Când au apărut tocurile și cum au evoluat

 Barba Mirela
.

Când au apărut tocurile și cum au evoluat? Te-ai întrebat, cu siguranță, măcar o dată, dacă te pasionează încălțările. Căci tocurile conferă un plus de eleganță, definesc stilul vestimentar și, de ce nu, dau un aspect mult mai frumos picioarelor. Și pot fi considerate adevărate arme de seducție. Așa că iată când au apărut tocurile și cum au evoluat.

În zilele noastre, le poartă îndeosebi femeile. Și asta pentru că tocurile dau un plus de senzualitate picioarelor. Atrag privirile și alungesc silueta. Dar cine s-ar fi gândit că nu au fost concepute încă de la început pentru sexul frumos?! De când au apărut tocurile și cum au evoluat este o poveste ce merită știută.

De ce ne încălțăm?

În cadrul unei expoziții prezentate la Muzeul „Fashion Institute of Technologys' din New York, SUA, istoria a dovedit că doar o mică parte dintre încălțări au fost destinate scopului pe care îl știm cu toții azi. Iar cel mai vechi obiect de încălțăminte din piele este un mocasin de peste 5500 de ani, descoperit în Armenia. A fost făcut din piele de bovină și se asemăna cu opinca românească.

Arheologii cred că a fost conceput pentru a proteja tălpile la drum lung de spini și de pietre. De altfel, însuși celebrul creator de pantofi de lux, Manolo Blahnik, a afirmat pentru Național Geographic că „e uluitor cât de mult seamănă cu un pantof modern!'.

Așadar omul a conceput încălțările pentru a-și proteja picioarele de rănile cauzate de mersul pe jos. Dar de când au apărut tocurile și cum au evoluat sunt chestiuni complet diferite. Și se poate observa asta, în zilele noastre, în lucrările unor creatori de modă celebri. Căci multe dintre modelele de pantofi nu au nimic de-a face cu utilitatea sau confortul. Iar tocurile chiar nu au cum să ofere confort. Oricât de mult le-ar plăcea unora să susțină așa ceva.

Când au apărut tocurile

Ei bine, primele încălțări cu toc ar fi fost inventate în Persia secolului al X-lea. Și, ce să vezi, erau destinate bărbaților! Bogătașii vremurilor simțeau nevoia să iasă în evidență. Și credeau ei că tocurile le ofereau un plus de înălțime. În plus, în timpul călăritului, tocurile se potriveau perfect în etrierii de siguranță. Totuși, în Egiptul Antic, pantofii cu toc erau purtaţi de măcelari. Și asta ca să nu se murdărească pe picioare cu sângele provenit de la animalele sacrificate.

În Persia, tocurile erau purtate de soldaţi. Aveau înălţimea de câţiva centimetri şi erau folosite pentru ca soldaţii să îşi poată menţine mai bine poziţia în timp ce călărea şi ţinteau cu arcul şi săgeata. Dovezi ale existenţei pantofilor cu toc în garderoba bărbaţilor există şi din Grecia şi Roma Antică.

În Grecia Antică, actorii purtau platforme înalte din lemn, numite kothorni. Înălţimea tocului pantofilor indica statutul social sau importanţa personajelor interpretate. În Roma Antică, pantofii cu toc erau purtaţi şi de femei. Însă numai de cele care făceau parte din categoria prostituatelor.

Tocul, simbol nobiliar

Abia în secolul al XVII-lea, tocurile au ajuns și în Europa. Atunci i-au vizitat pe nobilii francezi roialitățile persane. Iar moda s-a răspândit imediat, cu un succes amețitor. Cel mai vechi pantof păstrat până în zilele noastre este unul bărbătesc, din 1640, cu un toc pictat în roșu și decupaje care lasă la vedere vârful piciorului.

E clar că i-a aparținut unui curtea de rang, care își arăta astfel poziția în societate, simțindu-se mai puternic și mai înalt. Că tocurile au reprezentat mereu un simbol nu mai e un secret pentru nimeni. Chiar și azi demonstrează că purtătorul lor nu trebuie să depună mult efort pentru a se deplasa unde are nevoie.

Revenind la când au apărut tocurile și cum au evoluat, trebuie spus că, aproximativ în aceeași perioadă în care bărbații din nobilimea europeană au început să poarte încălțări cu toc, și femeilor le-a plăcut această modă. Așa se face că și doamnele au început să poarte tocuri. Dar tot pentru a-și demonstra poziția socială.

Numai că tocurile purtate de femei erau ceva mai înalte și mai subțiri decât cele ale bărbaților. Treptat, tocurile au devenit simboluri ale feminității și chiar ale sexualității. Bărbații au renunțat la tocuri, alegând în schimb versiuni de încălțări comode, cu tălpi plate. Dar femeile continuă să le poarte și azi.

Se spune că prima femeie care a încălţat o pereche de pantofi cu toc, strict din raţiuni de eleganţă şi vanitate, a fost faimoasa Ecaterina de Medicis. La căsătoria cu Henric de Valois, viitorul rege al Franţei, a purtat o pereche de pantofi cu toc pentru că se considera prea scundă. Ludovic al XIV-lea, scund de înălţime, la numai 1,63 m, îşi ascundea acest defect purtând tocuri de 10 cm.

Sub domnia lui,s-a dat un edict care spunea că numai nobilimea poate purta tocuri. Și cu cât călcâiul era mai înalt și mai roșu, cu atât mai puternic era purtătorul. Dar Regele Soare a permis doar celor în favoarea lui să poarte tocuri roșii.

Au încetat bărbații să poarte tocuri vreodată?

Revoluția Franceză din 1789 a pus capăt definitiv folosirii aristocratice a tocurilor masculine. Cu toate acestea, se mai accepta purtarea tocurilor. Cowboy-ul este un exemplu perfect. Cu toc de cavalerie persană, cizma de cowboy este un simbol de masculinitate și în zilele noastre.

Se mai păstrează și tocul înclinat și rotunjit, numit „toc cubanez'. Și este utilizat preponderent în semn de respect față de moștenirea hispanică, cum fac și dansatorii de flamenco spre exemplu. Membrii celebrei trupe Beatles au ajutat la popularizarea tocului cubanez în anii 1960 și 1970. „Cizmele Beatle', așa cum erau numite, erau o variantă a cizmei cunoscute azi sub numele Chelsea.

Este vorba despre cizme strânse, înalte până la glezne, cu un vârf ascuțit, cu tocuri cubaneze. Legenda spune că, în octombrie 1961, John Lennon și Paul McCartney au văzut o pereche care le-a plăcut într-un butic din Chelsea. Și au comandat patru perechi cu toc cubanez pentru a-și crea o nouă imagine.

David Bowie a împins limitele modei de gen de-a lungul carierei sale. Era cunoscut pentru că purta tot felul de tocuri, de la stiletto până la pantofi cu platformă. Alter-ego-urile lui Bowie au adus moda androgină în centrul scenei. Tocuri, rochii, machiaj și sex-appeal l-au ajutat să se simtă „supraomenesc'. Bowie a fost o icoană a modei într-o perioadă în care homosexualitatea și fluiditatea de gen erau încă tabu. El a ajutat o întreagă generație să învețe să accepte genul non-binar.

În anii 1990, tocurile, în special sub forma tocului cubanez, au ajuns să simbolizeze un anumit tip de estetică rock. Cu timpul, tocurile ce simbolizau cândva puterea, bogăția și masculinitatea, au ajuns să împingă limitele normelor binare de gen. De la Beatles și David Bowie, la Motley Crue și Prince, tocul s-a păstrat și în moda masculină.

Cum au devenit simboluri ale erotismului

Știind când au apărut tocurile și cum au evoluat, e nevoie să elucidăm și misterul erotismului ascuns în spatele tocurilor. De altfel, pe la 1800, toată lumea purta tocuri. Până și cameristele de la curțile nobiliare erau obligate să poarte tocuri. Chiar dacă erau extrem de incomode și le împiedicau să-și facă treaba. Dar pentru nobili ofereau un plus de senzualitate purtătoarelor.

Astăzi, tocurile cui sau stiletto sunt adevărate simboluri ale seducției. Denumirea de stiletto provine din limba italiană, unde stiletto înseamnă pumnal. Denumirea a fost utilizată pentru prima dată pe la 1930. Se spune că primii pantofi de acest tip au fost creaţi de către Andre Perugia, pentru o celebră cântăreaţă.

În ciuda studiilor medicale referitoare la daunele provocate de purtarea tocurilor, acestea continuă să seducă. Purtarea tocurilor cui deformează piciorul, dăunând musculaturii şi oaselor. Dar femeile continuă să le poarte pentru a obţine o ţinută cât mai senzuală şi elegantă. Căci înălţimea tocului modifică întreaga postură.

Cumva e ciudat că femeile nu au renunțat la tocuri în timp. Mai ales când te gândești cât de incomode sunt. Dar, cum o sumedenie de creatori celebri le-au pus în centrul atenției, nu aveau cum să renunțe la ele. Roger Vivier, Jimmy Choo, Manolo Blahnik, Louis Vuitton și and Alexander McQueen sunt emblematici pentru cele mai înalte tocuri create.

Ba chiar Casa Martin Margiela a scos la vânzare o pereche de pantofi cu tocuri de aproape 16 cm! Christian Louboutin a șocat cu pantofii creați de el, cu un toc extrem de înalt combinat cu un vârf identic cu cel al poantelor de balerină.

Deși moda zilelor noastre ne conduce spre alegeri cât mai comode, spre modele sport chiar, tocurile rămân simboluri ale erotismului. Iar bucuria de a le purta și încrederea în sine pe care o oferă nu vor dispărea niciodată. Creatorii continuă să creeze modele sofisticate, elaborate. Iar consumatorii continuă să le cumpere, oricât de mult ar costa.

Cumva, orice fetiță se vizează în basmul Cenușăresei. Și ce pantofior ar fi mai potrivit cu cel de sticlă care i-a adus fetiței amărâte o soartă de vis dacă nu unul de calitate superioară și neapărat cu toc?! Marilyn Monroe spunea: „Dă-i unei fete perechea potrivită de pantofi și va putea să cucerească lumea'. Ei bine, tocurile pot schimba cu adevărat viața unei femei în zilele noastre. Doar că, din fericire, azi, tocurile sunt doar o alegere, nicidecum o impunere socială.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: artsandculture.google.com, fastcompany.com,

Citește și De unde vine denumirea de restaurant

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton