Care sunt beneficiile consumului de somon

Care sunt beneficiile consumului de somon se întreabă toată lumea. Cu atât mai mult cu cât acest pește este promovat atât de mult în ultimii ani. În ciuda faptului că are o carne foarte grasă, este recomandat în diferite tipuri de dietă. Drept urmare, e important să știm care sunt beneficiile consumului de somon.

Somonul este, incontestabil, unul dintre cele mai sănătoase alimente. Carnea delicioasă este și pe placul celor mai mofturoși. Până și cei care nu apreciază peștele în mod deosebit nu pot refuza o porție de somon preparată corespunzător. Are o aromă unică, delicată și se poate prepara într-o sumedenie de variante.

Fie că e făcut la abur, sotat, afumat, la grătar, în cuptor, poșat sau chiar crud este extrem de versatil și absolut delicios. Conservat, oferă aceleași beneficii impresionante pentru sănătate ca și peștele proaspăt. De fapt, aproape tot somonul conservat este mai degrabă sălbatic decât de crescătorie, iar profilul său nutrițional este excelent.

De ce să mănânci somon cu încredere

Dacă te interesează care sunt beneficiile consumului de somon, trebuie să știi că un file de somon de mărime medie (aproximativ 300 de grame) are următoarele valori nutriționale:

  • acizi grași Omega 3 – 4023 mg
  • acizi grași Omega 6 – 1185 mg
  • proteine – 39.3 g
  • vitamina A – 89.0 UI
  • vitamina B6 – 1.2 mg
  • vitamina B12 – 5.0 mcg
  • vitamina C – 6.6 mg
  • folați – 60.5 mcg
  • niacină – 14.3 mg
  • tiamină – 0.6 mg
  • acid pantotenic – 2.6 mg
  • carbohidrați – 0 g
  • calciu – 26.7 mg
  • magneziu – 53.4 mg
  • seleniu – 73.7 mcg
  • potasiu- 683 mg
  • fosfor – 449 mg
  • fier – 0.6 mg
  • sodiu – 109 mg
  • calorii – 367

Care sunt beneficiile consumului de somon? Ei bine, două porții de somon pe săptămână sunt suficiente pentru a reduce riscul de îmbolnăvire. Carnea de somon este una dintre cele mai hrănitoare. Dacă somonul de crescătorie este mai bogat în grăsimi sănătoase, cel sălbatic vine cu un aport mai crescut de proteine. Seleniul pe care îl conține contribuie la sinteza ADN-ului, la metabolismul hormonilor tiroidieni și la sănătatea sistemului reproducător. Acizii grași omega-3 susțin sănătatea inimii și a vaselor de sânge. Bogat și în vitamina B12, contribuie la producția de globule roșii din sânge, susținând sănătatea sistemului nervos central.

Care sunt beneficiile consumului de somon

Când vine vorba despre care sunt beneficiile consumului de somon pentru sănătate, bogăția de elemente nutritive pe care le conține îl face un adevărat aliment medicament. Și iată care sunt beneficiile consumului de somon:

Menține sănătatea sistemului cardiovascular

Somonul reprezintă cea mai bună sursă de acizi grași omega 3. Acizii eicosapentaenoic (EPA) și docosahexaenoic (DHA) sunt prezenți în cantități considerabile. Spre deosebire de alte tipuri de grăsimi, acizii grași omega 3 sunt considerați a fi esențiali. Și asta pentru că organismul uman nu și-i poate produce singur. De altfel, specialiștii recomandă un consum minim zilnic de 250 mg până la 1000 mg de acizi EPA și DHA combinați pentru un adult.

Acizii grași de tip omega 3 contribuie la menținerea funcționării optime a sistemului cardiovascular. În plus, seleniul din somon ajută la sinteza și la absorbția optimă a acizilor grași esențiali. Aceștia scad inflamația și ajută și la funcționarea optimă a creierului. Și conținutul de vitamina B12 susține sistemul nervos central. EPA și DHA reglează și tensiunea arterială, protejează vasele de sânge și reduc riscul de cancer.

S-a dovedit prin studii de specialitate că utilizarea acizilor grași EPA și DHA îmbunătățesc circulația sângelui în special la persoanele care fumează sau care suferă de obezitate și au un nivel crescut de colesterol. Așadar, dacă te întrebi care sunt beneficiile consumului de somon, trebuie să știi că două porții pe săptămână sunt suficiente pentru a obține necesarul de acizi esențiali omega-3.

Reglează tensiunea arterială

Datorită acizilor grași Omega 3 și 6, nivelul de trigliceride este redus. Astfel că riscul de formare a plăcilor de aterom de vasele de sânge este minim. Prin urmare, inima este ferită de probleme și riscul de atac vascular cerebral (AVC) scade semnificativ.

Conținutul bogat de potasiu, mai ales al somonului sălbatic, ajută la gestionarea tensiunii arteriale. De asemenea, reduce riscul de accident vascular cerebral. De fapt, somonul sălbatic conține mai mult potasiu decât o cantitate echivalentă a unei banane de mărime medie. Un studiua a arătat că suplimentarea cu potasiu a redus semnificativ nivelul tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune. În special pentru cei care consumă cantități mari de sodiu. Potasiul împreună cu sodiul ajută la reglarea echilibrului fluidelor și la scăderea tensiunii arteriale prin prevenirea retenției de apă în exces.

Consumul de somon în mod regulat poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă. Acest lucru se datorează, în mare parte, capacității somonului de a crește nivelul de acizi grași omega-3 din sânge. Mulți oameni au prea mulți acizi grași omega-6 în sânge în raport cu omega-3. Cercetările arată că, atunci când echilibrul acestor doi acizi grași este întrerupt, riscul de boli de inimă crește. În plus, consumul regulat de pește poate fi legat de niveluri mai scăzute de trigliceride.

Întărește oasele și musculatura

Somonul este foarte bogat în proteine de bună calitate. Mai ales dacă ne referim la somonul sălbatic. Proteinele joacă un rol important în vindecarea și recuperarea după lovituri, în sănătatea oaselor și menținerea masei musculare. Studii recente au arătat că, pentru o sănătate optimă, e nevoie de minimum 20-30 g proteine zilnic. Iar 100 g de somon conține cam 25 g de proteine de bună calitate.

Somonul este și o sursă excelentă de vitamina D. 100 g de somon aduc 66% din doza zilnică recomandată de vitamina D. Aceasta este un micronutrient important, care contribuie semnificativ la sănătatea oaselor. Ea ajută la absorbția calciului. Un deficit de vitamină D crește riscul de pierdere a mase osoase și a densității acesteia la adulții în vârstă. Și fosforul pe care îl conține somonul este important în menținerea sănătății oaselor. S-a mai arătat și că un consum sporit de pește scade riscul apariției osteoporozei.

Susține creierul și sistemul nervos

Tot acizii grași sunt responsabili de funcționarea corectă a creierului. Grăsimile polinesaturate din somon au rol neuroprotector și favorizează dezvoltarea celulelor nervoase, ajutând astfel în procesul cognitiv. Un număr tot mai mare de studii sugerează că includerea somonului în dietă ar putea îmbunătăți funcția creierului.

S-a mai descoperit că atât peștele gras, cât și uleiul de pește reduc simptomele depresive, protejează sănătatea creierului fătului în timpul sarcinii, scad anxietatea, încetinesc pierderea memoriei legate de vârstă și scad riscul de demență. Un studiu pe 1.566 de adulți în vârstă a constatat că consumul de cel puțin o porție de pește pe săptămână a fost asociat cu rate scăzute de declin cognitiv. În plus, consumul de pește gras îmbunătățește sănătatea mintală. Scade riscul de depresie și ameliorează simptomele acestei afecțiuni și anxietatea, mai ales la femei.

Combate inflamația

Somonul poate fi o armă puternică împotriva inflamației. Mulți experți cred că inflamația este cauza principală a majorității bolilor cronice, inclusiv bolile de inimă, diabetul și cancerul. Și e deja cunoscut faptul că inflamațiile joacă un rol decisiv în apariția multor probleme de sănătate, precum ulcerul gastric, accidentul vascular sau durerile articulare.

Acizii grași din somon au capacitatea de a echilibra nivelul hormonilor, care, la rândul lor, influențează procesul inflamator. Astfel, mâncând mai des somon, vei avea un risc mult mai mic de a suferi de migrene, psoriazis, colită ulcerativă, scleroză multiplă, boala Crohn sau obezitate indusă de procesul inflamator. În plus, se crede că astaxantina lucrează cu acizii grași omega-3 găsiți în somon pentru a proteja creierul și sistemul nervos împotriva inflamației.

Mai multe studii au arătat că un consum ridicat de pește ajută la reducerea markerilor de inflamație la persoanele cu risc de a dezvolta boli. De fapt, un studiu efectuat pe 4.105 de persoane a constatat că consumul frecvent de pește a fost asociat cu niveluri mai scăzute de globule albe din sânge, care sunt adesea folosite ca măsură a inflamației cronice. Potrivit unei alte recenzii, s-a constatat că suplimentarea cu ulei de pește reduce semnificativ nivelurile mai multor markeri specifici de inflamație, inclusiv CRP, IL-6 și TNF-a.

Protejează ochii

Degenerescența maculară cauzată de îmbătrânire poate fi întârziată sau chiar prevenită consumând periodic somon bogat în acizi grași care reglează nivelul enzimelor și fotoreceptorilor ce asigură o bună vedere. Spre exemplu, astaxantina este un compus asociat cu mai multe efecte puternice asupra sănătății. Este un antioxidant carotenoid, care dă culoarea specifică somonului. Scade riscul de boli de inimă prin reducerea oxidării colesterolului rău LDL și creșterea nivelurilor de colesterol bun HDL.

Unele cercetări sugerează, de asemenea, că astaxantina poate reduce inflamația, poate reduce stresul oxidativ și poate proteja împotriva formării plăcilor de grăsime în artere, ceea ce ar putea reduce riscul de boli de inimă. În plus, poate preveni anumite tulburări ale vederii, inclusiv degenerescența maculară, uveitele și cataracta. De altfel și vitamina A și acizii grași esențiali contribuie la starea de sănătate optimă a ochilor.

Susține sistemul endocrin

Acizii grași din somon au capacitatea de a echilibra nivelul hormonilor, care, la rândul lor, influențează procesul inflamator. Astaxantina poate chiar ajuta la prevenirea leziunilor pielii și te poate ajuta să arăți mai tânăr. Somonul conține mult seleniu, un mineral care are proprietăți antioxidante. Și ajută astfel la prevenirea cancerului, la reglarea nivelului de hormoni tiroidieni și la buna funcționare a sistemului imunitar.

De asemenea, seleniul joacă un rol important în reducerea stresului oxidativ și a inflamațiilor din corp, prevenind bolile cardiovasculare, avortul, infertilitatea sau declinul cognitiv. Studiile au arătat că seleniul scade anticorpii tiroidieni la persoanele cu boli tiroidiene autoimune și poate reduce riscul de cancer.

Dă energie

Care sunt beneficiile consumului de somon? Ei bine somonul este o sursă excelentă de vitamine B, printre care B1, B2, B3, B5, B6, B9 și B12. Acestea joacă un rol important în menținerea sănătății, prevenind osteoporoza, tulburările gastrointestinale, fracturile, boala Alzheimer și altele.

100 de grame de somon sălbatic conțin:

  • vitamina B12: peste 100% din doza zilnică recomandată
  • niacină: 63% din DZR
  • vitamina B6: 56% din DZR
  • riboflavină: 38% din DZR
  • acid pantotenic: 38% din DZR
  • tiamină: 23% din DZR
  • acid folic: 7% din DZR

Complexul de vitamine B lucrează împreună pentru a menține funcționarea optimă a creierului și a sistemului nervos. Din păcate, chiar și oamenii din țările dezvoltate pot avea deficit de una sau mai multe dintre aceste vitamine. Totuși, vitaminele B din somon sunt o sursă puternică de energie, controlează inflamația și protejează inima și creierul.

Ajută la slăbit și la menținere

Consumul frecvent de somon te poate ajuta să slăbești și să te menții. Ca și alte alimente bogate în proteine, ajută la reglarea hormonilor care controlează apetitul și te fac să te simți sătul. Somonul are un conținut destul de scăzut de calorii. O porție de 100 g de somon de crescătorie are doar 206 calorii. În plus, rata metabolică crește mai mult după consumul de alimente bogate în proteine, în comparație cu alte alimente. Cercetările sugerează că grăsimile omega-3 din somon și alți pești grasi pot promova pierderea în greutate și pot reduce grăsimea de pe burtă la persoanele supraponderale.

Un studiu la copiii cu ficat gras nonalcoolic a arătat că suplimentarea cu DHA, principalul omega-3 găsit în somon, a condus la reduceri semnificativ mai mari ale grăsimii hepatice și ale grăsimii de pe burtă, comparativ cu un placebo. Fiind o sursă bogată de proteine și acizi grași, somonul ține de foame, elimină poftele, îmbunătățește circulația, accelerează metabolismul și reduce depozitele de grăsime.

Îmbunătățește aspectul pielii și al părului

Datorită acizilor grași, proteinelor, vitaminelor B și fierului, somonul este considerat un superaliment de nelipsit în dieta petnru sănătatea părului. Previne căderea acestuia și stimulează regenerarea și creșterea. Uleiul de pește și suplimentele cu acizi Omega 3 sunt la fel eficiente pentru menținerea frumuseții părului. Pe măsură ce îmbătrânim, apar riduri, pete de vârstă și diverse afecțiuni ale pielii.

Somonul este un aliment care ar putea preveni sau ameliora diverse probleme dermatologice, precum acneea, pielea uscată sau iritată. Acizii grași, proteinele și vitamina D ajută la regenerarea celulelor care produc colagen, cheratină și melanină, substanțe care oferă nutriție pielii, ferind-o astfel de riduri și linii fine.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: healthline.com,

Citește și Nuci macadamia – Beneficii și rețete cu nuci macadamia

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton