Revelionul trebuie respectat cum se cuvine căci, așa cum ziua de luni indică mersul întregii săptămâni, așa și primele ore din Noul An dau tonul zilelor ce vor urma. Numai că superstițiile și tradițiile primează și după sărbători. Viața reintră în parcursul firesc și trebuie să ne apucăm de treabă. Dar, ca să nu pășim cu stângul, e bine să știm și când se spală rufe după Revelion.
Cuprins
După cele câteva zile în care ne încărcăm cu magia sărbătorilor, balonul de săpun se sparge și revenim ci picioarele pe pământ, la parcursul firesc al vieții cotidiene. Se adună o sumedenie de vase și de rufe. Și aspiratorul și mopul ne fac cu ochiul.
În ciuda eforturilor depuse înainte pentru ca locuința să arate impecabil, acum pare totul cu susul în jos. Iar superstițiile și tradițiile religioase ne împiedică să facem ce ar trebui. Că doar nimeni nu-și dorește să înceapă Noul An pândit de ghinion. Drept urmare, e momentul perfect să afli când poți face treburi casnice și când se spală rufe după Revelion.
Când se spală rufe după Anul Nou
Potrivit tradiției din străbuni, de la Anul Nou până după Sfântul Ioan nu ai voie să speli nimic, dacă vrei să-ți fie bine tot anul. Toate treburile casnice ar trebui terminate înainte de 31 decembrie. Și asta pentru că în Ajun și pe 1 ianuarie e strict interzis să mături, să faci curățenie, să arunci gunoiul și mai ales să speli. De ce? Pentru că astfel alungi tot sporul casei. Ghinion aduce și să plângi, să strănuți sau să spargi ceva de Revelion, la fel ca și folosirea foarfecelor.
Lăsând la o parte superstițiile legate de Noaptea dintre Ani, prima zi din an e încărcată și de semnificații religioase. Fiind o mare sărbătoare creștină, sunt interzise oricum treburile casnice. Și se crede că, dacă speli de Sfântul Vasile, riști mari pagube. Din bătrâni se spune că este bine, măcar o dată în viață, să renunți la odihna de după Revelion. Și să participi la slujba religioasă dedicată Sfântului Vasile cel Mare.
El a înființat primele adăposturi pentru sărmani, orfani și bătrâni. În biserici, se citesc Moliftele sale, slujbe deosebit de puternice, menite să dezlege farmece și să alunge lucrarea diavolului. Nu orice preot se încumetă să le citească, fiind necesară o pregătire severă înainte, cu post negru și rugăciune, atât din partea duhovnicului, cât și a credinciosului. Sfântul Vasile e recunoscut pentru minunile sale, fiind păzitorul duhurilor rele.
Când se spală după Anul Nou
Când se spală rufe după Revelion și când se spală în general pe tot parcursul anului depinde numai de cât de mult crezi în superstiții. Pe de altă parte, nu e de bun simț să sfidezi tradiția religioasă. Dacă nu e neapărat necesar să faci o anumită treabă, gândește-te că nu au intrat zilele-n sac. Și ai timp suficient să speli, să calci, să faci curățenie sau orice altceva altă dată.
Până și preoții spun că nu e o nenorocire să bagi o mașină de rufe la spălat dumincă seara, după apusul soarelui. Dar asta numai dacă nu ai cu ce să te îmbraci a doua zi sau copilul și-a murdărit hainele de școală și nu ai o ținută de schimb. În general, la toate sărbătorile religioase marcate specific în calendar, e recomandat să nu spălăm și să nu facem treburi casnice.
Cum am spus deja, în popor se păstrează tradiția ca de la Anul Nou până după Sfântul Ioan să nu se spele nimic. La fel se întâmplă și în Săptămâna Patimilor și în cea Luminată, de dinainte și de după Sfintele Paști. Căci cele mai însemnate sărbători din câşlegile de iarnă, după Sfântul Vasile, sunt Boboteaza, celebrată de către creştinii ortodocşi la fiecare început de an, pe 6 ianuarie și ziua Sfântului Ioan Botezătorul, pe 7 ale lunii.
Cum se ține Boboteaza
Despre Sfântul Ioan Botezătorul, Sfânta Scriptură vorbeşte ca despre Înaintemergătorul Domnului Iisus Hristos. El propovăduia venirea Lui, îndemnând iudeii la pocăinţă. Fiind considerat prooroc, oamenii veneau la el spre a fi botezaţi în Iordan. Iar Ioan le cerea să-şi mărturisească păcatele şi să se pocăiască. Căci Cel ce urma să vină după el, adică Mântuitorul, avea să-i boteze cu Duh Sfânt.
Sfânta Evanghelie spune că Iisus a venit din Galileea pentru a fi botezat de Ioan, care, văzându-l, a spus: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii'. Şi, ieşind Iisus din apa Iordanului, „cerurile s-au deschis şi Duhul lui Dumnezeu s-a vărsat pogorându-se ca un porumbel. Şi glas din ceruri zicea: «Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit»'.
Momentul Botezului Domnului înseamnă sfinţirea apelor din întreaga lume creștină. De aceea, slujba de Bobotează nu se săvârşeşte în biserică, ci afară, lângă o apă curgătoare ori o fântână. Acum, credincioşii primesc agheazma mare, cu puteri deosebite, care vindecă, însănătoşeşte şi curăţă sufletul şi trupul.
Marea sărbătoare creştină este precedată de o zi de post, ce reprezintă jertfa omului dinaintea primirii apei sfinţite. Este vorba despre Ajunul Bobotezei, când preotul umblă din casă în casă cu crucea, stropind cu un mănunchi de busuioc toate acareturile gospodăriei. Preotul primeşte în schimb un fuior de cânepă, un colac şi o sumă de bani.
Sărbătoare de leac
Se spune că din fuior Maica Domnului va face o plasă pe care o va trece de trei ori prin iad, salvând sufletele care se vor agăţa de ea. Cei care au mari necazuri şi tinerii care doresc să aibă noroc în căsnicie ţin post negru în această zi. Iar fetele cer sau fură busuioc din „sfeştocul popii', urmând ca, pus sub pernă, acesta să le aducă în vis ursitul.
Agheazma mare, împărţită după slujba de Bobotează în biserici, este păstrată cu sfinţenie, fiind considerată drept leac pentru boli, dar şi pentru momentele în care gospodinele cred că familia sau gospodăria au primit „făcături' necurate. Cine ia apa sfințită printre primii aduce acasă agheazmă bună pentru dragoste, cinste și căsătorie. Se împarte la toţi ai casei, chiar şi la animale.
Superstiţii legate de casa ta
Acum că știi când se spală rufe după Revelion, e indicat să cunoști și alte superstiții legate de casă și locuință. Credinţe străvechi, simple închipuiri, rod al imaginaţiei bogate a oamenilor, sfidare a divinităţii sau acceptare fără de voie a puterilor răului, spune-le cum vrei. Deşi neacceptate de Biserică, superstiţiile şi-au ocupat bine locul în sufletele oamenilor. Și sunt adânc înrădăcinate.
Cu toate că pentru fiecare dintre aceste credinţe există explicaţii logice şi se încearcă a se dovedi că nu ajută la nimic de fapt, credem noi că n-o să fie de rău dacă afli câteva dintre superstiţiile legate de zilele săptămânii, de casa şi masa ta.
Măturatul
Când te muţi în casă nouă, nu lua cu tine şi mătura veche. Aduce ghinion, la fel cum şi împrumutatul măturii nu e de bun augur. În schimb, dacă mături în casă şi dai gunoiul afară noaptea, vei primi vizita unui străin. Nu e bine să mături imediat după ce ţi-au plecat musafirii şi sunt încă pe drum. Dar dacă vrei să scapi de cineva, mătură imediat după ce pleacă.
Sarea
Presărată pe pragul casei noi va proteja casa de rău. Dar e semn rău să înapoiezi cuiva sarea împrumutată. Dacă aduci în casă nouă sare, o mătură, o monedă şi un cărbune, vei avea noroc. Dar nu te muta în casă nouă vinerea sau sâmbăta ori într-o zi ploioasă.
Mutare
Aduce ghinion sa te muţi de la un etaj superior la unul inferior în aceeaşi clădire. Și tot semn rău e și dacă se întâmplă să te încui pe dinafară.
Așternutul
Se spune că două persoane care fac patul împreună se vor certa. Dacă ai început să faci patul, nu te opri să faci altceva, altfel e semn de ghinion. Dacă pui aşternuturile greşit, te vei muta curând. Cel mai bine e să dormi cu capul spre nord şi picioarele spre sud.
Treburi casnice
Nu bate covoarele după asfinţit şi nu scoate gunoiul din casă seara. Nici rufele nu trebuie întinse după asfinţit. Dacă verşi apă pe podea, nu şterge cu piciorul. Nu e bine.
Semne rele
Dacă un tablou cade brusc de pe perete, e semn că va muri un prieten sau o rudă. Poate fi şi semn de boală grea. Dacă un ceas care nu funcţionează de ceva vreme începe să meargă din nou, în familie va avea loc un deces. E semn de ghinion să spargi o farfurie nouă. Dacă se rupe braţul unei foarfece, e semn de ceartă. Dacă se rup amândouă, e semn de dezastru. Dacă pică foarfecele pe jos, iubitul te înşeală. Dacă vrei să daruieşti un foarfece, trebuie să ţi se dea un bănuţ în schimb.
Atenție la masă!
Se crede că nu e bine să laşi mâncare în farfurie, pentru că vei avea parte de un soţ urât. Dar dacă mănânci colţul pâinii, vei fi pe placul soacrei. Se spune despre cei ce intră într-o casă şi găsesc gazdele la masă că vor avea o soacră afurisită. Sarea sau piperul vărsate pe masă atrag cearta. Dacă scapi sarea sau piperul pe jos, adună-le şi aruncă-le peste umăr ca să nu ţi se mai întâmple nimic rău.
Peştele trebuie mâncat întotdeauna de la cap la coadă. Şi nu gusta mămăliguţa de pe făcăleţ, căci vei fi diziluzionată în dragoste. Când găseşti un iadeş, rupe-l cu cineva. Cel care va rămâne cu partea mai lungă îşi pune o dorinţă ce se va împlini. Dacă mănânci direct din oală, se spune ori că vei rămâne nemăritată, ori că la nunta ta va ploua.
Aduce ghinion dacă felia de pâine unsă cu ceva cade cu partea unsă în jos. Nu e de bine nici să tai pâinea la ambele capete odată. Înainte de a tăia o felie de pâine, fă un semn al crucii pe ea. Aduce ghinion să pui pâinea pe masă cu susul în jos după ce ai tăiat o felie din ea. Și e semn rău să torni apă în paharele în care se mai află încă lichid. Dar dacă verşi vin din greşeală, e semn bun.
Dacă o furculiţă cade pe podea, anunţă vizita sau telefonul unei femei. Dacă pică un cuţit, este vorba despre un bărbat. Dacă pică o lingură, atunci veştile vor fi de la un copil sau un tânăr. O lingură încrucişată cu o furculiţă înseamnă fericire urmată de necaz. Nu lăsa cuţitul cu tăişul în sus că vei isca o ceartă. Aduce ghinion să găseşti, să primeşti sau să întinzi cuiva un cuţit cu lama înainte.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și Ce este Taina Sfântului Maslu