Când nu se fac nunți în 2025

Dacă îți planifici nunta în anul următor, trebuie să știi care sunt datele când nu se fac nunți în 2025. Și e important de menționat că interdicția se referă la cununia religioasă de rit ortodox. Căci Biserica are rânduielile ei, care trebuie respectate.

Să-ți planifici nunta din vreme este o adevărată aventură. Căci, pe lângă pregătirile petrecerii în sine, mai trebuie să ții cont și de acele zile când nu se fac nunți în 2025 și în fiecare an. Asta numai dacă se dorește săvârșirea Tainei Cununiei în biserică. De fapt, asta și înseamnă nunta în tradiția noastră. Iar potrivit rânduielilor bisericești, în perioadele de post de peste an, în ajunul și în zilele praznicelor împărătești, precum și între Crăciun și Bobotează, sunt zile când nu se fac nunți în 2025 și în fiecare an.

Ce înseamnă Taina Cununiei – Nunta

Conform religiei ortodoxe, Taina Cununiei înseamnă unirea liberă a unui bărbat și a unei femei prin căsătorie. Preotul sau episcopul este cel care le împărtășește această taină, prin harul Sfântului Duh. Primind-o, cei doi devin un singur trup, legați pe viață, și numai împreună vor alcătui umanitatea completă. Se pot uni prin cununie numai creștinii care nu au grad de rudenie, care au fost botezați și care au îndeplinit deja condițiile prevăzute de legislație pentru încheierea căsătoriei civile.

Dacă e să ținem cont de toate datele când nu se fac nunți în 2025 și în fiecare an, atunci ar trebui să excludem și sâmbetele. Căci, în vechime, Taina Cununiei se săvârșea numai după Liturghia de duminică. Din fericire, în zilele noastre, preoții acceptă și zilele de sâmbătă. Chiar dacă acestea sunt dedicate, în general, pomenirii sufletelor adormite.

Practica din prezent este necanonică. Pentru că petrecerile țin până duminica dimineața. Iar acest lucru nu mai face posibilă participarea credincioșilor la slujba de duminică de la biserică. Așadar, indicat ar fi ca nunta să se țină duminica. Fiind prilej de bucurie și de veselie, Cununia se săvârșește în zilele de sărbătoare, imediat după Sfânta Liturghie. Căci atunci toţi credincioşii se află în biserică.

Slujba Nunții se face numai în biserică. Deoarece Cununia este una din cele şapte Taine bisericești, adică slujbele cele mai importante, care se fac doar în casa lui Dumnezeu. Comunitatea se adună în lăcașul de rugăciune pentru a spori iubirea în comun. Și pentru a împărtăși bucuria cu toată obştea credincioşilor. După cum întreaga comunitate ar trebui să ia parte și la necazurile și durerile fiecărui membru al ei. Săvârșirea Cununiei în case particulare sau în alte locuri este îngăduită la mare nevoie şi numai din motive bine întemeiate, cu binecuvântarea episcopului.

Care sunt condițiile canonice pentru căsătorie

În primul rând, Biserica ortodoxă recunoaște numai căsătoria între bărbat și femeie. Aceștia trebuie să fie botezați în religia ortodoxă și să facă dovada botezului. În plus, nu trebuie să aibă între ei nici un fel de rudenie de sânge sau duhovnicească. Căci cununia între rude este oprită cu desăvârșire de Sfintele Canoane ale Bisericii Ortodoxe, inclusiv între verii de gradul al doilea.

Înainte cu câteva săptămâni de cununia religioasă, viitorii miri împreună cu nașii lor sunt datori să se spovedească. Și asta pentru ca, prin post și rugăciune, să se pregătească pentru Sfânta Împărtășanie. Nașii trebuie să fie creștini ortodocși cununați, buni, iubitori de Biserică. Și trebuie să fie capabili să învețe și să povățuiască pe calea cea bună a dreptei credințe pe finii lor.

Ca Biserica să poată săvârși Taina Cununiei, părinții trebuie să fie de acord cu uniunea copiilor lor. Căci căsătoriile făcute fără voia părinților nu aduc bucurie copiilor. Și sunt oprite prin canoane de către Sfântul Vasile cel Mare.

Foarte important de știut este că nu pot avea loc căsătorii religioase în orice zi. De aceea, trebuie să se țină seama de zilele de post și de zilele marilor sărbători.

Câte nunți putem avea

Biserica Ortodoxă îngăduie cu pogoramant trei căsătorii. Și asta pentru a nu-i lăsa pe cei divorțați care trăiesc împreună cu alte persoane să viețuiască în păcat. Așadar li se acordă binecuvântarea lui Dumnezeu. A patra casatorie este oprită cu desăvârșire în Biserica Ortodoxă.

A doua căsătorie se oficiază în cazul în care cei doi miri au mai fost căsătoriți. În cazul în care unul dintre ei nu a mai fost cununat, se ține seama de rânduiala primei căsătorii. De menționat că Biserica admite desfacerea cununiei doar pe motiv de adulter sau când ambii soți au hotărat să ia calea monahismului.

Pe de altă parte, însă, în viața unui cuplu au loc mai multe nunți potrivit tradiției. Li se spune Nunta de argint, Nunta de aur și Nunta de platină. Dar acestea nu mai sunt nunți propriuzise. Totuși, au și ele câte o rânduială bisericească, la împlinirea a 25, 50 și 70 de ani de căsătorie. Termenul de „cununie' nu ar trebui să mai fie prezent. Acum are loc câte o slujbă de mulțumire, care nu are legătură cu Taina Cununiei.

Care sunt datele când nu se fac nunți în 2025

În 2025 și în fiecare an, potrivit celei de-a noua porunci a Bisericii, nu se pot face nunți în următoarele zile și răstimpuri de peste an:

  • în cele patru mari posturi (Postul Sfintelor Paști, al Crăciunului, al Sfinților Apostoli și al Adormirii Maicii Domnului)
  • în toate zilele de post din cursul anului: miercurea și vinerea, Ziua Crucii (14 septembrie), Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august).
  • în Săptămâna Brânzei (sau „săptămâna albă'), care este socotită ca vreme de pregătire pentru post.
  • în Săptămâna Luminată (săptămâna Paștilor), în Duminica Rusaliilor, în răstimpul dintre Crăciun și Bobotează, precum și în ajunul tuturor praznicelor mari de peste an, pentru ca veselia nunţii sa nu ne facă să uităm bucuria duhovnicească a acestor mari sărbători creştine.

Iată și care sunt acele date când nu se fac nunți în 2025, conform calendarului editat de Arhiepiscopia Bucureștilor și Patriarhia Română:

  • În toate zilele de post şi în posturile de peste an:

-în toate miercurile şi vinerile;
-de luni, după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paşti, până la Duminica Sfântului Apostol Toma inclusiv (24 februarie – 27 aprilie);
-în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (16 – 28 iunie);
-în Postul Adormirii Maicii Domnului (1 – 14 august);
-la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august);
-în Postul Naşterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie);

  • În ajunul şi în zilele Praznicelor împărăteşti (1-2 februarie; 28-29 mai; 7-9 iunie; 15 august, 13-14 septembrie);
  • De la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie-6 ianuarie).

Pe lângă cele patru posturi importante din timpul anului, există și alte date când nu se fac nunți în 2025:

  • 1 februarie – 2 februarie – Întâmpinarea Domnului
  • 24 februarie – 27 aprilie – După Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paşti până la Duminica Sfântului Apostol Toma;
  • 29 mai – Înălțarea Domnului
  • 22 iunie – 23 iunie – Rusaliile
  • 29 august – Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
  • 13 septembrie – 14 septembrie – Înălțarea Sf Cruci

Ce înseamnă temeiul liturgic „Nu se fac nunţi'

Nunta nu se face în post, fiindcă petrecerile și bucuria ospeţelor nunții nu se potrivesc cu pocăinţa si înfrânarea pe care ne-o impune postul. Se spune asta în canonul 69 al Sfinților Apostoli și în canonul 52 al Sinodului din Laodiceea. Datele când nu se fac nunți în 2025 sunt zile de post și sărbători importante.

Nu se fac nunți în post deoarece această perioadă este de postire și se referă atât la postirea sufletească, dar și la cea trupească. Postirea trupească are în vedere, pe lângă abținerea de la anumite mâncăruri și băuturi, și abstinența conjugală a soților. Pe de altă parte, imediat după slujba Tainei Cununiei, sunt organizate petreceri cu multă mâncare și băutură, dar și cu o atmosferă ce este în contradicție cu atmosfera ce caracterizează perioada postului. Biserica nu permite săvârșirea cununiilor religioase în zilele de post tocmai pentru ca bucuria nunții să nu fie umbrită de restricțiile postului.

Pr. Prof. Dr. Nicolae D. Necula, în cartea „Tradiție și înnoire în slujirea liturgică', explică ce înseamnă expresia „nu se fac nunți' în rânduiala bsericească. De altfel, denumește asta drept „temeiul liturgic „Nu se fac nunţi''. Așadar, Biserica interzice săvârșirea cununiilor în perioadele și zilele de post, pentru că bucuria, petrecerile și ospețele care au loc cu această ocazie nu se potrivesc cu atmosfera de pocăință, înfrânare și sobrietate pe care ne-o cere postul.

A face nunți în aceste zile înseamnă a sfida sau a batjocori rânduielile bisericești așezate în vederea desăvârșirii noastre morale. De asemenea, Biserica a interzis săvârșirea cununiei în zilele de praznice împărătești, în ajunul lor sau în perioade legate de ele. Asta pentru ca bucuria duhovnicească a respectivelor sărbători să nu fie umbrită sau micșorată de cea lumească, a petrecerii legate de sărbătoarea căsătoriei.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: basilica.ro, doxologia.ro, crestinortodox.ro,

Citește și Când începe Postul Crăciunului – tradiții și obiceiuri

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton