Când e Halloween 2023 – obiceiuri și idei pentru petrecerea de Halloween

 Barba Mirela
.

Când e Halloween 2023? E o întrebare căreia mulți doresc să-i afle răspunsul. Mai ales dacă sunt părinți și în căutare de idei pentru distracția celor mici. Dar nici adulții nu se dau în lături de la o petrecere costumată, chiar dacă nu asta reprezintă esența sărbătorii de Halloween. Așa că e interesant să știm cu toții când e Halloween 2023.

Cea mai înfricoșătoare noapte e foarte aproape. Fie că te gândești la ritualurile celtice transmise prin Halloween, fie la cele neaoșe, din străbuni, tot despre alungarea spaimelor și a duhurilor rele este vorba. Căci și noi avem o noapte asemănătoare în an. Dar ne referim mai întâi la ce se întâmplă când e Halloween 2023.

Când e Halloween 2023

În fiecare an, în noaptea de 31 octombrie, toată lumea celebrează Halloween. Așadar, când e Halloween 2023? Ei bine, în acest an, Halloween se celebrează în noaptea de 31 octombrie, marți spre miercuri. De altfel, este și ajunul sărbătorii creștine numite Ziua Tuturor Sfinților. Dar sărbătoarea de Halloween își are originile în festivalul Samhain al celților din Britania și Irlanda antică. Și a căpătat o popularitate uriașă în SUA. Mai nou, a pătruns cu mare succes și la noi. Chiar dacă aveam și noi o sărbătoare asemănătoare, în noaptea din ajunul zilei Sfântului Andrei.

Luminația aprinde candela amintirilor

În vreme ce restul lumii celebrează Halloween, mii de flori, lumânări deosebite, pregătiri minuţioase şi valuri de gânduri senine pun stăpânire peste ţinuturile populate de credincioşi romano şi greco-catolici, protestanţi, luterani, unitarieni ori calvini. La început de noiembrie, se sărbătoresc cei „adormiţi' pentru veşnicie. Iar Ardealul păstrează cu sfinţenie tradiţia Luminaţiei.

Este vorba despre Ziua Morţilor, o sărbătoare catolică adoptată de mai toţi creştinii transilvăneni. Și nu întâmplător e celebrată când e Halloween 2023 și nu numai. Indiferent de rit, finele lunii octombrie îi găseşte în febra pregătirilor pentru „Luminaţie'. Cimitirele se curăţă, se primenesc şi se îmbracă în straie de sărbătoare, cu jerbe, coroane de flori, crenguţe de brad şi buchete, care mai de care mai frumoase. Căci, astfel, sufletele celor dragi, plecaţi pentru totdeauna, vor găsi mai uşor calea către Rai.

Se pare că originea acestei sărbători a morţilor îşi are rădăcinile în lumea celţilor. Dar catolicii practică acelaşi ritual pe 1 noiembrie. De fapt, unele scrieri spun că ziua reprezintă un prilej de omagiere a eroilor în religia catolică. În tradiţia Bisericii Catolice, se crede că o parte din sufletele celor morţi ajung în Purgatoriu. Acolo se curăţă de păcate pentru a putea intra în Rai. Cimitirele se luminează, mai ceva ca în noaptea Învierii. Și strălucesc flăcările candelelor şi lumânărilor aprinse în dreptul fiecărui mormânt. Se aprind chiar şi la cele părăginite, uitate sau ignorate de urmaşi.

De fapt, Luminaţia este o combinaţie de tradiţii, datorită numeroaselor familii mixte din regiunea Transilvaniei. Căci pomenile sunt caracteristice numai ritului ortodox, în vreme ce sărbătoarea în sine le aparţine catolicilor. E o zi mare, care îi aduce acasă chiar şi pe cei stabiliţi peste hotare, pentru a fi alături de cei dragi. Spectacolul de lumini dintr-o astfel de noapte este greu de descris în cuvinte. La morminte, se adună familii întregi şi deapănă amintiri. De obicei, se întâlnesc şi cu alte cunoştinţe. Aşa că poveştile de demult se întind târziu în noapte, la lumina liniştită a lumânărilor.

Ce înseamnă Halloween

Conform Dicționarului Oxford de limba engleză, ceea ce știm noi azi drept Halloween este de fapt pronunția prescurtată a denumirii All-Hallows-Even. Cu alte cuvinte, s-ar traduce prin „ajunul zilei tuturor sfinților'. Papa Grigorie al III-lea este cel care a decis ca data sărbătorii să fie pe 1 noiembrie, în secolul al VIII-lea. Iar Ziua Tututor Sfinților a preluat din obiceiurile celtice practicate în timpul festivalului Shamhain.

Celții credeau că sufletele celor morți se întorc să-și viziteze casele. Pe vremea lor, în această perioadă se aprindeau focuri în vârfurrile dealurilor. Scopul era cel de a avea sursă de foc în vetrele de acasă pe tipul iernii, dar și de a speria spiritele rele. Crezând că duhurile rele ale celor morți sunt printre ei, purtau măști și costumații ciudate. Așa se face că, în timp, creaturile mitice au devenit personajele favorite pentru costumele de Halloween. Iar în zilele noastre, spiridușii, vârcolacii, vrăjitoarele, scheletele și dovlecii sculptați cu chip de om au ajuns personajele principale.

Ce se face când e Halloween 2023 și în ceilalți ani

Cele mai cunoscute obiceiuri legate de Hallowen sunt reprezentate de sculptarea dovlecilor, costumele înfricoșătoare și mersul din ușă în ușă cu provocarea „trick or treat'. Acesta din urmă este preferatul copiilor. Se aseamănă cumva cu colindatul de pe la noi. Dar are conotații diferite. Dar afli mai multe despre ce se întâmplă când e Halloween 2023 și nu numai în cele ce urmează.

Flăcări strălucitoare

Aprinderea candelelor și a focurilor este un ritual păstrat din tradițiile străvechi. Au atât rolul de a lumina calea celor vii, cât și de a-i proteja de duhurile rele. Dar ghidează și sufletele adormite spre lumina veșnică.

Totuși, dovlecii sculptați cu chip de om sunt folosiți drept candele de Halloween. Se numesc „Jack-o-Lanterns'. Originea lor este în Irlanda, unde se foloseau, pe vremuri, napi în loc de dovleci. Totul a pornit de la o legendă despre un bărbat pe nume Stingy Jack. Se crede că acesta l-ar fi prins pe diavol de câteva ori. Și l-a eliberat numai cu condiția ca el să nu ajungă niciodată în Iad. Dar când Jack a murit, a aflat că nici cei din Rai nu-i voiau sufletul acolo. Așa că a fost silit să bântuie pe pământ, de colo-colo, sub formă de stafie. Diavolul i-a dat lui Jack un cărbune aprins într-un nap scobit, ca să îi lumineze calea. Drept urmare, oamenii au început să sculpteze napi cu chipuri înfricoșătoare, ca să sperie duhurile rele.

Costume înfricoșătoare

La fel ca și în folclorul românesc, măștile și costumele înfricoșătoare au rol de protecție pentru cei ce le poartă. Căci fiind atât de hidoase, alungă spiritele rele și orice duh amenințător.

Trick-or-Treat

Deși mulți asociază denumirea cu neaoșul „ne dați ori nu ne dați', nu e la fel obiceiul. Până și cei care îl practică încă se contrazic asupra originilor lui. Se pare că există trei teorii în acest sens. Una se referă tot la riturile celtice. În timpul Samhain, celții lăsau anumite alimente la vedere, ca să îmbuneze duhurile ce aveau să le guste. Pe parcurs, au început ei înșiși să se costumeze în duhuri, ca să primească acele bunătăți.

A doua teorie se referă la tradițiile scoțiene. În perioada Evului Mediu, copiii și adulții săraci strângeau mâncare și bani de la oamenii miloși, promițându-le în schimb să se roage pentru ei de Ziua Tuturor Sfinților. Dar, cum era firesc, au apărut și escrocii. Aceștia cerșeau, dar nu țineau să ofere la schimb practici religioase. Unii cântau, alții spuneau glume sau făceau tot felul de giumbușlucuri sub numele de „tricks'.

A treia teorie este legată de o tradiție germano-americană. De altfel, aceasta se și practică cu precădere în zilele noastre. Copiii costumați sună la ușile vecinilor și strigă „trick or treat'. Și îi provoacă pe aceștia să îi recunoască din spatele măștilor. Dacă adulții nu reușesc să-i identifice, atunci trebuie să îi recompenseze cu bunătăți dulci.

Pisica neagră

Ideea de a fi blestemat de pisicile negre vine tot din Evul Mediu. Atunci, superbele feline erau considerate simboluri ale diavolului. Ba mai mult, vrăjitoarele obișnuiau să aibă pe lângă ele pisici negre. Așa că oamenii au început să considere bietele pisici negre drept ființe supranaturale. Le-au atribuit puteri magice, considerându-le surse de blestem.

Lilieci

Liliecii au fost prezenți la celebrarea Halloween-ului din cele mai vechi timpuri. Și nu doar la figurat, ci chiar fizic! Focurile uriașe aprinse de celți atrîgeau insecte. Așa că liliecii veneau să le vâneze. Cum oamenii au observat venirea liliecilor la focuri, i-au asociat imediat cu duhurile. Iar folclorul medieval a născocit o sumedenie de superstiții în juirul creaturilor înaripate. Ba chiar le-au atribuit rolul de îngeri ai morții.

Negru și portocaliu

Acestea sunt culorile tematice obligatorii de Halloween. Și vin tot de la celți. Pentru ei, negrul simboliza moartea. Pe de altă parte, portocaliul era culoarea toamnei, sezonul recoltelor bogate.

Pescuitul merelor

Este o tradiție haioasă și o idee de distracție la orice vârstă. Este vorba despre obiceiul de a „pescui' mere cu dinții, fără a te ajuta de mâini, dintr-un butoi cu apă. Este un joc obligatoriu la petrecerile de Halloween. Totuși, originea lui își are rădăcinile în ritualurile romane de iubire. Se practica în timpul festivalului dedicat zeiței Pomona, ocrotitoarea agriculturii și a abundenței. Atunci, un cuplu tânăr își putea prezice viitorul relației prin acest joc. Când romanii au cucerit Insulele Britanice în 43 d.H, obiceiul s-a transmis și aici. Dar a fost preluat ca joc în cadrul sărbătorii de Halloween.

Mere glasate

De-a lungul secolelor, oamenii au utilizat tehnica îmbărăcării fructelor în sirop de zahăr cu scopul de a le păstra mai mult timp prospețimea. Pe de altă parte, în cadrul festivalului roman dedicat zeiței Pomona, aceasta era reprezentată prin mere. Și numele ei este derivat din latinescul „pomum', care înseamnă măr. Așa că mărul a devenit vedeta serbărilor autumnale.

Se spune că merele glasate ar fi fost inventate, din greșeală, în 1908, de către William W. Kolb, un cofetar din Newark, New Jersey. El a pregătit un sortiment nou de acadea roșie pentru Crăciun, cu scorțișoară și măr. Și a înmuiat merele întregi înfipte pe bețe în glazura roșie din zahăr, doar ca să le folosească cu scop de prezentare în vitrină. Numai că, în loc să-i cumpere acadelele, oamenii au preferat mai degrabă merele glasate apetisante din vitrină. Așa că merele glasate au devenit cadouri obligatorii pentru Halloween.

Sursa foto: 123rf.com

Cum să te bucuri mai mult de toamnă

Alte surse: blog.loc.gov,

Când e Halloween 2023 – obiceiuri și idei pentru petrecerea de Halloween

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton