Care sunt țările în care românii au nevoie de viză

.

Deși suntem cetățeni ai Uniunii Europene, încă nu ne bucurăm de privilegiul de a călători fără viză în toată lumea. Încă sunt locuri în care nu putem intra fără viză turistică pe pașaport. Drept urmare, dacă plănuiești o călătorie în străinătate, e important să știi care sunt țările în care românii au nevoie de viză.

Apetitul pentru călătorii în destinații tot mai îndepărtate este în continuă creștere. Și pare că nimic nu ne mai împiedică atunci când ne dorim cu adevărat să ajungem undeva anume. În ciuda faptului că avem la dispoziție 132 de țări în care putem merge fără restricții, încă mai sunt multe locuri în care viza de călătorie este necesară. Și e important să te informezi cu privire la care sunt țările în care românii au nevoie de viză.

Ce trebuie să știi înainte de a planifica o călătorie în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să se asigure înainte de plecarea în străinătate că valabilitatea documentelor de călătorie (paşaport sau carte de identitate) depăşeşte valabilitatea vizei solicitate, cu cel puţin şase luni.

Potrivit prevederilor Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare, tipurile de documente de călătorie pe baza cărora cetăţenii români pot călători în străinătate, eliberate în condiţiile legii, sunt următoarele:

a) paşaport diplomatic electronic;

b) paşaport de serviciu electronic;

c) paşaport simplu;

d) paşaport simplu electronic;

e) paşaport simplu temporar;

f) titlu de călătorie (este documentul care se eliberează de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României cetăţenilor români aflaţi în străinătate care nu mai posedă document de călătorie valabil, numai pentru ca titularul să se întoarcă în România.)

În condiţiile Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cartea de identitate constituie document de călătorie. În baza acesteia, cetăţenii români pot călători în statele membre ale Uniunii Europene, precum şi în anumite state terţe.

Documentele de călătorie menţionate mai sus sunt proprietatea statului român şi fac dovada, în faţa autorităţilor române şi străine, a identităţii, cetăţeniei, calităţii, precum şi a dreptului titularului de a călători în străinătate.

Tot Ministerul Afacerilor Externe ne recomandă să verificăm dacă documentele de călătorie sunt valabile și în bună stare. În plus, e indicat să lăsăm familiei de acasă sau unor persoane de încredere, pentru orice eventualitate, copii ale documentului de călătorie și ale poliței de asigurare, date privind itinerariul și modalitățile prin care putem fi contactați.

Respectarea condițiilor de ieșire din țară este obligatorie

De la 31 martie 2024, România aplică integral prevederile acquis-ului Schengen. Ca atare, începând cu aceeași dată, pentru călătoriile în interiorul spațiului Schengen, nu mai există control la frontierele aeriene și maritime. Controlul la frontierele terestre interne UE rămâne încă în vigoare. Așadar, nu se modifică regimul de control aplicabil călătoriilor în afara spațiului Schengen.

Modificarea regimului de control la frontieră nu elimină obligația respectării condițiilor de ieșire din țară prevăzute în legislația națională! Și se recomandă, înainte de plecare, să

contactaţi ambasada statului în care urmează să vă deplasaţi, precum şi ambasadele ţărilor de tranzit. Asta pentru a obține informaţii suplimentare privind condiţiile particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia locală. Acestea pot suferi modificări frecvente.

În cazul destinaţiilor care necesita viză, e de datoria noastră să ne asigurăm de ceea ce este necesar pentru obţinerea acesteia. Odată aplicat în paşaport colantul de viză, trebuie să verificăm cu atenţie perioada de şedere înscrisă.

Unde poți călători fără viză

Începând cu 31 martie 2024, spațiul Schengen cuprinde 29 de state: Republica Austria, Regatul Belgiei, Republica Bulgaria, Republica Cehă, Republica Croația, Regatul Danemarcei, Confederația Elvețiană, Republica Estonia, Republica Finlanda, Republica Franceză, Republica Federală Germania, Republica Elenă, Islanda, Republica Italiană, Republica Letonia, Principatul Liechtenstein, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Malta, Regatul Norvegiei, Republica Polonă, Republica Portugalia, România, Republica Slovacă, Republica Slovenia, Regatul Spaniei, Regatul Suediei, Regatul Țărilor de Jos, Ungaria.

Condiţiile de intrare şi regimul de şedere în statele membre ale Uniunii Europene sunt cele prevăzute în Directiva 38/2004 a Parlamentului European şi a Consiliului privind dreptul la libera circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetăţenii UE şi membrii familiilor acestora.

Următoarele state permit intrarea cetăţenilor români şi pe baza cărţii de identitate: Albania, Andorra, Austria, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Macedonia de Nord, Malta, Moldova, Monaco, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, San Marino, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria.

Care sunt ţările în care românii au nevoie de viză

Dat fiind regimul de circulație în afara granițelor țării, iată care sunt ţările în care românii au nevoie de viză:

Afganistan

Pentru a putea intra în Afganistan este necesar să obţineţi, în prealabil, viza. Viza turistică este valabilă o lună şi se acordă cu o singură intrare. Acest tip de viză poate fi prelungită o singură dată de către Oficiul Afgan pentru Turism din cadrul Ministerului Culturii şi Informaţiilor. Posesorii de paşapoarte diplomatice trebuie să solicite viză de intrare pe teritoriul acestui stat cu cel puţin 15 zile înainte de data preconizată a călătoriei. Viza de tranzit este valabilă 72 de ore în cazul călătoriei cu avionul sau 6 zile în cazul deplasării terestre. Viza poate fi obţinută de la Ambasada Afganistanului în Polonia.

La intrarea în Afganistan prin orice punct de frontieră este imperios necesară aplicarea ștampilei de intrare. Fără existența respectivei ștampile, cetățeanul străin nu va putea părăsi Afganistanul, fiind în situația de a fi reţinut de autoritățile locale. În aeroportul internaţional din Kabul, imediat după aplicarea ştampilei de intrare în paşaport, trebuie contactat ghişeul de confirmare a vizelor de intrare, unde se prezintă paşaportul cu noua ştampilă, două fotografii tip paşaport şi se completează un formular prin care autorităţile locale aprobă perioada de şedere. Există situaţii în care perioada de şedere aprobată poate fi mai mică decât cea menţionată în viză.

Africa de Sud

Informaţii şi viză de intrare se pot obţine de la Ambasada Republicii Africa de Sud la Bucureşti. Viza de intrare în acest stat nu se acordă la frontieră. Viza se obţine numai de la misiunile diplomatice ale Republicii Africa de Sud acreditate în străinătate şi se acordă, de regulă, cu o valabilitate de 3 luni.

Angola

Informaţii suplimentare privind viza de intrare în acest stat pot fi obţinute de la Ambasada Republicii Angola la Belgrad, Republica Serbia. Paşaportul trebuie să fie valabil, cel puţin pentru o perioadă de şase luni, de la data ultimei zile a vizei. În conformitate cu prevederile Decretului prezidențial nr. 56/18 – regimul de scutire și procedurile de simplificare a actelor administrative pentru acordarea vizei turistice, cetățenii din 61 de țări, inclusiv cele din Uniunea Europeană, care intenționează să călătorească în scop turistic Angola, vor trebui să prezinte doar o dovadă de cazare și mijloace de subzistență. Pasagerii aflaţi în tranzit pe Aeroportul 4 Februarie' din Luanda, pentru o durată inferioară intervalului de 24 de ore, sunt scutiţi de viză.

Arabia Saudită

Pentru cetăţenii români care călătoresc în Regatul Arabiei Saudite este necesară obţinerea, în prealabil, a vizei de intrare în acest stat, de la misiunile diplomatice și oficiile consulare saudite.

Australia

Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic şi de afaceri în Australia, este nevoie de viză de intrare. Viza de intrare în acest stat nu se acordă la frontieră. Aceasta se poate obține de la sediul unei misiuni diplomatice australiene sau online, prin intermediul sistemului eVisitor. Dacă cererea de viză se depune direct la misiunea diplomatică trebuie achitată o taxă consulară. Informații se pot obține de la Ambasada Australiei la Atena, Republica Elenă, acreditată şi pentru România.

Solicitantul de viză prin sistemul eVisitor este scutit de plata taxelor consulare aferente. În cazul unor deplasări cu durată de până la trei luni, sistemul eVisitor permite solicitarea şi obţinerea vizei online, fără ca persoana respectivă să se deplaseze la sediul misiunii diplomatice australiene.

Cetăţenii români care tranzitează Australia nu trebuie să mai solicite viză australiană de tranzit dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:

– intră în Australia pe cale aeriană;

– prezintă rezervarea pentru călătoria către un stat terţ, escala din Australia fiind de maximum opt ore;

– deţin documentele necesare intrării în ţara terţă de destinaţie

– nu părăsesc incinta aeroportului decât cu scopul de a-și continua călătoria spre țara terță.

Azerbadjan

Este una dintre care sunt țările în care românii au nevoie de viză. Cetățenii români au nevoie de viză de intrare în Republica Azerbaidjan. Fac excepție numai posesorii de pașapoarte diplomatice sau de serviciu. Se poate obține viză electronică de intrare în Azerbaidjan, din portalul online ASAN VISA', sau direct de la Ambasada Republicii Azerbaidjan la Bucureşti sau la celelalte misiuni și oficii consulare ale Azerbaidjanului în străinătate.

Bahrain

Autorităţile locale au informat că cetăţenii români pot obţine viză de intrare în acest stat şi la punctele de trecere a frontierei. Viza se poate obţine și aplicând pe portalul E-Visa. Cetăţenii români pot aplica pentru următoarele tipuri de viză:

  • Vizită – Un sponsor din Regatul Bahrain, în urma solicitării cetăţeanului român, se va ocupa de formalităţile necesare obţinerii vizei la Ministerul Afacerilor Externe local. Sponsorul va obţine un înscris format A4 de la autorităţile locale care va trebui să ajungă în posesia cetăţeanului român şi care va ţine loc de viză provizorie. La aterizare pe aeroportul din Manama, cetăţeanul român va prezenta acest înscris, iar autorităţile poliţiei de frontieră care deţin deja informaţiile despre vizitator, vor aplica viza de intrare în paşaport.
  • Turism – Este similar tipului de viză pentru vizită. Dar, în acest caz, sponsorul este unul dintre hotelurile din Regatul Bahrain acreditate.
  • Afaceri – La fel ca și în cazurile anterioare, doar că sponsorul este o firmă.

Bangladesh

Informaţii suplimentare privind viza de intrare în acest stat pot fi obţinute de la Ambasada Republicii Populare Bangladesh la Berlin, Republica Federală Germania, acreditată şi pentru România. Viza de intrare se poate acorda şi la punctele de trecere a frontierei.

Benin

Cetăţenii români pot obţine viză de intrare în acest stat de la secţia consulară a Ambasadei Beninului la Berlin, Republica Federală Germania, acreditată şi pentru România. Autorităţile din Benin solicită cetăţenilor străini care sosesc pe teritoriul acestei ţări să prezinte certificatul internaţional de vaccinare împotriva febrei galbene.

Bhutan

Viza se solicită prin intermediul Misiunii Permanente a Regatului Bhutan la Geneva, Confederaţia Elveţiană.

Bolivia

Cetățenii români, posesori de pașapoarte simple și temporare, au nevoie de viză de intrare, oricare ar fi scopul călătoriei. Solicitarea de viză se face în prealabil online. În urma solicitării online se generează un formular care trebuie prezentat împreună cu documentele justificative la misiunea diplomatică a acestui stat din străinătate sau la frontieră. Informații suplimentare se pot obține de la Ambasada Statului Plurinaţional al Boliviei la Berlin, Republica Federală Germania, acreditată şi pentru România.

Botswana

Informaţii suplimentare se pot obţine de la Ambasada Republicii Botswana în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite utilizarea paşaportului temporar. Și asta pentru că poliţia de frontieră locală nu permite intrarea pe teritoriul acestei ţări a titularilor acestui tip de paşaport.

Brazilia

Cetățenii români sunt scutiți de obligația deținerii unei vize pentru a intra, tranzita și rămâne pe teritoriul Republicii Federative a Braziliei pentru o perioadă de până la 90 de zile. Totuși, cei care intenționează să stea mai mult de 90 de zile, trebuie să obţină viza corespunzătoare înainte de intrare. Viza se solicită la Ambasada Republicii Federative a Braziliei în România.

Burundi

Viza de intrare se poate obţine fie de la Ambasada Republicii Burundi la Moscova, Federaţia Rusă, fie la sosire pe aeroportul din Bujumbura.

Burkina Faso

Cetățenii români, posesori ai unui pașaport valabil, au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Republicii Burkina Faso. Viza se acordă de către ambasadele și consulatele Republicii Burkina Faso. Pașaportul trebuie să fie valabil cel puțin 6 luni de la data depunerii cererii de viză.

Reprezentarea diplomatică şi consulară a Republicii Burkina Faso în România este asigurată de Ambasada Republicii Burkina Faso la Bruxelles (Belgia). Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care doresc să călătorească sau intenționează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat, să se adreseze Ambasadei României la Dakar (Senegal) şi să își anunțe prezența în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactați în situații de urgenţă.

Cambodgia

Cetăţenii români pot obţine viză turistică, de tranzit şi de afaceri la frontieră (inclusiv pe aeroporturile internaţionale din Regatul Cambodgiei) pentru o perioadă de 30 zile. De asemenea, viza turistică poate fi obţinută atât prin intermediul misiunilor diplomatice cambodgiene, cât şi online.

Camerun

Cetățenii români care călătoresc în Republica Camerun au nevoie de viză. Aceasta poate fi obținută de la misiunile diplomatice cameruneze din Berlin si Moscova.

Republica Centrafricană

Informațiile necesare referitoare la călătoriile în această țară se pot obține de la Consulatul Onorific al Republicii Centrafricane la Bucureşti.

Republica Populară Chineză

Cetățenii români au nevoie de viză pentru a călători în China. Valabilitatea pașaportului trebuie să fie mai mare de 6 luni de la data intrării pe teritoriul statului. Viza de intrare se obține de la misiunile diplomatice ale Chinei din străinătate. Face excepție viza de tranzit pentru anumite regiuni, cu valabilitate de 72, respectiv 144 ore, care se poate elibera și la frontieră. Deținătorii de pașaport simplu trebuie să depună cererea de viză numai la Centrul de Vize pentru China din București.

Cetăţenii români care călătoresc strict pe traseul România – China – România au nevoie de viză de intrare eliberată de Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti. Pentru regiunile administrative speciale Hong Kong şi Macao viza de intrare nu este necesară pentru o perioadă de 90 de zile pentru posesorii de paşapoarte româneşti. .

Comore

Viza pentru Uniunea Comorelor se poate obţine numai de la misiunile diplomatice ale acestei ţări şi nu se acordă la punctele de trecere a frontierei.

Republica Congo

În Republica Congo viza de intrare este obligatorie pentru cetăţenii români posesori de paşapoarte simple. Titularii de paşapoarte de serviciu şi diplomatice sunt scutiţi de la obligativitatea vizei de intrare în acest stat. Perioada de şedere nu poate depăşi 90 de zile. Sejurul efectiv cumulat pe teritoriul ţării de-a lungul unui an nu poate depăşi 180 zile. Autorităţile congoleze nu eliberează viză de intrare la frontieră. Viza se obţine numai de la misiunile congoleze acreditate în străinătate.

Republica Democratică Congo

În Republica Democratică Congo viza de intrare este obligatorie pentru cetăţenii români. Perioada de şedere nu poate depăşi 90 de zile. Sejurul efectiv cumulat pe teritoriul ţării de-a lungul unui an nu poate depăşi 180 zile. Autorităţile congoleze nu eliberează vize la frontieră. Viza se obţine numai de la misiunile congoleze acreditate în străinătate. În România, viza de intrare în acest stat se poate obţine de la secţia consulară a Ambasadei Republicii Democratice Congo din Bucureşti. Este nevoie de o invitație, de asigurare de călătorie şi de un certificat de vaccinare ȋmpotriva febrei galbene.

Republica Populară Democrată Coreeană

Pentru a călători în Republica Populară Democrată Coreeană este necesară obţinerea, în prealabil, a vizei de intrare/ieşire. Viza se acordă numai pe baza unei invitaţii oficiale adresate de o instituţie sau persoană fizică cu reşedinţa în R. P .D. Coreeană sau la solicitarea scrisă a unei instituţii din România. Viza se poate obţine de la una din ambasadele sau agenţiile de turism nord-coreene din străinătate. Pentru informaţii suplimentare, recomandăm consultarea Ambasadei Republicii Populare Democrate Coreene în România.

Coasta de Fildeş

Cetățenii români, posesori ai unui pașaport valabil, au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Republicii Coasta de Fildeș. Viza se acordă atât de către misiunile diplomatice ale Republicii Coasta de Fildeș. Viza de intrare în acest stat nu se acordă la aeroport! Reprezentarea diplomatică şi consulară a Republicii Coasta de Fildeș în România este asigurată de Ambasada Republicii Coasta de Fildeș în Germania.

Egipt

Viza turistică se poate obţine la aeroport. Contravaloarea colantului de viză se achită pe loc sau la sediul Ambasadei Republicii Arabe Egipt în România. Costul este de aproximativ 25 dolari americani. Documentul de călătorie utilizat (pașaport simplu sau pașaport simplu temporar) trebuie să aibă o valabilitate de minim 6 luni de la data intrării pe teritoriul Egiptului.

Începând cu luna ianuarie 2018 autoritățile de la Cairo au implementat sistemul electronic visa2egypt.gov.eg pentru aplicațiile de obținere a vizelor turistice de intrare în Egipt pentru posesorii de pașapoarte simple ale cetățenilor din mai multe state, printre care şi România.

Regatul Eswatini

Informaţii şi viză se pot obţine de la Înaltul Comisariat al Regatului Eswatini la Londra, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Viza pentru Regatul Eswatini (în trecut cunoscută ca și Swaziland) nu se acordă la frontieră.

Etiopia

Viza este valabilă pentru o perioadă de o lună de la data eliberării. Se acordă pentru o singură intrare şi o şedere de 30 de zile. Apoi, la cerere, se poate prelungi până la trei luni. Viza turistică multiplă poate fi acordată de la început pentru o durată a şederii de trei sau şase luni, dacă se aplică în acest sens. Costul vizei este cuprins între 30 şi 60 USD, în funcţie de scopul călătoriei.

Viza turistică pentru cetăţenii români poate fi obţinută și online,pe site-ul www.evisa.gov.et, cu cel putin 3-4 zile înainte de data călătoriei. Viza va fi aplicată în paşaport, la sosirea pe Aeroportul Internaţional Bole din Addis Abeba sau la unul din punctele terestre de trecere a frontierei. Dar asta numai după prezentarea dovezii obţinerii on-line a vizei. Vizele pentru Etiopia se pot obţine în continuare şi de la Misiunea Permanentă a Etiopiei la Geneva, Confederaţia Elveţiană, care coordonează direct relaţiile Etiopiei cu România.

Gabon

Cetăţenii români pot obţine vize de intrare în Gabon de la secţia consulară a Ambasadei Republicii Gabon, la Moscova, Federaţia Rusă. Autorităţile din Republica Gabon solicită cetăţenilor străini, la intrarea ȋn ţară, să prezinte certificatul internaţional de vaccinare împotriva febrei galbene. Viza de intrare nu se acordă la frontieră.

Ghana

Informaţii se pot obţine la Consulatul Onorific al Republicii Ghana la Bucureşti.

Guineea

Cetățenii români, posesori ai unui pașaport valabil simplu şi simplu temporar, au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Republicii Guineea. Viza se acordă de către misiunile diplomatice ale Republicii Guineea. Pentru mai multe informaţii vă puteţi adresa Ambasadei Republicii Guineea la Belgrad, Republica Serbia.

Guineea Ecuatorială

Viza de intrare se poate obţine de la Ambasada Republicii Guineea Ecuatoriala la Londra, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Guineea Bissau

Cetățenii români, posesori ai unui pașaport valabil, au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Republicii Guineea Bissau. Viza se acordă de către misiunile diplomatice ale Republicii Guineea Bissau. Viza de intrare în acest stat nu se acordă nici la aeroport și nici la punctele de trecere a frontierei terestre.

Guyana

Viza este necesară pentru toate categoriile de paşapoarte şi se poate obţine şi la intrarea în ţară, contra sumei de 25 USD, pentru 30 de zile. Actele necesare pentru solicitarea unei vize la o misiune diplomatică a acestui stat sunt următoarele: formularul de viza completat, două poze, invitaţie cu toate datele sponsorului, adresa gazdei sau a hotelului (voucher), mijloace financiare pentru 30 de zile.

Iordania

Cetățenii români care doresc să călătorească în Iordania trebuie să fie în posesia unei vize. Valabilitatea pașaportului trebuie să fie de cel puțin 6 luni. Viza se poate obține la reprezentanțele diplomatice ale Iordaniei din străinătate. Dar se poate obține și la frontieră, inclusiv la Aeroportul Internațional „Queen Alia” Amman – contra cost (40 dinari iordanieni – aprox. 56 USD).

Atenție! Cetățenii români posesori de pașapoarte simple temporare nu pot obține viza de intrare la frontieră, fiind necesar să se adreseze în prealabil unei reprezentanțe diplomatice iordaniene. Autoritățile iordaniene aplică în pașaportul simplu electronic viză de intrare în această țară, cu valabilitate de 30 zile. Sancțiunea pentru depășirea termenului de valabilitate a vizei este de 1,5 JD/ fiecare zi întârziere (amenda pentru o lună depășire ridicându-se la 45 JD).

Pentru verificarea condiţiilor particulare de obţinere a vizelor de intrare prevăzute de legislaţia naţională iordaniană, se recomandă consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile iordaniene competente, respectiv de către Ambasada Regatului Haşemit al Iordaniei în România.

Irak

Cetăţenii români au nevoie de vize pentru a călători în acest stat. Vizele se pot obţine de la Ambasada Republicii Irak la Bucureşti. Cetăţenii români care călătoresc în Republica Irak utilizând paşapoarte simple şi temporare şi rămân în spaţiu mai multe de zece zile trebuie să se înregistreze la autorităţile locale. La plecarea din Irak, cu trei-patru zile înainte, trebuie să obţină, de la aceeaşi autoritate, permisiunea de ieşire din acest stat.

Iran

Toate tipurile de viză se obţin de la Ambasada Republicii Islamice Iran în România. Cetăţenii români pot obţine visa-on-arrival' (viză de tip turistic) şi pe aeroporturile internaţionale din Iran. Aceasta are o valabilitate de maximum 30 de zile şi nu se poate prelungi. În cazul vizelor turistice, indiferent dacă sunt obținute din aeroporturile internaționale sau de la misiunile diplomatice iraniene (prin utilizarea sistemului online), cu una sau multiple intrări, sticker-ul aferent (viza) nu va mai fi aplicat (lipit) în pașaport. Detaliile vizei (ex: numărul de zile de valabilitate, numărul de intrări etc.) pot fi obținute consultând site-ul www.evisa.mfa.ir la capitolul „check application status'.

Condiţii pentru obţinerea visa-on-arrival':

  • deţinerea unui paşaport simplu sau temporar, valabil cel puţin 6 luni de la data intrării pe teritoriul acestui stat (fără ca în pașaport să fie aplicată și viza anumitor state);
  • rezervare hotel sau indicarea unei persoane (nume complet, adresă, număr de telefon) cu reşedinţa în Iran care are cunoștință de călătoria solicitantului de viză şi care va confirma acest aspect autorităţilor iraniene;
  • încheierea unei asigurări medicale (se poate face în aeroport).

Costul vizei este de aproximativ 70-80 Euro. Cetăţenii români care sunt titulari de paşapoarte turistice sau deţinători de permise de şedere temporară sunt obligaţi să solicite viza de ieşire la fiecare deplasare în exteriorul Iranului. Eliberarea vizei durează maxim 7 zile, iar perioada de valabilitate este de 90 de zile.

Jamaica

Viza se poate obţine de la ambasadele sau consulatele Statului Jamaica din străinătate, precum şi la punctele de trecere a frontierei șipoate fi prelungită pentru o perioadă de 30 de zile. Reprezentarea diplomatică și consulară a statului Jamaica este asigurată de misiunea diplomatică a acestui stat în Germania.

Cetățenii români posesori ai unei vize valabile, emisă de S.U.A. sau Canada, care călătoresc în scop turistic în acest stat, nu au nevoie de viză pentru o perioadă de 30 de zile, cu condiția să poată face dovada vaccinării contra rujeolei, rubeolei și poliomielitei.

Republica Kîrgîză

Cetăţenii români, posesori de paşapoarte simple şi temporare care doresc să călătorească în Republica Kîrgîză au nevoie de viză de intrare în acest stat. Cei care doresc să obţină viză în scop turistic sau de afaceri pentru intrarea în Republica Kârgâză, pentru o perioadă de până la 90 de zile, o pot face on-line, prin intermediul sistemului „Electronic Visa'. Și nu mai este nevoie să se adreseze misiunilor diplomatice, oficiilor consulare kârgâze sau birourilor de vize din cadrul punctelor internaţionale de trecere a frontierei. Dar viza se mai poate solicita și de la secţia consulară a Ambasadei Republicii Kazahstan la Bucureşti.

Kenya

Cetățenii români pot călători în Kenya numai în baza unei vize de intrare. Informaţii şi viză de intrare se pot obţine de la Ambasada Republicii Kenya la Berlin, Republica Federală Germania. Dar se poate obține viza și online, aplicând cu minimum o săptămână înaintea călătoriei, pe site-ul http://account.ecitizen.go.ke/register. În paralel cu aplicaţia online, vizele pentru Kenya se vor acorda şi pe aeroport, la sosirea în acest stat.

MAE recomandă solicitarea vizei de intrare în această ţară online, înaintea deplasării. Din luna martie 2014, există viza turistică est-africană, cu multiple intrări, care permite circulaţia între Kenya, Uganda şi Rwanda. Acest tip de viză se poate solicita la intrarea în oricare dintre cele trei state, pentru o perioadă de până la 90 de zile şi costă 100 USD.

Kuweit

Cetăţenii români posesori de pasapoarte simple pot obţine viză de intrare numai în scop turistic, în Statul Kuweit. Aceasta se obține de la ambasadele acestui stat în străinătate sau de la punctele de trecere a frontierei kuweitiene (aeriene, rutiere şi maritime). Viza de intrare în Statul Kuweit se poate obţine de la Ambasada Statului Kuweit la Bucureşti.

Laos

Viza se poate obţine de la Ambasada Republicii Laos de la Varşovia, Republica Polonă.

Lesotho

Guvernul Regatului Lesotho a simplificat procedura de obținere a vizelor în scop turistic și de afaceri. Și a lansat portalul electronic de tip e-Visa, destinat solicitării acestora online, fără ca solicitanții de vize să se mai deplaseze la sediul misiunilor diplomatice ale Regatului în străinătate. Timpul estimat de procesare a solicitărilor de viză online este de 72 ore.

Vizele astfel acordate se printează de către titulari și se prezintă la punctele de intrare în Regatul Lesotho, pentru autentificare. Mai multe informaţii se pot obţine la ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, dar şi de la ambasada Lesotho la Roma.

Liban

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra în Liban, perioada maximă de ședere fiind de 2 luni. În cazul în care scopul deplasării este turistic sau de vizită, iar șederea nu depășește două luni, viza de scurtă ședere sau de tranzit aeroportuar este acordată în punctul de frontieră (Visa on Arrival) pentru o perioadă de maximum 60 de zile, pe pașaportul românesc. Autoritățile libaneze nu recunosc pașapoartele temporare româneşti drept documente valabile de călătorie.

Intrarea în Liban este permisă cu pașaportul valabil cel puțin 6 luni de la data intrării pe teritoriul statului. Se recomandă să dețineți la purtător și certificatul de naștere, pentru a evita situațiile în care autoritățile de frontieră ar putea să vă rețină în aeroport până la clarificarea suspiciunilor apărute ca urmare a unor coincidențe de nume cu înregistrările aflate în baza de date cu interdicții a autorităților libaneze. Mai multe detalii se pot obține direct de la Ambasada Republicii Libaneze la Bucureşti.

Libia

Pentru a intra în Libia, cetăţenii români au nevoie de viză de intrare. Viza se poate obţine de la Ambasada Libiei la Bucureşti. Nu se acordă vize la frontieră. Viza are o valabilitate de 3 luni şi acordă drept de şedere de 30 de zile şi o singură călătorie dus-întors. Viza turistică este acordată de la caz la caz, pe baza unui voucher eliberat de o companie de turism libiană. Dacă aţi obţinut o viză turistică sau de afaceri, trebuie să faceţi dovada, în cazul în care vi se va cere la intrarea în Libia, că posedaţi o sumă minimă de 500 USD sau echivalentul în altă valută.

Madagascar

Documentele necesare obţinerii unei vize în scop turistic sunt următoarele:

  • paşaport valabil încă şase luni de la data la care va avea loc plecarea din Madagascar în ţara de origine, cu cel puţin trei pagini libere;
  • formularul de viză cu toate rubricile completate;
  • bilet avion dus-întors original şi copie;
  • două poze tip paşaport;
  • rezervare hotel;
  • carnet de vaccinare împotriva febrei galbene dacă persoana s-a aflat în ultimele cinci zile într-o ţară în care există pericolul contaminării cu febră galbenă.

Acest tip de viză (în scop turistic) se poate obţine şi pe aeroportul din Antananarivo gratuit dacă şederea este mai mică de o lună. La aeroport este nevoie de paşaport, bilet de avion dus-întors şi carnet de vaccinare. Viza de intrare în acest stat se poate obţine de la Consulatul General Onorific al Republicii Madagascar la Bucureşti.

Malawi

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a călători în Malawi. Viza poate fi obţinută fie de la o misiune diplomatică a acestui stat fie direct la punctele de trecere a frontierei. Perioada legală de şedere este de 30 de zile şi poate fi prelungită cu încă 60 zile. Informaţii suplimentare şi viza de intrare se pot obţine de la:

  • Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti,
  • Ambasada Republicii Malawi la Bruxelles, Regatul Belgiei,
  • Ambasada Republicii Malawi la Berlin, Republica Federală Germania.

Maldive

Viza se poate acorda la punctul de trecere a frontierei pentru maximum 30 de zile. Pentru detalii și informații suplimentare vă puteți adresa Ambasadei Republicii Maldive la Londra, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Mali

Pentru cetăţenii români care se deplasează în Mali este necesară obţinerea vizei de intrare de la ambasadele acestui stat. Vizele se acordă pentru o perioadă de maximum 90 de zile. Pașaportul trebuie să aibă o valabilitate de cel puțin 6 luni de la data depunerii cererii de viză. Reprezentarea diplomatică şi consulară a Republicii Mali în România este asigurată de Ambasada Republicii Mali la Paris.

Mauritania

Viza se poate obţine de la Ambasada Republicii Islamice Mauritania acreditată la Berlin, Republica Federală Germania. Viza de intrare pe teritoriul acestui stat poate fi obținută și direct pe aeroportul internațional din Nouakchott.

Mauritius

Informaţii suplimentare se pot obţine de la Ambasada Republicii Mauritius la Paris, Republica Franceză.

Mongolia

Potrivit informaţiilor comunicate de Ministerul Afacerilor Externe al Mongoliei, cetățenii români posesori de pașapoarte simple/temporare, care intenționează să călătorească în acest stat vor trebuie să aplice, în prealabil, pentru viză de intrare. Pentru viza de intrare în Mongolia, cetăţenii români trebuie să se adreseze Consulatului Onorific al Mongoliei la Bucureşti.

Mozambic

Viza pentru Republica Mozambic se poate obţine de la o misiune diplomatică sau un oficiu consular al acestui stat. Cetăţenii români care călătoresc în scop turistic pot obţine viză de intrare şi la sosirea pe aeroport, respectiv la punctele de trecere a frontierei. Această facilitate se aplică doar în cazul călătoriilor în scop turistic în Mozambic. Informaţii suplimentare şi viză de intrare se pot obţine de la Ambasada Republicii Mozambic la Moscova, Federaţia Rusă.

Myanmar

Viza se poate obţine de la Ambasada Uniunii Myanmar la Roma, Republica Italiană. Cetăţenii români pot obţine viza și la sosirea în acest stat („visa on arrival'). Ministerul Imigrării şi Populaţiei al Republicii Myanmar a lansat și sistemul Visa Online @ e – Visa, aplicabil iniţial doar pentru scopuri turistice. Poate fi accesat doar din statele care au reprezentanţe diplomatice în Myanmar.

Intrarea în ţară este permisă numai prin aeroportul Internaţional Yangon. România nu are misiune diplomatică în acest stat. Reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Myanmar este asigurată de către Ambasada României în Thailanda.

Namibia

Cetăţenii români pot obţine viză de intrare pe teritoriul acestui stat de la Ambasada Republicii Namibia la Viena, Republica Austria. Viza de intrare în acest stat nu se acordă la frontieră.

Nauru

Cetăţenii tuturor statelor trebuie să obţină o viză turistică pentru a vizita această ţară pentru un sejur mai mic de 30 de zile, de la un oficiu diplomatic al statului Nauru. Nu este necesară viza de tranzit pentru maximum trei zile între zboruri.

Nepal

Cetățenii români au nevoie de viză de intrare în Republica Federală Democratică Nepal. La intrarea în acest stat pașapoartele trebuie sa fie valabile cel puțin șase luni și să conțină cel puțin o pagină liberă pentru aplicarea vizelor și ștampilelor la frontieră. Informaţii suplimentare privind viza de intrare în acest stat pot fi obţinute de la Ambasada Republicii Federale Democratice Nepal la Moscova, Federaţia Rusă, acreditată şi pentru România.

Viza turistică se poate obține la sosirea pe aeroportul internațional Tribhuvan (Kathmandu), dar și la următoarele puncte de trecere a frontierei: Kakarvitta, Jhapa District (Eastern Nepal), Birgunj, Parsa District (Central Nepal), Kodari, Sindhupalchowk District (Northern Border– doar pentru grupuri turistice), Belahia, Bhairahawa (Rupandehi District, Western Nepal), Jamunaha, Nepalgunj (Banke District, Mid-Western Nepal), Mohana, Dhangadhi (Kailali District, Far Western Nepal), Gadda Chauki, Mahendranagar (Kanchanpur District, Far Western Nepal).

Niger

Cetăţenii români pot obţine viză de intrare pe teritoriul acestui stat de la Ambasada Republicii Niger la Berlin, Republica Federală Germania. Autorităţile din Republica Niger solicită cetăţenilor străini, la intrarea ȋn ţară, să facă dovada vaccinării ȋmpotriva febrei galbene.

Nigeria

Cetăţenii români pot obţine viză de intrare pe teritoriul acestui stat de la Ambasada Republicii Federale Nigeria din Bucureşti. Autorităţile nigeriene nu eliberează vize de intrare la frontieră.

Noua Zeelandă

Cetățenii români care doresc să călătorească în Noua Zeelandă sau cei care tranzitează statul neozeelandez trebuie să obțină în prealabil certificatul electronic NZeTA (New Zealand Electronic Travel Authority). Pentru călătoriile în Noua Zeelandă se va achita o taxă de 35$ NZD pentru conservare și turism internațional, denumită generic IVL.

Taxa IVL se va perfecta prin intermediul serviciului de imigrări, în același timp cu obținerea certificatului electronic NZeTA. Pentru mai multa informaţii, vă puteţi adresa Ambasadei Noii Zeelande la Bruxelles, Regatul Belgiei.

Viza nu este necesară pentru o ședere de maximum 90 de zile într-un interval de şase luni calculat de la data primei intrări, dacă deplasarea are loc în scop turistic, pentru vizită sau alte scopuri legale de scurtă durată. Este necesară obținerea vizei de intrare pe teritoriul neozeelandez, dacă scopul vizitei este de a beneficia de tratament sau consultații medicale.

Oman

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Oman au nevoie de viză de intrare, indiferent de scopul călătoriei. Și trebuie să dețină pașapoarte simple/simple electronice, cu o valabilitate de minim 6 luni de la momentul intrării în acest stat. Se poate aplica pentru viză online la https://evisa.rop.gov.om. Viza de scurtă ședere pentru posesorii de pașapoarte biometrice românești, pentru 14 zile, poate fi acordată la sosire pe Aeroportul Internațional Seeb. Taxa de viză este de 7 riali omanezi (aproximativ 15 euro).

Se recomandă utilizarea cu prioritate a portalului electronic de solicitare a vizei, ținând cont că procedura obținerii vizei pe aeroport reprezintă o situație excepțională. Atenție: Au existat cazuri în care autorităţile locale nu au recunoscut paşapoartele temporare româneşti. Pentru a evita apariţia unor situaţii neplăcute, cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite utilizarea paşaportului simplu temporar în acest stat.

Este obligatorie încheierea unei asigurări medicale, fie printr-o companie omaneză, fie printr-o companie din străinătate. Pentru mai multe informaţii privind regimul de acordare al vizelor, cetăţenii români sunt sfătuiţi să contacteze Ministerul Afacerilor Externe al Sultanatului Oman (http://mofa.gov.om/?cat=111&lang=en). Viza se poate obţine de la Ambasada Sultanatului Oman la Roma, Republica Italiană.

Papua Noua Guinee

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul acestui stat. Cetățenii români sunt eligibili pentru a obține viză la sosire în scop de vizită sau afaceri, cu o singură intrare. Însă este necesară depunerea unei cereri online în avans pe portalul Autorității pentru Imigrație și Cetățenie (Immigration and Citizenship Authority) a statului Papua Noua Guinee: https://evisa.ica.gov.pg/evisa/account/Apply . Taxele aferente procesării vizei variază în funcție de tipul acesteia.

Mai multe informații privind condițiile de intrare pe teritoriul statului Papua Noua Guinee, în funcție de scopul deplasării, pot fi găsite pe site-ul oficial al Autorității pentru Imigrație și Cetățenie: https://ica.gov.pg/ . Pentru posesorii paşapoartelor temporare, este obligatorie obținerea vizei de intrare de la misiunile diplomatice ale acestui stat, anterior deplasării.

Federația Rusă

Începând cu 1 iulie 2019, cetățenii români care doresc să viziteze exclusiv Regiunea Kaliningrad pot solicita vize de afaceri, umanitare şi turistice cu o singură intrare valabile cel mult 8 zile, în formatul unui document electronic (viză electronică). Mai multe informații despre viza de intrare în Rusia şi despre viza electronică pentru Regiunea Kaliningrad se găsesc pe site-ul Ambasadei Federaţiei Ruse în România: https://romania.mid.ru/web/romania_ro/vize .

Vizele electronice se eliberează gratuit pe baza formularului completat de către solicitant în format electronic, cu cel puțin 4 și cu cel mult 20 de zile calendaristice înainte de data călătoriei, la care se anexează o fotografie digitală în formatul unui fișier electronic.

Vizele electronice se eliberează pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data eliberării, termenul maxim de ședere permisă pe teritoriul Federației Ruse fiind de 8 zile de la data intrării. Viza este gratuită și se poate obține fără prezentarea documentelor justificative scopului călătoriei în Federația Rusă. Documentele necesare pentru obținerea vizei sunt: pașaport electronic valabil cel puțin 6 luni, cu cel puțin două pagini libere pentru ștampilele controlului de frontieră; asigurare medicală valabilă pentru toată perioada șederii pe teritoriul Federației Ruse; o fotografie.

Rwanda

Informaţii şi viză de intrare se pot obţine de la Ambasada Republicii Rwanda la Berlin, Republica Federală Germania. Viza se poate obține şi la punctele de trecere a frontierei (pe aeroport). Există și viza turistică est-africană cu multiple intrări care permite circulaţia între Kenya, Uganda şi Rwanda. Acest tip de viză se poate solicita la intrarea în oricare dintre cele trei state, pentru o perioadă de până la 90 zile şi costă 100 USD.

Seychelles

Informaţii suplimentare se pot obţine la Ambasada Republicii Seychelles la Paris, Republica Franceză. Informaţii privind condiţiile de intrare fără viză (valabilitatea paşaportului, dovada cazării a mijloacelor financiare, bilet de întoarcere, termenul de şedere etc.) se pot obţine şi prin accesarea site-ului Ministerului Afacerilor Externe din Seychelles: www.mfa.gov.sc.

Sierra Leone

Este una dintre care sunt țările în care românii au nevoie de viză. Informaţii şi viză se pot obţine de la Ambasada Republicii Sierra Leone la Berlin, Republica Federală Germania.

Siria

Cetăţenii români au nevoie de vize pentru a intra în acest stat. Vizele pot fi acordate pentru următoarele scopuri: turistic, vizită, studii, angajare în muncă sau tranzit. Și se eliberează de către Ambasada Republicii Siriene la Bucureşti. Paşaportul trebuie să fie valabil cel puţin trei luni de la data intrării în acest stat. Viza de intrare nu se acordă la frontieră.

Somalia

Informaţii suplimentare privind viza de intrare în acest stat pot fi obţinute de la Ambasada Republicii Somalia la Moscova, Federaţia Rusă, acreditată şi pentru România.

Sri Lanka

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra în Sri Lanka, iar documentul de călătorie trebuie să fie valabil cel puțin şase luni la data intrării în această țară. Viza de intrare în Sri Lanka se poate obține de la misiunile diplomatice din străinătate, la sosire în porturile și aeroporturile internaționale ale țării precum și on-line.

Viza de tranzit şi viza turistică de scurtă şedere se pot obţine on-line, accesând site-ul www.eta.gov.lk şi completând formularul tip cu câteva zile înainte. Taxa de viză se achită folosind mijloace electronice de plată. Viza turistică (cu una sau multiple intrări) este valabilă pentru o perioadă de maximum 30 de zile, cu posibilitatea de a fi prelungită la Departamentul pentru Imigrări din Colombo.

Statele Unite ale Americii

Intrarea cetăţenilor români pe teritoriul S.U.A. se poate face numai în baza unei vize valabile, obţinută în prealabil de la serviciile consulare ale S.U.A. din străinătate, sau a unui drept de şedere anterior obţinut de la autorităţile americane (USCIS), respectiv green card sau permis de reintrare.

Solicitarea vizei S.U.A. se face online pe site-ul Ambasadei SUA la Bucureşti: https://ro.usembassy.gov/visas/ , urmată de programarea şi susţinerea unui interviu. Deţinerea unei vize valabile nu garantează intrarea pe teritoriul acestui stat. La punctul de frontieră va avea loc un scurt interviu, în urma căruia ofiţerul poliţiei de frontieră poate returna un cetăţean care nu oferă suficiente garanţii că nu se va abate de la scopul vizei sau a duratei de şedere în acest stat.

Suriname

Viza este necesară pentru toate categoriile de paşapoarte. Actele necesare pentru posesorii de paşapoarte simple sunt următoarele: formularul de viză, o fotografie, copie dupa toate paginile documentului de călătorie (inclusiv cele cu alte vize şi ştampile), rezervarea biletelui de avion (dus-intors), rezervare hotel sau/şi/invitatie, cont bancar din ultimele trei luni. Documentele de călătorie trebuie sa aibă o valabilitate de minimum şase luni, de la intrarea în acest stat. Există misiuni diplomatice ale Republicii Suriname la Haga, Bruxelles şi Paris şi un Consulat General la Amsterdam.

Tadjikistan

În cazul paşapoartelor simple şi simple temporare, viza pentru Tadjikistan se poate obţine atât la misiunile diplomatice ale acestui stat, cât şi la frontieră / pe aeroporturi. Se poate aplica pentru viza de intrare în această ţară la www.visa.gov.tj . Obiectivul noului sistem este de a simplifica procedura de obţinere a vizei tadjice. Altfel, e nevoie de obținerea vizei de la misiunile diplomatice şi consulatele tadjice.

Noul portal electronic nu înlocuieşte sistemul e-Visa tadjik, www.evisa.tj , prin intermediul căruia vor fi procesate în continuare cererile de vize cu o singură intrare pentru o perioadă de 90 de zile, cu drept de şedere de 45 de zile de la data intrării în ţară. Relația cu România este gestionată de Ambasada Republicii Tadjikistan la Viena, Austria.

Tanzania

Pentru a putea intra pe teritoriul Tanzaniei, cetăţenii români trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să deţină un paşaport valabil pe o perioadă de minimum şase luni de la data intrării în ţară şi să facă dovada deţinerii de resurse financiare (ex: extras de cont, carte de credit, cec-uri de călătorie etc.).

Thailanda

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Thailanda au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul acestui stat. Autorităţile thailandeze eliberează viză de intrare şi la frontieră, pentru o perioadă de şedere de până la 15 zile. Pentru a obţine o viză de intrare în Thailanda, pe aeroport, va trebui să vă deplasaţi, după coborârea din avion, la biroul Oficiul Emigrări şi Vize Speciale, Diplomaţi şi Visa-On-Arrival'. Aici veți avea nevoie de:

  • pașaport valabil încă minimum 6 luni;
  • formular tip completat;
  • fotografie 4×6 cm pentru fiecare aplicant, inclusiv pentru copii;
  • bilet de avion pentru retur;
  • durata sejurului să nu depăşească 15 zile;
  • dovada deținerii sumei de minimum 10.000 Baht cash (cam 350 $) sau echivalentul acestei sume în dolari SUA sau Euro;
  • pentru o familie (soţ, soţie, copii) suma minimă necesară este de 20.000 Baht (cam 700 $) sau echivalentul acestei sume în dolari SUA sau Euro;

După predarea formularelor şi verificarea documentelor, procedură care va dura în jur de 5-10 minute, cetăţenilor români li se va aplica pe paşaport viza necesară intrării în Thailanda. Taxa de viză este de 2000 THB (aproximativ 50 EUR). Cetăţenii români care doresc să rămână pe teritoriul Thailandei pentru o perioadă mai mare de 15 zile, sunt obligaţi să obţină, în prealabil, o viză de intrare de la Ambasada Regatului Thailandei la Bucureşti.

Republica Togoleză

Informaţii suplimentare privind viza de intrare în acest stat pot fi obţinute de la de la Ambasada Republicii Togoleze la Berlin, Republica Federală Germania, acreditată şi pentru România.

Uganda

Viza se acordă la punctele de trecere a frontierei. Din luna martie 2014 a fost introdusă viza turistică est-africană cu multiple intrări care permite circulaţia între Kenya, Uganda şi Rwanda. Acest tip de viză se poate solicita la intrarea în oricare dintre cele trei state, pentru o perioadă de până la 90 zile şi costă 100 USD.

Vietnam

În Republica Socilistă Vietnam pașapoartele temporare sunt acceptate de autorități numai pentru ieșirea din țară, în cazul în care acest document a fost eliberat de Ambasada României la Hanoi. Cetățenii români pot aplica pentru viza turistică on-line prin https://visa.mofa.gov.vn/Homepage.aspx . Pentru obținerea vizei turistice, solicitanții trebuie să se prezinte la sediul Ambasadei R.S. Vietnam din Bucureşti.

Yemen

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Yemen au nevoie de viză de intrare, indiferent de scopul călătoriei şi de tipul paşaportului deţinut. Indiferent de tipul de viză solicitat, cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite utilizarea paşaportului temporar, întrucât poliţia de frontieră locală nu permite intrarea pe teritoriul acestei ţări a titularilor acestui tip de paşaport, chiar şi în condiţiile existenţei unei vize de intrare valabile.

Toate tipurile de documente de călătorie folosite de cetăţenii români pentru deplasarea în Republica Yemen trebuie să aibă o valabilitate de minimum şase luni. Mai multe informaţii privind regimul de acordare al vizelor pot fi obţinute de la Ambasada Republicii Yemen la Sofia, Republica Bulgaria.

Zambia

Pentru a putea intra pe teritoriul Republicii Zambia, cetăţenii români trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să deţină un paşaport valabil pe o perioadă de minimum şase luni de la data intrării în ţară şi să facă dovada deţinerii de resurse financiare (ex: extras de cont, carte de credit, cec-uri de calatorie etc.). Pentru mai multe informaţii vă puteţi adresa Ambasadei Republicii Zambia la Paris, Republica Franceză.

Zimbabwe

Cetăţenii români au nevoie de viză de intrare în Republica Zimbabwe. Eliberarea vizei se poate solicita numai la misiunile diplomatice ale Republicii Zimbabwe din străinătate.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: mae.ro, daltravel.ro,

Citește și Stațiuni cu izvoare de apă minerală din România

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton