Care este ora potrivită să bei cafea

Care este ora potrivită să bei cafea e bine de știut. Mai ales dacă adori licoarea cu aromă inconfundabilă și îți place să o consumi oricând. Unii ar spune că dimineața este momentul ideal. Alții se simt perfect după ce beau o ceașcă de cafea după-amiaza. Așadar, iată ce spun specialiștii despre care este ora potrivită să bei cafea.

Dacă iubești cafeaua, nici nu-ți pui probleme referitoare la care este ora potrivită să bei cafea. O bei, pur și simplu, încă de la primele ore ale dimineții, până seara. Numai că s-au iscat o sumedenie de discuții pe acest subiect. În ciuda proprietăților benefice incontestabile ale cafelei, gurile rele spun că nu ar fi tocmai bine să o consumi pe stomacul gol sau la final de zi. Sunt mituri sau opinii pertinente?

Ce impact are cafeaua asupra organismului

Cafeaua influențează funcționarea organismului uman în diferite feluri, uneori chiar suprinzătoare. Poate tocmai de aceea o și iubim atât de mult. La primele ore ale dimineții, ca prima băutură a zilei, cafeina din cafea dă un impuls tensiunii arteriale. Este un impuls care crește bătăile inimii și nivelul de energie, fiind ajutorul perfect înaintea activităților care urmează și chiar a unui antrenament intens.

Imediat după aceea, se produc o serie de reacții chimice în organism, care stimulează creierul. Studiile științifice au arătat că doza de cafeină influențează și receptorii neurotransmițătorilor, în special adenozina. Este vorba despre un hormon care ne moleșește și ne ajută să adormim. Când bem cafea, cafeina blochează receptorii de adenozină. Drept urmare, creierul nu mai primește semnale de somn, așa că ne determină să fim concentrați și să intrăm în acțiune.

În același timp, cafeina trezește la viață și dopamina, serotonina și norefedrina. Sunt acei neurotransmițători din creier care ne dau stare de bine și ne fac chef de viață. Apoi, cafeaua mai este și un diuretic recunoscut. Și ne poate scăpa de apa acumulată în exces. Poate face asta accelerând secreția adrenalinei. Aceasta stimulează rinichii să elimine rezervele de apă prin urină. În cazuri extreme, se poate ajunge și la deshidratare din acest motiv.

Un alt aspect important pentru care se iscă discuții referitoare la care este ora potrivită să bei cafea constă în capacitatea licorii întunecate de a stimula peristaltismul intestinal. Cei mai sensibili știu deja că o cafea îi poate trimite imediat la toaletă. Iar cei care suferă de constipație, o consideră aliatul de nădejde al dimineților. Ei bine, cafeaua conține anumiți acizi care sporesc secreția de gastrină, un alt hormon important. Acesta este responsabil cu mișcările involuntare ale stomacului care pun în mișcare intestinele.

Are legătură cafeaua cu ritmul circadian?

Că tot discutăm despre care este ora potrivită să bei cafea, află că nu e un mit faptul că ne influențează somnul. În pofida nenumăratelor proprietăți incontestabile, ne poate face rău dacă o consumăm în a doua jumătate a zilei, spre seară. Și asta pentru că, dimineața, imediat după trezire, corpul produce cortizol, unul dintre așa-numiții hormoni de stres. Acesta ne dă energie, ne ajută să ne concentrăm și să fim atenți la ce se întâmplă în jur.

Și aici apare primul semn de întrebare ridicat de cercetători. Studiile au arătat că un consum matinal de cafea influențează negativ producția de cortizol. Or, asta face ca organismul să nu-și mai recunoască obiceiurile de somn și se dereglează și ritmul circadian. Mai mult decât atât, excesul de cafeină, fie din cafea, fie din ceai ori băuturi energizante, poate duce la stare de agitație, anxietate și insomnii.

S-a demonstrat chiar că până și cafeaua decafeinizată poate întârzia producția de melatonină, unul dintre hormonii somnului sănătos. Drept urmare, numai tu îți cunoști cel mai bine ritmul circadian. Și poți face în așa fel încât consumul de cafea să nu îți creeze probleme.

Care este ora potrivită să bei cafea

Acestea fiind spuse, rămâne să ne lămurim totuși care este ora potrivită să bei cafea. Este bine să bei un espresso imediat după trezire? Chiar este dimineața cel mai bun moment al zilei să bei o cafea? Cum spuneam mai sus, băutul cafelei de dimineață, imediat după trezire, afectează secreția de cortizol. În cele din urmă, va duce și la o creștere a rezistenței organismului față de cafeină. Drept urmare, vei avea nevoie de tot mai multă cafea pentru a atinge starea dorită de energie matinală.

La o oră după trezire

Cercetătorii au stabilit că cel mai bine este să aștepți o oră după trezire și abia apoi să te înfrupți din licoarea magică. Ideal ar fi să bei cafeaua în jurul orelor 9 și 11 dimineața. Astfel, îi oferi propriului corp oportunitatea de a-și secreta în mod natural și nestingherit hormonii și de a-și intra în ritm. În plus, prima sorbitură va oferi atunci un plus de satisfacție și mai multă stare de bine.

Pe de altă parte, există destule persoane la care secreția de cortizol se produce abia după cam o oră de la trezire. Să spunem că între orele 8 și 9 dimineața. Așa că specialiștii consideră că cel mai bun moment să-ți bei cafeaua este la 2-3 ore după trezire. Dacă vei consuma cafea sau băuturi care conțin cafeină în acest răstimp, organismul le va metaboliza totuși. Numai că, în timp, vei dezvolta rezistență la cafeină. Iar asta va face ca băutura matinală îndrăgită să nu mai aibă efectul scontat.

După-amiaza devreme

Parcă nimic nu te bucură mai tare ca o ceașcă aburindă de cafea, după prânz, la birou sau la locul de muncă. Îți dă un strop de energie și te face să suporți mai bine orele rămase din program. Și iar apare întrebarea: „care este ora potrivită să bei cafea în a doua jumătate a zilei?'. Tot știința ne dă răspunsul.

Nivelurile de cortizol cresc dimineața după trezire, în jurul prânzului (între orele 12 și 14) și după-amiaza (între orele 17:30 și 18:30). Drept urmare, consumul de cafeină în aceste intervale orare nu are niciun efect benefic. Nu vei face decât să-ți crești rezistența la cafeină și să-ți distrugi calitatea somnului. Totuși, o pauză de cafea între orele 14 și 17 poate face minuni. În acest interval, cafeaua îți va da doza de energie necesară și starea de bine de care ai nevoie.

Seara

Deja aud o mulțime de voci care mă ceartă: „Cum, cafea seara?', „Nu ziceai că influențează negativ somnul și ritmul circadian?'. Ei bine, putem lămuri și această chestiune. Căci fiecare individ suportă cafeina în felul său. Unii folosesc cafeaua chiar pe post de somnifer. În special în zonele mediteraneene, o cafea după cină face parte din tradiția culturală. Și nu se plânge nimeni de insomnii.

Așadar, o cafeluță de seară, între orele 18:30 și 19:30, nu ar trebui să-ți alunge somnul de noapte. Dimpotrivă, te poate ajuta să nu adormi mult prea devreme. S-a demonstrat că o cafea băută cu șase ore înainte de culcare nu reduce timpul de somn cu mai mult de maximum o oră. Și asta pentru că întârzie producția de melatonină. În plus, îngreunează intrarea în somnul REM, profund, cel mai odihnitor stagiu al somnului nocturn.

Când ar trebui să eviți cafeaua

Dacă ai o sănătate „de fier' și îți cunoști bine corpul, atunci nu ai de ce să îți faci griji cu privire la care este ora potrivită să bei cafea. Totuși, licoarea magică nu e pentru toată lumea. De altfel, dacă ești pacient cu boli cronice, probabil ai primit deja instrucțiuni în acest sens de la medicul curant. Dar iată câteva situații în care e bine să eviți consumul cafelei:

Pe stomacul gol

Sigur te-ai întrebat de ce se tot insistă pe tema asta. De ce nu e bine să bem cafea pe stomacul gol, imediat după trezire? Ei bine, acest obicei poate duce la apariția unor probleme de sănătate, pe termen lung. Unii dintre noi pot suferi palpitații, reflux gastroesofagian, amețeală și tulburări gastrointestinale. Așa e indicat să-ți bei cafeaua după ce ai mâncat ceva la micul dejun.

Ai predispoziție la anxietate

Dat fiind că are un conținut ridicat de cafeină, cafeaua poate declanșa crize de anxietate la persoanele predispuse. Starea li se poate înrăutăți în timp, ducând la stări de neliniște și iritabilitate. Pe termen lung, acestea pot duce la destabilizarea sistemului imunitar. Nu zice nimeni să nu consumi cafea deloc, dar e indicat să reduci consumul dacă ai astfel de suferințe. Sau o poți înlocui cu cea decafeinizată.

În sarcină și alăptare

Studiile au demonstrat că aportul de cafeină în perioada de sarcină și de lactație poate aduce daune fătului sau bebelușului. Pot apărea nașteri premature și complicații în timpul travaliului din cauza consumului crescut de cafeină. În plus, cafeaua poate accelera bătăile inimii bebelușului. În general, specialiștii recomandă un aport foarte redus de cafeină în aceste perioade.

Dacă suferi de boli cronice

Tot oamenii de știință au demonstrat că aportul crescut de cafeină poate duce la creșterea tensiunii arteriale, a pulsului și a nivelului de stres. Or, persoanele cu probleme cardiace pot avea mult de suferit. În plus, cafeaua poate deregla ritmul de somn, înrăutățind insomniile și scăzând calitatea odihnei. Ca și cum nu ar fi fost destul, cafeaua accentuează simptomele afecțiunilor gastrointestinale, iritând mucoasa gastrică. În timp, duce la apariția inflamațiilor, a ulcerelor, a bolilor inflamatorii intestinale și chiar a bolii Crohn.

Dacă vrei să slăbești

Ei bine, acesta chiar este un mit demontat. Căci toată lumea recomanda cafeaua, până nu de mult, ca principal aliat al celor care vor să scape de kilogramele în plus. Or, cafeaua nu s-a dovedit a avea proprietăți miraculoase în acest sens. Nici nu arde caloriile, nici nu topește grăsimile ca prin farmec. Dimpotrivă, se poate include în categoria bombelor calorice, dacă e îmbogățită cu lapte, frișcă, zahăr și altți îndulcitori. Ca să-ți faci o idee, poate ajunge și la peste 500 calorii, în funcție de dimensiunea cănii. Totuși, fără zahăr, poate fi o băutură prietenoasă pentru siluetă.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: coffeeness.de, clevelandclinic.org,

Citește și Ce cantitate de cafea este recomandat să bei pe zi

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton