Care sunt câinii care trăiesc cel mai mult

.

Care sunt câinii care trăiesc cel mai mult îi interesează pe toți iubitorii lătrătorilor. Mai ales dacă doresc să se bucure cât mai mult timp de prietenul blănos. Se știe că trecerea în neființă a unui animal de companie, membru al familiei de altfel, aduce mult prea multă suferință. Așa că sigur vrei să știi care sunt câinii care trăiesc cel mai mult.

Te uiţi la el. E doar un ghemotoc de blăniţă cât palma, din care răsar doi ochişori lucioşi, ce parcă te îmbie rugători: „Ia-mă cu tine!. Cum să rezişti unei astfel de tentaţii? Înainte de a face acest pas, însă, lasă raţiunea să-ţi conducă sufletul! De ce trebuie să cântăreşti bine hotărârea de a-ţi înviora căminul cu un căţeluş? Pentru că acest gest nu e doar satisfacerea unui moft, ci asumarea unei misiuni de lungă durată. Acum depinde și de rasa câinelui cât de mult timp te vei bucura de el. De aceea, e important să știi și care sunt câinii care trăiesc cel mai mult.

Ce trebuie să ştii înainte de a alege căţelul potrivit

Se spune că, în Mexic, există o rasă de câini fără păr, Xolox, a căror temperatură normală este de 41ºC. Lor li se atribuie virtuţi miraculoase de vindecare. Căci, luaţi în braţe de bolnavii de astm, reumatism sau răceală, ajută la vindecarea acestora. Nu știm dacă se numără printre care sunt câinii care trăiesc cel mai mult. Dar iată câteva sugestii de care ar trebui să ţii seama înainte de a-ţi mări familia cu un membru lătrător:

Rasa contează!

Nu toţi câinii se adaptează vieţii de apartament. Iar când o , e un adevărat sacrificiu, în semn de recunoştinţă pentru stăpâni. Rasele pentru care traiul la bloc nu e o povară sunt în general de talie mică, precum Airedale Terrier, Cocker, Caniche, Pechinez, Teckel. Aceştia sunt şi mari iubitori de copii, alături de Labrador, Setter, Saint Bernard, Boxer, Dog de Bordeaux. Cei din urmă însă sunt mai potriviţi pentru locuinţele la curte. Dacă nu ai timp, nu opta pentru un căţel ce necesită multă mişcare, cum ar fi dalmaţienii, ciobăneştii, bracii. Cei mai docili şi uşor adaptabili la orice condiţii, buni paznici şi protectori ai copiilor sunt metisii, cunoscuţi sub denumirea de maidanezi'.

Femelă sau mascul?

Puiuţul nu rămâne mic. Va creşte sub ochii tăi, în scurt timp ajungând la dimensiuni impresionante, în funcţie de talie. Câinele adult are şi el necesităţile lui… Se spune că, în timp ce căţeii îşi iubesc stăpânii, căţeluşele îi adoră. Nimic mai adevărat. Dar, dacă nu eşti dispus să înţelegi că şi ele vor trece prin perioade menstruale, atunci renunţă la a adopta o căţeluşă, oricât de dragă ţi-ar fi. Vor urma şi momente în care vor da naştere altor pui. Și astfel numai cine iubeşte cu adevărat animalele poate trata cum se cuvine o femelă.

Răbdare, calm, răbdare…

Desigur că ai auzit zicala potrivit căreia câinele seamănă cu stăpânul. Cum îţi educi patrupedul, astfel se va comporta. Nu trebuie să ai pretenţia ca el să-ţi ghicească gândurile. Asta se întâmplă doar în filme. Și cu atât mai puţin în cazul puilor. Este necesar însă să-i arăţi toată dragostea şi să-l corectezi cu fermitate. Dar fără a face uz de violenţă. Treptat, căţelul se va adapta mediului în care trăieşte şi se va supune necondiţionat cerinţelor. Aşa că, dacă nu eşti o fire răbdătoare, mai bine renunţă.

Care sunt câinii care trăiesc cel mai mult

Când vine vorba despre care sunt câinii care trăiesc cel mai mult, opiniile sunt oarecum împărțite. Există mai multe studii referitoare la acest aspect. Iată care sunt câinii care trăiesc cel mai mult potrivit specialiștilor:

Câinii de talie mică și cu botul lung

Potrivit unui studiu citat de publicația The Guardian, rasele de câini de talie mică, cu botul lung, trăiesc mai mult decât celelalte. Iar femelele din această categorie au cea mai mare lungă durată de viață dintre rasele pure. Pe de altă parte, câinii cu față plată sunt mai expuși riscului de moarte prematură. Luând în considerare mărimea, forma feței și sexul, cercetătorii au descoperit că, în general, femelele mici, cu bot lung, au cea mai lungă durată de viață, cu o medie de 13,3 ani. Dar sunt incluse aici doar cele din rase pure.

Studiul publicat de dr. Kirsten McMillan în revista Scientific Reports prezintă analiza datelor preluate de la 584.734 de câini din rase pure și încrucișate. Dintre aceștia, 284.734 au murit. Astfel, echipa de cercetători a descoperit că durata medie de viață canină a fost de 12,5 ani, femelele trăind puțin mai mult decât masculii. În plus, s-a descoperit că rasele de talie mare au o viață mai scurtă decât câinii mici.

În timp ce teckelii în miniatură au avut o durată medie de viață de 14 ani, cifra a fost de 9,8 ani pentru buldogii francezi. Experții spun de mult că rasele brahicefalice sunt predispuse la o multitudine de probleme de sănătate, inclusiv dificultăți de respirație și probleme ale pielii. Ciobanescul caucazian uriaș și păros este cel care se dovedește a fi defavorizat, cu o durată medie de viață de doar 5,4 ani.

„În general, aceste rezultate îi ajută pe potențialii proprietari, crescători, factori de decizie, organismele de finanțare și organizațiile de asistență socială să ia decizii informate pentru a îmbunătăți bunăstarea câinilor de companie. Dar mai precis, cred că acest lucru ne oferă o oportunitate de a îmbunătăți viața tovarășilor noștri canini. Identificăm grupuri care au nevoie disperată de atenție, astfel încât să putem aborda aceste rase și să descoperim care este problema.', a spus dr. Kirsten McMillan.

Shiba inu și „șorecarii'

Un alt studiu realizat în Marea Britanie consideră drept cele mai longevive rase Shiba inu și teckel-ii sau „șorecarii' pitici. Și acești cercetători sunt de acord că rasele cu bot turtit, precum buldogii englezi sau shitzu, au o durată de viață mai mică. Se pare că rasele de talie mică și cu bot plat suferă mai des de probleme respiratorii, digestive și chiar de tulburări de somn. Or, din nefericire, acestea le scurtează durata de viață.

„Există o idee preconcepută cum că rasele încrucișate ar trăi mai mult decât rasele pure datorită rezistenței căpătate în urma hibridizării', spune Audrey Ruple, una dintre cercetătoare. Și face referire la faptul că animalele sau plantele hibride pot fi mai viguroase grație combinațiilor genetice. Însă nu există încă suficiente date concludente care să confirme acest aspect.

Cert este că acei câini din rasele Shiba inu, Lancashire heeler și spanielii tibetani par să aibă cea mai lungă durată de viață dintre toate rasele. Pe de altă parte, rasele Saint Bernard, mastiff-ii, Presa Canario, Cane Corso și alții de talie mare nu supraviețuiesc atât de mult.

Ce determină durata de viață a unui câine

În ciuda tuturor studiilor, știm cu toții exemplare canine care au dat peste cap statisticile. De la maidanezul din colțul blocului, care a crescut odată cu noi, până la campioni cu pedigree de top. Încă de vreo 16.000 de ani în urmă, omul a început să domesticească specia canină. Iar de peste 200 de ani încoace, rasele de câini continuă să se dezvolte. Și sunt tot mai numeroase.

Drept urmare, nu se poate spune cu exactitate care sunt câinii care trăiesc cel mai mult. Există peste 700 de probleme de sănătate moștenite de câini. Și se pot include aici displaziile, tulburările endocrine sau de circulație a sângelui. Așadar, e foarte important ca, în calitate de deținător al unui animal de companie, să conștientizezi că acesta este o responsabilitate uriașă.

Și necesită controale periodice și tratamente la fel ca oricare alt membru al familiei. Iar hrana de calitate și activitatea zilnică pot prelungi substanțial viața unui câine. În plus, la fel ca și în cazul oamenilor, procesul de îmbătrânire nu este întotdeauna unul plăcut. Iar asta presupune costuri financiare și emoționale.

Câteva dintre rasele cu cea mai mare durată de viață

Bichon maltez

Acești cățeluși simpatici se trag dintr-o rasă străveche mediteraneană. Sunt afectuoși și jucăuși. Dar pot fi și neînfricați la nevoie. Așa că nu sunt opțiunea ideală când vine vorba de conviețuirea cu copilași mici. Trăiesc, în medie, cam 14 ani.

Bichon Frisé

Ca și verii lor îndepărtați, maltezii, la fel de pufoșii Bichon Frisé pot trăi până la 15 ani. Iar această calitate a longevității îi face să fie preferați de mulți iubitori de câini.

Chihuahua

Micuții din această rasă pot fi adorabili. Dar au o personalitate extrem de puternică și nu își conștientizează dimensiunile reduse. De altfel, sunt considerați ai fi una dintre cele mai agresive rase. Totuși, au o durată de viață între 14 și 16 ani. Iar asta îi transformă în opțiunea ideală pentru cei care-și doresc un companion pe termen lung.

Câinele de cireadă australian (Australian Cattle Dog)

Bluey pare să fie reprezentantul suprem al rasei lui. A intrat, în 1939, în Cartea Recordurilor Guinness, datorită longevității sale. A trăit 29 de ani și 5 luni. De atunci, niciun alt câine de cireadă australian nu a reușit să-i doboare recordul. Totuși, rămâne o rasă de luat în considerare pentru cei interesați de care sunt câinii care trăiesc cel mai mult.

Yorkshire Terrier

Li se mai spune Yorkie acestor creaturi drăgălașe. Adevărate jucării vii în aparență, micuțe și delicate, aceste creaturi sunt complet diferite ca personalitate. Dar statura le permite să fie companioni ideali, pe care nimeni nu se poate supăra. În plus, trăiesc în medie între 11 și 15 ani.

Beagle

Se spune despre ei că ar trăi în jur de 15 ani, dar sunt mulți dintre ei care au depășit pragul de 20 de ani. Pe cât de multă milă și simpatie inspiră mutrișoarele lor, pe atât pot fi de năbădăioși și stricăcioși.

Jack Russel Terrier

Sunt adevărate bombe de energie. Așa că dacă te știi mai sedentar și nu le poți ține pasul, mai bine nu te încurca cu un asemenea exemplar. Veți avea de suferit amândoi. Mai ales că și trăiește cam 16 ani și chiar mai mult peste această vârstă.

Canische pitic

Nu degeaba li se mai spune și Toy Poodles (Poodle jucărie). Sunt adorabili și foarte jucăuși. Și se bucură și de un aspect impresionant. Pot trăi peste 16 ani, dacă sunt îngrijiți corespunzător.

Papillon

I se mai spune Toy Spaniel continental. Este o altă jucărie vie, cu un aspect foarte drăguț. De altfel, forma urechilor pe lângă cap îi dă și denumirea rasei. Arată ca un fluturaș. Aparent fragili și sensibili, sunt alte bombe de personalitate și energie. Iar durata medie de viață de 16 ani îi fac o alegere ideală pentru cei care sunt interesați de care sunt câinii care trăiesc cel mai mult.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: businessinsider.com, southernliving.com, newscientist.com, theguardian.com

Citește și De ce torc pisicile și ce înseamnă fiecare tip de tors

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton