Care sunt beneficiile mâncatului încet este chiar interesant de știut. Căci ne-am obișnuit să înfulecăm câte ceva din mers sau în mare grabă. Înghițim cu lăcomie, fără să mai mestecăm cum trebuie, fie de foame, fie din cauza danturii deteriorate. Și, în timp, nici nu ne dăm seama de la ce avem probleme de sănătate. De aceea, e bine să cunoști care sunt beneficiile mâncatului încet.
Cuprins
În epoca vitezei, în care tot ce înseamnă „fast-food’ e pe cât de blamat pe atât de consumat, să mănânci încet pare un lux. Până și mesele în familie, odinioară obișnuite, au devenit evenimente săptămânale sau chiar mai rare. Nici în ce privește mersul la dentist nu suntem atât de dedicați pe cât ar trebui. Așa că nici nu e de mirare că avem tot mai multe probleme de sănătate, chiar dacă ne străduim să ne alimentăm cât mai sănătos. Și atunci ne dăm seama că ar trebui să ținem cont de cele care sunt beneficiile mâncatului încet.
Cuprins
Care sunt beneficiile mâncatului încet
De la digestia deficitară și deshidratare, până la kilograme în plus și tulburări alimentare, înfulecatul mâncării are o sumedenie de consecințe nefaste pentru organism. În plus, nici nu mai savurăm cum se cuvine gustul alimentelor. Când ne așezăm la masă și mâncăm pe îndelete, mestecând de multe ori fiecare îmbucătură, organismul ne mulțumește. Și își arată recunoștința prin absorbția corespunzătoare a elementelor nutritive, printr-o digestie adecvată și printr-o stare generală de bine.
Iată care sunt beneficiile mâncatului încet, cele mai importante și care se observă imediat:
Sațietate rapidă cu mai puțină mâncare
Atunci când mâncăm încet, papilele gustative sunt răsfățate cu adevărat. Pe măsură ce mestecăm mai mult, gustul invadează simțurile și primim o stare de satisfacție. Astfel, creierul are timp suficient să-i transmită stomacului că e plin. Drept urmare, senzația de sațietate apare mult mai rapid decât atunci când înfulecăm și înghițim aproape nemestecat bolul alimentar.
Durează cam 20 minute de la începutul mesei până se resimte senzația de sațietate. Și trebuie să recunoști că numai în zilele bune acorzi atât de mult timp unei singure mese. Drept urmare, să nu te miri dacă ai acumulat centimetri în plus pe abdomen sau kilograme nedorite. Mai mult decât atât, mâncatul încet oferă și satisfacție, împlinire, nu doar senzația de stomac plin. Ceea ce îi ajută mult și pe cei care obișnuiesc să mănânce compulsiv.
Digestie îmbunătățită
Sistemul digestiv are cel mai mult de câștigat de pe urma mâncatului pe îndelete. Imaginează-ți digestia ca pe un joc de domino cu reacție în lanț. De îndată ce vedem, mirosim sau ne imaginăm mâncarea, începem să salivăm. Cum se spune în popor, simțim cum ne „plouă-n gură’. E un fenomen natural. Căci organismul se pregătește să primească alimente.
Saliva conține enzime care ajută la înmuierea mâncării și la descompunerea ei pentru a facilita înghițirea. Între timp, stomacul începe să secrete mai mult suc gastric. Intestinul subțire se pregătește să înceapă peristaltismul. Drept urmare, când înfulecăm alimente, grăbim acest proces. Și forțăm organismul să sară pași esențiali. Așadar, bolul alimentar intră într-un sistem digestiv complet nepregătit să-l primească.
Cercetătorii de la Universitatea din Rhode Island au analizat felul de a mânca al mai multor tineri. Și au dovedit cum afectează viteza de hrănire primele etape ale digestiei. Cei care mâncau încet, au consumat cam 50 g de mâncare pe minut. Cei care au mâncat la o viteză medie, au consumat cam 70 g de mâncare pe minut. Iar cei care au înfulecat mâncarea, cu înghițituri mari și mestecând foarte puțin, au reușit să consume aproape 90 g de mâncare într-un minut.
Cum digestia pornește din gură, imaginează-ți cam cum a ajuns în stomac hrana înfulecată de cei care au mâncat în viteză. Stomacul nepregătit să primească atât de repede un asemenea volum, nu mai funcționează corespunzător. Nu se mai produc nici suficiente enzime digestive. Așa că până la problemele digestive nu mai e decât un pas. Și cine și le dorește?!
Hidratare eficientă
Buna hidratare a organismului este esențială pentru sănătate. Căci menține echilibrul fluidelor, buna funcționare a mușchilor, a rinichilor și a intestinelor. În plus, îmbunătățește aspectul pielii. Iar dintre cele care sunt beneficiile mâncatului încet, hidratarea ocupă un loc important. Cei care mănâncă încet beau și mai multă apă în timpul meselor.
În studiul menționat anterior, al cercetătorilor de la Universitatea din Rhode Island, s-au comparat și cantitățile de apă băute de participanți în timpul mesei. Mâncând încet, femeile au băut cam 400 ml apă. Când au mâncat mai repede, au băut cam 250 ml apă. Oamenii de știință au observat și că apa în timpul mesei sporește senzația de satisfacție, alungă foamea mai repede și menține sațietatea mai mult timp.
Dietă fără restricții
Mulți dintre specialiști sunt de acord că mâncatul încet ajută la micșorarea porțiilor de alimente. Este de altfel visul oricărei persoane care se luptă cu kilogramele în plus. Cum e să mănânci ce vrei, când vrei și să slăbești? Ei bine, se poate. Nu trebuie decât să mănânci foarte încet și să mesteci cât de mult poți mâncarea.
Tot cercetătorii de la Universitatea din Rhode Island, în cadrul altui studiu, au inclus asta între care sunt beneficiile mâncatului încet. Și le-au oferit unor femei un prânz format din porții uriașe de paste cu sos de roșii și parmezan și un pahar de apă alături. Le-au recomandat să mănânce până se simt sătule, dar nu pline, cât de repede pot ele. La o altă întâlnire, li s-a recomandat să mănânce cât pot de încet și să pună tacâmurile lângă farfurii după fiecare îmbucătură.
Ce a rezultat în urma acestui studiu? Exact care sunt beneficiile mâncatului încet. Când au înfulecat mâncarea, femeile au consumat peste 650 calorii în numai 9 minute. Mâncând încet, au reușit să consume numai puțin peste 550 calorii în aproape o jumătate de oră! Mai mult decât atât, femeile din studiu au raportat că le-a fost foarte foame la numai o oră după masa mâncată foarte repede. Iar după ce au mâncat încet senzația de sațietate a fost de durată. Așadar, respectând regula mâncatului pe îndelete la orice îmbucătură, nu mai ai nevoie de nicio altă dietă.
Ce boli vin din gura neîngrijită
Printre cele care sunt beneficiile mâncatului încet, digestia îmbunătățită e poate cel mai important aspect. Căci un stomac silit să execute comezi forțate „macină’ dinții. Iar aceștia din urmă, când intră în contact cu o substanță acidă, se simt atacați. Prin urmare, smalțul pierde minerale. Noroc cu saliva, care reușește să înfrunte atacul acid asupra dinților! Numai că, la atacuri repetate, saliva nu mai reușește să facă față. Și, cu timpul, suprafața dinților se erodează.
Pe lângă mâncare, și acidul gastric contribuie la erodarea dinților. Acesta pătrunde în gură prin esofag, mai ales la persoanele care suferă de reflux gastric. Sau la cele care se confruntă cu stări de vomă dese. În general, o dantură tocită trădează tulburări de alimentație grave, care implică provocarea voită a vomei, cum ar fi bulimia sau anorexia. Și alcoolicii au aceeași problemă.
Cât de mult contează să ai o gură sănătoasă
Așa că dacă te gândești la care sunt beneficiile mâncatului încet trebuie să iei în calcul și sănătatea dinților. O dantură deficitară nu îți permite luxul de a mesteca pe îndelete. Iar problemele digestive și tulburările de alimentație sunt frecvente la persoanele cărora lipsa dinților sau inflamarea gingiilor le împiedică mestecarea corespunzătoare a alimentelor.
În plus, pierderea dinților înaintea vârstei de 35 ani este un factor de risc pentru apariției demenței Alzheimer. Un sistem imunitar slab sau o valvă a inimii deja cu probleme pot duce la infecții ale mucoasei interioare a inimii. Este vorba despre afecțiunea numită endocardită.
Arterele înfundate și accidentele vasculare cerebrale pot avea legătură cu parodontita, o formă severă de inflamare a gingiilor. Vizitele periodice la cabinetul stomatologic previn asemenea riscuri, iar chiuretajul subgingival este o metodă de tratament.
Pe de altă parte, unele afecțiuni deja existente duc la stricarea danturii și la inflamarea gingiilor. Așa se întâmplă în cazul diabetului, care crește riscul de infecție și de boală parodontală. Osteoporoza reduce densitatea oaselor maxilare, iar Sindromul Sjogren distruge glandele salivare. Drept urmare, vizitele periodice la stomalog și igienizarea regulată a gurii sunt esențiale pentru a beneficia de aportul de nutrienți din hrana zilnică.
Ce poți face când ai o digestie lentă
Pentru a beneficia la mximum de cele care sunt beneficiile mâncatului încet, e important să te hrănești cu alimente care se digeră ușor. Cu cât digestia este mai rapidă, cu atât te vei simți mai bine după masă. Și vei putea scăpa de supărătoarele crampe, grețuri ori balonări.
Nu mânca niciodată imediat după ce ai făcut efort fizic. Așteapta cel puțin o oră pânî să mănânci. Mestecând încet fiecare îmbucătură vei evita ingerarea de aer, care duce la balonare. Dacă ai probleme digestive, nu lenevi în pat după masă.
Ca sa fie complet digerate, alimentele au nevoie de timp. Dar nu toate se digeră la fel de repede. Unele sunt mai greu digerabile decât altele. Spre exemplu, cartofii și cerealele, bogate în amidon, au nevoie de cam două ore să se digere. Și trebuie mestecate încet, pentru ca enzima din salivă care ajută la digestie să se poată activa.
Pentru a fi complet eliminată din stomac, carnea are nevoie de două până la patru ore. De aceea, e important să o consumi împreună cu legume fierte sau salată de crudități. Când este ssociată cu paste făinoase, timpul de digestie crește până la 12 ore.
Timpul de eliminare a ouălor din stomac depinde de modul în care sunt preparate. Oul fiert tare necesita 3 ore pentru a fi complet eliminat din stomac. Spre deosebire de oul fiert moale, care are nevoie de numai 90 de minute. Iar omleta se digeră cel mai greu.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: precisionnutrition.com,
Citește și Ce este dieta 30-30-30 care a devenit virală pe Tik Tok