Busuiocul - proprietăți, la ce se folosește, curiozități

.

Busuiocul este o plantă din familia mentei. Adaugă aromă mâncărurilor, iar substanțele sale nutritive pot aduce beneficii pentru sănătate. Busuiocul dulce (Ocimum basilicum) joacă un rol în multe bucătării mediteraneene și, în special, italiene. El stă la baza pesto-ului și adaugă o aromă deosebită salatelor, pastelor, pizzei și altor feluri de mâncare.

Busuiocul – proprietăți


În cadrul dietei, busuiocul dulce poate furniza vitamine, minerale și o serie de antioxidanți. Uleiul său esențial poate avea, de asemenea, beneficii medicinale.

Busuiocul dulce este disponibil în multe magazine alimentare, în timp ce alte soiuri au gusturi și parfumuri diferite.

Busuiocul poate oferi beneficii pentru sănătate în dietă, ca medicament pe bază de plante și ca ulei esențial.

Utilizări tradiționale includ tratamentul mușcăturilor de șarpe, al răcelilor și al inflamațiilor din interiorul pasajelor nazale – un efect comun al răcelii, de exemplu.


Busuiocul furnizează unii macronutrienți, cum ar fi calciul și vitamina K, precum și o serie de antioxidanți.

Busuiocul dulce, de exemplu, are o concentrație mare de agent chimic eugenol. Acesta îi conferă un miros asemănător cu cel de cuișoare. 

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Busuiocul lămâios are concentrații ridicate de limonen, care îi conferă un miros citric. Atât eugenolul cât și limonenul au proprietăți antioxidante.

Reducerea stresului oxidativ

Antioxidanții sunt esențiali pentru eliminarea radicalilor liberi din organism.

Radicalii liberi sunt molecule instabile care se dezvoltă ca urmare a metabolismului și a altor procese naturale. De asemenea, se pot forma ca urmare a fumatului și a unor alegeri alimentare.

Antioxidanții sunt compuși care ajută la eliminarea acestor molecule din organism. Dacă în schimb se acumulează, poate apărea stresul oxidativ, ceea ce duce la deteriorarea celulelor și, eventual, la boli.


Oamenii de știință au legat cancerul, bolile de inimă, artrita reumatoidă, diabetul și alte probleme de sănătate de stresul oxidativ.

Organismul produce o parte din antioxidanți, dar trebuie să absoarbă și unii din alimentație. Printre numeroșii antioxidanți din busuioc se numără antocianineleSursa de încredere și betacarotenul.

Susținerea sănătății ficatului

Un studiu din 2015 efectuat pe șobolani a concluzionat că antioxidanții dintr-un preparat sub formă de pulbere care includea tulsi, sau busuioc sfânt, au avut un impact pozitiv asupra sănătății ficatului. Oamenii de știință au aplicat pulberea după ce au folosit o toxină pentru a induce leziuni hepatice.


Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Tulsi este o plantă care este foarte diferită de busuiocul din supermarketul occidental obișnuit – joacă un rol în medicina tradițională indiană.

Combaterea cancerului

O analiză publicată în 2013 a analizat dacă tulsi, sau busuiocul sfânt, ar putea preveni cancerul.

Autorii au concluzionat că substanțele fitochimice din busuiocul sfânt pot ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer de piele, de ficat, oral și pulmonar.

Se pare că fac acest lucru prin creșterea activității antioxidante, prin modificarea expresiei genelor, prin declanșarea morții celulare și prin încetinirea diviziunii celulare.


Cu toate acestea, studiile din această analiză au fost preclinice sau efectuate pe animale. Confirmarea efectelor va necesita cercetări suplimentare.

Protejarea împotriva îmbătrânirii pielii

Potrivit unei cercetări publicate în 2011, busuiocul dulce are proprietăți care ar putea ajuta la protejarea pielii de unele efecte ale îmbătrânirii.

În cadrul studiului, oamenii de știință au aplicat un extract de busuioc pe modele de piele de laborator. Rezultatele au sugerat că includerea extractelor de busuioc în cremele topice pentru piele ar putea îmbunătăți hidratarea pielii și reduce rugozitatea și ridurile.


Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

În timp ce extractele de busuioc în anumite doze pot avea acest efect, consumul de busuioc nu va aduce neapărat beneficii pentru piele.

Cu toate acestea, antioxidanții din busuioc și din alte alimente pe bază de plante pot avea un efect protector dacă o persoană le consumă în cadrul unei diete variate.

Reducerea nivelului ridicat de zahăr din sânge

Unii practicieni ai medicinei tradiționale recomandă în mod obișnuit busuiocul pentru a ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge.


La ce se folosește busuiocul

Această plantă populară este folosită într-o varietate de mâncăruri mediteraneene și asiatice, de la sosuri cremoase la salate ușoare și curry picant.

Ingredientele care sunt completate de adaosul de busuioc includ cărnuri precum carnea de pui și de vită, uleiul de măsline, ouăle, roșiile și ierburi precum rozmarinul, cimbrul și oregano.

Busuiocul este cel mai aromat atunci când este folosit proaspăt, dar busuiocul proaspăt ar trebui adăugat la sfârșitul gătitului, deoarece căldura excesivă îi va diminua semnificativ aroma sau chiar va face ca planta să devină amară. Busuiocul uscat este de preferat pentru a fi folosit pe tot parcursul procesului de gătire, deoarece aroma nu va fi alterată semnificativ de căldură.


Curiozități despre busuioc

„Busuioc' este derivat din vechiul cuvânt grecesc basilikohn, care înseamnă „regal'. Busuiocul era considerat sacru și nobil.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Există peste 60 de soiuri de busuioc, toate diferite ca aromă și aspect. Busuiocul dulce (cel mai răspândit soi) are o aromă dulce și robustă.

Busuiocul este un membru al familiei mentă. Frunzele sale trec de la frunze de culoare palidă la frunze de culoare verde închis și apoi de la roșu închis la frunze purpurii. În funcție de soi, frunzele pot fi rotunjite sau ascuțite.

Busuiocul mov este frumos, foarte aromat, cu frunze mov și flori roz.

Busuiocul scorțișoară este originar din Mexic, cu un miros dulce și note de scorțișoară.  Are flori de culoare roz și frunze de culoare mov înroșite.

African Blue Basil este piperat și mentolat, cu flori purpurii și frunze verzi purpurii.  Face un pesto uimitor.

Busuiocul de salată are frunze mari și ridate și este perfect pentru salate. Foarte popular în sudul Italiei.

Busuiocul sfânt este ingredientul esențial al preparatului thailandez „Pui prăjit cu ardei iute și busuioc „

Busuiocul lămâios are un parfum proaspăt de lămâie, perfect pentru salate.

Busuiocul lime are o aromă de lămâie și este excelent în salate și cu fructe de mare.

Sursa foto: Shutterstock.com