Pentru a-și salva relația, mulți parteneri apelează la perioade de pauză, timp în care se distanțează și își acordă spațiu. De-a lungul vremii, au existat numeroase opinii cu privire la fenomenul de „pauză în relație', împărțindu-i pe terapeuții de cuplu în două tabere. În timp ce unii au susținut că distanțarea este benefică, alții au fost de părere că poate produce o ruptură definitivă între cei doi parteneri. Iată opinia recentă a unui expert în relații!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!
Pauza în cuplu este o perioadă în care cei doi parteneri decid să ia o distanță temporară unul față de celălalt. Motivațiile pentru a lua o pauză în cuplu pot avea legătură cu nevoia de spațiu personal și timp pentru sine, probleme romantice nerezolvate, reducerea tensiunilor și conflictelor. Pentru că fiecare relație funcționează diferit, o astfel de măsură poate avea consecințe diferite asupra partenerilor.
Cât de mult ajută pauza într-o relație
Potrivit cercetărilor efectuate până acum, mai mult de jumătate din cuplurile care iau o pauză se întorc în brațele aceluiași partener. Kathryn Ford, expert în relații, susține că distanțarea partenerilor este benefică într-o relație sentimentală, căci optimizează dragostea și intimitatea.
„Gândim adesea că a lua distanță față de persoana de care suntem îndrăgostiți este, de fapt, un act lipsit de iubire și împotriva dezvoltării unei relații. Dar folosirea ingenioasă a apropierii și a distanței este o parte foarte importantă a intimității.
Într-o relație care funcționează bine, cei doi oameni variază în mod constant distanță. Cantitatea potrivită de distanță este cantitatea care optimizează dragostea și intimitatea, minimizând în același timp răul pentru fiecare persoană și relație', a spus Kathryn Ford, terapeut de cuplu și expert în relații.
Ce avantaje are pauza în relație
Există diverse motive pentru care partenerii pot decide să apeleze la o pauză în cuplu. Unii parteneri pot simți că au nevoie de timp și spațiu pentru a se redescoperi pe ei înșiși, pentru a-și explora interesele personale și pentru a-și dezvolta pasiunile individuale.
Pe de altă parte, o pauză poate oferi timp pentru reflecție și introspecție asupra problemelor nerezolvate din relație și posibilitatea de a găsi soluții. Distanțarea se poate transforma într-un moment pentru a comunica deschis și sincer cu privire la nevoi, dorințe, așteptări sau preocupări.
Nu în ultimul rând, distanțarea temporară poate ajuta la redescoperirea aprecierii și iubirii reciproce. Este posibil ca partenerii să revină în relație cu o perspectivă mai clară și mai profundă asupra legăturii lor.
Sursa foto: Freepik