Când se taie porcul. Tradiții si obiceiuri de Ignat 2022

 Lupescu Anca
.

În România, Crăciunul înseamnă, mai presus de toate, tăierea porcului. Acest obicei se practică mai mult în zona rurală, dar toți cei care au crescut la țară sau au bunici își amintesc de această tradiție. Deși Crăciunul are o însemnătate mare din punct de vedere religios și spiritual, în România, tradițiile din jurul acestei sărbători sunt, în special, legate de mâncare, superstiții, pregătiri și colinde.

Crăciunul în România

Una dintre cele mai populare tradiții de Crăciun este colindatul. Deși tradițiile variază în funcție de zonă, ritualul de a merge din casă în casă și de a cânta colinde a supraviețuit în cea mai mare parte a țării, în ciuda variațiilor în ceea ce privește cântecele, costumele și recompensele pentru colindători.

În România, atât copiii, cât și adulții merg la colindat în Ajunul Crăciunului. 

Câte zile are postul Crăciunului și de ce se ține zi de post negru în Ajunul Crăciunului

Colindătorii sunt recompensați cu diferite alimente precum fructe, nuci, vin, prăjituri sau bani.

Există colindatul simplu, care implică doar oameni care cântă, și există tradiții precum colindatul cu ursul sau cu capra.  Acestea din urmă se găsesc de obicei la sate, dar poți vedea astfel de spectacole și în București. De regulă, ei apar de Anul Nou și au costume bine puse la punct, tobe și alte instrumente prin care fac mult zgomot, astfel încât nu ai cum să îi ratezi.

Când se taie porcul

Asociat cu o mulțime de mâncăruri și obiceiuri străvechi care au fost transmise din generație în generație, Crăciunul este sinonim cu o mulțime de momente de bucurie: cântece de colinde, cadourile primite de la Moș Crăciun, trei zile sfinte petrecute în familie, cu toți membrii reuniți în jurul mesei, savurând mâncăruri tradiționale și așteptând un nou an care va veni.

Însă un obicei important este tradiționalul act de sacrificare a porcilor în ziua de Ignat.

Ce este Ziua de Ignat

Porcii sunt sacrificați pe 20 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ignațiu. Legendele spun că porcii își visează de fapt moartea – asta ar putea explica de ce în noaptea care precede sacrificarea lor toți porcii din sat „scâncesc”.

Sărbătorită în fiecare an pe 20 decembrie, Ziua de Ignat este o sărbătoare religioasă dedicată Sfântului Martir Ignatie Teoforul.

Când începe postul Crăciunului în 2022

Oamenii taie porcul pentru a pregăti masa îmbelșugată de sărbătoare, dar unele dintre aceste mâncăruri sunt păstrate cu grijă și vor fi consumate până aproape de vară.

În această zi, bărbații se trezesc devreme și pregătesc totul pentru sacrificarea animalelor. Porcul este sacrificat prin înjunghiere cu un cuțit. 

Tot sângele este scurs și pus deoparte. După aceea, animalul este pârlit, spălat cu apă fierbinte și acoperit cu o pătură. 

În această zi, românii care vor să respecte tradiția obișnuiesc să chefuiască. Se mănâncă șorici, iar gospodinele pregătesc mămăligă și usturoi pentru pomana porcului. 

Este de obicei o zi în care oamenii petrec și se bucură. Tăiatul porcului este o sărbătoare în sine și o tradiție care se păstrează la țară, unde oamenii pot tăia procii în curtea lor.  

Citește și: Rețete cu spanac.Cele mai creative feluri de mâncare

Unele bucăți din animal se pun la afumat, precum șunca, slănina sau chiar un întreg picior. Se prepară piftie din copitele porcului, caltaboș și leber din organe, ciorbă din oasele de porc și multe alte preparate tradiționale din alte părți ale porcului.

Ca regulă generală, românii mănâncă aproape toate părțile din porc. Inclusiv intestinele sunt folosite pentru a fi umplute cu carne și transformate în cârnați sau caltaboș ori tobă. În unele cazuri, oamenii prepară și sângereze, un fel de cârnat preparat cu sângele porcului.

Tradiții si obiceiuri de Ignat 2022

De regulă, copiii vor „călări' porcul. Adulții îi pun pe porc pentru a avea noroc tot anul, de aici și cele mai multe amintiri ale adulților de azi privind ziua de Ignat se leagă de acest obicei.

Citește și: Rețetă de mâncare de spanac cu orez

 Ulterior, se scot intestinele și măruntaiele porcului, se taie carnea și se pregătesc produsele tradiționale.

Când porcul este sacrificat, se recomandă să se rostească următoarea cuvinte: „Ignat, Ignat/Porc umflat.'

 Înainte ca porcul să fie sacrificat, oamenii spun: „Doamne ajută, să-l mâncăm sănătoși!”.

În zona Teleormanulu există un obicei în care pe fruntea copiilor se desenează cruci cu sânge de porc pentru a fi plini de sănătate și pentru a avea obrajii roșii în anul următor.

Rețetă de supă de post cu cartofi și orez

În ziua de dinaintea Ignatului, femeile fierb grâu și toată familia mănâncă din el. Resturile acestei mese sunt date păsărilor în ziua de Ignat, chiar în zorii zilei. Acest lucru se face pentru ca lucrurile să meargă bine în casă și în viața familiei.

Ignatul sau Sărbătoarea Porcilor se încheie cu o mică petrecere. 

În aceeași zi, pe 20 decembrie, când se taie porcul, se face pomana porcului și se bea vin sau țuică fiartă. Produsele din carne de porc pregătite în această zi vor fi servite de familie în ziua de Crăciun.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton