Care este diferența dintre cafea americano și espresso

Aroma ei e inconfundabilă. Un singur bob poate dezvolta peste 1.000 de arome! Unii o învinuiesc fiindcă ar dăuna sănătăţii. Alţii îi ridică în slăvi virtuţile binefăcătoare. Și puţini sunt cei care nu o savurează măcar o dată pe zi. Ei bine, cafeaua face parte din viața tuturor, sub o formă sau alta. Şi te invit să descoperim împreună care este diferența dintre cafea americano și espresso.

O cafea de calitate depinde de perfecţiunea fiecărui bob și de modul în care este pregătit. E o adevărată artă, în care fiecare detaliu de preparare este esenţial pentru ca ceaşca de cafea să fie o experienţă plină de savoare. Aroma este principalul criteriu după care se face selecţia şi evaluarea cafelei. Și există acum o varietate de preparate pe bază de cafea, care mai de care mai sofisticate.

Nici nu e de mirare că, din necunoștință, după ce ai comandat o cafea, te-ai trezit în față cu un desert în toată puterea cuvântului sau cu o cantitate infimă din licoarea magică pe care o așteptai. Așa că e indicat să știi bine care este diferența dintre cafea americano și espresso și alte sortimente de cafea existente.

Ce beneficii aduce cafeaua pentru sănătate

În micuţul bob amărui şi parfumat stă cuibărită o porţie uriaşă de energie. După ani de studii, de cercetări în domeniul nutriţiei şi sănătăţii, s-a ajuns la concluzia că 3-4 ceşti de cafea pe zi previn depresiile, diabetul şi apariţia bolii Parkinson. Aceeaşi cantitate din licoarea magică poate combate formarea radicalilor liberi care provoacă îmbătrânirea timpurie. Creşte concentrarea şi activează memoria. Îmbunătăţeşte performanţa sportivă, funcţiile motorii, vederea şi vigilenţa în situaţii de stres şi oboseală.

S-a mai descoperit că e şi un element indispensabil menţinerii în formă a organismului. Substanţele conţinute de cafea ne ajută să prevenim afecţiuni caracteristice societăţii de azi. Stimulează inima. Creşte de 3-4 ori ritmul metabolismului şi transformă carbohidraţii în energie.

Cafeaua nu crează dependenţă, nu îngraşă şi e permisă de medici chiar şi în perioada de alăptare. Conţine fibre, antioxidanţi, magneziu, potasiu şi alte minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului. Nu degeaba e a doua, după apă, în topul celor mai consumate băuturi în întreaga lume. Prin urmare, cafeaua e un medicament natural. E un medicament plăcut. Iar cei care cred că le face rău, pot alege varianta decofeinizată.

Care este diferența dintre cafea americano și espresso

De cele mai multe ori, diferențele dintre preparatele din cafea este dată de modul de preparare și de prezentare. Și, odată ce ai înțeles asta, ți le poți prepara și acasă cu ușurință. Iar espresso și americano sunt cele mai populare dintre acestea. Ambele sunt surse de energie savuroase. Așa că iată care este diferența dintre cafea americano și espresso.

Ce este cafeaua espresso

Probabil că nu există cafenea în lumea asta mare în care să nu existe acest sortiment la vânzare. Este vedeta cafelelor și bază pentru peste 20 de alte sortimente renumite. Deși, în mod coplet eronat i se spune adesea „expreso', espresso este un concentrat de cafea. Ca orice esență tare, se servește în doze mici, ca atare sau îndulcit cu un pic de zahăr.

Espresso își are originile, după cum sugerează și numele, din mirifica Italie. Venețienilor le aparține găselnița delicioasă. De altfel, a fost descoperit la un moment dat, când omul de afaceri Luigi Bezzera și-a dat seama că poate da naștere unui sortiment de băutură concentrată foarte puternică într-un timp foarte scurt. Tot ce avea de făcut era să adauge presiunea aburului la o mașinărie de preparat cafea.

Espresso este recunoscut pentru aroma intensă și concentrația puternică. De obicei, o doză de espresso nu depășaște 30 ml. Dacă e mai mult, i se spune mai degrabă „doppio'. Dar sunt și temerari care consumă și doze triple din „poțiunea magică'. Oricum, un espresso „adevărat' conține trei părți.

Corpul este culoarea densă și întunecată a bazei lichidului. „Inima' stă în stratul din din mijloc, ceva mai lejer. Iar stratul deschis la culoare și spumos de deasupra poartă numele de „crema'. De altfel, bulele aerate din crema îi conferă băuturii savoarea specifică de după degustare. Totuși, care este diferența dintre cafea americano și espresso?

Ce este cafeaua Americano

Pentru că tot din espresso se face, întrebarea care apare este care este diferența dintre cafea americano și espresso. Căci americano se prepară din espreso diluat cu apă fierbinte. De altfel, este cea mai potrivită alegere pentru cei care obișnuiesc să bea cafea obișnuită acasă. Dar de ce i-a rămas numele „Americano'?

Denumirea s-a păstrat de la soldații americani care au staționat pe teritoriul Italiei. Întrucât nu le plăcea deloc gustul intens de espresso, s-au gândit cum să obțină o variantă mai puțin amară, intensă și agresivă cu papilele lor gustative. Și cea mai simplă metodă a fost să dilueze parfumatul espresso cu apă clocotită. Și i-au dat numele de Cafe Americano'. De obicei, un americano conține o parte espresso și o cantitate egală de apă fierbinte.

Dacă te numeri printre consumatorii de cafea mai puțin aventuroși, atunci aceasta este versiunea optimă pentru tine. În plus, unii preferă să savureze timp mai lung ceașca de cafea. Iar americano le satisface această plăcere, nu o „dușcă' sau un „shot' de espresso. Dacă o doză de espresso nu depășește 30 ml lichid, un americano ajunge la 60 ml. Iar dacă se mai adaugă zahăr și frișcă, pare și mai mult.

Nivelul de cafeină

Știind care este diferența dintre cafea americano și espresso, devii un consumator cunoscător. Dar trebuie să știi că și concentrația de cafeină joacă un rol foarte important. Cafeaua are rolul de a oferi un plus de energie la începutul unei zile extenuante. Or, energia vine din cafeina pe care o conține cafeaua. Și, în general, cantitatea de cafeină din espresso și americano diferă. Chiar dacă se utilizează aceeași cantitate de espreso pentru ambele băuturi. O doză de espresso va fi mult mai bogată în cafeină, pentru că este mult mai concentrată, nediluată.

Pe de altă parte, un americano poate conține și frișcă lichidă sau lapte, pe lângă apa adăugată, ceea ce scade și mai mult concentrația de cafeină. Unii adaugă și arome suplimentare, precum caramelul sau scorțișoara. Spre deosebire de espresso, americano se poate servi și cu gheață, în zilele caniculare.

Un espresso conține, de obicei, 68 mg cafeină. Un americano preparat cu o doză de espresso are aceeași concentrație de cafeină. Totuși, un americano cu două doze de espresso își dublează concentrația de cafeină și are, prin urmare, 136 mg cafeină.

Numărul de calorii

Într-o lume în care ceea ce băgăm în gură și în stomac chiar contează, și numărul de calorii contribuie la care este diferența dintre cafea americano și espresso. Și e indicat să alegem cele mai sănătoase opțiuni din ceea ce avem la dispoziție. Mai ales dacă nu ne dorim să acumulăm kilograme și grăsimi.

Atât americano cât și espresso sunt băuturi simple, care nu conțin calorii. Asta numai dacă nu li se adaugă ingrediente în plus. Caloriile vin în urma adausului de zahăr, sirop, lapte sau frișcă. Totuși, un lapte degresat și îndulcitorii artificiali mai reduc din vina resimțită în urma consumului de plăceri vinovate. Cam 50 ml de lapte degresat vin cu aproximativ 25 calorii. Zahărul are 16 calorii pe linguriță, așa că un îndulcitor este de mare ajutor.

Cum se prepară espresso și americano

Când vine vorba despre care este diferența dintre cafea americano și espresso, și tehnicile de preparare contează. Rețeta tradițională pentru americano constă în diluarea cantității de espresso cu o cantitate egală de apă fierbinte. Totuși, în cafenele, se obișnuiește utilizarea tehnicii potrivit căreia cei 30 ml de espresso se diluează cu o cantitate dublă de apă. Cu alte cuvinte, băutura rezultată va conține 90 ml lichid.

Și există două metode pentru a prepara un americano ca la carte. Prima constă în a turna apa fierbinte într-o ceașcă, apoi espresso-ul deasupra. Asta va duce la formarea unui strat mai consistent de spumă și la eliberarea unei arome mai intense. A doua metodă presupune să se toarne apa fierbinte peste espresso. Dar nu este o tehnică preferată, deoarece reduce aroma și gustul intens al cafelei.

Cum să faci un americano perfect

Calitatea boabelor de cafea este esențială pentru un produs finit impecabil. Este important să alegi boabe bine prăjite, care conferă aroma densă și culoarea închisă. O ceașcă perfectă pentru americano are cam 250-300 ml. Espresso trebuie preparat la aparatul special sau în vasul-ibric tradițional.

Cum să faci un espresso perfect

Deși ai putea crede că nu poți obține un espresso decât cu ajutorul aparatelor speciale, află că îl poți face și la presa franceză, la vas Moka sau în Aeropress. E drept că aparatele dedicate ușurează munca. Dar pentru un espresso perfect e nevoie de cafea măcinată perfect. Pentru o doză de espresso se folosesc aproximativ 10 g cafea și pentru un doppio, 20 g. Cafeaua trebuie tasată foarte bine în filtru, în strat uniform. Durează maximum o jumătate de minut pentru a obține licoarea magică cu o crema spumoasă.

Sursa foto: Shutterstock

Alte surse: comercoffestore.com, lifeboostcoffee.com,

Citește și Ce cantitate de cafea este recomandat să bei pe zi

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton