specialist!
Leacuri „băbești' eficiente
Mai multe terapii alternative și câteva reguli simple te pot ajuta să treci peste această perioadă „albastră' cu bine. Chiar dacă soarele stă bine ascuns ar fi bine să ieși cel puțin o jumătate de oră la plimbare la vremea prânzului. Dacă poți ajunge într-o pădure sau într-un parc, măcar la sfârșit de săptămână, cu atât mai bine. Natura este un leac aproape miraculos pentru sufletele întristate.
Angelica, „hrana îngerilor'
Angelica, denumită şi iarba celor 7 îngeri' sau „hrana îngerilor', este un bun remediu în caz de tulburări psiho-emoţionale. Poți face un ceai, după cum urmează: se infuzează timp de 10-15 minute o lingură de rădăcini, seminţe şi tulpini de plantă în 250 ml de apă clocotită. Se beau două-trei căni pe zi, înainte de masă. Din rădăcinile uscate se face un decoct din 10-15 g la 500 ml apă. Se fierb timp de 10-15 minute la foc mic. Tinctura se administrează în doze de 10 până la 30 de picături, de patru ori pe zi, diluate în puțină apă sau ceai.
Ceai pentru bună dispoziție
Ceaiul din coajă de portocale nu doar îți readuce în casă aroma Crăciunului, ci și buna dispoziție. Uleiurile eterice pe care le conține au darul de a alunga melancolia. Vitamina C te revitalizează și îți dă energie. Se face o infuzie din coaja de la o jumătate de portocală și 200 ml de apă. Pentru un gust și mai bun poți adăuga bucățele de măr uscat. Mai poți fierbe în apa de ceai un bețișor de vanilie. Aroma te va ajuta să te relaxezi.
Baie anti-stres
Dacă treci printr-o perioadă stresantă, ia o pauză și pregătește-ți o baie caldă în care adaugă câte trei picături de ulei esențial de: bergamotă (regenerant, readuce buna dispoziție), roiniță și lavandă (relaxează), trandafiri (antidepresiv). Stai în baie 15-20 de minute. Poți asculta muzică liniștită în surdină și să folosești lumânări plutitoare.
Râsul, medicament gratuit
Râsul este un remediu excelent în multe cazuri de disfuncţii psiho-somatice. Este o metodă simplă și la îndemâna oricui. Era considerat ca fiind vindecător încă din Antichitate. La indienii din America de Nord existau nişte clovni vindecători al căror rol era să-i facă periodic să râdă pe ceilalţi membrii ai comunităţii. Şi regii medievali aveau bufoni la curte. Poți încerca să citești ceva amuzant, să vezi o comedie sau să te distrezi împreună cu familia sau cu prietenii. Așa cum „pofta vine mâncând', și pofta de râs vine… râzând.
Tincturi împotriva epuizării nervoase
O combinaţie de tincturi care să conţină păducel, valeriană, ciuboţica-cucului, sunătoare, lavandă, tei şi talpa-gâştii poate face minuni. Este eficientă împotriva stresului, epuizării nervoase, a depresiilor și a insomniilor. Are un efect calmant şi, luată înainte de culcare, asigură un somn odihnitor. Dar nu consuma acest amestec dacă urmează să conduci maşina în mai puţin de trei ore de la administrare!
Tinctura de sunătoare este și ea un binecunoscut antidepresiv. În cazul adulților, se administrează înainte de masă o linguriță diluată în puțină apă, de trei ori pe zi. Durata tratamentului este de trei săptămâni. Se face o pauză de 10-14 zile, după care se poate relua. Tincturile nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau care alăptează.
Sursa foto: Shutterstock
Alte surse: geo.de, wikipedia.org, independent.co.uk, e-psihiatrie.ro,
Citește și Ce fenomene astronomice vor avea loc în 2025