Care este singura țară care se întinde pe trei continente?

.

Care este singura țară care se întinde pe trei continente este o întrebare interesantă. Căci sunt mai multe țări în lumea asta mare care se întind pe mai multe continente. Acum depinde de zona care ne interesează și de întinderea administrativă transcontinentală. Hai să descoperim împreună care este singura țară care se întinde pe trei continente.

Când vine vorba despre care este singura țară care se întinde pe trei continente, am putea să ne angajăm într-o discuție amplă. Și asta pentru că sunt mai multe state ale lumii cu teritorii transcontinentale. Dar una dintre ele este cea care este singura țară care se întinde pe trei continente din lume.

Care este unica țară din UE întinsă pe trei continente

Dacă ne referim la statele Uniunii Europene, atunci Portugalia este răspunsul la întrebarea „care este singura țară care se întinde pe trei continente?'. Și asta pentru că această țară are o diviziune administrativă extrem de interesantă. Din punct de vedere geografic, Portugalia reprezintă numai o fâșiuță de pământ, în Sud-Vestul Peninsulei Iberice. Se învecinează la Nord și la Est cu Spania, iar la Vest și la Sud, este mângâiată de apele Oceanului Atlantic.

Dar Portugalia deține și două porțiuni care aparțin, din punct de vedere teritorial, de alte continente. Este vorba despre Insulele Madeira și Arhipelagul Azore. Acestea se află în Oceanul Atlantic. Sunt teritorii care se autoguvernează și au statut de regiuni autonome.

Cele două teritorii au fost descoperite de marinarii portughezi în urma primelor călătorii importante efectuate de aceștia la începutul secolului al XV-lea. În 1418 și, respectiv, 1427, au descoperit Madeira și Azore pe care le-au anexat Portugaliei.

Insula Madeira

Situată la 650 km distanță de principala parte continentală a Portugaliei și la 970 km distanță de Capitala Lisabona, Insula Madeira se află mai aproape de Africa decât de Europa. Este supranumită „Vasul floral plutitor' sau „Grădina Domnului'. Madeira, Porto Santo și alte trei insule nelocuite (Insulele Desertas) formează împreună cu Ilhas Selvagens (Insulele Sălbatice), Regiunea Autonomă Madeira.Capitala acesteia este Funchal. În trecut, aceste insule purtau numele Al Aghnam sau Insulele animalelor mici. După o furtună puternică, în 1418, au ajuns acolo navigatorii portughezi João Gonçalves Zarco și Tristão Vaz Teixeira. De altfel, Gonçalves a pus bazele orașului-port Funchal și este înmormântat în catedrala Santa Clara. Înainte de a pleca în călătoriile sale istorice peste ocean, celebrul explorator Cristofor Columb a locuit pe insula Porto Santo timp de 12 ani. Insulele s-au aflat, temporar, sub ocupație engleză în 1801 și între 1802-1814.

Arhipelagul Azore

Se află la o distanță de aproximativ 1.500 km de Lisabona și 3.900 km de costa de Est a Americii de Nord. Este format din nouă insule de origine vulcanică și mai multe recife. Cea mai mare insulă este São Miguel. Se întind de la Nord-Vest la Sud-Est. Iar suprafețele individuale variază între 747 km² (São Miguel) și 17 km² (Corvo). Vulcanul Pico este cel mai înalt din Azore, cu o altitudine de 2.351 m.

Cele nouă insule sunt divizate în trei grupuri:

Grupul Estic – al insulelor São Miguel și Santa Maria,

Grupul Central – al insulelor Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico și Insula Faial

Grupul Vestic – al insulelor Flores și Corvo.

Care este singura țară care se întinde pe trei continente

Dacă ne referim la care este singura țară care se întinde pe trei continente la nivel mondial, atunci răspunsul este clar: Rusia. În ciuda prejudecăților, cea mai mare țară din lume este o destinație extrem de ofertantă și de atractivă. În perioada comunistă a României, limba și literatura rusă se numărau printre materiile predate în școli. Și puțini erau cei care nu aveau cunoștințe despre Rusia sau URSS (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste). Așa se numea pe atunci teritoriul în care limba rusă era oficială.

Și în zilele noastre, Rusia este singurul stat care se întinde pe trei dintre cele șapte continente ale lumii. Oricât de ciudat ar părea, Rusia ocupă teritorii din Europa, Asia și America de Nord. Partea europeană a Rusiei se află în Europa de Est. Și deține cam cea mai mare parte a Asiei. Insula Diomede, care aparține Rusiei, este situată în Strâmtoarea Bering, conectând astfel Rusia cu Alaska, în America de Nord. Asta face din Rusia cel mai mare stat transcontinental din lume.

Cu o suprafață impresionantă de 17.1 milioane de kilometri pătrați, Rusia este cea mai mare țară din lume în ceea ce privește extinderea teritorială. De altfel, ocupă o șeptime din suprafața totală a lumii. Și depășește cu mult dimensiunile altor state europene. Este de 25 de ori mai mare decât Franța și de 47 de ori mai mare decât Germania.

Pe lângă faptul că este răspunsul la întrebarea care este singura țară care se întinde pe trei continente din lume, Rusia e foarte specială. Numai faptul că se întinde pe 11 fusuri orare îți poate stârni imaginația. În plus, clima este diversă. Căci se întinde de la climatul subtropical, cald, din regiunea Soci, până la cel înghețat, arctic, din Siberia. De la diversitatea etnică, bogăția culturală, până la neprevăzutul care te pândește la orice pas, Rusia îi atrage pe toți cei dornici de aventură, pasionați să exploreze o țară fascinantă, cu o istorie tumultuoasă.

Pentru ce mai este Rusia specială

Clima

În ciuda faptului că aici se află cel mai friguros oraș locuit din lume, în Rusia există și climat subtropical. Zona de sud a Rusiei, de pe coasta Mării Negre, reprezentată prin cunoscutul oraș Soci, se află la aceași latitudine cu Nisa, de pe Coasta de Azur a Franței. Astfel, pe perioada verii, temperaturile sunt în jur de 28°C. Riviera rusească are veri umede, palmieri și ierni blânde.

Pe de altă parte, tot pe teritoriul rus se află și cea mai friguroasă localitate locuită. Este vorba despre orașul Oymyakon din Siberia. Temperaturile medii de -50°C pe timpul iernii îl fac să-și merite cu prisosință titulatura. Cea mai rece temperatură înregistrată vreodată în acest loc a fost în 1938, de -78°C! E de la sine înțeles că nu oricine se poate adapta la o asemenea climă. Spre exemplu, dacă ești nevoit să porți ochelari și trebuie să ieși din casă, nu o vei putea face aici, căci îți vor îngheța pe față. Și posesorii de autoturisme trebuie să le țină numai în garaje încălzite pentru a se putea folosi de ele.

Totuși, Siberia reprezintă 77% din Federația Rusă ca suprafață, însă numai 20% din populație locuiește în această regiune, din cauza condițiilor neprielnice. Dar merită vizitată această zonă vara, căci natura oferă un adevărat spectacol.

Curiozități ale naturii

Deși nu ai fi crezut, pe teriotoriul vast al Rusiei sălășluiesc 12 dintre vulcanii activi ai lumii. Cel mai cunoscut și accesibil deopotrivă este Kamchatka. Iar peisajele care îl înconjoară sunt absolut uluitoare. Dacă te numeri printre pasionații de plimbări în natură, poți admira aici peste 1000 de specii de plante și vietăți, printre care urși bruni și lupi.

Rusia are și cei mai mulți copaci din lume. O cincime dintre copacii planetei se află în Rusia. Cu 643 miliarde de copaci, Rusia deține cel mai mare fond forestier, 60% din suprafața țării fiind împădurită, preponderent în regiunea boreală și taiga. Aceste zone sunt populate de o faună impresionantă, de la tigrul siberian, la zimbri și bufnițe. Important de știut este că aproximativ jumătate dintre păduri sunt virgine.

Spre deosebire de oricare alt mare lac din lume, Lacul Baikal din Siberia este cel mai mare lac cu apă proaspătă din lume. Și deține cam un sfert din cantitatea de apă dulce a lumii! Ceea ce înseamnă cam toată cantitatea de apă din lacurile din America de Nord laolaltă.

Aerul viciat

Și cel mai poluat loc din lume tot în Rusia se află. Lacul Karachay, la sud de Ural, este considerat cel mai poluat din cauza deversării de reziduuri radioactive în anii 1950, incluzând arme și deșeuri de la Uzina Nucleară Mayak. Nu este un loc recomandat a fi vizitat, dat fiind că gradul de radioactivitate din zona lacului poate ucide un om în maximum o oră.

Cea mai lungă cale ferată din lume

Calea ferată trans-siberiană este cea mai lungă din lume, recunoscută și de Cartea Recordurilor Guinness. Pentru a o parcurge în întregime, ai nevoie de o săptămână. Are 9.289 km, trece prin 8 fusuri orare, peste 16 rîuri incluzând și Volga, și 87 de orașe. Se întinde de la Moscova la Vladivostoc și are conexiuni cu China și Mongolia.

Singura regiune budistă din Europa

Republica Kalmykia din sud-vestul Rusiei este patria poporului kalmyc, grup nomad care a migrat din Asia. Stalin a ordonat deportarea lor în Siberia, însă, după moartea lui, li s-a permis să revină. Așa se face că, din 1990, în republică s-au ridicat temple magnifice și au început sp se țină ceremonii ample budiste.

Mai mult decât atât, în capitala republicii există un întreg cartier dedicat șahului. La periferia capitalei Kalmykiei, Elista, se află Orașul Șahului. A fost construit de controversatul fost președinte Kirsan Ilyumzhinov, în 1998, pentru a găzdui cea de-a 33-a Olimpiadă de șah. Aici se află și un muzeu al șahului, o placă de șah uriașă, precum și un muzeu de artă budistă.

Alte țări care se întind pe mai multe continente

Turcia

Cunoscută pentru frumusețea sa geografică și istoria bogată, este cea mai cunoscută țară care se întinde pe două continente, Asia și Europa. Partea asiatică a Turciei, cunoscută sub numele de Anatolia, reprezintă aproximativ 97% din teritoriul țării. Partea europeană cuprinde orașul Istanbul, care leagă cele două continente prin celebrul pod Bosfor.

Azerbaidjan

Este țara situată în regiunea Caucazului care se întinde pe două continente, Asia și Europa. Partea europeană a Azerbaidjanului este situată în estul Mării Caspice. Și include orașe și regiuni cu o istorie bogată și diversitate culturală.

Georgia

Este, ca și Azerbaidjan, tot pe partea asiatică a Caucazului. Totuși, Kazbegi, partea de nord din Khevsureti și Tusheti sunt la nord de Bazinul hidrografic al Caucazului Mare. Acestea, din punct de vedere geografic, 5% din teritoriu se află în Europa. Restul teritoriului aparține de Asia.

Kazakhstan

Se află în Asia Centrală. Dar o mică parte din teritoriu se extinde către vest de râul Ural în Europa de Est. Două dintre provincii sunt transcontinentale, Atyrau și West. Capitala provinciei Atyrau este împărțită de Ural și este un oraș intercontinental. Două dintre cartierele din Atyrau sunt în întregime în Europa, în timp ce trei districte se află în întregime pe continentul asiatic. Celelalte două districte, Inderskiy și Makhambetskiy, sunt transcontinentale. Districtul Kazahstanului de Vest este transcontinental. Iar cinci raioane se află în Europa și alte cinci în Asia.

Spania

Are două exclave, Ceuta și Melilla, pe țărmul nordic al Marocului, în Africa, și în Insulele Canare, asociate geografic continentului african.

Franța

Deține, în afară de Guyana Franceză din America de Sud, și alte teritorii, care sunt situate în Africa, Oceania și America de Nord.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: theplanetd.com, studycountry.com

Citește și Care sunt țările cu cea mai mare speranță de viață

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton