OLX, cel mai mare site de anunțuri generaliste din România a lansat, în colaborare cu ING Bank România, o campanie prin care își învață clienții să depisteze semnele unor tentative de fraude online și-i ajută să se bucure în continuare de cumpărături în siguranță.
Campania lansată de OLX în colaborare cu ING Bank România urmărește și să prevină posibilele fraude online, dar și să reacționeze la tentativele pe care clienții OLX le întâlnesc. Informațiile complete sunt disponibile la adresa https://siguranta.olx.ro.
Cazul 1: falsul cumpărător
Pentru perechea de pantofi primită cadou de Crăciun, pe care știi că nu o vei purta niciodată pentru că nu e genul tău, pui un anunț de vânzare pe OLX. Perfect. La scurt timp, primești un mesaj în care cineva îți spune că îi dorește și că ți-a făcut o plată pentru ei. Primul semnal de alarmă. Pentru a-ți primi banii, mesajul îți spune să dai click pe un link și să introduci într-o pagină nouă toate datele cardului tău bancar – numărul complet, data de expirare, chiar și codul CVV2, cel de pe spatele cardului. Al doilea și cel mai important semnal de alarmă.
Așa arată o încercare de fraudare online. În limbaj tehnic, specialiștii îi spun phishing. Dacă obține datele complete ale cardului tău, infractorul poate face plăți ilegale, lăsându-ne fără banii din cont. E un tip de furt electronic.
În cazul descris mai sus, cel mai important lucru pe care trebuie să-l știm este că pentru a încasa bani nu trebuie să ne oferim datele cardului bancar. Aceste date sunt folosite pentru a face plăți, nu pentru a le încasa.
Mai mult, atunci când vinzi un produs pe OLX, plata se face în momentul livrării, ramburs, prin curierul care va face livrarea.
Un client informat e un client protejat
OLX luptă constant cu aceste tentative de fraudare. Luna aceasta, odată cu Ziua Siguranței pe Internet, OLX a lansat alături de ING Bank România o campanie de informare pentru a preveni fraudele prin atacurile de phishing. Pe site-ul https://siguranta.olx.ro, cele două companii au adunat cele mai importante sfaturi de care trebuie să ții cont pentru a cumpăra și a vinde în siguranță pe OLX. Descrieri ale tehnicilor folosite în ultima vreme, dar și soluții pentru cum să le eviți și să vinzi și cumperi pe OLX fără griji.
Campaniile de informare de acest fel au rezultate și-i protejează pe utilizatorii OLX, după cum arată datele platformei. În decembrie 2020, OLX a derulat o astfel de campanie de educare. Unul dintre efectele ei a fost că procentul utilizatorilor care au știut să depisteze un potențial atac de phishing a crescut la 57%, de la 26%, cât era înainte de campanie.
Reprezentanții OLX spun că, în medie, clienții au trimis 1.000 de solicitări lunare prin care atrăgeau atenția asupra unor tentative de fraudare. Ca urmare, în ultimele șase luni, compania a închis peste 2.500 de site-uri clonă prin care infractorii încercau să fure banii clienților. Mai mult, pentru soluționarea cazurilor, OLX colaborează constant cu Poliția Română.
Colaborarea dintre OLX și ING Bank România în cadrul acestei campanii de informare a apărut în contextul în care, în perioada pandemiei, tentativele de phishing au crescut iar metodele atacatorilor s-au diversificat. OLX și ING vor să contribuie la expunerea și combaterea vulnerabilităților din mediul online la care sunt supuși consumatorii de pretutindeni. Prevenția fraudelor online este esențială.
Cazul 2: site-urile clonă
Din fosta ta relație, ai rămas cu o pereche de role pe care, dacă e să fim sinceri, nici nu prea le-ai folosit. Pentru că vrei să începi cu energie proaspătă un nou capitol din viața ta, te gândești să vinzi rolele pe OLX. Felicitări. După ce publici anunțul, simplu și rapid, primești un mesaj de la un posibil client. Spre suprinderea ta, acesta îți cere să mutați conversația din chatul OLX într-o aplicație de social media. Primul semnal de alarmă. Acolo, persoana respectivă îți trimite un site care arată destul de ciudat, de tipul platacomandaolx. ro. Al doilea semnal. Acolo, ți se spune, trebuie să introduci datele complete ale cardului tău, inclusiv codul CVV2, ca să primești plata pentru produsul tău. Cel mai mare semnal de alarmă.
Soluția: nu introduci nicio informație a cardului tău bancar, ci raportezi imediat tentativa de fraudă celor de la OLX.
Pentru a evita o fraudă în astfel de situații, OLX ne învață să păstrăm mereu discuțiile în interiorul siteului, prin chatul special de pe OLX prin care comunici cu vânzătorul unui produs care te interesează. E cel mai sigur canal de comunicare și felul în care compania te poate proteja cel mai bine.
Mai departe, e important să fii atent la linkurile pe care le primești: ele trebuie să înceapă cu formula „https', semnul unui site securizat, (nu „http') și să aibă adrese care aparțin clar companiei. De exemplu, olx.ro.payment-me. online, olx.ro-offerta. pro sunt exemple de site-uri clonă prin care infractorii încearcă furturi online. Alte semne la care să fii atent sunt greșelile de ortografie, exprimările incorecte și adresările generice, fără numele sau prenumele tău.
Cumpărături sigure și rapide
Trebuie să mai știi că infractorii pot încerca să obțină de la tine datele cardului tău bancar nu doar prin site-uri false, ci și prin email, SMS, apeluri telefonice sau prin mesaje pe Social Media. Orice formă ar folosi, atacatorii au același scop: acela de a-ți fura datele cardului, fie prin site-uri clonă, care sunt făcute să arate ca site-uri oficiale ale companiei, fie păcălindu-te să le oferi tu.
Dacă ceva arată suspect sau sesizezi vreunul dintre semnalele de alarmă menționate, scrie-le celor de la OLX pe site-ul oficial.
Prin campania de informare și de educare https://siguranta.olx.ro, OLX pune la dispoziția clienților săi toate informațiile și resursele de care aceștia au nevoie pentru a-și recăpăta puterea. Un om corect informat este mereu mai puternic, chiar și în fața noilor tipuri de infracțiuni, și protejat de pericole.
Acum că ești informat, nu-ți rămâne decât să te bucuri în siguranță de tot ceea ce OLX îți poate oferi.