Cât de des e bine să-ți speli părul interesează multă lume. Căci există tot felul de idei preconcepute referitoare la frecvența spălatului pe cap. Igiena nu face rău nimănui. Dimpotrivă! Și ai putea crede că, cu cât mai des te speli, cu atât e mai bine. Totuși, în ceea ce privește scalpul, regulile diferă. Și iată cât de des e bine să-ți speli părul.
Cuprins
Când vine vorba despre cât de des e bine să-ți speli părul, părerile sunt împărțite. Unii ar spune că mai rar e mai bine. Alții cred că șamponul potrivit face diferența și nu au nimic împotriva spălatului zilnic. Potrivit specialiștilor, se pare că nu greșește nimeni. Căci rutina de îngrijire a podoabei capilare depinde mai mulți factori. Și se adaptează în funcție de necesitățile fiecăruia. Așadar, e cazul să știi cât de des e bine să-ți speli părul după propriile nevoi.
Cuprins
Ce trebuie să știi despre păr
Înainte de a te gândi la cât de des e bine să-ți speli părul, ar trebui să-ți cunoști foarte bine podoaba capilară. Are funcția esențială de a proteja capul. Foarte solid, format din proteină fibroasă numită keratină, un fir de păr poate susține o greutate de 100 grame. Keratina conține doi aminoacizi bogați în sulf, metionina și cistina. Aceasta din urmă face părul mai solid decât fibrele, cu același diametru, din aluminiu sau nailon.
Știai că ne naștem cu peste o sută de mii de foliculi piloși pe scalp? Aceștia sunt programați să devină ceea ce înseamnă pentru noi podoaba capilară. Din fiecare folicul apar până la patru fire și astfel ajungem să ne mândrim cu un păr des și puternic.
Iar scalpul unui adult deține până la 150.000 de fire de păr vizibile. E drept că, odată cu înaintarea în vârstă, în funcție de stilul de viață, pierdem din păr. Iar unii ajung chiar la calviție sau ceea numim popular chelie.
Interesant de știut este că persoanele roșcate au cel mai des păr, în vreme ce șatenii au cele mai puține fire de păr pe scalp. În fiecare zi, în mod normal, pierdem cam 150 de fire de păr. Din fericire, se regenerează. Însă creșterea părului depinde de hormoni. În vreme ce estrogenul îi favorizează creșterea, hormonii androgeni îi determină căderea. Așa se face că bărbații sunt cei care suferă mai frecvent de calviție.
Cum nu toți suntem la fel, există și tipuri diferite de păr. Și nu ne referim doar la culoare. Unii au firele de păr subțiri, moi sau casante, alții, dimpotrivă, au un păr bogat și strălucitor. În vreme ce unii dintre noi nu se confruntă cu nicio problemă legată de păr, alții au un păr foarte uscat și tern. Iar alții suferă din cauza părului gras.
De altfel, firul de păr poate da indicii prețioase și referitoare la starea noastră de sănătate. Există chiar și un laborator specializat în analiza firului de păr, Chem Tox, lângă Strasburg. Iar autoritățile franceze îi solicită adesea expertiza în vederea elucidării unor crime.
Cât de des e bine să-ți speli părul
Un reportaj al jurnaliștilor de la CNN te va face să fii mai atentă la rutina de îngrijire a părului. Și asta pentru că s-a descoperit că unele produse destinate conțin un nivel ridicat dintr-o substanță cancerigenă. Este vorba despre benzen.
Totuși, potrivit Dr. Anthony Rossi, asistent universitar dermatolog la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York City și membru al Asociației Academice Americane de Dermatologie, „unii oameni cred că trebuie să se spele pe cap în fiecare zi, căci altfel vor avea un păr foarte gras. Dacă ar încerca, ar putea observa că nu au un scalp sau un păr chiar atât de gras. Și, pe de altă parte, nici nu ar suporta să stea nespălați prea mult timp deoarece vor simți cum scalpul se îngrașă.’.
Dacă te speli prea des pe cap, părul se va usca și va căpăta un aspect tern. Pe de altă parte, spălatul mai rar duce la apariția aspectului neîngrijit, a mătreței și la miros neplăcut. De aceea, Dr. Rossi consideră că fiecare dintre noi ar trebui să-și cunoască bine trupul. Și să-și creeze o rutină de îngrijire în funcție de necesități. Așadar, cât de des e bine să-ți speli părul? O dată sau de două ori pe săptămână ar trebui să fie suficient.
Dar, dacă aplici tratamente care au tendința de a usca părul, precum decolorarea sau vopsirea, soluții permanente sau pentru întinderea firului de păr, atunci ar trebui să te limitezi la o spălare săptămânală a scalpului. Și asta ca să eviți ruperea sau degradarea firelor. Pe de altă parte, scalpul foarte gras necesită spălare zilnică, potrivit Asociației Academice Americane de Dermatologie.
De ce se îngrașă părul
Și vârsta are un cuvânt de spus în alegerea rutinei de îngrijire a părului. „În timpul pubertății, se produce acea explozie hormonală și mărirea glandelor sebacee. Este și motivul pentru care apare acneea la adolescenți. Așa că aceștia se confruntă și cu un scalp mai gras. Iar spălarea frecventă a părului le poate fi de ajutor.’, a explicat Dr. Rossi.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, scalpul secretă tot mai puțină grăsime. Și părul e predispus la deteriorare, dat fiind că se usucă și devine casant. Spălatul frecvent accentuează acest aspect. Firul de păr gros sau creț nu necesită spălare frecventă. Dimpotrivă, se poate curăța chiar mai rar de o dată pe săptămână. Totuși, măcar o dată la două săptămâni trebuie să te speli pe cap, ca să îți menții scalpul sănătos și curat.
Cum să-ți adaptezi rutina de îngrijire
În ciuda mesajelor transmise prin reclame, spălarea excesivă a părului este dăunătoare. Căci înlătură uleiurile naturale care îl protejează și îi dau aspectul strălucitor. Un păr degresat nu este plăcut la atingere, nici ca aspect. Și se coafează greu.
Cât de des e bine să-ți speli părul depinde mai mulți factori. Dar cel mai bun semn constă în faptul că, la atingere, părul lasă o senzație uleioasă. Atunci e momentul să-l speli. Și sunt și alți factori care duc la nevoia imperioasă de a curăța scalpul.
Tipul scalpului
Un scalp pe care glandele sebacee secretă mult sebum va avea un aspect gras, neîngrijit. Hormonii sunt de vină. Dar lipidele din sebum protejează firul de păr. Spălarea exagerată va avea efect complet opus celui așteptat. Căci va determina scalpul să secrete și mai mult sebum pentru a compensa degresarea.
Pe de altă parte, și mediul poate influența secreția de sebum. Temperatura ambientală, contaminarea cu particule de praf și poluanți afectează firul de păr. Și pot duce la creșterea secreției de sebum. Drept urmare, dacă la adolescență e chiar recomandată spălarea frecventă, pe măsura înaintării în vârstă e bine să te speli pe cap atunci când e nevoie.
Tipul părului
Un păr drept și subțire necesită spălare frecventă, în vreme ce părul creț sau firul gros nu are nevoie de așa ceva. Părul creț este mai uscat, spre deosebire de părul drept, care este acoperit mai rapid de sebum și capătă aspectul inestetic nedorit. De aceea, firul de păr de tip afro-american se îngrașă foarte greu și necesită îngrijire specială. Șamponarea frecventă a unui păr creț duce la căderea firelor și la deterioarea acestora.
Lungimea părului
Influențează negativ capacitatea sebumului de a asigura protecție firelor de păr, până la vârfuri. De aceea, părul lung se usucă mai rapid și îi apar vârfuri despicate. Cu cât părul este mai lung, cu atat vârfurile sunt mai uscate.
Nivelul de transpirație
Unele persoane transpiră excesiv în zona scalpului. Și asta pentru că avem glande sudoripare active la nivelul scalpului. Fie că lucrezi într-un mediu solicitant, la temperaturi ridicate, fie că depui mult efort fizic pentru sport sau ești o persoană emotivă, transpirația excesivă face ca părul să se simtă și chiar să arate murdar. De aceea, e indicat să te speli pe cap după fiecare perioadă de efort intens, mai ales dacă a fost practicat în aer liber.
Produsele de îngrijire
Deși recomandate pentru un aspect perfect al părului, produsele dedicate pot afecta secreția de sebum. Pot duce la apariția iritațiilor, a îngrășării excesive a părului și la aspectul neîngrijit. Dacă utilizezi frecvent produse pentru coafat, va trebui să te și speli mai des pe cap.
Ce ai de făcut între spălări
Îngrijirea scalpului și a părului nu se face numai în duș. Între spălări, poți face anumite lucruri menite să-ți mențină aspectul curat și îngrijit. „Cred că este important să menținem igiena scalpului. La fel ca și în cazul celor care poartă barbă, e nevoie de îngrijirea pielii de la baza părului. Pieptănarea frecventă înlătură celulele moarte și reziduurile.
Se poate și umezi părul dacă se dorește asta. Chiar și masajul ușor al scalpului contribuie la îndepărtarea particulelor de piele moartă. Drept urmare, nu e nevoie de o șamponare ca să păstrezi scalpul curat. Poți folosi și produse care nu necesită clătire pentru hidratarea și îngrijirea scalpului.’, susține Dr. Rossi.
Dacă practici sport în fiecare zi sau depui efort fizic intens, nu e nevoie să folosești neapărat un șampon pentru spălarea scalpului. Utilizează șamponul numai dacă te-ai expus la praf și bacterii, iar părul capătă miros neplăcut.
Majoritatea șampoanelor uscate sunt considerate sigure pentru piele, dar nu trebuie să te bazezi pe asta. Potrivit Dr. Rossi, „Dacă ai un păr foarte gras, un pic de șampon uscat ajută. Dar va trebui să îl speli cât mai repede. Nu trebuie să rămână mult timp pe scalp.’.
În cazul în care te confrunți cu probleme frecvente ale părului și scalpului, e cazul să consulți un medic specialist dermatolog. Acesta va ști să îți recomande cel mai bun tratament, fie că este vorba despre mătreață, scalp iritat, cădere excesivă a părului sau fire casante.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: CNN, nivea.ro, medscape.com,
Citește și Cum cureți încălțămintea albă