Care e schema de vaccinare obligatorie pentru copii

.

Care e schema de vaccinare obligatorie pentru copii e o chestiune care ar trebui să preocupe oricare părinte și oricare adult în general. Căci vaccinarea ajută organismul să capete imunitate împotriva unor boli foarte grave, unele chiar fatale. Așa că e important să știi care e schema de vaccinare obligatorie pentru copii.

Când vine vorba despre sănătatea copiilor, ne străduim să facem tot ce e posibil pentru ca lor să le fie bine. Totuși, din exces de zel și din lipsă de informare, facem greșeli de neiertat. Pe zi ce trece, „Doctorul Internet' face tot mai multe gafe. Însă, pentru erorile lui nu este nimeni tras la răspundere.

Mai mult, viața multor creduli este pusă în pericol. Și, ce e cel mai grav, copiii au de suferit de pe urma iresponsabilității părinților. Căci, aceștia din urmă ajung cu copiii la medicii adevărați abia când răul a fost deja făcut. Așa că, înainte de toate, e important să știi care e schema de vaccinare obligatorie pentru copii. Și chiar e bine să știi și ce protejează fără să fie obligatoriu.

De ce este importantă vaccinarea

Imunitatea este totalitatea mecanismelor de apărare ale organismului împotriva agenţilor patogeni precum virusurile, bacteriile sau paraziţii. Imunizarea organismului se obţine fie prin cale naturală, organismul dobândind anticorpi în urma bolii, fie prin vaccinare.

Administrarea preventivă a vaccinurilor declanşează o reacţie imunitară ce permite organismului să producă anticorpi şi să se apere împotriva bolii. Altfel spus, vaccinurile previn îmbolnăvirile la persoanele vaccinate. Și le pot proteja pe cele care ajung în contact cu persoane nevaccinate sau bolnave.

Cele mai frecvente probleme de sănătate în rândurile juniorilor români, adică cei cu vârste între 7 și 12 ani, sunt răceala și gripa. Este concluzia unui studiu Ivox, realizat la solicitarea Societății Naționale de Medicină a Familiei. Și tot de aici a reieșit că peste jumătate dintre părinți se tem de febra copiilor și de riscurile complicațiilor, precum pneumonia.

Or, vaccinarea antigripală și antipneumococică ar putea reduce substanțial aceste temeri. Însă, părinții au reușit să determine rezistența crescută a copiilor, prin tratamente neavizate. Așa încât peste 60% dintre copii nu mai răspund la tratamentul cu antibiotice. Iar febra este răspunsul natural al organismului la o infecție. Și numai medicul știe cum trebuie combătută, prin medicamentele potrivite și în dozele corecte.

Potrivit Dr. Oana Falup Pecurariu, medic primar pediatrie, „Argumentele științifice credibile, raportate la secolul XXI, pot explica oamenilor ce înseamnă prevenția și cum vaccinarea poate deveni parte firească a unui proces coerent de prevenție. Oamenii trebuie să înțeleagă că ne aflăm în fața unei realități alarmante. Când vine vorba despre vaccinare, cu toții suntem în fața unei alegeri care ne aparține în totalitate și care trebuie făcută conștient și în mod responsabil. Aș vrea să ne gândim la boli severe: gripa, pneumonia, rotavirusul, pertussis, care pot fi prevenite prin vaccinare.'

Și Dr. Valeria Herdea, medic primar Medicină de Familie, afirmă: „Recomand insistent ca, înaintea vaccinării copilului dvs., să vă informaţi corect, complet, astfel încât să puteţi lua decizii corecte pentru viitorul copilului dumneavoastră, de la medicul de familie sau medicul pediatru, din literatura medicală acreditată, bazată pe dovezi.

Orice copil are dreptul la viaţă, sănătate, îngrijiri medicale şi educatie de cea mai bună calitate. Orice copil are dreptul să crească într-o atmosferă de siguranţă, pace şi mai ales iubire. Folosiţi-vă liberul arbitru pentru a vă ajuta copilul să crească sănătos! Luaţi decizii corecte şi implicate, pentru a evita ca în viitor copilul să aibă de suferit de pe urma unor afecţiuni care ar fi putut fi evitate prin vaccinarea corectă şi la timpul cerut de calendarele de vaccinări în vigoare.'

Ce este vaccinul

Vaccinul este un produs biologic, care se inoculează cu scopul de a preveni îmbolnăvirea produsă de un anumit agent patogen sau microb, precum virusurile, bacteriile sau stafilococii. Vaccinul se comportă ca un antigen (microb, virus).

Odată introdus în organism, determină producerea de anticorpi specifici. Fără a produce îmbolnăvirea organismului, vaccinul declanşează activarea lanţului imun şi producţia de anticorpi specifici. Astfel, se dezvoltă imunitatea organismului faţă de respectivul agent patogen şi previne boala.

Unele vaccinuri se administrează în doză unică, în timp ce altele pot să necesite și rapel. Cercetările în domeniu arată că rapelul (o a doua/a treia doză de vaccin) are un rol important în consolidarea imunizării. Și reprezintă o soluție pentru a combate boala. Mai ales dacă o singură doză nu poate asigura protecție pe perioadă îndelungată sau pentru întreaga viață.

Există o sumedenie de idei preconcepute legate de vaccinare. Și, în vreme ce alte țări au reușit să elimine deja, cu ajutorul vaccinului, boli transmisibile dintre cele mai grave, pe la noi încă se mai ține seama de prejudecăți.

De altfel, niciuna dintre țările dezvoltate nu acceptă în sistemul de educație copii nevaccinați cu schema completă de vaccinare a statului respectiv. Și studenții români care urmează cursuri în străinătate știu foarte bine acest lucru.

De ce e important de știut care e schema de vaccinare obligatorie pentru copii? Ei bine, toate vaccinurile conţin antigene ale bolii. Adică sunt o formă inactivată sau slăbită de germeni care provoacă boala împotriva căreia este administrat vaccinul.

Antigenele bolii reprezintă elementul de bază al oricărui vaccin. Și, totodată, sunt partea care generează imunitatea. Antigenele vaccinurilor sunt cultivate în medii de creştere' care pot conţine diverse substante, cum ar fi drojdia.

Alte substanţe, cum este formaledehida, pot fi utilizate în producţia vaccinurilor. Dar aceste substanţe sunt îndepărtate din produsul final. E drept că unele ingrediente pot fi toxice. Dar numai dacă sunt administrate în doze mult mai mari decât cele recomandate.

De altfel, comentăm componentele vaccinurilor dar, în viaţa de zi cu zi, luăm contact frecvent substanţe toxice, în concentraţii chiar mai mari decât în vaccinuri. Așadar, vaccinurile nu sunt periculoase.

Care e schema de vaccinare obligatorie pentru copii

Potrivit schemei naționale de vaccinare, încă din primele ore de viaţă, fiecare bebeluş primeşte în maternitate vaccinul împotriva hepatitei B. Între a doua şi a şaptea zi, se administrează vaccinul împotriva tuberculozei.

La vârsta de 2 luni, este necesar vaccinul Hexavalent antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă, antipoliomielită, anti-haemophilus influenzae B şi antihepatită B. Acesta se repetă la 6 luni. După 4 luni de viață, se face vaccinul Pentavalent (antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă, antipoliomielită, anti-haemophilus influenzae B) care se va repeta după 12 luni.

La 12 luni, se face şi vaccinul ROR antirujeolă, antirubeolă, antioreion, care se repetă la 7 ani. Vaccinul pneumococic, care previne infecţiile căilor respiratorii precum pneumonia, meningita, sinuzita sau bronşita, se face la 2, 4 şi 14 luni. Vaccinul DTaP împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive se administrează la 4 ani. Iar la 6 ani, se repetă acest vaccin împreună cu vaccinul împotriva poliomielitei.

Din 2015, a fost introdus un nou vaccin antipoliomielitic cu virus inactiv, IPV, administrat copiilor de 8 ani. Între 11 şi 14 ani, este recomandat fetelor vaccinul opţional antiHPV, împotriva cancerului de col uterin. Opţional, sunt recomandate şi vaccinurile antigripale indicate anual de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Vaccinuri opționale

Pe lângă schema obligatorie de vaccinare, există și posibilitatea de administrare a unor vaccinuri opționale, pentru a evita contractarea anumitor boli. În România, acestea sunt:

Vaccinul împotriva rotavirusului

Acest vaccin protejează împotriva rotavirusului, un virus de tip ARN, ce aparţine familiei Reoviridae şi reprezintă cea mai frecventă cauză de diaree la sugari și copii mici.

Vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal se administrează copiilor cu vârsta între 2 și 17 ani. Acesta are rol în producerea de anticorpi pentru combaterea gripei, o boală contagioasă care poate duce la complicații precum bronșita, pneumonia și encefalita. Copiii sunt mai predispuși decât adulții la complicații severe cauzate de gripă.

Vaccin împotriva varicelei

Acest vaccin se poate administra începând cu vârsta de nouă luni, atât copiilor, cât și adulților. Rolul său este de a proteja împotriva varicelei, o boală infecțioasă foarte contagioasă, cauzată de virusul varicelo-zosterian (VZV) şi, pentru eficiență maximă, se administrează două doze la distanță de șase săptămâni.

Vaccin antimeningococic

Acest tip de vaccin oferă protecție împotriva meningitei, cea mai frecventă formă de infecție a sistemului nervos central. Este o afecțiune severă, cu risc letal și de vindecare cu sechele grave. Punerea cât mai rapidă a unui diagnostic și, implicit, începerea de urgență a tratamentului, reprezintă elemente cheie în managementul acestei urgențe medicale. Medicul pediatru este cel în măsură vă îndrume către varianta optimă de vaccin existent în regiunea dumneavoastră.

Vaccin hepatitic A

Vaccinul hepatitic A contribuie la producerea de anticorpi pentru hepatita A, cunoscută și ca boala mâinilor murdare.

Vaccin antiHPV

Vaccinul HPV se recomandă să fie făcut între 9 și 29 de ani. Rolul său este de a preveni complicațiile cauzate de virusul HPV, cum ar fi cancerul ovarian, cancerul vulvar, anal, penial sau chiar orofaringian. Virusul papiloma uman (HPV) este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală la nivel mondial.

Vaccin antiSARS-COV-2

Vaccinurile împotriva COVID-19 au devenit vaccinuri opționale. Cu ajutorul acestora, sistemul imunitar produce anticorpi meniți să combată efectele negative și complicațiile produse de virusul SARS-COV-2.

Ce riști în lipsa vaccinării

Riscurile întârzierii sau a refuzului vaccinării sunt foarte mari. Copiii care nevaccinați pot transmite boli prevenibile prin vaccinare în școli și în comunitate. Și pot infecta bebelușii care sunt prea mici pentru a fi complet imunizați, dar și oamenii de orice vârstă care nu pot fi imunizați din motive medicale.

Pe de altă parte, dacă se întârzie efectuarea vaccinului și nu se respectă care e schema de vaccinare obligatorie pentru copii, e posibil ca organismul să nu mai răspundă la vaccin. Iar boala se va manifesta ca și cum vaccinarea nu ar fi existat.

Beneficiile vaccinurilor sunt multiple. Vaccinurile au rol foarte important în prevenția bolilor, atât pentru propria persoană, cât și pentru persoanele din jur. Deoarece riscul de a transmite un virus sau bacterie scade semnificativ odată ce ești vaccinat.

De asemenea, prin vaccinare se pot evita complicațiile diverselor boli infecțioase, inclusiv decesul. Căci anticorpii acționează pentru a ține boala sub control. Dacă nu există boli conexe sau contraindicații, administrarea vaccinului nu va produce efecte adverse, în ciuda miturilor.

E drept că, în urma administrării unui vaccin, pot să apară simptome specifice bolii. Însă acestea sunt ușoare și dispar în scurt timp. Și nu este suficient să consideri că vaccinarea celorlalți te ferește pe tine de boală. Este important să ai propria protecție. Și să apelezi la vaccin conform schemei obligatorii și în funcție de bolile noi care apar.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: cnscbt.ro,

Citește și Câte organe sunt în corpul uman

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton