Când începe Postul Paștelui 2024

.

Postul Paștelui 2024 este cel mai important, mai lung și mai aspru post de peste an. Numai că, datele acestuia diferă la credincioșii catolici față de cei ortodocși. Așa că e important să știm când începe Postul Paștelui 2024.

Postul Sfintelor Paști este cel mai lung și mai aspru dintre toate posturile de peste an. Ortodox sau catolic, Postul Mare a acelaşi. Are aceeași durată și, în esență, aceleași semnificații profunde, menite să curețe trupul și sufletul înaintea Sfintelor Sărbători de Paști. Regulile care trebuie respectate sunt stricte și ne pregătesc pentru a primi cum se cuvine bucuria Învierii. Și toți credincioșii vor să știe când începe Postul Paștelui 2024.

Ce înseamnă Postul Sfintelor Paști

O erudită faţă bisericească spunea, cândva, că „nici Dumnezeu, nici îngerii nu au nevoie de hrană'. Totuși, noi, oamenii, avem nevoie de hrană pentru a supraviețui. Iar Păresimile sau Patruzecimea, adică postul dinaintea Învierii, se ține pentru a ne aminti de postul de 40 de zile ţinut de Mântuitor, înaintea începerii activităţii Sale mesianice.

La fel ca în oricare post din an, acum sunt interzise petrecerile de orice fel, nunțile și serbările, căci într-o perioadă de smerenie ca aceasta nu are ce căuta veselia. Până şi serviciile divine din timpul Păresimilor sunt mai sobre şi îndeamnă la smerenie, întristare şi căinţă. E vremea spovedaniei, a milosteniei și a pocăinței.

Conform tradiţiei bisericeşti, în Postul Mare, de luni până vineri inclusiv, se mănâncă numai hrană uscată. Se mănâncă o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin. Lunea şi marţea din prima săptămână a Postului, precum şi lunea, marţea, miercurea, vinerea şi sâmbăta din Săptămâna Mare, trebuie să ne abţinem total de la mâncare şi băutură. Asta cel puţin până la apusul soarelui, când avem voie să mâncăm puţină pâine şi să bem apă.

În toate zilele de miercuri din Post nu se mănâncă decât seara, doar pâine şi legume fierte, fără ulei. Postul alimentar este completat, obligatoriu, de abstinenţa de la plăcerile trupeşti şi de o conduită morală impecabilă.

Cărțile bisericești spun că omul a fost alungat din rai din cauza lăcomiei, din dorinţa de a mânca fructul oprit. Cine e prea sătul, e incapabil să se roage din adâncul sufletului, căci pântecul pune stăpânire pe creier, pe conştiinţă, iar Duhul Sfânt nu mai are loc să intre.

Abținerea de mâncărurile cu carne este strâns legat de abținerea de la bârfe, jigniri și atitudini ofensatoare la adresa semenilor. Sunt fapte considerate de Sfinții Părinți a fi grave, căci a judeca pe aproapele tău e ca și cum te-ai hrăni cu carne'.

Când începe Postul Paștelui 2024

După Moșii de iarnă, care în acest an coincid cu sărbătoarea celor 40 de Mucenici, pe 9 martie, pentru credincioșii ortodocși, începe Postul Mare. Întotdeauna, Postul Sfintelor Paști începe cu slujba Vecerniei din Duminica Înfricoșătoarei Judecăți.

În acest an, pică pe 10 martie. Este momentul în care se intră în Săptămâna Albă sau a Brânzei, premergătoare Postului Mare. Duminica Lăsatului sec de brânză este cea din 17 martie. Iar 18 martie este data când începe Postul Paștelui 2024. Acesta se va termina pe 4 mai. Postul Mare începe cu cererea iertării. Și se încheie cu îndemnul din Ziua Învierii „și unul pe altul să ne îmbrățișăm'.

Pe de altă parte, credincioșii catolici intră în Postul Mare chiar pe 14 februarie. Este ziua în care se sărbătorește și Ziua Sfântului Valentin sau a Îndrăgostiților. Postul catolic se termină pe 30 martie.

De ce este important să primim Taina Euharistiei în Postul Mare

Când începe Postul Paștelui 2024 și în oricare alt an, unul dintre cele mai importante momente ale pregătirilor de dinaintea Sfintelor Paşti este mărturisirea păcatelor. Se face numai în faţa preotului. Apoi, numai cei vrednici, primesc Sfânta Împărtăşanie. Aceşti paşi ţin de datoria fiecărui bun creştin, fiind la fel de importanți pentru spirit ca și igiena corporală pentru trup. Cei care nu-şi despovărează sufletele, mărturisind toate păcatele care-i apasă, îşi pierd imunitatea în faţa relelor. Se expun ispitelor, blestemelor, bolilor. În Post nu e loc de ceartă, de gânduri rele.

Taina Euharistiei este cea mai puternică dintre toate Tainele Bisericii. Și are o încărcătură emoțională fără egal, mai ales în Postul Paștilor. Iar acum necesită pregătiri aparte. Căci nu oricine e demn să o primească. Iar în această perioadă, e de datoria fiecărui creștin să pună sănătatea lui și a aproapelui pe primul loc. Căci este cel mai de preț dar cu care am fost hărăziți.

Orice bun creștin știe că, măcar o dată pe an, trebuie să primească Sfânta Împărtășanie. Astfel va elibera sufletul de povara păcatelor și va proteja trupul de cele rele. Duhovnicii spun că spovedania ne dezleagă de păcate și Împărtășania ne îndumnezeiește. O vorbă veche zice că „păcatele mărturisite sunt pe jumătate iertate'. Așa ne învață și Taina Spovedaniei, care ne ușurează sufletul, și Taina Euharistiei, care ne apropie de divinitate. Prin această Sfântă Taină, ne înfruptăm din izvorul harului dumnezeiesc.

În funcție de rit, este cunoscută ca Euharistie, Împărtășanie, Cuminecătură, Cina Domnului sau Frângerea pâinii. Prin vin și pâine, ne împărtășim cu Sângele și Trupul Domnului, la Sfânta Liturghie. „Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viață veșnică și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi.' Acestea au fost cuvintele Mântuitorului, potrivit scrierilor bisericești.

Cum ne pregătim pentru Împărtășanie

Pentru ca Euharistia să-și atingă scopul, trebuie să îndeplinim o serie de reguli. Curățirea spirituală și trupească joacă rolul principal. Și se realizează prin post, rugăciune, smerenie și credință. Înainte de a primi Împărtășania, trebuie să ne spovedim. Mărturisirea păcatelor trebuie sa fie completă, sinceră, secretă, rostită cu umilință și cu părere de rău. Pentru Împărtășanie se foloseşte pâine de grâu şi vin de struguri.

Preotul pune bucățele de pâine sfințită într-un potir cu vin. Apoi ia câte una cu lingurița și o dă credinciosului. În această perioadă, e recomandat să discuți cu duhovnicul despre temerile tale și să eviți aglomerația, sărutarea obiectelor de cult. Oricum, după primirea Sfintei Taine, nu ai voie să săruți icoanele, să dormi, să scuipi, să îngenunchezi, să fumezi, să vorbești de rău, să te pupi cu cineva. Dacă te simți mai bine astfel, ia o linguriță din argint și roagă preotul să o binecuvânteze pentru tine. Când cineva nu e vrednic să primească Împărtășania, i se dă Aghiasmă Mare.

Ce se face în Săptămâna Albă

Cu slujba Vecerniei, din seara de 7 februarie, Biserica Ortodoxă intră în Săptămâna Albă. Acum se face intrarea în Postul Mare, aceasta fiind perioada pregătitoare înainte ca asprimea Păresimilor să-şi spună cuvântul. Săptămâna Albă lasă sec de carne. Asta înseamnă că, în următoarele 7 zile, primim dezlegare la lactate, brânzeturi, ouă, dar și la pește. Acum se face o trecere lentă de la mâncarea de dulce la cea de post.

În zilele de miercuri și vineri din Săptămâna Albă nu se săvârșește Sfânta Liturghie. Se spune că nu e o perioadă bună pentru cununii, precum nici pentru înmormântări. De altfel, i se mai spune în popor și Săptămâna Nebunilor. Pentru că, spune lumea, numai nebunii se însoară în aceste zile însemnate. Numai proștii și urâții și cei ce în restul anului nu au nicio șansă să facă acest pas.

În popor, se spune că, în această săptămână, cerul este deschis. Și rămâne așa până la Ispas. Cine moare e fericit, căci merge drept la Dumnezeu.

Lunea Burdufului aduce fertilitate

Cei ce respectă tradiția, au grijă să se supună ritualurilor din bătrâni în această zi. Ca să nu capete mătreață, urdori, cataractă sau albeața ochilor, scurgeri femeiești ori alte influențe ale albului rău, precum albirea timpurie a părului ori apariția viermilor la legume și fructe. Acum se bat cu burduful de la brânză cei necăsătoriți. Dacă răsplătesc bătaia, își găsesc jumătatea și vor face copii sănătoși. Până și câinii se „nuntesc' acum cu noroc.

Marțea Albă interzice munca

Este, de obicei, a noua marți după Crăciun și, conform tradiției, interzice lucrul de orice fel. E bine să se mănânce brânză, pentru sănătate.

Miercuri e zi de rugăciune

Dat fiind că nici preoții nu săvârșesc Sfânta Liturghie, această zi trebuie tratată cu respectul cuvenit. Abținerea de la păcatele lumești și rugăciunile sunt recomandate.

Joia necurată face curățenie

Ziua de joi din Săptămâna Albă mai este cunoscută și ca Joia Nepomenită, Joia Blasii, a Furnicilor, Vlașii ori Gadinele. Acum se spală hainele ca să rămână albe tot anul, dar este interzis la tors lâna. În calendarul ortodox, e ziua Sfântului Vlasie, protectorul curățeniei și sănătății ochilor. Ca să evite pagubele provocate de furnici vara, femeile fac turte din făină sau mălai, pe care le ung cu unt sau brânză şi le pun pe muşuroaie.

Vinerile Scumpe încep azi

Se știe că în calendarul creștin există 12 vineri de maximă importanță, de post, înaintea fiecărui praznic bisericesc. Aceasta din Săptămâna Albă este prima. Femeile țin post negru, pentru sănătate, iertarea păcatelor și liniștea căminului. I se mai spune și Vinerea Ouălor. Cine nu ține post acum, va fi bolnav și nu va avea spor.

Sâmbăta Ursului aduce plăcinte

E o nouă zi de pomenire a morților, în care plăcintele cu brânză sunt în prim-plan. În special bărbații nu au voie să lucreze, ca să nu se accidenteze. Se împart și se mănâncă plăcinte. Cine face treabă azi, se umple de bube. Se dă de pomană apă proaspătă, de izvor, ca să nu suferi de sete pe lumea cealaltă.

Duminică e Lăsata Secului

Este cea mai importantă sărbătoare după Bobotează. De-acum sunt total interzise bucatele de dulce. Se fac petreceri, se cere și se dă iertare, veselia stăpânește lumea. E bine să mănânci un ou copt sau fiert, ca să ți se pară Postul mic și ușor ca oul. Fetele bătrâne sau cele care vor să se mărite țin post negru în Duminica dinaintea Postului Mare, fără a pune gura nici măcar pe un strop de apă, până la asfințit.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: doxologia.ro,

Citește și Calendarul ortodox 2024

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton