Când se pune busuioc sub pernă în 2025

.

Busuiocul este încărcat de simboluri sacre și magie deopotrivă. Este poate cea mai importantă dintre plantele sfinte și cu rol de bază în cultul religios creștin ortodox. Are proprietăți tămăduitoare. Și face parte din „arsenalul' tradițional al fetelor aflate în căutarea ursitului. Așa că nu e de mirare interesul major pentru acele date când se pune busuioc sub pernă în 2025.

Științific i se spune pompos Ocimum basilicum. Iar denumirea botanică i se trage din din grecescul „basileus’, care înseamnă „rege’. Cumva, așa ne putem da seama de importanța pe care o avea încă din vremuri străvechi. Și se bucura de atât respect încât „regele plantelor’ a fost utilizat mereu în ceremonii religioase și practici spirituale. Ba chiar în unele culturi avea rolul principal în consacrarea templelor, în ritualurile sacre. Simbolistica busuiocului traversează granițele culturale, reunind concepte precum puritatea, iubirea, protecția și sacralitatea.


Ce simbolizează busuiocul

În India, Tulsi sau busuiocul sfânt este venerat în religia hindusă. Și asta pentru că este simbol al fidelității și al purității spirituale. Se crede că este o întruchipare a zeiței Tulsi. Și aduce puritate și protecție casei. Dar este și simbol al ospitalității. Frunzele sale sunt folosite în diferite ritualuri religioase. În Egipt, era utilizat în ritualul de îmbălsămare a mumiilor.

În Grecia și Italia, busuiocul este simbolul dragostei sincere, iar în unele regiuni, tinerii îl plantează pentru a-și demonstra devotamentul unul față de celălalt. Obiceiul s-a născut în mitologia greacă, pentru că busuiocul a fost asociat cu povestea zeiței iubirii, Venus, și a iubitului ei, Adonis. Potrivit mitului, se spunea că busuiocul a crescut acolo unde zeiței i-au căzut lacrimile. Și a devenit un simbol al iubirii și fertilității.

În mod similar, în cultura românească, busuiocul este sinonim cu iubirea, norocul și legătura cu divinitatea. Chiar dacă, pe la noi, e mai degrabă asociat cu Biserica, aroma sa bogată și proprietățile sale terapeutice l-au transformat într-un ingredient esențial în viața de zi cu zi a altor nații. Cu toate astea, rămâne peste tot un simbol al belșugului. În tradiția creștină, busuiocul este utilizat în ritualuri religioase pentru binecuvântare și sfințire. Legenda spune că, la nașterea Mântuitorului, oamenii au adus cu ei busuioc și l-au acoperit pe prunc.


Potrivit tradiției, planta ar fi crescut pe locul unde Sfânta Elena a descoperit crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Această poveste a consacrat busuiocul drept o plantă sfântă, utilizată în ritualuri bisericești. Așa se face că preoții folosesc busuioc uscat pentru a sfinți apa, casele și lăcașurile de cult.

În gospodării, busuiocul este pus la icoane sau agățat la uși și ferestre pentru a alunga spiritele rele. O crenguță de busuioc pusă în Ageasma Mare de la Bobotează aduce belșug familiei. Și este considerat magic și aducător de noroc de către cei interesați de când se pune busuioc sub pernă în 2025.


Când se pune busuioc sub pernă în 2025

Simbol al iubirii pure, al fidelității și al fertilității, în cultura noastră tradițională, busuiocul este nelipsit din ritualurile menite să atragă iubirea și să dezvăluie ursita. De aceea, când se pune busuioc sub pernă în 2025 și nu numai, ritualul îmbină credința religioasă cu superstițiile populare. Se spune că busuiocul pus sub pernă protejează somnul și aduce vise premonitorii.

Fetele nemăritate obișnuiau să poarte busuioc în păr sau la brâu. Iar băieții ofereau crenguțe de busuioc fetelor pe care le îndrăgeau. Se spune că fetele care își pun busuioc sub pernă, la anumite date, își visează viitorul soț. În trecut, miresele purtau busuioc la piept sau în cunună, ca simbol al binecuvântării și al prosperității în căsnicie.


Pentru că are puteri magice, busuiocul este folosit și pentru a îndepărta energiile negative și a proteja casa și familia. În credințele străvechi, era folosit pentru a proteja împotriva vrăjilor și spiritelor malefice. În multe culturi, busuiocul este ars pentru a curăța spiritual o cameră, similar salviei sau tămâiei.

În Ajun de Bobotează

Botezul Domnului și ziua Sfântului Ioan Botezătorul sunt sărbătorile care încheie șirul petrecerilor de iarnă. Și dau încă un prilej de punere în practică a tradițiilor străvechi. Ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, este foarte important. E zi de post, ca jertfă a omului înaintea primirii apei sfinţite. Cei care au mari necazuri şi tinerii care doresc să aibă noroc în căsnicie ţin post negru în această zi.


Preoții merg din casă în casă, pentru a binecuvânta și a stropi cu agheazmă toate acareturile. Fetele știu că trebuie să fure o rămurică din mănunchiul de busuioc cu care preotul stropește. Și să o pună sub pernă, în noaptea dinaintea Bobotezei. În vis, cu siguranță li se va arăta ursitul. Se mai spune că fetele care cad pe gheaţă de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acel an.

De Dragobete, magie pentru fete

Dragostea ascunsă ori neîmpărtășită a pus pe jar multe inimi de-a lungul vremii. Așa au luat naștere tot soiul de practici menite să atragă iubirea, s-o țină mereu aproape. Iar la sărbătorile dedicate iubirii, e vremea lor! Momentele magice, oculte, stârnesc curiozitatea oricărei femei. Iar dacă inima frântă îi dă dureri, tentația e și mai mare.


De Dragobete, pe 24 februarie, magia iubirii prinde contur. Cei dornici de dragoste merg la cules plante fermecate, pentru a le folosi apoi la diverse vrăji și descântece. Ghioceii, viorelele, tămâioasa și năvalnicul ocupă loc de cinste în poalele culegătorilor. Dar este și unul dintre momentele când se pune busuioc sub pernă în 2025.

Foarte eficientă pentru păstrarea dragostei este împletitura din 7 fire de verbină, 7 fire de busuioc și 7 fire de ață destrămate dintr-un obiect vestimentar al omului drag. Aceasta se va păstra sub pernă. Pe vremuri, ca să atragă băieții doriți, unele fete își puneau busuioc în păr, altele la sân, altele se spălau cu zăpadă. Se mai spune că cei ce merg la cules flori în această zi și iau parte la petreceri vor fi sănătoși tot anul. Și că, dacă te logodești de Dragobete, te căsătorești până la sfârșitul anului.


Sânzienele se țin de iubit

Deşi sună ca nişte frânturi de basm, prăfuite de vreme, nu numai în România există ritualuri, credinţe şi superstiţii legate de solstiţiul de vară, ci pe toate continentele. Iar sărbătoarea Sânzienelor, din 24 iunie, a dat naştere unor practici magice care se păstrează chiar şi în zilele noastre.

Despre Sânziene sau Drăgaice se spune că sunt personaje nocturne, care ar apărea în cete, cântă şi dansează pe câmpuri, mai ales în noaptea dinaintea Sfântului Ioan Botezătorul (23 spre 24 iunie). Ele sunt simboluri ale fertilităţii, ajutând holdele să rodească, femeile să nască, tămăduiesc bolile şi apără lanurile.

Denumirea de Sânziene vine de la floarea cu acelaşi nume, de culoare galbenă sau albă, frumos mirositoare, care înfloreşte în preajma solstiţiului de vară, în perioada pârguirii cerealelor, întrebuinţată în medicină şi cosmetică. Datorită proprietăţilor ei benefice, în popor i s-au atribuit şi calităţi mistice, fiind folosită în practicile magice.

Cele mai multe superstiţii legate de Sânziene se referă la fertilitate, sănătate şi dragoste. Tradiţia cere ca fetele să culeagă flori de sânziene, din care să împletească cingători şi cununi, puse apoi la uscat pentru leacuri. Tot de Sânziene se culeg plante de leac şi pentru vrăji.

Se spune că în această noapte ar înflori şi feriga, plantă a cărei floare albă, strălucitoare, se păstrează pentru descântece şi leacuri. Ca să afli cine e ursitul, pune-ţi sub pernă, în ajunul sărbătorii, flori de sânziene și rămurele de busuioc sfințit şi îl vei cunoaşte cu siguranţă în vis.

Noaptea din Ajunul Sfântului Andrei e plină de magie

Este patronul spiritual al țării noastre, de pe meleaguri dobrogene, primul chemat între Apostoli. Iar de ziua lui, pe 30 noiembrie, întreaga lume creștină este în sărbătoare. Dar, pe lângă însemnătatea ei religioasă, data de 30 noiembrie este în atenția celor necăsătoriți, aflați în căutarea ursitei. Iar magia nopții din ajunul zilei Sfântului Andrei s-a transmis din generație în generație. Și se numără printre acele date când se pune busuioc sub pernă în 2025.

În popor, se crede că în această noapte vin strigoii, așa că usturoiul este la loc de cinste. Dar și busuiocul are rolul lui. Se ung în semnul crucii cu usturoi ferestrele, ușile și porțile, se agață funii de usturoi la grinzi. Fetele și flăcăii fac farmece pentru aflarea ursitei. Ca să-ţi visezi ursitul, trebuie să-ţi pui sub pernă 41 de boabe de grâu și o crenguță de busuioc sfințit.

Dacă visezi pe cineva că-ţi ia grâul, atunci sigur te vei mărita. Ţine minte figura, căci acela e ursitul. Se mai spune că un strop de ulei de mentă sau de busuioc pe degetul mare de la picior sau picurat în pantofi îl face pe cel drag să te sărute.

La ce este bun busuiocul

Pe lângă simbolistica sa spirituală, busuiocul are și proprietăți medicinale remarcabile, care îi consolidează statutul de plantă valoroasă. Conține antioxidanți, uleiuri esențiale și compuși activi cu efecte antiinflamatoare, antimicrobiene și imunostimulatoare. Uleiul esențial de busuioc este folosit pentru reducerea stresului și îmbunătățirea stării de spirit. În Ayurveda, busuiocul este folosit pentru detoxifiere și întărirea imunității.

Datorită compusului numit „eugenol’, busuiocul poate reduce tensiunea arterială. Iar uleiurile esențiale din busuioc scad colesterolul și trigliceridele. Planta ajută și la îmbunătățirea circulației sângelui și scade riscul bolilor cardiovasculare. Busuiocul este recunoscut și pentru proprietatea de a reduce stresul și anxietatea.

Unii dintre compușii săi au rol în creșterea capacității de a gândi mai clar și în scăderea riscului de pierdere a memoriei odată cu înaintarea în vârstă. Uleiurile esențiale din busuioc contribuie la lupta cu bacteriile în cazurile infecțiilor respiratorii, urinare, abdominale și de la nivelul pielii.

Sursa foto: Shutterstock

Alte surse: Mănăstirea Brazi, doxologia.ro,

Citește și Cum să adormi repede la loc dacă te trezești noaptea