Care sunt locurile considerate a fi cele mai sigure dintr-un avion

.

Care sunt locurile considerate a fi cele mai sigure dintr-un avion e o chestiune de mare interes. Deși avionul e cel mai sigur mijloc de transport. Totuși, mulți se tem de posibilele accidente aviatice. Și cred că un anume loc le poate oferi mai multă siguranță în zbor. Așadar, să vedem împreună care sunt locurile considerate a fi cele mai sigure dintr-un avion.

Cum zborul cu avionul nu mai este un lux, ca pe vremuri, tot mai mulți dintre noi aleg acest mijloc de transport. Ne ajută să ne deplasăm rapid, la costuri accesibile, în orice colț al lumii. Numai că, deși considerat cel mai sigur mijloc de transport, avionul stârnește și multe temeri. Căci au fost și destule accidente aviatice care le-au alimentat. Așa că, absolut firesc, ne întrebăm care sunt locurile considerate a fi cele mai sigure dintr-un avion. Iar răspunsurile se găsesc la specialiștii în domeniu.

Care sunt locurile considerate a fi cele mai sigure dintr-un avion

Te întrebi care sunt locurile considerate a fi cele mai sigure dintr-un avion? Ei bine, e ca și cum ai încerca să afli care e cel mai sigur loc în cazul unei pandemii. Și asta pentru că sunt mai mulți factori de care depinde siguranța în asemenea situații.

Unii ar spune că locurile din avion din dreptul aripilor ar fi cele mai sigure. Și asta pentru că acolo se află și ieșirile de urgență. Și aceea ar fi și cea mai rezistentă parte din structura unei aeronave. Pe de altă parte, însă, tot acolo se află și rezervoarele cu combustibili ale avionului. Așa că, în cazul unui incendiu, nu ar mai fi o opțiune ideală.

Totuși, după prăbușirea unui avion al Turkish Airlines, la Amsterdam, în 2009, au decedat numai nouă persoane. Restul au scăpat cu daune fizice destul de ușoare. Și atunci s-a ridicat și întrebarea la care ne referim acum, despre care sunt locurile considerate a fi cele mai sigure dintr-un avion.

Ce spun studiile referitoare la accidentele aviatice

O publicație științifică, numită „Popular Mechanics', a efectuat un studiu, în 2007. Acesta făcea referire la accidentele aviatice produse în Statele Unite ale Americii din 1971 încoace. Concluzia studiului a fost că persoanele care se află pe rândurile din spatele avionului au șanse cu 40% mai mari de supraviețuire în cazul unei prăbușiri.

Statisticile oferite de Federal Aviation Administration (FAA – Administrația Federală a Aviației) confirmă concluzia studiului menționat anterior. Potrivit acestora, în partea din spate a avionului există cele mai mici rate de deces în caz de prăbușire. În același timp, cele mai multe decese se produc în spațiile din mijlocul avionului.

Un alt studiu, efectuat de experții britanici, analizând 105 accidente aviatice, evidențiază faptul că cele mai periculoase locuri dintr-un avion ar fi cele din dreptul hublourilor. Și în special cele din partea din spate a avionului. Oricum, în cazul unui incendiu, pasagerii aflați în partea din față a avionului au mai multe șanse de supraviețuire decât cei din spate. Și asta pentru că, de la jumătate încolo, se află rezervoarele. Pe de altă parte, experții consideră că pasagerii care stau pe locurile poziționate în cele cinci rânduri din dreptul ieșirilor de urgență au cele mai mari șanse de supraviețuire în caz de incendiu.

Așadar, chiar există locuri considerate a fi cele mai sigure într-un avion? Companiile aeriene spun că nu există așa ceva. Potrivit statisticilor, locurile aflate în a treia parte dinspre coada avionului ar oferi cea mai mare doză de siguranță. Și totuși avioanele rămân cele mai sigure mijloace de transport. Potrivit Consiliului Național de Siguranță (National Safety Council – NSC), în SUA, în ultimii 10 ani, rata de deces în urma accidentelor la 100 millioane de mile parcurse de pasageri a fost de nouă ori mai mare decât în cazul autobuzelor, de 17 ori mai mare decât în cazul trenurilor și de 1606 ori mai mare decât în cazul liniilor aeriene regulate. Drept urmare, din punct de vedere statistic, într-un avion ești în mult mai multă siguranță decât în oricare alt mijloc de transport.

Care sunt locurile considerate a fi cele mai sigure dintr-un avion în caz de pandemie

Pandemia COVID-19 a pus pe jar o lume întreagă. Și de aici s-a născut și întrebarea referitoare la care sunt locurile considerate a fi cele mai sigure dintr-un avion în cazul unei epidemii sau pandemii. Așadar, care ar fi locul din avion unde riscul de infectare ar putea fi cel mai mic? Oricum, purtarea în mod corect a măștii de protecție reduce riscul de transmitere a bolii infecțioase transmisibile. O altă metodă de protecție ar fi să ții deschis în permanență orificiul de aerisire de deasupra capului.

Pe de altă parte, un studiu efectuat în acest sens a concluzionat că locurile din spatele avionului ar cele mai sigure în astfel de situații. Și asta pentru că ai mult mai puține persoane în preajmă. În plus, există mai multe șanse să ai în vecinătate locuri goale. Căci companiile aeriene vând, de obicei, locurile dinspre bord spre coadă.

Un alt studiu se referă la frecvența momentelor în care pasagerii pot intra în contact în timpul zborului și implicit să-și transmită boala. Din acest punct de vedere, pasagerii aflați pe locurile dinspre culoar sunt cei mai expuși riscului de contaminare. Iar cei de la geam sunt cei mai feriți. Așadar, dacă porți mască, stai la fereastră, ții în permanență deschis orificul de aerisire și eviți deplasarea inutilă prin avion, ești în siguranță. Și nu mai ai de ce să te întrebi care sunt locurile considerate a fi cele mai sigure dintr-un avion în cazul unei epidemii sau pandemii.

And thats great news for me as I always prefer window seats! My policy is to choose a window seat, open the air vent a bit and point it towards the shared arm rest, and limit my movements in the cabin.

Ce spun experții

În cadrul unei analize efectuate de CNN, s-a cerut părerea unui specialist referitoare la care sunt locurile considerate a fi cele mai sigure dintr-un avion în caz de prăbușire. Expertul în aviație Doug Drury, profesor la Universitatea din Queensland, citează un studiu al revistei Time, care a adunat date despre prăbușirile avioanelor pe durata a 35 de ani. Concluzia? Cel mai sigur loc pentru un pasager, în avion, în caz de prăbușire, este pe ultimul rând de scaune, în mijloc. Asta dacă există trei scaune unul lângă altul.

Potrivit studiului, pasagerii aflați pe scaunul din mijloc, pe rândul din spate, au avut o rată a mortalității de 28%, față de 44% în cazul pasagerilor aflaţi pe scaunele de la mijlocul aeronavelor. De ce? Expertul afirmă că locurile de lângă ușă oferă șanse mai bune de supraviețuire. Căci se poate ieși mai repede din avion, odată ce acesta a ajuns la sol. Însă ușa de la mijlocul avionului este situată lângă aripi. Or, aici se produc deseori incendii, din cauza motoarelor şi a combustibilului.

Pe de altă parte, ușa din spatele avionului are mai puține șanse de a fi blocată. În caz de prăbușire, un pasager are mai multe șanse de supraviețurire dacă stă într-un scaun situat la mijloc. Pur și simplu pentru că șocurile sunt absorbite de corpruile celorlalți pasageri aflați fie lângă geam, fie lângă culoar. „În acelaşi timp, dacă eşti în faţa avionului, înseamnă că vei resimţi impactul înaintea celor aflaţi mai în spate”, spune expertul.

Pasagerii dintr-un avion de dimensiuni mari pot avea şanse ceva mai bune de supravieţuire decât cei aflaţi în avioane mai mici. Expertul menţionează, însă, că piloţii sunt antrenaţi să caute porţiuni netede de teren, în caz de urgenţe, ori să amerizeze „pe burtă”, printre valuri. Asta dacă aeronava este deasupra unei mări sau a unui ocean, caz în care şansele de supravieţuire cresc.

Profesorul Doug Drury subliniază că avionul rămâne cel mai sigur mijloc de transport. În 2019, spre exemplu, cele aproape 70 de milioane de zboruri efectuate la nivel global s-au soldat cu numai 287 de decese. Iar riscul unui pasager de a muri ca urmare a prăbuşirii unui avion este de 1 la 205.522.

Totuși, fiecare accident e unic în felul său. Și nu există locuri care să garanteze protecție totală. Inclusiv modelul avionului poate face diferența dintre viață și moarte. Cu toate acestea, fizica zborului este mai mult sau mai puțin aceeași în toate avioanele. Dar asta nu înseamnă ca, la următorul zbor, să alegi cel mai mare avion existent. Și nici să faci tot posibilul să prinzi un loc anume în aeronavă.

Căci loc sigur 100% nu există. Este foarte important să fim cu toții atenți la instrucțiunile prezentate de însoțitorii de bord înaintea zborului. Contează să știm unde se află vesta de salvare, cum să punem masca de oxigen sau care sunt pașii de urmat în caz de accident.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: velvetescape.com, CNN.com, airlinestravel.ro

Citește și Ce tipuri de mic dejun poți întâlni la un hotel

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton