Care sunt beneficiile consumului de mango

.

Care sunt beneficiile consumului de mango ne interesează pe toți. Mai ales că acest fruct exotic este atât de versatil. Se găsește în toate magazinele de profil. Și se poate consuma la orice vârstă, ca atare, proaspăt, sau în diferite preparate dulci sau sărate. Așa că e bine să știi care sunt beneficiile consumului de mango.

Dulce ca mierea, parfumat și cu o textură plăcută, fructul de mango e folosit în gastronomie în toată lumea. I se laudă proprietățile benefice pentru sănătate. Dar puțini știu care sunt beneficiile consumului de mango.

Ce este mango

Mango este unul dintre cele mai dulci fructe. Originar din Asia de Sud, se numără printre alimentele esențiale din medicina tradițională indiană ayurvedică de peste 4000 de ani. Și este cultivat și preparat în bucătăria indiană din vremuri străvechi. În zilele noastre, se găsește peste tot în lume și se bucură de popularitate.


Mango face parte din familia drupelor. Este vorba despre fructele cărnoase cu sâmbure lemnos, care conține semințele. În aceeași familie se află și măslinele, curmalele și nucile de cocos. Deși culoarea coajei diferă, de la galben pal la verde sau roșu închis, miezul este întotdeauna galben auriu.

Fructul parfumat, colorat și dolofan poate depăși în greutate, în funcție de soi, 2 kg. Totuși, majoritatea celor care se găsesc pe la noi sunt mult mai mici ca dimensiuni și greutate. Deși, pe vremuri, erau disponibile la vânzare numai la finele sezonului secetos, acum se găsesc pe piață pe tot parcursul anului.


Soiuri de mango

Chiar dacă noi dispunem numai de anumite tipuri, există mai multe soiuri de mango. Și fiecare are propria textură și gustul specific.

Honey (miere)

Acest soi are sâmburele mult mai mic decât celelalte. Este foarte dulce, după cum îi spune și numele. Pulpa este cremoasă și în cantitate mai mare decât la celelalte soiuri. Se cultivă mai ales în Mexic, Peru, Ecuador și Brazilia.

Francis

Au un gust fructat pronunțat și sunt foarte dulci. Se cultivă preponderent în ferme mici din Haiti. Coaja fructului este galben intens, cu tente verzui. Pulpa este cremoasă, suculentă.


Haden

Gustul dulce-acrișor le distinge de celelalte soiuri. Un alt criteriu care le diferențiază este tenta amăruie pe care o lasă după degustare. Culoarea fructului este verde deschis, cu pete gălbui pe coajă. Unele pot avea punctulețe albe. Se cultivă cu precădere în Mexic, Ecuador și Peru.

Keitt

Acest soi este cel mai popular în cultura asiatică. Și este, de obicei, cules și consumat în stare crudă, când este încă verde. Are gust dulce acrișor, citric și este foarte suculent.


Kent

Este soiul preferat pentru a fi stors. Este ideal pentru producția de sucuri și pentru a fi uscat sau deshidratat. Are un gust fructat, asemănător cu cel al piersicilor. Coaja este verde închis, cu pete roșiatice pe alocuri.

Tommy Atkins

Se bucură de popularitate datorită rezistenței îndelungate. Pentru că nu se strică repede, rezistă mult timp la raft și nu se deteriorează ușor când sunt manipulate. Originar din Florida, este cel mai comercializat fruct. Are o culoare roșu închis, cu note citrice la gust. Se cultivă cu precădere în Mexic, Brazilia, Ecuador și Guatemala.


Fructul de mango – conținut nutritiv

Fructele de mango sunt bogate în folați, elemente esențiale pentru celulele reproducătoare din ADN. Medicii le recomandă gravidelor să consume cel puțin 400 micrograme de folați zilnic. Și asta pentru că ajută la evitarea oricăror defecte congenitale ale fătului.

Mango este o adevărată bombă de vitamine și minerale esențiale. Conține vitaminele A, C, K, potasiu, betacaroten, colină, folați, cupru, magneziu, luteină și zeaxantină. Un fruct mediu are cam 200 calorii, 3 g proteine, 1 g grăsimi, 50 g carbohidrați, 5 g fibre și 45 g zaharuri.


Pe de altă parte, 4 felii din fructul de mango deshidratat sau uscat și netratat chimic conțin 120 calorii, 2 g proteine, 28 g carbohidrați, 2 g fibre și 20 g zaharuri. Dar nu are niciun strop de grăsimi. Este bogat în vitamina A, calciu, fier și potasiu. Ca toate celelelate fructe uscate, este bogat în atioxidanți.

Se estimează că o bucată de mango de aproximativ 200 g poate furniza aproximativ 60 mg de vitamina C și până la 35 mg de vitamina A. Furnizează și 2,3 g de vitamina E, cam 23% din doza zilnică recomandată. De asemenea, oferă 10% din doza zilnică recomandată de magneziu și potasiu. O cană de mango conținecam 10% din rația zilnică de vitamina B6 și cam tot atât din cea de fibre.


Care sunt beneficiile consumului de mango

Acum că știi ce conțin aceste fructe delicioase, e cazul să afli și care sunt beneficiile consumului de mango. În ciuda proprietăților lor excepționale, pot fi și periculoase în anumite situații. Totuși, consumate cu moderație, previn anemiile, întăresc oasele, protejează vasele de sânge și sporesc sănătatea pielii. În plus, pot preveni și contribui la vindecarea unor boli grave.

Aliat împotriva cancerului

Polifenolii din mango, precum quercetina, izoquercitrina, astragalina, fisetina, acidul galic și enzimele au capacități recunoscute în prevenirea cancerului. Pectina este una dintre fibrele dietetice solubile care ajută la menținerea stării de sănătate a tractului digestiv. Potrivit unui studiu realizat la Harvard, conținutul bogat în betacaroten ajută la prevenirea cancerului de prostată. Este foarte eficient și în împiedicarea dezvoltării cancerului de colon și de ficat. Polifenolii din mango pot opri dezvoltarea celulelor canceroase în leucemii, cancer pulmonar, osos și de sân. În plus, vitamina A stimulează sistemul imunitar să lupte împotriva bolii.

Protejează inima

Magneziul și potasiul din mango mențin fluxul sanguin optim. Relaxează vasele de sânge și reglează tensiunea arterială. Studiile realizate au arătat ca mangiferina din fructul de mango poate proteja celulele inimii împotriva inflamației și a stresului oxidativ. Conținutul bogat în fibre, potasiu și vitamine protejează arterele și scad riscul de boli cardiovasculare.

Susține digestia

Dacă te preocupă care sunt beneficiile consumului de mango, trebuie să știi că acest fruct conține un grup de enzime digestive cunoscute sub numele de amilaze. Rolul acestora este de a descompune moleculele alimentare mari pentru a putea fi absorbite. Amilazele sunt responsabile pentru desfacerea carbohidraților în zaharuri. Conținutul bogat de apă și fibre solubile ajută la menținerea unui tranzit intestinal optim. Astfel, se combat constipația și diareea. Este util și împotriva acidității. Curăță colonul și îi menține starea de sănătate.

Menține sănătatea pielii și a părului

Vitamina A din mango are efecte miraculoase asupra părului și a pielii. Ajută la regenerarea țesuturilor și la vindecarea rapidă a rănilor. Împreună cu vitamina C stimulează producția de colagen atât de necesar funcționării optime a organismului. Fructul este eficient și pentru calmarea porilor înfundați ai pielii. Ceea ce înseamnă că persoanele care suferă de acnee vor beneficia de o regresie a acestei afecțiuni. În plus, contribuie și la buna hidratare a țesuturilor și îi redă pielii strălucirea. Betacarotenul protejează membranele mucoase ale pielii de radicalii liberi.

Susține sănătatea ochilor

Vitamina A este recunoscută pentru susținerea vederii. Se consideră chiar că deficiența acestei vitamine poate duce la orbire. Consumul regulat de mango previne orbirea nocturnă, erorile de refracție, ochiul uscat, înmuierea corneei, mâncărimea și senzația de nisip în ochi. În plus, contribuie la reducerea riscului de degenerare maculară, datorită conținutului de toxcipantină. Printre nutrienții identificați în mango se afla luteina și zeaxantina, foarte importante pentru ochi. Acționează la nivelul retinei ca un scut de protecție solară. Absorb excesul de lumină și protejează împotriva luminii albastre de la ecranele moderne.

Previne și luptă împotriva diabetului

Care sunt beneficiile consumului de mango, atât de bogat în zaharuri, pentru cei care suferă de diabet? Ei bine, în ciuda conținutului mare de zahăr, mango nu crește valorile zahărului din sânge. Un studiu recent a evidențiat faptul că fructele și legumele bogate în vitamina C și carotenoizi pot preveni apariția diabetului de tip 2.

Totuși, cei care au deja boala trebuie să îl asocieze cu alimente bogate în fibre și proteine. Asta ca să limiteze fluctuațiile nivelurilor de zahăr din sânge. Oricum este importantă și cantitatea consumată. Cam 150 g pe zi sunt suficiente.

Frunzele de mango ajută la normalizarea nivelurilor de insulină. Indicele glicemic al fructului de mango este scăzut, fiind între 41 și 60. De fapt, s-a demonstrat că un consum de aproximativ o jumătate de mango zilnic, timp de 3 luni, influențează eliminarea glucozei din sânge. În plus, contribuie la scăderea în greutate și a nivelurilor de grăsimi dăunătoare din sânge. Dar trebuie să ții cont și de faptul că fructul proaspăt are mult mai puțin zahăr decât cel uscat sau deshidratat.

Stimulează sistemul imunitar

Cum am enumerat deja printre care sunt beneficiile consumului de mango, acest fruct conține o mulțime de nutrienți. Iar vitamina A este esențială pentru sănătatea sistemului imunitar. Un deficit poate duce la infecții recurente. În plus, vitamina C ajută organismul să lupte împotriva bolilor prin stimularea globulelor albe din sânge. Alte elemente esențiale care ajută sistemul imunitar pe care le conține fructul de mango sunt: cuprul, folații, vitamina E, vitamina K și complexul de vitamine B.

Combate anemia feriprivă

Mango este un fruct ideal pentru persoanele care au anemie, datorită conținutului bogat de fier. În plus, vitamina C ajută organismul să absoarbă fierul eficient.

Dă energie în perioada de menopauză

După instalarea menopauzei, femeile resimt starea de oboseală accentuată. Iar consumul de mango contribuie la combaterea acesteia. Poate fi tot datorită conținutului bogat în fier și viatmine. De asemenea, mango ajută la asimilarea eficientă a macronutrienților din alimentație.

Îmbunătățește memoria

Care sunt beneficiile consumului de mango pentru creier? Mango este util pentru persoanele care au un deficit de concentrare. Căci conține acid glutamic, bun pentru stimularea memoriei și menținerea celulelor active. Ajută la detoxifierea creierului, precum și la prevenirea deteriorării funcțiilor acestuia. Vitaminele B și fierul ajută la stimularea activității optime a creierului. Vitamina B6 ajută la îmbunătățirea capacității cognitive, ajutând memoria.

Mango se consumă cu moderație

Știind care sunt beneficiile consumului de mango, e cazul să știi și care sunt riscurile acestuia. Coaja de mango conține un compus otrăvitor care se găsește și în iedera otrăvitoare. Urushiolul este un ulei care provoacă mâncărimi și iritații ale pielii, dar și reacții alergice severe.

Persoanele care suferă de alergii la latex pot avea reacții și la consumul de mango. Pot apărea umflături și senzații de arsură la nivelul buzelor și al limbii, pe gât, precum și dificultăți de înghițire. Acestea apar de obicei la câteva minute după ingerarea fructului. Există și cazuri mai grave, destul de rare, în care se poate instala șocul anafilactic.

Începe cu iritație, mâncărime, dificultăți la înghițire, salivație abundentă, senzație de presiune în piept. Ulterior, crește pulsul, inima bate accelerat, respirația este șuierătoare. Pot apărea confuzia, anixietatea și amețelile. Urmează stările de vomă, învinețirea buzelor și leșinul. În acest caz este necesară injectarea de epinefrină și solicitarea de urgență a ambulanței.

Un consum excesiv de mango poate duce la indigestie și la tulburări de tranzit intestinal. Excesele alimentare în general pot determina perturbări. Așa că moderația este cheia.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: healthline.com, medicalnewstoday.com, webmd.com,

Citește și Cât de sănătos este consumul de ulei de palmier