Când este solstițiul de vară 2023

.

Solstițiul de vară 2023 are loc, ca în fiecare an, la data de 21 iunie. În acest an, momentul astronomic se va produce, în Emisfera nordică, la 16:57 Ora Europei Centrale, adică la orele 17:57 în România. Există o mulțime de tradiții și superstiții legate de acest eveniment, în întreaga lume. Iată cum se celebrează Solstițiul de vară 2023.

Solstițiul de vară 2023 este un moment mult așteptat. Căci marchează începutul verii astronomice. Și este un eveniment de care sunt legate multe tradiții și superstiții, păstrate încă din vremuri precreștine. Pe 21 iunie, la orele 17:57, are loc în România Solstițiul de vară 2023.


Ce înseamnă solstițiul de vară 2023

Din punct de vedere astronomic, prin solstițiu se înțelege acel moment din an când planul determinat de centrul Soarelui și de axa de rotație a Pământului devine perpendicular pe planul orbitei Pământului. Astfel, unghiul format de razele solare cu orizontul, la amiază, este cel mai mare. Cu alte cuvinte, solstițiul de vară 2023, ca și cele din alți ani, reprezintă un eveniment astronomic care are loc în momentul în care Pământul se află la cea mai mare distanță față de Soare, în Emisfera nordică. Înseamnă începutul verii astronomice.


La Solstițiul de vară 2023, ne bucurăm de cea mai lungă zi și de cea mai scurtă noapte din an. Soarele răsare în cea mai nordică poziție, făcând ca umbra obiectelor să fie cea mai scurtă. Abordarea astrologică modernă descrie solstițiul ca perioada în care declinația Soarelui pare constantă, iar mișcarea sa aparentă spre nord sau spre sud pare să se oprească înainte de a-și schimba direcția.

Denumirea „solstițiu’ își are originile în limba română atât din lainescul „solstitium’, cât și de la „solstice’ din franceză. Substantivul latin este format din „sol’, care înseamnă soare și „stitium’, derivat al verbului „sistere’, care se traduce prin „a opri’, „a rămâne pe loc’. Așadar, noțiunea de solstițiu ar putea fi tradusă din latină drept „soare nemișcat’. Pe de altă parte, substantivul francez provine tot din latină și are același înțeles.

Când are loc solstițiul de vară 2023

De cele mai multe ori, în emisfera nordică, solstițiul de vară are loc în jurul datei de 21 sau 20 iunie. În preajma acestei date, la trecerea meridianului, Soarele se ridică deasupra orizontului la unghiul maxim, iar intervalul diurn are durata maximă. Simultan, în emisfera sudică are loc solstițiul de iarnă adică începutul iernii astronomice. Înălțimea Soarelui deasupra orizontului și intervalul diurn sunt minime. Spre exemplu, în cel mai sudic punct al Cercului polar, soarele nu răsare și se află la unghiul maxim sub orizont.


În zonele ecuatoriale, solstițiile nu pot fi numite nici „de vară’, nici „de iarnă’. Și asta pentru că, atunci când în emisfera nordică are loc solstițiul de vară 2023 și nu numai, mișcarea aparentă a Soarelui văzut de pe Ecuator are traiectoria cea mai nordică. Simetric, la solstițiul de vară în emisfera sudică, traiectoria Soarelui atinge extrema sudică.

La 20 iunie 2019, prin Rezoluția A/RES/73/300, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat „Ziua internațională a sărbătorii solstițiului’, cu data de celebrare pe 21 iunie.


În calendarul gregorian, datele solstițiilor variază în funcție de ani. Și se ține cont de anumiți factori. Dat fiind că orbita terestră nu este circulară, viteza Pământului depinde de poziția în care se află. Drept urmare, de la echinocțiul din martie, până la solstițiul din iunie, în 92,7 zile, anotimpurile sunt inegale ca durată.

Și ne referim la primăvara boreală sau toamna australă. Vara boreală și iarna australă se întind de la solstițiul din iunie până la echinocțiul din septembrie, pe 93,7 zile. Toamna boreală și primăvara australă țin 89,9 zile, de la echinocțiul din septembrie până la solstițiul din decembrie. Iar iarna boreală și vara australă durează 89 de zile, de la solstițiul din decembrie până la echinocțiul din martie.


În vreme ce anul calendaristic standard are doar 365 de zile, anul tropic are aproximativ 365,2422 zile. Drept urmare, solstițiile au loc, în fiecare an, cam cu șase ore mai târziu. Doar anii bisecți permit, la fiecare patru ani, poziționarea corectă a solstițiilor. Și compensează diferența majoră dintre anul standard și cel tropic.

Cum privesc astrologii solstițiul de vară 2023

Solstițiul de vară are o semnificație importantă în astrologie. În calendarul solar, solstițiul de vară marchează momentul în care soarele ajunge la cel mai înalt punct de pe cer. Iar ziua are cea mai lungă durată a anului. În astrologie, această perioadă este considerată un moment de puternică energie, de schimbare și de noi începuturi. Solstițiul de vară cade în semnul astrologic al Racului, care este guvernat de Lună și este asociat cu emoțiile, intuiția și creșterea personală.


În timpul solstițiului de vară, astrologii susțin că energia universală este puternică. Iar aceasta poate fi utilizată pentru a pune în mișcare schimbări pozitive în viața noastră. Este un moment de introspecție, în care putem reflecta asupra modului în care ne-am dezvoltat până în acest punct. Și putem începe să ne gândim la obiectivele pe care le avem pentru viitor. Solstițiul de vară 2023 poate fi o oportunitate de a ne elibera de ceea ce nu ne mai servește și de a ne concentra asupra a ceea ce ne face cu adevărat fericiți și împliniți.


Pe de altă parte, solstițiul de vară 2023 poate fi și un moment de intensitate emoțională și de schimbare rapidă. Este posibil să simțim o presiune sau o tensiune în viața noastră în timpul acestei perioade. Dar acest lucru poate fi văzut ca o oportunitate de a ne depăși limitele și de a ne extinde zonele de confort. De asemenea, se crede că solstițiul de vară este un moment potrivit pentru a lucra cu energiile feminine și pentru a ne conecta cu intuiția noastră și cu partea noastră emoțională.


Ce se întâmplă la Solstițiul de vară 2023

Tot la solstițiul de vară are loc și fenomenul cunoscut sub numele de „Ziua polară’, „soarele de la miezul nopții’ sau „nopțile albe’. Este vorba despre o perioadă din an în care soarele nu apune cu precădere în regiunile situate la cele mai înalte latitudini dincolo de cercurile polare. Așadar, din martie până în septembrie, soarele poate fi observat constant pe cer. La solstițiul de vară 2023, soarele își atinge cel mai înalt punct comparativ cu stelele. Totuși, prin natura eliptică a orbitei, ziua solstițiului nu este și cea în care soarele răsare cel mai devreme sau apune cel mai târziu.

Solstițiul de vară se bucură de mult respect în diferite culturi ale lumii. Și este sărbătorit prin ritualuri, festivaluri și alte manifestări dedicate prosperității și fertilității. Spre exemplu, la noi, acestui moment important i se asociază Sânzienele sau Drăgaica, sărbătoare veche care celebrează iubirea și fertilitatea.

Ce se face de Sânziene

În preajma solstițiului de vară, se sărbătorește încă un obicei străvechi păgân, acela al Drăgaicei sau Sânzienelor. La noi, datina coincide cu noaptea din ajunul sărbătorii nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, celebrat pe 24 iunie. Despre Sânziene se spune că ar fi personaje nocturne, care apar în cete, cântă şi dansează pe câmpuri. Sunt fecioare deosebit de frumoase, răpite de zmei şi ţinute ascunse în palate fermecate, în păduri neumblate. Ele simbolizează fertilitatea, ajută holdele să dea rod, femeile să nască, apără de rele.

Denumirea de Sânziene vine de la floarea cu acelaşi nume, de culoare galbenă sau albă, frumos mirositoare, care înfloreşte în perioada pârguirii cerealelor, întrebuinţată în medicină şi cosmetică. Datorită proprietăţilor ei benefice, în popor este folosită în practicile magice. Tot de Sânziene se culeg plante de leac şi pentru vrăji, precum şi renumita iarbă a fiarelor’, care poate deschide orice uşă. Ţăranii spun că Drăgaica ar fi o sărbătoare rea. Căci dacă nu e respectată cum se cuvine, oamenii pot avea parte de multe nenorociri. Dacă trebăluiesc prin gospodărie în această zi, pot muri înecaţi ori fulgeraţi. Din spice de grâu, pelin, verbină, busuioc, sunătoare, ferigă, soc, cicoare, salcie şi flori de sânziene, fetele împletesc cununi, în formă de cerc. Acestea apără oamenii, animalele şi recoltele de forţele rele, de inundaţii, furtuni ori grindină, dacă sunt agăţate la uşi, la ferestre, la stâlpii porţilor şi pe crucile mormintelor. Cel mai important rol al cununilor este însă cel de a ghici viitorul. Aruncate pe casă, în funcţie de felul în care rămân pe acoperiş, anul care va urma va fi bun sau rău, tinerii se vor căsători cu omul iubit sau nu, recolta va fi bună sau proastă, locuitorii casei vor fi sănătoşi sau vor boli, vor avea noroc sau ghinion.

Pentru a fi sănătoși și a avea spor la muncă, oamenii se încing peste brâu cu tulpini de cicoare. Se crede că, în această noapte, plantele medicinale și magice au puteri deosebite. Iar aceasta este o noapte bună pentru a face ritualuri de iubire sau pentru a înțelege taina plantelor. Se mai crede că în această zi trebuie să se facă baie în lacuri sau râuri, pentru a obține un efect curativ și de renaștere.

Focurile aduc noroc

Focul este cel mai puternic simbol al acestui eveniment. Și este celebrat în diferite culturi. La noi, măreția și energia puternică a Soarelui se celebrează prin focurile de Sânziene. Acestea se aprind pe cele mai înalte puncte ale localităților. Oamenii se rotesc în jurul focului, încinși cu brâuri de pelin. Apoi aruncă aceste brâuri în foc, ca să ardă odată cu ele toate relele. Focurile de solstițiu se aprind în multe alte culturi. Iar oamenii se adună în jurul unui foc mare pentru a sărbători acest eveniment astronomic și pentru a aduce noroc și protecție pentru anul care urmează.

În Anglia, se organizează ceea ce ei numesc Bonfire Night, la solstițiul de vară. Acesta implică aprinderea unui mare foc de tabără și un spectacol de artificii. Și tot aici se află cel mai cunoscut monument preistoric dedicat sosltițiului de vară, Stonehenge. Mulți se adună aici pentru a vedea răsăritul soarelui.

Și în țările nordice se celebrează solstițiul de vară, în mijlocul naturii, în jurul focurilor, cu multă veselie. Și acolo oamenii merg la pădure, culeg flori de sezon și împletesc cununi pe care le poartă.

În Ucraina, Belarus și alte părți ale Europei de Est, solstițiul de vară este sărbătorit prin sărbătoarea Kupala. Aceasta implică adunarea plantelor magice, dansuri în jurul unui foc și alte ceremonii și obiceiuri tradiționale.

În Peru, solstițiul de vară este sărbătorit prin festivalul „Inti Raymi’, în care oamenii își onorează strămoșii incași și zeul soarelui. Festivalul include dansuri tradiționale, procesiuni și ceremonii speciale. Această sărbătoare este cea mai importantă sărbătoare a anului pentru populația incașă din Peru și se sărbătorește în ziua solstițiului de vară.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: wikipedia.org

Citește și Ce meserie ți se potrivește în funcție de zodie