Când pică Paștele în 2022? Sărbătorirea învierii lui Iisus, care are loc într-o duminică, se numește Paște. Majoritatea bisericilor au o slujbă specială în această zi pentru a marca învierea Domnului și Mântuitorului nostru.
Când pică Paștele în 2022
Cea mai importantă sărbătoare creștină, Paștele, pică în 2022 pe 24 aprilie. Paștele ortodox în anul 2022 este sărbătorit în 24 aprilie, iar Paștele catolic în 2022 se sărbătorește pe 17 aprilie.
Ce faci cu ouăle rămase de la Paște. Rețete delicioase
Este o sărbătoare a cărei dată este variabilă și de această dată depinde și sunt fixate și alte sărbători, precum Rusaliile. Paștele ortodox este sărbătorit în fiecare an în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară.
Floriile ortodoxe 2022, vor avea loc duminică, 17 aprilie, iar Floriile catolice 2022 vor fi în ziua de duminică, 10 aprilie. Săptămâna următoare Floriilor este numiă Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor și este cea mai importantă perioadă de post pentru creștinii ortodocși.
Salată de boeuf pentru Paște. Rețeta lui Florin Dumitrescu
Când pică Paștele în următorii ani
- Paștele Ortodox 2022 – 24 aprilie
- Paștele Ortodox 2023 – 16 aprilie
- Paștele Ortodox 2024 – 5 mai
- Paștele Ortodox 2025 – 20 aprilie
- Paștele Ortodox 2026 – 12 aprilie
- Paștele Ortodox 2027 – 2 mai
- Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie
- Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie
- Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie
Când pică Paștele catolic în următorii ani
- Paștele Catolic 2022 – 17 aprilie
- Paștele Catolic 2023 – 9 aprilie
- Paștele Catolic 2024 – 31 martie
- Paștele Catolic 2025 – 20 aprilie
- Paștele Catolic 2026 – 12 aprilie
- Paștele Catolic 2027 – 2 mai
- Paștele Catolic 2028 – 16 aprilie
- Paștele Catolic 2029 – 8 aprilie
- Paștele Catolic 2030 – 28 aprilie
Tradiții și obiceiuri de Paște
Pe măsură ce ouăle de ciocolată, iepurașii și coșulețele cu dulciuri încep să umple rafturile supermarketurilor, poate fi ușor să uităm originile sărbătorilor pascale. Spre deosebire de Crăciun și Ziua Îndrăgostiților, care cad în aceleași zile în fiecare an, datele sărbătorilor pascale se schimbă anual.
Rețete de prăjituri pentru Paște. Simple și gustoase
Paștele va cădea întotdeauna într-o duminică, cu Vinerea Mare chiar înainte, urmată de Lunea Paștelui în ziua următoare.
Paștele poate cădea la 22 martie sau la 25 aprilie, deoarece creștinismul occidental impune ca acesta să cadă întotdeauna la următoarea lună plină după echinocțiul de primăvară.
Paștele este principala sărbătoare a anului bisericesc creștin, care celebrează Învierea lui Iisus Hristos în a treia zi după crucificare.
Originile exacte ale acestei sărbători religioase sunt necunoscute, dar unii susțin că cuvântul Paște provine de la Eostre, o zeiță teutonă a primăverii și a fertilității.
Paștele este un întreg sezon al anului bisericesc creștin, mai degrabă decât o singură zi de sărbătoare; perioada de 40 de zile care precede duminica Paștelui este cunoscută sub numele de Postul Mare și este o perioadă de reflecție și penitență.
Sfaturile lui Carmen Brumă pentru a nu ne îngrășa de Paște: „Mănâncă trei mese principale care…'
Mulți creștini din întreaga lume sărbătoresc Paștele cu slujbe speciale la biserică, muzică, lumânări, flori și sunetul clopotelor bisericii. Pe lângă semnificația religioasă a Paștelui, acesta are și o latură comercială.
Oamenii își dăruiesc unii altora ouă de Paște din ciocolată și iepurași de Paște, iar vânătoarea de ouă de Paște are loc în grădinile din spatele casei în toată țara. Ciocnitul ouălor este o altă tradiție binecunoscută. Oamenii ciocnesc ouă și cel mai puternic ou câștigă bătălia.
Ce se mănâncă de Paște
Mâncarea este o parte importantă a sărbătorilor de Paște, familia și prietenii reunindu-se pentru masa de Paște.
Cel mai tradițional fel de mâncare este friptura de miel, care este adesea urmată de pască cu brânză și cozonac.
Mesele vor fi umplute cu flori de primăvară, cum ar fi narcisele, crinii albi și lalelele, iar galbenul și auriul sunt deseori prezente în decorațiuni.
Drob tradițional de miel. Rețetă de Paște
Duminica Paștelui este unul dintre cele mai festive evenimente printre creștinii din întreaga lume.
Ea comemorează învierea lui Iisus Hristos din moarte, așa cum este scris în Biblia creștină. Sărbătoarea este considerată o zi specială pentru a petrece timp cu familia și prietenii și pentru a savura mâncăruri delicioase, însă reala însemnătate a sărbătoririi este despre spiritualitate, biserică și credință, mai multe decât orice.
Sursa foto: Shutterstock.com