Care e diferența dintre hotel și motel

.

Care e diferența dintre hotel și motel în afară de consoana cu care începe fiecare denumire? Sigur te-ai întrebat măcar o dată, în timp ce căutai să faci rezervări pentru vacanță. Aparent, și hotelul, și motelul și hostelul sunt unități de cazare asemănătoare. Totuși, sunt diferite. Și e cazul să cunoști care e diferența dintre hotel și motel.

O literă face diferența și totuși nu în asta constă care e diferența dintre hotel și motel cu adevărat. De altfel, există numeroase tipuri de unități de cazare. Și, chiar dacă toate oferă locuri de odihnă peste noapte, un hotel nu e totuna cu un hostel, motel, resort, cu o pensiune sau cu un han.

Ce înseamnă fiecare unitate de cazare

Potrivit Dicționarului Explicativ al limbii române (DEX), un hotel este o „clădire cu multe camere sau apartamente mobilate, care se închiriază de obicei cu ziua călătorilor'. Etimologia cuvântului hotel provine din latinescul „hospitalis', care înseamnă „cazare, „sejur'. Cuvântul francez „hostel', devenit ulterior „hôtel', era utilizat pentru a identifica o locuință nobilă. Totuși, în zilele noastre, un hostel este o „unitate de cazare ieftină'.

Tot în DEX, un motel înseamnă o „unitate hotelieră de dimensiune mică sau medie, amplasată de obicei pe marginea șoselelor intens circulate' sau „construcție special amenajată în afara orșelor, pe autostrăzile cu circulație intensă, care asigură cazarea călătorilorși parcarea sau gararea vehiculelor pentru o perioadă scurtă de timp'. Cuvântul „motel' provine din engleza americană. Și înseamnă o fuziune între cuvintele „motor' și „hotel'. Indică o cazare funcțională, dedicată călătorilor pe parcurs.

Pe de altă parte, pensiunea este, tot potrivit DEX, „întreținere constând în locuință și masă sau numai din masă, pe care cineva le primește într-o casă particulară, în schimbul unei sume de bani stabilite'. Mai poate fi „casă, restaurant, în care se oferă cuiva, în schimbul unei sume de bani, găzduire completă sau numai masă'. O pensiune turistică este o „unitate de cazare a turiștilor, în general de dimensiuni mici, care asigură și servirea mesei (de obicei pentru turismul de weekend sau de ejur), amplasată în locuințe particulare sau în clădiri special amenajate'.

Care e diferența dintre hotel și motel

Știind ce înseamnă fiecare în parte, tot rămâne întrebarea care e diferența dintre hotel și motel și alte unități de cazare. Căci toate oferă oaspeților un adăpost, un pat în care să doarmă, o baie și, eventual, hrană. Și există anumite elemente ce evidențiază concret care e diferența dintre hotel și motel.

În funcție de amplasare

În apropierea principalelor obiective turistice din marile orașe, exact pe plajă, cu vedere la valurile mării sau cu o panoramă superbă la stânci înmiresmate de conifere… Cam așa sunt hotelurile. De obicei, sunt amplasate în locuri frumoase, atractive, dar și strategice, în centrele orașelor.

Sunt locurile care găzduiesc turiștii în vacanță sau pe cei ce vin cu afaceri ori în călătorii organizate. Pe de altă parte, motelurile sunt pur funcționale. Și sunt amplasate în mod normal pe drumurile principale. Le sunt dedicate șoferilor profesioniști de cursă lungă sau pur și simplu celor care se simt obosiți și au nevoie de un loc unde să se odihnească.

În funcție de durata șederii

Legat de paragraful anterior și, deci, de motivul pentru care ai alege un hotel în locul unui motel (sau invers), este durata șederii. Dacă ai de stat o noapte sau maximum două, e mult mai convenabil un motel. Căci vei avea acces rapid la șoseaua pe care îți continui călătoria. Dacă vrei să petreci un sejur confortabil, atunci opțiunea ideală este hotelul.

În funcție de servicii și atenția la detalii

Cu cât ai mai mult timp de petrecut într-un singur loc, cu atât crește și numărul necesităților. De aceea, o altă chestiune care răspunde la întrebarea care e diferența dintre hotel și motel constă în gama de servicii pe care acestea le oferă.

Cu siguranță sunt extrem de rare sau chiar inexistente motelurile care oferă room service sau concierge. De fapt, nici nu ai avea nevoie de așa ceva după ce ai condus toată ziua și urmează să continui a doua zi. Drept urmare, un motel oferă servicii esențiale, strictul necesar. Și va avea întotdeauna locuri de parcare asigurate.

Pe de altă parte, într-un hotel, detaliile și atenția cu care sunt tratate joacă un rol fundamental. Servicii suplimentare, precum un SPA, o sală de gimnastică, un restaurant cu produse locale, room service-ul sau concierge sunt doar câteva dintre cele puse la dispoziție de hotelieri.

În funcție de preț

Având în vedere serviciile oferite și detaliile, costul unei nopți de cazare într-un hotel poate fi cu siguranță mai mare decât al uneia într-un motel. Chiar dacă există mai multe tipuri de hoteluri, cu caracteristici diferite, în funcție și de numărul de stele. Numai tu poți decide ce vrei cu adevărat până la urmă și să alegi ceea ce ți se potrivește.

Ce așteptări să ai de la unitățile de cazare

Acum că știi care e diferența dintre hotel și motel, e bine să nu-ți faci așteptări nerealiste. Așadar, trebuie să cunoști foarte bine fiecare tip de unitate de cazare pentru a alege pe măsura necesităților personale.

Hoteluri‍

Hotelurile sunt unități de cazare mari, capabile să găzduiască mulți oaspeți, de diferite tipologii și categorii sociale. În același hotel pot sta turiști, dar și oameni de afaceri sau participanți la congrese ori întruniri de specialitate. De obicei sunt poziționate stratetic, aproape de centrele localităților, de destinațiile și în zonele turistice populare. Un hotel oferă o gamă variată de servicii, de la restaurante și baruri, la săli de gimnastică, de conferințe și chiar spauri.

Prima documentare scrisă referitoare la un hotel datează din anii 2000 înainte de Hristos. Pe atunci, în Babilon, conducea Hammurabi. Și se dădeau amenzi usturătoare hangiilor care diluau berea scoasă la vânzare. Pe la 1700, când a început și revoluția industrială, au luat amploare și serviciile poștale. Drept urmare, Regele Christian al V-lea al Danemarcei a dat un decret pentru înființarea hanurilor și tavernelor în orașele prin care trebuiau să treacă poștașii.

Moteluri

Sunt de obicei considerabil mai mici decât hotelurile. Și se adresează mai degrabă unei nișe a călătorilor. Este vorba despre cei pasionații de călătorii cu motocileta, cu mașina sau despre șoferii profesioniști, nevoiți să petreacă zile în șir pe drum. Așadar, sunt locuri de popas la îndemână, care oferă strictul necesar pentru „reîncărcarea bateriilor' peste noapte.

O trăsătură definitorie a motelurilor este că majoritatea oferă vedere directă la locurile de parcare. Astfel, e foarte ușor să ai acces la vehiculul tău, să-ți cari bagajele sau să supraveghezi. Nu trebuie să te aștepți la condiții de lux ci la strictul necesar. Camerele trebuie să fie în general curate și confortabile. De altfel, prețul plătit va fi întotdeauna unul considerabil mai mic decât la hoteluri.

La fel ca și în Danemarca anilor 1700, motelurile au devenit o necesitate odată cu dezvoltarea infrastructurii rutiere. Construcția autostrăzilor uriașe a dus și la cererea de locuri de cazare. Până prin anii 1950, erau disponibile numai hoteluri amplasate în zone centrale, departe de șosele. Iar hotelierii de atunci au profitat de oportunitate, construind unități de cazare mai mici, dar aproape de șosea.

Hosteluri

Acestea se numără printre unitățile de cazare cele mai prietenoase cu bugetul turiștilor. De altfel, sunt preferatele tinerilor. Căci scutesc sume substanțiale cu cazarea. Condițiile sunt asemănătoare celor din căminele studențești, cu paturi multe și suprapuse, cu băi și eventual bucătării comune.

Spre deosebire de hoteluri și moteluri, hostelurile au ceva în plus. Încurajează interacțiunile dintre oaspeți și socializarea. Fiind localizate în centrele orașelor, foarte aproape de obiectivele turistice importante și de mijloacele de transport, sunt opțiuni ideale pentru exploratori. Sunt cele mai ieftine opțiuni de cazare.

Primul hostel a apărut în 1909. Un profesor german, Richard Shirrmann, a înfințat primul astfel de loc, cu scopul de a-și duce elevii în excursii. Așadar, într-un hostel vei plăti un pat, nu o cameră. Și vei avea posibilitatea de a cunoaște oameni noi, culturi noi și experiențe de neuitat.

‍Inn sau hanuri

Sunt primele tipuri de unități de cazare întâlnite vreodată. Dețin maximum 20 camere repartizate de obicei pe un singur etaj. Sunt mai mici decât hotelurile și au numai servicii strict necesare. De obicei, au și un restaurant și sunt afaceri de familie. Prețurile sunt considerabil mai mici decât la unitățile de cazare elegante, sofisticate.

Resorturi

Se consideră că un hotel ocupă primul loc în oferta serviciilor și la confort. Ei bine, într-un resort vei trăi ceea ce în altă parte nu ai ocazia. Este un miniorășel, care include tot ceea ce ai putea avea nevoie pe parcursul unui sejur prelungit. În zilele noastre, un resort este o destinație în sine. De cele mai multe ori, sunt situate pe litoral sau în stațiuni montane ori balneare renumite. În cadrul unui resort există spații de relaxare, parcuri acvatice ori tematice, săli de jocuri, centre de cumpărături, saloane de îngrijire corporală, restaurante și baruri specifice.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: viqal.com, newsbytes.com, octorate.com,

Citește și De unde vine denumirea de restaurant

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton