Cât de sănătos este consumul de ulei de palmier rămâne de văzut. Căci părerile sunt împărțite. În ciuda dovezilor științifice, încă sunt mulți cei care îl blamează. Pe de altă parte, e unul dintre cele mai utilizate uleiuri în industria alimentară. Așadar, înainte de toate, e bine să știi cât de sănătos este consumul de ulei de palmier.
Cuprins
Dacă te întrebi cât de sănătos este consumul de ulei de palmier, înseamnă că ai aceeași dilemă referitoare la oricare alt tip de ulei. Căci nu e atât de important din ce e făcut uleiul, cât faptul că este o grăsime. Iar gurile rele spun că, de fapt, controversele s-ar fi iscat din cu totul alte motive decât cele legate de valorile lui nutriționale. Drept urmare, să ne lămurim împreună cât de sănătos este consumul de ulei de palmier.
Cuprins
Ce este uleiul de palmier
Uleiul de palmier este un ulei 100% natural. Este bogat în vitamine, fără gust sau miros, ideal pentru prăjit. Rezistă la temperaturi ridicate şi rămâne stabil chiar şi la 230°C. Și aceasta este una dintre cele mai importante caracteristici ale uleiului de palmier. Pentru că permite prăjirea mai rapidă a produselor, ceea ce duce la o absorbţie mai mică de ulei. În plus, uleiul de palmier nu se arde, nu face fum şi nu se descompune în substanţe toxice.
Uleiul de palmier ocupă locul 3 în consumul mondial de uleiuri și grăsimi, după grăsimile animale şi uleiul din soia. Se produce din fructul arborelui de palmier, originar din Guineea de Vest. Pulpa fructelor de palmier conține între 56% și 70% ulei comestibil. Este foarte indicat în diete datorită rezistenţei ridicate la oxidare şi funcţiilor sale deosebite pentru organism.
Uleiul de palmier nerafinat este un ulei crud, obținut prin presarea fructelor de palmier. Are o culoare roșiatică, miros și aromă distincte. Este utilizat cu precădere în rețetele tradiționale din Africa de Vest, în special din Nigeria. Procesul de fabricare implică recoltarea fructelor de palmier, extragerea pulpei și a uleiului, urmată de rafinare și procesare. Uleiul de palmier rafinat, după ce este extras, trece printr-o serie de procese industriale. Dintre aceastea, enumerăm dezodorizarea și înălbirea, care duc la obținerea unui miros și a culorii neutre.
La fel ca toate celelalte uleiuri vegetale, nu conţine colesterol. De altfel, e bine de reținut acest aspect. Căci este o confuzie pe care o fac mulți și o strategie de vânzare. Uleiul de palmier este o rezervă de energie, izolator termic, protector al organelor, ţesuturilor şi metabolismului celular. Este bogat în vitaminele A şi mai ales E. Este uşor absorbit și digerat. Și constituie un suport pentru dezvoltarea sănătoasă a organismului uman. Așa că iată cât de sănătos este consumul de ulei de palmier.
De ce să consumi ulei de palmier
Uleiul de palmier este un ingredient omniprezent în industria alimentară și cosmetică. Dar a stârnit destule controverse din cauza impactului asupra mediului și a sănătății. Și lumea încă se întreabă cât de sănătos este consumul de ulei de palmier. Așa că iată câteva dintre aspectele pozitive ale acestei grăsimi.
Valoare Nutrițională
Uleiul de palmier este bogat în acizi grași, vitamine și antioxidanți, oferind o sursă eficientă de energie și nutrienți.
Stabilitate la căldură
Fiind rezistent la temperaturi ridicate, acest ulei este adesea folosit în gătitul la temperaturi înalte, cum ar fi prăjirea.
Textură și consistență
Uleiul de palmier conferă produselor alimentare și cosmeticelor o textură fină și o consistență uniformă.
Consumul moderat de ulei de palmier poate avea anumite beneficii pentru sănătate datorită elementelor nutritive pe care le conține. De altfel, moderația este cheia alimentației sănătoase în general. Și orice tip de grăsime, animală sau vegetală, nu face rău decât atunci când este consumată excesiv și preparată necorespunzător. Iată alte câteva dintre beneficiile consumului de ulei de palmier:
Aport de vitamine și de antioxidanți
Uleiul de palmier conține vitamina E și alte elemente care pot ajuta la protejarea celulelor de stresul oxidativ. Și poate contribui la sănătatea sistemului imunitar.
Energie și sațietate
Are un conținut ridicat de calorii și de grăsimi, ceea ce îl face o sursă concentrată de energie. Consumul moderat de ulei de palmier în cadrul unei diete echilibrate poate oferi o senzație de sațietate mai durabilă.
Uleiul de palmier conține:
Grăsimi saturate
Acestea reprezintă aproximativ 50% din compoziție. Pot afecta nivelul de colesterol din organism și pot contribui la creșterea riscului de boli cardiovasculare.
Grăsimi mononesaturate
Acestea sunt considerate mai sănătoase decât grăsimile saturate. Și pot ajuta la menținerea nivelului de colesterol în limite normale.
Grăsimi polinesaturate
Uleiul de palmier conține și grăsimi polinesaturate, deși în cantitate mai mică. Acestea includ acizii grași Omega-6 și Omega-3, esențiali pentru sănătate.
Vitamina E
Este o sursă bună de vitamina E, un antioxidant puternic. Vitamina E ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Și contribuie la sănătatea pielii și a sistemului imunitar.
Atenție! Un gram de ulei de palmier, la fel ca și din oricare alt ulei, aduce aproximativ 9,3 kilocalorii!
Când și cum poate face rău uleiul de palmier
La fel ca majoritatea uleiurilor vegetale, beneficiile consumului moderat rezultă datorită grăsimilor nesaturate pe care le conțin. Dar uleiul de palmier, mai ales cel rafinat, este foarte bogat și în grăsimi saturate. Iar asta îi și conferă aspectul solid la temperatura camerei. Aceste grăsimi saturate pot contribui la creșterea nivelului de colesterol în sânge și la riscul apariției afecțiunilor cardiovasculare.
Este și mpotivul pentru care este recomandat să se consume cu moderație. Fie că este consumat ca atare, fie în alimente preparate cu ajutorul lui sau care îl conțin ca ingredient. Este bun pentru prăjit, dar mai degrabă de evitat în rest. Și dacă tot vorbim despre cât de sănătos este consumul de ulei de palmier, acesta poate fi un răspuns. Când avem nevoie de uleiuri în stare crudă, e de preferat să le alegem pe cele nesaturate, nerafinate, eventual presate la rece. Cu alte cuvinte, la salate sau la preparate dietetice, vom alege întotdeauna versiunile nerafinate, presate la rece. La prăjit, însă, uleiurile cu punct de ardere foarte ridicat sunt recomandate.
De asemenea, o greșeală pe care o fac multe persoane este utilizarea repetată a uleiurilor pentru prăjit. În loc să aruncăm grăsimea în care am prăjit ceva, o refolosim de mai multe ori. Or, particulele microscopice rămase în ea de la preparatele prăjite chiar și după strecurare devin toxice după arderi repetate. Chiar dacă uleiul în sine are un punct de ardere foarte ridicat. La fel se întâmplă și în cazul uleiurilor extravirgine presate la rece. Și sunt complet nerecomandate pentru prăjire. Căci acestea conțin particule crude care se ard foarte ușor în timpul prăjirii și transformă un aliment sănătos în unul toxic.
La ce se folosește
Caracteristicile și compoziția uleiului de palmier îl fac un ingredient atractiv pentru industria alimentară. Conținutul ridicat de grăsimi solide reduce nevoia de hidrogenare, metodă utilizată pentru a crește fermitatea uleiurilor. Stabilitatea scade probabilitatea de râncezire și îi asigură o viață mai lungă la raft. Este adăugat frecvent în produse precum biscuiții, ciocolata, pâinea, prăjiturile și prodisele de patiserie în general.
Cel mai des este utilizat pentru prăjire de către lanțurile de fast-food, precum și pentru produse fabricate industrial, cum ar fi chipsurile. Și asta pentru că punctul lui de fumegare este foarte ridicat (232 de grade Celsius) și rămane stabil la temperaturi înalte.
Majoritatea produselor procesate, inclusiv laptele praf, conțin unele cantități de grăsimi adăugate, în mare parte provenite din ulei de palmier. Se adaugă și la untul de arahide, pentru a-i conferi consistență. Dar este prezent și în produse non-alimentare, precum pasta de dinți, săpunul ori produsele cosmetice.
Uleiul de palmier poate fi transformat și în biodiesel, oferind o alternativă sustenabilă la combustibilii tradiționali. Pe de altă parte, cultivarea intensivă a palmierilor pentru a obține uleiul a dus la defrișări extinse. Și a distrus habitatele naturale, contribuind la schimbările climatice.
De ce este periculoasă prepararea în ulei
Așadar, ai aflat cam cât de sănătos este consumul de ulei de palmier. Și cum acesta este folosit preonderent la prăjit, e timpul să aflăm și cât de periculoasă este prepararea în ulei a alimentelor. Prăjelile sunt nesănătoase din cel puțin două motive: aduc un aport mare de calorii prin grăsimile adăugate și pentru că încarcă preparatele cu compuși toxici apăruți prin încălzirea exagerată a uleiurilor (precum acrilamida).
Riscurile la care se expun persoanele care consumă des preparate prăjite sunt nenumărate. Alimentele prăjite pot să afecteze tubul digestiv și să producă sau să agraveze gastritele, colecistitele sau bolile intestinului. Pe de altă parte, aportul mare de grăsimi favorizează procesul aterosclerotic și apariția bolilor cardiovasculare. Obezitatea este o altă afecțiune gravă legată de consumul de grăsimi în exces.
Totuși, nu trebuie să renunțăm la grăsimi în alimentația zilnică. Dar este foarte important să le consumăm şi în forma lor naturală. Cerealele integrale, nucile, alunele, seminţele, precum şi fructele care conţin uleiuri, ca avocado şi măsline, furnizează un aport suficient pentru funcţionarea optimă a organismului.
Trebuie, însă, să fim foarte atenți la faptul că fiecare gram de grăsime aduce în corp peste 9 kilocalorii. Iar asta înseamnă de peste două ori mai mult decât un gram de zaharuri sau de proteine. Așadar, un aport mare de grăsimi poate crește semnificativ aportul caloric și se ajunge la excesul ponderal. De reținut și că perioada de valabilitate a celor mai multe dintre uleiuri, după deschidere, este între şase şi opt luni.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: infocons.ro,
Citește și Cum se obține laptele praf