Când se trece la ora de vară în 2024

.

Trecerea la noul orar are consecințe asupra organismului. În ciuda intențiilor exprimate de a se renunța la schimbarea orei, vara și iarna, acest fenomen continuă să se producă. Și este important să ne informăm din vreme și să știm când se trece la ora de vară în 2024.

Când se trece la ora de vară în 2024 și nu numai, ziua aceea este cea mai scurtă din an. Drept urmare, nu prea este un prilej de bucurie pentru cei cărora le place somnul. Căci presupune trezirea cu o oră mai devreme. Pe de altă parte, privind partea plină a paharului, economisim timp. Și beneficiem de o oră în plus de lumina naturală.


Când se trece la ora de vară în 2024

Schimbarea orei se face de două ori pe an. Și asta pentru a se utiliza un pic mai mult timp lumina soarelui. În acest an, se trece la ora de vară în noaptea dintre 30 și 31 martie. Cu alte cuvinte, ora 03:00 a zilei de 31 martie devine ora 04:00. Este și motivul pentru care se spune că dormim cu o oră mai puțin când se trece la ora de vară în 2024 și nu numai. Iar ziua de 31 martie 2024 va avea numai 23 de ore.

Ca o regulă generală, trecerea la ora de vară se face în ultimul weekend din luna martie. Iar trecerea la ora de iarnă se face în ultimul sfârșit de săptămână din luna octombrie. Potrivit legislației UE în vigoare, trecerea la ora de vară are loc în ultima duminică din martie. Această tranziție marchează începutul unui anotimp mai cald și mai luminos, cu o adaptare a orarului pentru a valorifica beneficiile luminii naturale.

Ora de vară va fi în vigoare până în ultima duminică din octombrie 2024. Atunci, se va reveni la ora de iarnă. Astfel, pe 27 octombrie, ora 04:00 va deveni ora 03:00, încheind perioada de economisire a luminii naturale. Iar acea zi va fi cea mai lungă din an, de 25 de ore.


De ce se trece la ora de vară

Scopul acestei schimbări a orei constă în a se folosi cât mai mult posibil lumina solară. Unii experți susțin însă că „datul ceasului înainte’ poate avea consecințe devastatoare pe termen lung pentru sănătate. Ideea trecerii la ora de vară îi aparține omului de știință Benjamin Franklin. Acesta a studiat modul în care lămpile cu ulei produceau lumină și cât de eficiente erau acestea. Practic, Franklin a dorit să economisească banii consumați pe lumânări sau lămpi cu ulei și gaz prin alinierea orelor de muncă la orele de lumină naturală.


Primele țări care au adoptat-o au fost Germania și Austro-Ungaria, în scopul de a economisi cărbune în timpul războiului. Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916, între 21 mai şi 16 octombrie. Alte ţări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania.

SUA au luat aceeași decizie în timpul Primului Război Mondial. După război s-a renunțat la trecerea la ora de vară pentru o perioadă. Senatul SUA a adoptat, pe 16 martie 2022, o măsură care va face ca ora de vară să devină permanentă pe întregul teritoriu al Statelor Unite. Legea a fost adoptată de Senat cu unanimitate de voturi, însă trebuie să treacă și de Camera Reprezentanților și să fie apoi promulgată de președinte.


România a instaurat acest sistem al schimbării orei în 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în 1943. Atunci, legea trecerii la ora de vară a ieșit din vigoare. De-abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu. Convenţia a fost semnată de România în 1979. În 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene.


Ce țări nu mai respectă când se trece la ora de vară în 2024

Ideea de a renunța la schimbarea orei a apărut și în Uniunea Europeană, încă din 2018. Dar au apărut evenimentele neprevăzute pe care le-am trăit cu toții, iar proiectul a rămas în așteptare. Tendința de a renunța la trecerea la ora de vară este una globală. Și, în prezent, numai 40% dintre țările lumii vor face această schimbare în acest an. Restul de 60 % au decis să renunțe la această schimbare pentru totdeauna.


Dar mai puțin de jumătate dintre țările lumii încă se supun acestui obicei. Aproximativ 140 de țări care au practicat schimbarea orei, de mulți ani au renunțat complet la această obligație. Țări precum Egipt, Sudan, Siria, Iran, Irak, Turcia, Armenia, Azerbaidjan, Argentina, Brazilia și Rusia au abolit schimbarea orei. Totuși, Egiptul a decis, după 10 ani, să restabilească trecerea la ora de vară și de iarnă.

Nici ceasurile din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar și Yemen nu se vor modifica, alături de cele din India, China și Japonia. Acestora li se va alătura Iordania, unde autoritățile au renunțat la schimbarea orei la sfârșitul anului trecut.


Din cele 54 de țări de pe continentul african, doar Namibia, Tunisia și Egipt au decis să schimbe ora. Din America de Nord și de Sud, Venezuela, Ecuador, Panama, Guatemala, Nicaragua, Columbia, Arizona și Insulele Hawaii nu mai vor să treacă prin schimbarea orei. Ora nu se schimbă nici în orașul canadian Ontario. Nici în Japonia, Vietnam, Afganistan, India, Singapore, Filipine, China, Coreea de Nord Coreea de Sud şi Iraq nu se schimbă ora.

În ciuda eforturilor pentru a pune capăt schimbării orei, Uniunea Europeană a rămas împărțită în privința orei. Deși Parlamentul European a inițiat discuții privind eliminarea acestei practici, europarlamentarii nu au ajuns încă la un consens. Prin urmare, trecerea la ora de vară va avea loc în toate țările din Uniunea Europeană și Elveția.

Ce se întâmplă când se trece la ora de vară în 2024 și nu numai

În 2017, Serviciul de Cercetare al Parlamentului European a publicat un studiu potrivit căruia nu există niciun efect pozitiv al schimbării orei. În schimb, cercetarea a scos în evidenţă existenţa unor efecte negative asupra sănătăţii umane, agriculturii şi siguranţei în traficul rutier.

Pe de altă parte, experții în politici publice susțin adoptarea orei de vară datorită beneficiilor considerabile aduse societății. Un studiu realizat de Universitatea Washington și Universitatea din Arkansas arată că această alegere poate contribui la reducerea numărului de accidente rutiere. Deoarece mai multă lumină seara ar putea diminua riscurile în acele momente critice după o zi de muncă.

Alte cercetări indică faptul că adoptarea orei de vară poate avea un impact pozitiv asupra industriei turismului, stimulând oamenii să petreacă mai mult timp în activități exterioare și să cheltuiască mai mult. De asemenea, specialiștii în energie subliniază că ora de vară contribuie la reducerea consumului de energie, cu o economie de 31 de kilowați/oră pe cap de locuitor.

Cum este afectat organismul

Dar trecerea la ora de vară are, de multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației. Sunt persoane care se confruntă cu stres, anxietate sau chiar depresii din cauza acestei schimbări. Căci se adaptează mai greu schimbării. În plus, pot apărea perturbări ale ceasului biologic, dereglări hormonale. Schimbarea orei mai poate intensifica și problemele celor care suferă de depresie și boli cardiace.

Unele studii au arătat că schimbarea orei are ca rezultat un număr crescut de atacuri de cord, accidente de circulație, accidente la locul de muncă și infracțiuni, din cauza perturbării ritmului biologic. Este nevoie de zile și chiar săptămâni pentru ca organismul să se adapteze. Și pentru ca țesuturile și organele să funcționeze din nou în armonie.

Acest mecanism al schimbării orei, de două ori pe an, are efecte negative asupra sănătății. Gisela Helfer, conferențiar senior în fiziologie și metabolism la Universitatea din Bradford, Anglia, explică, într-un articol apărut în „The Conversation‘ cum ne putem adapta organismul.

În primele câteva zile după schimbarea orei, mulți suferă de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei și reducerea funcției imunitare. Mai îngrijorător este faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei. De asemenea, s-a constatat că în săptămâna în care se trece la ora de vară se înregistrează o creștere cu 6 la sută a numărului de accidente rutiere mortale.

Studiile arată că acest program poate afecta cantitatea și calitatea somnului. Și sporește și riscul apariției excesului de greutate și a bolilor metabolice, cu efecte negative asupra sănătății inimii. Potrivit statista.com, un sondaj din 2023, efectuat în Germania, a relevat că 76% dintre respondenți consideră că schimbarea orei nu mai este utilă și ar trebui eliminată definitiv.

„Trecerea la ora de iarnă și schimbarea orei de trezire reprezintă factori de stres pentru organism. Este un proces care, în situații normale, necesită o perioadă relativ scurtă de acomodare. Este destul maximum o săptămână. Totuși, e important ca această adaptare să fie sprijinită printr-un program de odihnă corespunzător, o alimentație echilibrată și o activitate fizică susținută, pentru a ne ajuta să reintrăm în formă într-un timp cât mai scurt.’, spune dr. Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: timeanddate.com, statista.com

Citește și De ce stau așezate stewardesele pe propriile mâini la decolarea și aterizarea avionului