Care sunt capitalele culturale europene în 2024

.

Care sunt capitalele culturale europene în 2024 este o temă de interes. Mai ales dacă te pasionează călătoriile active, care îți îmbogățesc cunoștințele și îți stimulează curiozitatea. Iar în acest an, ai la dispoziție destinații de vis, unde obiectivele culturale sunt amplasate în peisaje care taie răsuflarea. Așa că iată care sunt capitalele culturale europene în 2024.

Titlul de Capitală Europeană a Culturii este un privilegiu pentru oricare dintre orașele care îl primesc. Chiar dacă durează numai un an, este un titlu onorific conferit de Parlamentul European. Și este menit să adune europenii laolaltă și să evidențieze bogăția culturală și diversitatea, prin creșterea gradului de conștientizare a istoriei și a valorilor lor comune.


Programul a luat naștere în 1985, când Melina Mercouri, ministrul grec al culturii, și omologul său francez, Jack Lang, au avut ideea de a desemna anual un oraș simbol cultural. Încă din 2007, programul a cuplat câte un oraș din țările Europei occidentale cu altul din țările central și est-europene. În 2023, capitala europeană a culturii a fost municipiul Timișoara.

Care sunt capitalele culturale europene în 2024

Cei interesați să viziteze acele locuri care sunt capitalele culturale europene în 2024 vor fi cu adevărat fascinați de noile destinații. Căci, pe lângă bogăția și diversitatea culturală, vor avea parte de peisaje care taie răsuflarea. Și iată care sunt capitalele culturale europene în 2024:

1.Bad Ischl – Austria

Bad Ischl și Salzkammergut se numără printre destinațiile care sunt capitalele culturale europene în 2024. Bad Ischl se află în inima regiunii Salzkammergut, în Austria Superioară, la est de SalzburgerLand. Râul Traun traversează localitatea. Bad Ischl și regiunea Salzkammergut și-au depus candidatura pentru a fi recunoscute drept prima fuziune de 23 de municipalități din Alpi. Bad Ischl mai este cunoscut și ca „oraș-fanion’.


Cândva reședința de vară a Împăraților Franz Joseph și Sisi, orașul imperial și balnear Bad Ischl este un colț de rai. În calitate de Capitală a Culturii Europene, motto-ul de azi este cel puțin surprinzător: „Cultura este noua sare!’ Și vei vedea și de ce în cele ce urmează.

Minunata localitate a pregătit numeroase evenimente. Și fiecare este un manifest pentru teme fundamentale din prezent: aducerea la viață și înțelegerea tradițiilor pentru a crea viitorul în mod responsabil, diversitatea culturală, turismul văzut ca o intâlnire multiculturală și grija față de resurse, comunitate, planetă.


Evenimentele și proiectele derulate de Capitala Culturii Europene se concentrează pe 4 tematici principale: Power and tradition; Culture in motion; SHARING SALZKAMMERGUT – The Art of Traveling și GLOBALOCAL – Building the new.

Ce semnifică motto-ul „Cultura este noua sare’?

Expresia este mai mult decât un motto. Este manifestul prin care Bad Ischl și Salzkammergut își susțin valorile: împletirea vechilor tradiții și obiceiuri cu diversitatea culturală din prezent. Bad Ischl păstrează vii amprentele trecutului și îmbrățișează, totodată, cultura în continuă mișcare. Sarea este „aurul alb’ al zonei. Căci regiunea este bogată în resurse naturale de sare, apă și lemn.


Ca fapt divers, aurul alb era atât de valoros, încât regiunea Salzkammergut de astăzi era considerată proprietatea Camerei Curții de la Viena. Este vorba despre instituția care se ocupa de finanțele Imperiului Habsburgic. Și era atât de valoros acest statut încât locuitorii puteau să plece din regiune doar pe baza unei autorizații scrise! Fiind un „spațiu închis’, localnicii și-au dezvoltat un spirit puternic al comunității și o impresionantă încredere în sine.

Istoria îmbracă ținutul


Bad Ischl a fost un oraș-simbol în biografia Împăratului Franz Joseph. El s-a născut aici, și-a petrecut 83 din cele 86 de veri ale vieții, s-a îndrăgostit, și-a invitat prietenii în vacanțele de vară și s-a bucurat din plin de savoarea libertății din împrejurimi.

Se spune că părăsea orașul dis-de-dimineață și pleca în călătorii lungi în munții din jur. Bad Ischl a fost mult mai mult decât reședința de vară a lui Franz Joseph. Orașul a fost marea lui dragoste. De altfel, tot aici a întâlnit-o și pe Prințesa Sisi. Iar prezența lui Franz Joseph a influențat arhitectura orașului.


Arhitectura este impresionantă

Salzkammergut nu a fost dintotdeauna o reședință imperială de vară. Până să fie descoperită de conducători, nobili și, mai târziu, de alți locuitori ai orașelor ce tânjeau după relaxare, arhitectura sa nu era diferită de cea tradițional-alpină. Casele erau modeste și se remarcau prin acoperișurile abrupte și ferestrele mici.

Treptat, odată cu influențele din exterior, au început să apară vile cu balcoane și ferestre generoase, similare cu cele regăsite la mare și cu o atmosferă care i-a inspirat și pe marii artiști, inclusiv pe Anton Bruckner și Johannes Brahms. De neratat în itinerariul de călătorie sunt Vilele Imperială, Blumenthal, Lehár și Seilern, ale căror povești impresionante merită să le descoperiți la fața locului.


Și a fost o vreme când nicăieri altundeva în Europa nu vedeai atât de multe celebrități din lumea artei, într-o zonă atât de mică, precum în Salzkammergut. Gustav Klimt, Franz Schubert, Gustav Mahler sunt doar câteva dintre numele sonore asociate regiunii Salzkammergut.

Inspirați de liniștea munților și de pădurile feerice, mari artiști, poeți, gânditori, scriitori reveneau periodic în zonă. Nu întâmplător se spunea despre Altaussee că era ca o călimară imensă în care autorii își înmuiau penele! Un „rival’ pe măsură, Lacul Atter a fost refugiul unde Gustav Mahler a creat două simfonii.

Evenimente #DeNeratat în Capitala Culturii Europene din 2024

1.Sarea, apa, lemnul și arta își dau întâlnire la Sudhaus. Expoziția principală aduce în atenția publicului noi valențe pentru cele 3 elemente naturale, prin lucrări fotografice, instalații și alte creații artistice impresionante. Totodată, expoziția trage și un semnal de alarmă asupra problemelor climatice actuale.

2.Tineri artiști din Austria și din alte zone ale Europei dau o nouă față gărilor goale, în cadrul proiectului Salt Lake Cities.

3.La SOLENAUT*INNEN ai șansa să trăiești o experiență imersivă și să călătorești în… spațiu! Ăsta e feelingul pe care ți-l dă cupola 360°, pentru prima dată combinată cu un sistem de plutire în apă sărată.

4.Plateau Blo te îndeamnă să schimbi perspectiva! Structurile insulare plutitoare de pe Traunsee sunt un manifest pentru gândirea liberă și pentru ideile fluide. Platforma 3 găzduiește diferite expoziții și spectacole tip performance.

5.Regional Express este o experiență fabuloasă pentru iubitorii de tehnologie. Îți oferă șansa să descoperi cultura și natura din regiune, printr-o călătorie audio-vizuală inedită, grație realității virtuale.

6.Cei 200 de ani de la nașterea neconvenționalului Anton Bruckner își pun amprenta asupra programului artistic din zonă. De neratat este concertul susținut de Orchestra Bruckner din Linz!

7.Pe 21 iunie 2024, de Ziua Europeană a Muzicii și Mobilității, spațiile publice din Salzkammergut se transformă într-o scenă imensă pentru muzicieni. Din iulie până în august, te poți delecta la Festivalul Lehár.

8.Cu ocazia Zilelor Imperiale, sărbătorite în jurul datei de 18 august, ai șansa să te scufunzi în atmosfera de-altădată.

9.În septembrie, pasționații de sport își dau întâlnire la Kaiserlauf. Dacă ești gata să-ți pui endorfinele în mișcare, ești primit cu brațele deschise.

10.Cultura în natură e la ea acasă la Bad Ischl. Fie că ai chef de drumeții montane, fie vrei să admiri lacuri, ai de unde alege. Lacul Mond și Lacul Hallstatt merită toată atenția. Pentru activități mai profunde, poți vizita cea mai mare peșteră de gheață din lume, Eisriesenwelt. Și ca să înțelegi perspectiva motto-ului „Cultura este noua sare’, vizitează măcar una dintre minele de sare din regiune.

Descoperă programul de deschidere din Bad Ischl și Salzkammergut, perfect de consultat dacă ai în plan să călătorești în ianuarie 2024!

2.Bodø – Norvegia

Când vine vorba despre care sunt capitalele culturale europene în 2024, Bodø este una de neratat. Este municipiu reședință de județ al Nordland, situat în peninsula cu același nume. Se află între Vestfjorden și Saltfjorden. Și a câștigat oferta de a deveni Capitală Culturală Europeană pentru anul 2024. Conform declarației primarului Ida Pinnerod, cei implicați în proiect sunt foarte fericiți și așteaptă cu nerăbdare să prezinte magia culturii arctice și să creeze noi conexiuni culturale.

Este al treilea oraș norvegian care obține acest titlu, după Bergen, în 2000, și Stavanger, în 2008. Chiar dacă nu este unul dintre orașele mari ale Norvegiei, Bodø a reușit să se impună și fără sprijin din partea guvernului. Și este pentru prima dată când un oraș de la Nord de Cercul Arctic este ales Capitală Culturală Europeană.

Turismul a crescut masiv în ultimii ani, natura fiind atracția principală. Orasul este amplasat între munți și ocean. Și oferă sejururi de vis, de la drumeții și observarea păsărilor, până la „vânătoarea’ de aurore boreale. Sunt deosebit de populare călătoriile cu barca spre faimosul curent Saltstraumen. Despre acesta se spune că este cel mai puternic curent de maree din lume.

Sunt multe proiecte culturale planificate pentru 2024. Noua bibliotecă, centrul cultural și indigenii norvegieni din cultura Sami vor fi punctele principale de atracție pentru multe dintre activitățile planificate. Echipa organizatoare dorește să creeze un fenomen cultural prin răspândirea limbilor Sami cu mesaje scrise pe tricouri, artă stradală și articole uzuale.

3.Tartu – Estonia

„Hai să ne întâlnim, să dansăm și să ne distrăm! Un an memorabil e pe cale să înceapă în Tartu și în Sudul Estoniei’. Acesta este îndemnul organizatorilor tuturor evenimentelor dedicate titlului de Capitală Culturală Europeană al orașului Tartu. Orășelul a fost considerat dintotdeauna sufletul micului stat baltic din nord-estul Europei şi îşi propune să devină mai vizibil în afara Estoniei, având în plan peste o mie de evenimente.

Festivitatea de deschidere va avea loc pe 26 ianuarie, începând cu ora locală 10:00, pe malurile râului Emajõgi. Artiști îndrăgiți, actori, dansatori și ansambluri se vor reuni sub sloganul „All becomes One!’. Nimeni nu este exclus din program, așa că și cei mici se vor bucura de o discotecă a copiilor, în Club Illusion. Tot sudul Estoniei va fi încărcat de festivități, inclusiv orașele Viljandi, Valga, Võru și Põlva.

Tartu este cel mai vechi oraș din regiunea baltică. Și își întâmpină vizitatorii cu peisaje fabuloase la fiecare pas. În special centrul orașului este o zonă unică de patrimoniu național. Este un amestec de arhitectură medievală cu accente moderne, presărată cu mici cafenele și restaurante unice. Mai mult, Tartu este printre puținele orașe din lume unde arta stradală a grafitti-ului se desfășoară în colaborare cu autoritățile locale.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: nordic.ro, culture.ec.europa.eu, austria.info, visittartu.com

Citește și Ce înseamnă că un oraș este capitală culturală europeană