Când se deschid târgurile de Crăciun în marile orașe din Europa

.

Când se deschid târgurile de Crăciun în marile orașe din Europa, se poate declara deschis și sezonul sărbătorilor de iarnă. Este o perioadă plină de magie, care ne retrimite în copilărie. Și este un bun prilej de a face cunoștință cu tradițiile altor popoare. Așa că merită să știi când se deschid târgurile de Crăciun în marile orașe din Europa.

Dacă te bucură cu adevărat magia sărbătorilor de iarnă, sigur te interesează când se deschid târgurile de Crăciun în marile orașe din Europa. Căci nici un alt loc nu te poate retrimite în anii copilăriei așa cum se întâmplă în piețele marilor orașe, în perioada sărbătorilor de iarnă. Clinchetele clopoțeilor, colindele și forfota vizitatorilor asigură coloana sonoră.

Și toate simțurile sunt provocate de tentația aromelor, de la cârnați prăjiți, fripturi, castane coapte, turtă dulce și scorțișoară, la vin fiert și ceaiuri fierbinți aromatizate. Patinoarele artificiale, caruselele multicolore, milioanele de beculețe multicolore întregesc spectacolul vizual. Și bucură inimile tuturor, indiferent de vârstă. Merită să fii acolo când se deschid târgurile de Crăciun în marile orașe din Europa. În plus, ai șansa să vizitezi metropole încărcate de istorie. Și să le vezi altfel decât în decorul sec al vieții de zi cu zi.

Când se deschid târgurile de Crăciun în marile orașe din Europa

Dacă te întrebi când se deschid târgurile de Crăciun în marile orașe din Europa, poate ar trebui să știi că unele deja au luat startul. Iar cele din Germania sunt cele mai renumite. Totuși, nici Praga nu se lasă mai prejos. Iar Viena se mândrește cu o tradiție seculară în domeniu. Nici Budapesta nu e de ignorat, mai ales că e și foarte aproape de noi. Dar ai putea să încerci și extravaganța unui glogg suedez la Göteborg. Așa că hai să vedem împreună care sunt cele mai frumoase și când se deschid târgurile de Crăciun în marile orașe din Europa.

Austria

Se mândrește cu o tradiție străveche când vine vorba despre târgurile de Crăciun. Și este poate cea mai populară destinație de sezon.

Viena își deschide porțile târgurilor de Crăciun la 11 noiembrie 2023. Majoritatea se închid la 26 decembrie. Însă unele rămân deschise până pe 4 ianuarie 2024. Experiența vieneză merită mai ales pentru patinoarele amenajate, dar și pentru achiziționarea de jucării tradiționale. Luminițele multicolore transformă clădirile habsburgice în palate de basm. Este o atmosferă feerică, în ciuda frigului. Iar băuturile calde ce te îmbie la tot pasul te fac să uiți că e iarnă. Nu rata covrigii calzi vienezi și castanele coapte.

Salzburg este un alt oraș renumit pentru iubitorii sezonului hibernal. Aici, sunetul muzicii e mai presus. Căci e orașul natal al marelui Mozart. Târgul de Crăciun se deschide pe 23 noiembrie 2023. Și rămâne deschis până pe 1 ianuarie 2024. Dacă ai noroc, e posibil să prinzi și zăpadă. Farmecul aparte al târgului de Crăciun este dat de standurile amenajate în stilul secolului al XV-lea, când a și avut loc aici primul târg de Crăciun. Și produsele comercializate sunt tradiționale. Merită să asiști măcar la unul dintre concertele de colinde organizate gratuit în fața catedralei din Salzburg, începând cu ora 17:00.

Ungaria

Budapesta își așteaptă vizitatorii târgului de Crăciun începând cu 18 noiembrie 2023. Târgul rămâne deschis până pe 1 ianuarie 2024. Bunătățile cu care se mândresc vecinii noștri nu mai au nevoie de nicio prezentare. Iar luminițele multicolore învăluie spectaculoasă citadelă în magia poveștilor. Piața Vorosmarty, din inima Budapestei, găzduiește cel mai vechi târg de Crăciun din țară. Găsești o sumedenie de bunătăți, obiecte artizanale și standuri de distracție. Dar merită să asiști și la concertele stradale gratuite, precum și la proiecțiile laser de pe Basilica. De obicei bradul împodobit în centrul pieței este spectaculos.

Polonia

Poate că nu ți-a trecut prin cap să mergi tocmai în Polonia în această perioadă. Dar când se deschid târgurile de Crăciun în marile orașe din Europa, merită să iei și această țară în considerare.

Gdansk este unul dintre orașele romantice ale Bătrânului Continent. Și oferă o atmosferă magică. Târgurile de Crăciun iau startul pe 2 decembrie și se închid pe 23 decembrie 2023. Așteaptă-te să fii întâmpinat cu parade de elfi, colinde, cu reni vorbitori și chiar de Crăiasa Zăpezii. Ignoră-ți vârsta și dă-te într-un carusel! Cumpără bijuterii artizanale, ceramică tradițională și tot ce crezi că te încântă. Nu rata o porție de pierogi, preparatul tradițional polonez. Dar te vei putea bucura și de preparate din tradiția culinară a altor țări. O cană cu ciocolată caldă sau cu vin fiert sigur îți vor încălzi simțurile.

Cracovia așteaptă vizitatorii târgului de Crăciun de pe 24 noiembrie până pe 26 decembrie 2023. Iar aici ai ocazia să trăiești o experiență unică. Cea mai veche piață medievală din Europa, Rynek Glowny, te va atrage ca un magnet cu aroma de kielbasa, cârnații tradiționali polonezi. Arhitectura renascentistă luminată de decorațiuni te trimite direct în lumea basmelor. Decorațiunile din lemn sculptate manual sunt vedetele standurilor și se pot transforma în cadouri perfecte sub bradul de Crăciun.

Cehia

Praga este orașul care merită explorat, indiferent de anotimp. Însă magia sărbătorilor de iarnă capătă nuanțe onirice în acest loc. Târgul de Crăciun își deschide porțile pe 2 decembrie 2023 și se închide pe 6 ianuarie 2024. Concertele în aer liber și reproducerile scenei Nașterii lui Iisus merită din plin o vizită la Praga în această perioadă. Cu o cană în mână cu vin fiert, cu bere fiartă sau cu grog, savurezi experiența din plin. Scenariul din centrul istoric este fabulos. Mâncarea tradițională este absolut delicioasă iar aromele te vor ispiti la tot pasul. Copiii sunt încântați să întâlnească măgăruși, capre și oi suficient de răbdătoare cât să le permită toate ghidușiile.

Boemia este regiunea cehă care atrage anual mii de turiști. Iar în perioada sărbătorilor de iarnă este un adevărat ținut de basm. Târgurile de Crăciun se deschid aici pe 24 noiembrie 2023 și se închid pe 1 ianuarie 2024. Ceske Budejovice și Cesky Krumlov sunt orașele care găzduiesc cele mai pitorești târguri de Crăciun. Arhitectura gotică, standurile din lemn pline de jucării și obiecte artizanale, castelele romantice toate te trimit direct în lumea lui Disney.

Slovacia

Bratislava te așteaptă între 23 noiembrie și 23 decembrie 2023 pentru Târgul de Crăciun. Deliciile culinare și jucăriile din lemn sunt vedetele. Brazii împodobiți și luminițele multicolore întregesc decorul feeric. Tot felul de prăjiturele, clătite, cârnați și alte delicatese te ispitesc. Așa că merită să treci în itinerariul tău și Bratislava pentru când se deschid târgurile de Crăciun în marile orașe din Europa.

Croația

Zagreb nu e numai o destinație estivală. De pe 2 decembrie 2023 până pe 7 ianuarie 2024, Târgul de Crăciun este principala atracție turistică. Mâncarea iese în evidență. Căci bucătăria croată e absolut savuroasă. Și să nu fii surprins dacă vei găsi la vânzare inclusiv sarmale. Le zice „sarma' în croată. Dulciurile trase în ciocolată și spirtuoasele încing bine atmosfera. Tot orașul e împânzit de standuri colorate. Dar vedeta e Piața Ban Jelacic. Sigur vei rămâne cu amintiri de neuitat.

Elveția

Orașul Basel deschide Târgul de Crăciun pe 23 noiembrie și îl închide pe 23 decembrie 2023. Este cel mai mare și mai frumos din Elveția. Are peste 160 de standuri decorate meticulos și ispitește vizitatorii cu o sumedenie de delicii culinare și obiecte artizanale. O Basel Lackerli autentică trebuie testată. Este vorba despre un fel tipic de turtă dulce. Punch-urile calde, vestitele raclette și celebrele fondue-uri festive dau un plus de savoare și de eleganță acestui târg de Crăciun. O altă notă specifică este faptul că târgul se desfășoară simultan în două locații: Barfuserplatz și Munsterplatz. Primul te atrage cu obiecte artizanale, jucării și decorațiuni din lemn, reprezentări ale scenei Nașterii lui Iisus și bijuterii artizanale. În Munsterplatz, pătrunzi în tărâmul de basm, plin de atracții pentru cei mici.

Belgia

Bruxelles deschide sezonul sărbătorilor „gourmet' cu Târgul de Crăciun care începe pe 24 noiembrie și se închide pe 31 decembrie 2023. Fragmente din basme se desfășoară peste tot în cale, din Grand-Place, Bourse și Place Sainte-Catherine până în Marché aux Poissons. Muzica te va însoți la fiecare pas, iar spectacolele de lumini te vor transpune în lumea poveștilor. Bradul uriaș împodobit este gazda de onoare. Peste 200 de chioșcuri din lemn împodobite își ispitesc trecătorii cu vafe aburinde, vin fiert și, bineînțeles, cu vestitele ciocolate și beri belgiene.

Spectaculosul și romanticul Bruges te așteaptă între 24 noiembrie 2023 și 7 ianuarie 2024, la Târgul de Crăciun. Tradițiile flamande sunt la ele acasă. Cele două târguri din oraș, unul în piața centrală și celălalt în Simon Stevinplein, strălucesc cu adevărat.

Franța

Strasbourg este o adevărată perlă a Franței. Iar din 24 noiembrie, până pe 24 decembrie 2023, Târgul de Crăciun face din acest oraș o „Capitală a Crăciunului'. Dulciurile și scenele cu reproduceri ale Nașterii lui Iisus sunt adevărate capodopere. Există aici peste 300 de standuri cu produse tradiționale, înghesuite în centrul orașului. Un cârnat autentic alsacian, migdalele învelite în zaharicale de tot felul, un „kugelhopf' dolofan sunt delicii ce nu trebuie ratate în acest colț de rai.

Metz este un alt oraș francez care eclipsează altele mai cunoscute când vine vorba despre magia Crăciunului. Din 24 noiembrie până pe 30 decembrie 2023, ai ocazia să

vezi ce înseamnă cu adevărat spectacolul de lumini. Găsești toate celelalte atracții, ca peste tot, desigur. Dar luminile sunt vedete. O plimbare prin Sentiers des Lanternes, urmând calea elfilor și indicațiile păpușilor luminate, este tot ce ția-i putea dori. Poți admira roata uriașă de lângă catedrală, în timp ce savurezi una dintre cele mai bune turte dulci pe care ai mâncat-o vreodată.

Suedia

Göteborg este de luat în seamă când se deschid târgurile de Crăciun în marile orașe din Europa. Începând cu 19 noiembrie, până pe 30 decembrie, ai ocazia să simți un altfel de Crăciun. O cană cu glogg te încălzește și te ajută să privești viața cu optimism. Liseberg, cel mai popular parc de distracții din Suedia, se transformă în cel mai spectaculos târg de Crăciun. Intrarea se plătește și e deschis între orele 15:00 și 22:00, în fiecare zi. Îl poți întâlni pe Moș Crăciun în foișorul lui și poți asista la un spectacol pe gheață de jumătate de oră. Merită să încerci și altceva, nu?

Danemarca

Minunata Copenhaga abia așteaptă să-ți arate ce înseamnă cu adevărat un Crăciun hygge (a se citi hiu-gu). Este greu de tradus într-un cuvânt acest concept. Căci include tot ceea ce presupune o sărbătoare caldă, colorată, confortabilă, plină de bucurie și pace sufletească. Iar târgul de Crăciun e un prilej să simți asta pe pielea ta. Se deschide pe 17 noiembrie și ține până pe 31 decembrie. În centrul orașului vei întâlni peste tot căsuțe colorate care te ispitesc cu de toate. Dar inima orașului bate în aceste zile în Grădinile Tivoli. Copacii desfrunziți de iarnă strălucesc sub podoaba beculețelor multicolore. Migdalele caramelizate și vinul fiert cu multă scorțișoară întregesc bucuria sărbătorilor.

Estonia

Tallinn te așteaptă din 1 decembrie 2023 până pe 7 ianuarie 2024 la târgul de Crăciun. Și aici ai șansa de vedea altceva. Trupele de dans și formațiile muzicale sunt principalele atracții. Iar acest târg este considerat a fi unul dintre cele mai bune din Europa. Situat în inima centrului medieval, înconjurat de acoperișurile înzăpezite, târgul arată cu adevărat magia Crăciunului. Se vând și aici tot felul de obiecte artizanale, decorațiuni și jucării. Dar apariția lui Moș Crăciun, în sania autentică trasă de reni, în deschiderea tuturor festivităților, face deliciul acestui târg. Copiii sunt cei mai fericiți. Mai ales că aici se află și cel mai mare brad împodobit. Și tot aici a fost ridicat, pentru prima dată în Europa, în 1441.

Scoția

La Edinburgh, între 17 noiembrie 2023 și 6 ianuarie 2024, ai ocazia să experimentezi un Crăciun cultural. Este, fără discuții, unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii. Și strălucește cu adevărat în această perioadă. Târgurile de Crăciun se suprapun cu sărbătoarea locală Hogmanay. Căsuțele colorate împodobite își ispitesc oaspeții cu tot felul de decorațiuni, obiecte artizanale, daruri inspirate de povestea lui Harry Potter. Se bea tradiționala băutură Irn Bru. Curajoșii pot încerca un salt în Star Flyer-ul de 60 m înălțime. După lăsarea întunericului, merită să mergi în Grădina Botanică Regală, unde poți admira spectacolul de lumi și să savurezi un cidru condimentat. Parada stradală pentru Hogmanay, la final de decembrie, trebuie văzută măcar o dată în viață.

Spania

Sevilia te transportă în feeria Crăciunului andaluz, între 1 decembrie 2023 și 5 ianuarie 2024. Este o experiență artistică, distractivă și culturală deopotrivă. Spiritul festiv inundă străzile orașului. Sunt o sumedenie de evenimente locale, expoziții stradale, coruri de colindători, reproduceri ale scenei Nașterii lui Iisus. Dar nu lipsesc nici chioșcurile cu delicatese locale. Iar un coșuleț cu churros de ronțăit în mers nu trebuie să lipsească.

Italia

Merano este locul unde poți simți cu adevărat magia muntelui de sărbători în Italia. Din 24 noiembrie 2023 până pe 6 ianuarie 2024, Alpii italieni te așteaptă în toată splendoarea. Deși decorul e mai degrabă asemănător celui austriac decât italian, orașul Merano este o încântare. De-a lungul râului Passirio, chioșcurile dedicate târgului de Crăciun te întâmpină cu tot felul de bunătăți și de frumuseți. O „passeggiata' de-a lungul râului, cu munții înzăpeziți pe fundal, sorbind din vin fiert și savurând o prăjitură tiroleză este tot ce poate fi mai relaxant pentru o vizită la Merano.

Germania

Ultima, dar intenționat lăsată la urmă, Germania este regina târgurilor de Crăciun. Are cele mai multe și mai spectaculoase târguri din Europa. Și nu e sătuc care să nu-și deschidă porțile vizitatorilor în această perioadă. Iar când vine vorba despre când se deschid târgurile de Crăciun în marile orașe din Europa, Germania e prima.

Târgul de Crăciun de la Berlin

De altfel, Berlinul a deschis deja sezonul pe 28 octombrie 2023 și îl va închide pe 1 ianuarie 2024. Nici nu e de mirare că în spectaculoasa metropolă se află cam 80 de târguri dedicate. Ba chiar există un târg de Crăciun special pentru căței! Dar, dintre toate, Spandau e cel mai mare. Weihnachtszauber, din magnifica Gendarmenmarkt, este cel mai frumos. Numai de tine depinde ce-ți dorești să vezi și să experimentezi.

Nürnberg Christkindlesmarkt

Este unul dintre cele mai renumite târguri de Crăciun din lume. Se deschide pe 29 noiembrie și se închide pe 24 decembrie 2023. Pe lângă frumusețea orașului, te va surprinde aici spiritul ecologist. De altfel, Nürnberg este pe primul loc la sustenabilitate. Toți comercianții utilizează un sistem de reutilizare a recipientelor, așa încât să economisească energia și să evite cantitățile uriașe de gunoi. Târgul este alimentat cu energie regenerativă provenită de la centralele hidroelectrice și de la panourile fotovoltaice. Te va întâmpina cârlionțatul Christkind, strigând: „Voi, bărbați și femei care ați fost odată copii, fiți din nou tineri!' Și nici nu ai cum să nu retrăiești copilăria într-un asemenea decor. Îngerașii sunt la tot pasul, clopoțeii sună, cârnații se perpelesc pe jar împreună cu ciolanul de porc cu șorici crocant și cu ceapa prăjită, aroma de turtă dulce te învăluie, vinul fiert încălzește trupul și sufletul. Nu rata celebrele „lebkuchen', „Nürnberger rostbratwurst' și „schneeballen'.

Dresden Striezelmarkt

Se deschide pe 29 noiembrie și ține până pe 24 decembrie. Este cel mai vechi târg de Crăciun, datând de la începutul secolului al XV-lea. Dresda este unul dintre cele mai frumoase oraș al Germaniei, așa că merită să o vizitezi. Denumirea „Striezelmarkt' vine de la strüzel sau stroczel. Și este vorba despre cozonacul tradițional specific. Târgul este pe malul Elbei, într-un peisaj deosebit. Ce vei găsi aici și nu în altă parte? Ei bine, plaumentoffel sunt diferite figurine decorative făcute din prune.

Târgul de Crăciun al Națiunilor de la Rüdesheim

Este cu totul altceva. Se deschide pe 20 noiembrie și se închide pe 23 decembrie. Este unul dintre cele mai recente târguri. Și reunește 16 națiuni din întreaga lume care își prezintă produsele tradiționale și obiceiurile de Crăciun. Este situat pe malul Rinului, într-un décor feeric. În seara zilei de 20 decembrie, are loc Parada Sfântului Thomas. Și poți admira totul de sus, din telegondolă.

Târguri de Crăciun cu adevărat spectaculoase mai găsești în Germania. Iată unde ai mai putea merge fără să regreți:

München – 27 noiembrie-24 decembrie

Köln Heinzels Wintermärchen – 23 noiembrie-23 decembrie

Esslingen – 23 noiembrie-21 decembrie

Stuttgart Wintertraum Markt – 29 noiembrie-23 decembrie

Rothenburg ob der Tauber Reiterlesmarkt – 1-23 decembrie

Aachen – 24 noiembrie-23 decembrie

Leipzig – 28 noiembrie-23 decembrie

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: thetimes.co.uk,

Citește și Curiozități despre Polonia. Ce nu știai despre Polonia

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton