Cu aspect elegant și foarte practice, ustensilele de bucătărie din plastic, mai ales cele negre, au devenit subiect de controverse în întreaga lume. De la spatule și linguri, până la recipiente de uz alimentar, toate ustensilele de bucătărie din plastic sunt blamate. Lăsând la o parte impactul negativ asupra mediului, acestea par să ne afecteze și sănătatea. Drept urmare, e cazul să aflăm cât de periculos este să folosești ustensile de plastic în bucătărie.
Cuprins
Studii relativ recente au scos la iveală lucruri nebănuite despre ustensilele din plastic destinate uzului domestic. Și au pus pe jar consumatorii, mai ales pe cei pasionați de gătit. Căci acestea sunt tot mai aspectuoase și mai practice, au prețuri accesibile și dau un aer elegant oricărei bucătării.
Cunoscătorii știu însă că plasticul nu prea are ce căuta în bucătărie. Și asta pentru că, în timpul procesului de fabricație, se folosesc substanțe chimice foarte periculoase pentru organismul uman. Totuși, situația nu este chiar atât de alarmantă pe cât ar putea părea. Și iată cât de periculos este să folosești ustensile de plastic în bucătărie.
De ce se folosește plasticul negru
Plasticul negru este prezent în mai toate electronicele și electrocasnicele, precum și în ustensilele de înfrumusețare, destinate igienei și bucătăriei. De la uscătoare de păr, la televizoare și jucării, până la mașini de cafea și ustensile de gătit, plasticul negru este prezent într-o gamă uriașă de produse de uz casnic. Este ușor de întreținut, rezistent la temperaturi ridicate și are un aspect elegant.
Dar ce anume îi dă culoare? Ei bine, așa-numitul ton „negru-cărbune' este dat de o substanță adăugată în compoziție, care provine din arderea parțială a unor compuși din petrol. De obicei, această substanță se folosește pentru întărirea cauciucului din roți, dar se regăsește și în cernelurile din cartușele pentru imprimante, în furtunuri, cabluri și benzi transportoare. Obiectelor din plastic această substanță le conferă duritate și rezistență mai mare, precum și un aspect estetic.
Plasticul reciclat pare să fie însă cel mai periculos. Și, de obicei, tocmai acesta primește pigmentul negru. Căci, prin topire, amestecul de diferite tipuri și culori de plastic are un aspect urât. Astfel, pentru a căpăta uniformitate și eleganță, i se adaugă pigmentul negru-cărbune. Problema apare în momentul în care tocmai obiectele fabricate din acest plastic ajung să fie, la rândul lor, reciclate. Și asta pentru că pigmentul le face invizibile în fața senzorilor optici ale mașinăriilor care sortează tipurile de plastic.
De ce ar trebui să ne ferim
Carcasele televizoarelor sau ale altor produse electrocasnice sunt impregnate cu substanțe ignifuge, menite să prevină incendiile în urma eventualelor scurtcircuitări. Or, tocmai aceste substanțe ignifuge s-au dovedit a fi toxice pentru organismul uman. Și chiar au fost interzise în multe țări.
Un studiu recent a descoperit substanțe ignifuge în 17 din 20 de produse testate, de la veselă și tacâmuri din plastic, până la ustensile de gătit, accesorii de păr și jucării din plastic. Autorii studiului sunt cercetători ai organizației Toxic-Free Future și ai Universității Vrije din Amsterdam. Iar asta a pus pe jar toată lumea preocupată de cât de periculos este să folosești ustensile de plastic în bucătărie.
Numai că, ulterior, cercetătorii au publicat o corectură asupra studiului, asumându-și o eroare matematică ce a fost cauzată de hârtia de tipar. Inițial, rezultatul studiului alerta consumatorii că ar fi expuși la o doză înspăimântătoare de elemente toxice din plasticul negru. Cu alte cuvinte, produsele testate ar fi depășit cu până la 80% limita recomandată de toxicitate. De fapt, era vorba de numai 8 procente. Ceea ce nu reprezintă un risc major pentru sănătatea consumatorilor.
În plus, alți oameni de știință au acuzat autorii studiului că s-au folosit de situații complet nerealiste în testarea produselor. Un exemplu ar fi scufundarea unei spatule în ulei de măsline încins la o temperatură de peste 150 grade Celsius, timp de 15 minute. Or, un utilizator obișnuit nu va face așa ceva niciodată în timpul procesului de gătire a unui preparat.
Cât de periculos este să folosești ustensile de plastic în bucătărie
Așadar, se pare că nu plasticul negru în sine este un pericol, ci substanțele ignifuge pe care le poate conține în urma procesului de reciclare. Cu alte cuvinte, este vorba despre o substanță menită să protejeze anumite produse de supraîncălzire, numită pompos decabromodifenil eter sau, mai simplu, deca-BDE.
Există studii care au demonstrat că această substanță duce la apariția cancerelor și la tulburări de reproducere și de dezvoltare la animalele de laborator. Nu există însă suficiente date despre impactul acesteia asupra sănătății omului. Cu toate astea, ea a fost interzisă în multe țări, inclusiv în spațiul Uniunii Europene.
Pe de altă parte, autorii studiului de la Toxic-Free Future susțin că, în ciuda erorii de calcul, substanțele ignifuge din plastic rămân în continuare toxice. Spre exemplu, utilizate la prăjit, în combinație cu uleiul, acestea se pot scurge în preparatele gătite.
„În general, ustensilele de gătit din plastic, cum ar fi cele din polipropilenă, sunt considerate sigure, deoarece sunt durabile și pot face față căldurii ridicate.', spune Dr. Li Li, profesor asistent la Universitatea din Nevada Reno. Iar Dr. Susan Harlander afirmă că atunci „Când sunt încălzite, se pot scurge în alimente, putând afecta echilibrul hormonal și sistemul endocrin și, totodată, sporind riscul de cancer'.
Așa e mai sigur
Transferul substanțelor toxice din plastic în alimente este mai probabil să aibă loc în trei situații specifice. În primul rând, se poate întâmpla asta la temperaturi ridicate. Și asta deoarece căldura intensifică mișcarea moleculelor, facilitând migrarea compușilor chimici din plastic în hrană.
În al doilea rând, în cazul preparării îndelungate, expunerea prelungită permite substanțelor nocive să pătrundă mai ușor în alimente. În cele din urmă, utilizarea unei cantități mari de grăsimi în procesul de gătire favorizează contaminarea. Și asta pentru că numeroase substanțe toxice sunt lipofile. Cu alte cuvinte, acestea se dizolvă mai rapid în uleiuri sau grăsimi.
Drept urmare, dacă te preocupă cât de periculos este să folosești ustensile de plastic în bucătărie, ai grijă și ce iei. Când cumperi ustensile pentru bucătărie sau de uz casnic, alege-le pe cele de la producători consacrați. Și verifică etichetele cu mare atenție, pentru a le putea evita pe cele care conțin substanțe ignifuge toxice.
Mai folosim sau nu ustensilele de bucătărie din plastic?
Știind cât de periculos este să folosești ustensile de plastic în bucătărie, e firesc să îți ridici semne de întrebare. Arunci ceea ce ai deja și le înlocuiești cu variante mai puțin periculoase? Sau te poți folosi în continuare de cele pe care le ai deja? Sunt prea puține studiile relevante care să arate gradul de risc al utilizării ustensilelor din plastic. Există unele care susțin că ar avea un impact negativ asupra sistemului endocrin uman, dar nu sunt suficient aprofundate.
În plus, Agenția Internațională de Studiu al Cancerului (International Agency for Research on Cancer) susține că BDE „nu se numără printre substanțele clasificate cu potențial carcinogen' asupra omului, din cauza lipsei de dovezi adecvate. Pe de altă parte, există un studiu care susține că există o legătură între mortalitatea cauzată de cancer și PBDE.
Utilizarea corespunzătoare a ustensilelor din plastic face ca acestea să nu mi fie chiar atât de dăunătoare. Dacă nu le folosești în cuptorul cu microunde pe cele care nu sunt destinate acestei utilizări, nu ai de ce să îți faci griji. Chiar și spatulele folosite la preparatele la tigaie nu sunt atât de periculoase. Căci nu le lași să fiarbă în ulei încins, ci doar întorci sau amesteci mâncarea, timp de câteva secunde.
E drept că ingerăm microplastic și din diferite alte surse. Așa că ar fi de preferat să renunțăm treptat la tot ce înseamnă plastic în general. Cum acest lucru este deocamdată aproape imposibil, rămâne să te protejezi și să iei în calcul și cât de periculos este să folosești ustensile de plastic în bucătărie.
Mai mult decât atât, ustensilele din plastic se deteriorează și ele în timp, în contact cu detergenții și cu temperaturile la care sunt utilizate. Oțelul inoxidabil sau inoxul alimentar, siliconul și lemnul sunt de preferat când vine vorba despre materialele din care sunt confecționate ustensilele de bucătărie.
Sursa foto: Shutterstock
Alte surse: nytimes.com, theguardian.com, abc.net.au, nationalgeographic.com
Citește și Care este diferența între oțet și acid acetic alimentar