Cât de sănătoase sunt alimentele gătite la friteuza cu aer cald

Cât de sănătoase sunt alimentele gătite la friteuza cu aer cald? E o întrebare care îi preocupă pe mulți dintre cei interesați de alimentația sănătoasă. Odată cu evoluția tehnologiei, aparatura destinată bucătăriei s-a dezvoltat pe măsură. Așa că ne putem bucura de gustul savuros fără prea mult efort. Totuși, e bine să știm și cât de sănătoase sunt alimentele gătite la friteuza cu aer cald.

Cine poate refuza o porție de cartofi crocanți, un șnițel ori niște pui picant prăjit? Toate prăjelile au o savoare aparte. Dar, cum bine știm cu toții, gustul senzațional vine la pachet și cu o serie întreagă de neplăceri. Și nu sunt puține studiile care au demonstrat că grăsimile utilizate la prăjit duc, în timp, la apariția unor boli grave, precum cele cardiovasculare, diabetul de tip 2 și chiar cancerul.

Apariția friteuzei cu aer cald pare să revoluționeze bucătăria. Și promite aceleași gusturi, texturi și aspect apetisant, absolut inconfundabile, pentru preparatele gătite în ea. Iar asta cu un conținut caloric redus și fără uleiurile dăunătoare. Dacă se ține de cânt sau nu, rămâne de văzut. Dar cât de sănătoase sunt alimentele gătite la friteuza cu aer cald?

Cum funcționează friteuza cu aer cald

Mașinăria modernă care pare să câștige avans în fața cuptorului cu microunde poate coace și prăji orice. Nu ai altceva de făcut decât să pui în coșul metalic special ingredientele dorite. Și, dacă ții neapărat, poți adăuga și câțiva stropi de ulei. Un ventilator intern conduce curentul de aer fierbinte, de până la 200 grade Celsius, către alimentele puse la prăjit. De altfel, tehnica se aseamănă mult cu cea folosită la cuptorul cu convecție.

Aerul încins care circulă constant gătește ingredientele mai întâi la exterior. Iar asta le oferă aspectul apetisant și crusta crocantă. În același timp, interiorul rămâne moale, la fel ca la prăjirea în baie de ulei. Pe măsură ce preparatul se gătește, grăsimea în exces se scurge în recipientul aflat sub coșul metalic. Drept urmare, preparatul rezultat este unul foarte asemănător celor prăjite în multă grăsime, dar fără a utiliza uleiuri dăunătoare. Așadar, cât de sănătoase sunt alimentele gătite la friteuza cu aer cald?

Ei bine, tot ce ți-ai dori să mănânci și obișnuiai să prăjești în baie de ulei încins, se poate prepara la friteuza cu aer cald. De la pui, legume și pizza, până la carne, pește, brânzeturi pane ori gogoși. Unele modele mai performanțe dețin chiar și funcție de cuptor.

Pentru o experiență plăcută, e recomandat ca uleiul utilizat la friteuza cu aer cald să fie adăugat peste ingrediente, înainte de prăjire. Și nu se va folosi niciodată ulei presat la rece. Căci se poate arde la temperaturile ridicate. O linguriță de ulei poate fi mai mult decât suficientă. Practic, este indicat să se utilizeze mult mai puțin ulei sau unt decât într-o tigaie convențională.

Cât de sănătoase sunt alimentele gătite la friteuza cu aer cald

Acestea fiind spuse, ne putem da seama cât de sănătoase sunt alimentele gătite la friteuza cu aer cald. Căci aerul fierbinte compensează cantitățile uriașe de grăsimi care devin dăunătoare în timpul prăjirii. De altfel, preparatul final are un conținut caloric cu aproape 80% mai scăzut și mult mai puțină grăsime. Astfel, alimentele gătite în friteuza cu aer cald pot fi considerate chiar dietetice.

Cât despre gust, părerile sunt împărțite. Mai ales când vine vorba despe șnițele, gogoși ori paneuri. Căci, în astfel de situații, coca absoarbe grăsimea în timpul prăjirii. Or tocmai asta îi dă preparatului aspectul apetisant, textura crocantă și gustul inconfundabil. Și friteuza cu aer cald se pricepe să facă așa ceva. Doar că nu reușește să reproducă identic originalul.

Îi oferă preparatului textura crocantă și aspectul, însă depinde de gustul fiecăruia dacă apreciază ce rezultă sau nu. Bine, și tehnica folosită contează. Dacă îndeși multe ingrediente în coșul friteuzei, acestea se vor găti inegal. Așa că nu are rost să te aștepți la un produs final spectaculos.

Dar trebuie să privim și aspectele pozitive. Căci friteuza cu aer cald ne ferește de consumul exagerat de grăsime și de efectele nocive ale acestea prin prăjire. Este știut deja faptul că, atunci când prăjim cartofi ori alte ingrediente care conțin amidon în baie de ulei, se eliberează o substanță numită acrilamidă. Iar aceasta este toxică și suspectată că ar declanșa anumite tipuri de cancer. Un studiu a demonstrat că friteuza cu aer cald scade producția de acrilamidă din cartofii prăjiți cu până la 90%.

Acest compus se formează în alimentele bogate în carbohidrați în timpul prăjirii. Acrilamida este clasificată drept „cancerigen probabil'. Ceea ce înseamnă că unele cercetări arată că poate fi asociată cu dezvoltarea cancerului. Deși rezultatele sunt mixte, unele studii au descoperit o asociere între acrilamida dietetică și un risc crescut de cancer renal, endometrial și ovarian.

Poate fi periculoasă friteuza cu aer cald?

Pe de altă parte, există și inconveniente ale utilizării friteuzei cu aer cald. Mai ales dacă te preocupă cât de sănătoase sunt alimentele gătite la friteuza cu aer cald. Cercetătorii au descoperit că, peștele prăjit în această mașinărie are un conținut ridicat dintr-o substanță numită colesterol oxidat. Aceasta se formează atunci când colesterolul din pește sau din carne se descompune în timpul gătirii. Și este asociată cu boala coronariană, îngroșarea arterelor, cancerul și alte boli cronice.

Tot oamenii de știință au găsit și o soluție pentru acest inconvenient. O cale de a diminua colesterolul oxidat în timpul prăjirii cu aer cald este adăugarea de pătrunjel proaspăt, ceapă verde sau o combinație între aceste verdețuri. Studiile au arătat că aceste ierburi conțin antioxidanți care reduc colesterolul oxidat în alimentele prăjite la aer cald.

Un alt aspect pozitiv ar fi că acest mod de gătire crește cantitatea de acizi grași omega 3 din pește. Iar aceste grăsimi bune ajută la scăderea tensiunii arteriale și cresc colesterolul bun, HDL. Astfel, inima este mai protejată.

Totuși, aldehidele, aminele heterociclice și hidrocarburile policiclice aromatice sunt toate celelalte substanțe chimice potențial periculoase care se formează la gătirea cu căldură ridicată. Și pot fi asociate cu un risc mai mare de cancer. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili modul în care prăjirea cu aer poate influența formarea acestor compuși.

Care sunt beneficiile gătirii la aer cald

Unul dintre cele mai importante aspecte pentru cei preocupați de cât de sănătoase sunt alimentele gătite la friteuza cu aer cald este faptul că poate ajuta la eliminarea kilogramelor în plus. Deoarece se pot prăji și găti astfel, fără ulei, toate preparatele dorite, dar cu un conținut caloric mai mic. Așadar, o friteuză cu aer cald te ajută nu numai să mănânci sănătos, ci și gustos. Beneficiezi de un meniu variat, mai sărac în calorii. În plus, se prepară totul rapid și comod.

Alimentele prăjite nu sunt doar mai bogate în grăsimi, dar sunt și mai bogate în calorii și pot contribui la creșterea în greutate. Un studiu efectuat pe 33.542 de adulți spanioli a constatat că un aport mai mare de alimente prăjite a fost asociat cu un risc mai mare de obezitate. Dacă dorești să-ți mai subțiezi talia, înlocuirea prăjelilor în baie de ulei cu alimente prăjite în air fryer poate fi un punct de plecare.

Alimentele prăjite cu aer cald pot fi mai sănătoase în mai multe moduri. Au un conținut scăzut de grăsimi, calorii și compuși potențial dăunători care se găsesc în alimentele prăjite în mod tradițional. Dacă vrei să slăbești sau să reduci aportul de grăsimi fără a-ți modifica substanțial obiceiurile, utilizarea friteuzei cu aer cald este alegerea ideală.

Atenție la riscuri!

Numai că, doar pentru că poate fi o opțiune mai bună decât prăjirea clasică nu înseamnă că este o opțiune excelentă atunci când vine vorba de starea generală de sănătate.

Deși alimentele prăjite la aer pot fi mai sănătoase decât alimentele prăjite în baie de ulei, este important să ne amintim că sunt, totuși, similare. O multitudine de studii au arătat că aportul de alimente prăjite poate fi asociat cu numeroase efecte adverse asupra sănătății. De exemplu, un studiu realizat pe 15.362 de persoane a constatat că un consum mare de alimente prăjite a fost asociat cu un risc mai mare de insuficiență cardiacă.

Alte cercetări au arătat că un consum regulat de alimente prăjite poate fi asociat cu un risc mai mare de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de prostată, pulmonar sau oral. Consumul frecvent de alimente prăjite a fost asociat și cu alte afecțiuni, precum diabetul de tip 2 și hipertensiunea arterială.

Deși cercetarea efectelor alimentelor prăjite la friteuza cu aer cald este limitată, pentru o stare bună de sănătate e recomandat un consum redus de prăjeli. Fierberea, prepararea la abur sau la cuptor sunt mai indicate pentru a spori aroma alimentelor și pentru a evita efectele negative asupra sănătății.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: webmd.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov,

Citește și Care sunt beneficiile consumului de mango

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton