Cât de sănătos este să consumi ouă crude

.

Oul este alimentul complet. Este unul dintre cele mai sănătoase produse pe care ni le-a dăruit natura pentru consum, la orice vârstă. Poate fi preparat în fel și chip și se poate consuma, fără probleme, chiar și crud. Sportivii obișnuiesc să facă anumite cure cu ouă crude și obiceiul e regăsit în diferite remedii populare. Dar interesant de știut e cât de sănătos este să consumi ouă crude.

Cât de sănătos este să consumi ouă crude rămâne de văzut. Cert este că, cel puțin în cultura noastră culinară, există destule preparate pe bază de ouă crude. Și am crescut cu toții cu maioneză făcută în casă, cu șodou împotriva durerilor în gât și cu spume de fructe și glazuri din bezea. Totuși, în zilele noastre, se impun măsuri de precauție în ceea ce privește consumul de ouă crude.


În ciuda proprietăților benefice ale ouălor, consumul acestora în stare crudă poate aduce și prejudicii stării de sănătate. Dar nu trebuie să uităm că oul este o adevărată bombă de proteine de cea mai bună calitate, de grăsmi sănătoase, de vitamine, minerale, antioxidanți și alte elemente nutritive esențiale.

De ce consumă oamenii ouă crude

Sunt mai multe motive pentru care omul a ajuns să includă în alimentație oul crud. Pe de o parte, o sumedenie de rețete culinare includ ouă crude în lista de ingrediente. Fie că este vorba numai despre albușuri, fie numai despre gălbenușuri, fie întregi. Maioneza este cel mai cunoscut dintre preparatele pe bază de ouă crude. Dar acestea se pun și la lichiorul de ouă, la șodou, la spumă de ciocolată sau din fructe, la înghețată, la cafeaua vietnameză cà phê trứng ori în cockteiluri.


Până și delicioasele ouă-ochi sau poșate au gălbenușul incomplet gătit. Iar asta le dă savoarea de fapt. La fel cum și o omletă e mai gustoasă dacă nu e prăjită excesiv și își păstrează un pic de cremozitate. Cât despre beneficiile pentru sportivii de performanță, cel mai bun exemplu este cel dat de Sylvester Stallone, în celebrul film Rocky, atunci când bea câte un pahar plin cu ouă crude. Căci pare să fie cea mai bună metodă de a primi proteine de înaltă calitate.


Ouăle crude sunt consumate adesea și de către muzicieni. Se consideră că sunt foarte bune pentru curățarea și întreținerea corzilor vocale. Și în tradiția populară se folosește gălbenușul de ou crud frecat cu puțină miere și amestecat cu lapte călduț pentru combaterea durerilor în gât și a stărilor cauzate de răceli. Preparatul se numește șodou sau șatou. Specialiștii americani sunt de părere ca ouăle crude sunt și un tonic general excelent.

Și dacă unii cred că ouăle crude sunt mai sănătoase pentru organism decât cele gătite, există și păreri contradictorii. Amy Keating, dietetician înregistrat la Consumer Reports, spune că ouăle crude nu ar fi tocmai potrivite pentru dezvoltarea musculaturii. Și există și anumite studii care arată că proteinele se absorb mult mai bine din ouăle gătite.


Cât de sănătos este să consumi ouă crude

Un singur ou crud conține:

6 g proteine

5 g grăsimi

72 calorii

6 mg magneziu (1% din doza zilnică recomandată)

28 mg calciu (2% din doza zilnică recomandată)

99 mg fosfor (8% din doza zilnică recomandată)

69 mg potasiu(1% din doza zilnică recomandată)

22% din doza zilnică recomandată de seleniu

5% din doza zilnică recomandată de vitamina D

9% din doza zilnică recomandată de vitamina A

13% din doza zilnică recomandată de vitamina B2

8% din doza zilnică recomandată de vitamina B5


7% din doza zilnică recomandată de vitamina B12

6% din doza zilnică recomandată de folați.

Foarte important de știut este că un ou conține și 147 mg colină, un element esențial pentru buna funcționare a creierului și a inimii. În plus, ouăle crude conțin și luteină și zeaxantină, antioxidanți care protejează vederea și reduc riscul apariției unor afecțiuni la nivelul ochilor. Albușul este numai o bombă de proteine, gălbenușul fiind cea mai bogată parte în nutrienți esențiali.


Mai mult decât atât, ouăle fierte moi sau poșate sunt cele mai dietetice versiuni pentru consum. În gălbenușul de ou se găsesc toate vitaminele necesare unui om, în afară de Vitamina C. Este și motivul pentru care se recomandă asocierea ouălor cu legume crude sau cu zeamă de lămâie.

Pot crea deficit de biotină

În ciuda beneficiilor pentru sănătate, ouăle crude pot aduce și o serie de probleme serioase. Și asta pentru că acestea pot bloca absorbția biotinei, vitamina B7, esențială în funcționarea metabolismului. Tot ea este responsabilă și cu protecția pielii și a părului, încetinind procesul de albire a acestuia. În plus, contribuie la eliminarea substanțelor toxice din organism.


De fapt, albușurile crude conțin o proteină numită avidină, care împideică absorbția biotinei. Vestea bună este că, prin prelucrarea termică a ouălor, riscul de a suferi de deficit de biotină se elimină complet. Iată care sunt eventualele riscuri la care se expun cei care consumă de obicei ouă crude:

Pot scădea absorbția de proteine

Oricât de sănătos este să consumi ouă crude, există și anumite riscuri. Cel puțin pentru atleții și sportivii care le consideră indispensabile. Pe cât de benefice sunt proteinele de foarte bună calitate pe care le conțin, pe atât de posibil este ca acestea să nu mai ajungă în organism, la un moment dat.


De altfel, ouăle crude conțin 9 aminoacizi esențiali. De aceea se și bucură de renumele de sursă completă de proteine. Numai că, un consum îndelungat, poate avea exact efectul contrar. Ouăle crude ar putea împiedica absorbția acestora. Și se pare că, în vreme ce 90% din proteine se absorb din ouăle gătite, din cele crude nu prea se mai asimilează.

Contaminare cu bacterii periculoase

Ouăle crude, nespălate anterior și incomplet preparate termic pot conține temuta bacterie Salmonella. Este una dintre cele mai periculoase bacterii din produsele alimentare. Contaminarea se poate face direct, în timp ce oul se formează în găină, sau indirect, când bacteria pătrunde, prin membrana de sub coaja oului, din exterior în interiorul acestuia.

Intoxicația cu Salmonella duce la dureri de burtă, crampe abdominale, diaree, vomă și febră. Simptomele apar, de obicei, în primele 6 ore de la contaminare. Dar pot apărea și într-un interval extins de până la 6 zile. Starea de rău poate dura între 4 și 7 zile după ingerarea produsului contaminat.

Ouăle au fost identificate ca fiind principala sursă de contaminare în peste 50% din cazurile de Salmonella raportate. Singura metodă de prevenire a contaminării ouălăr cu Salmonella este pasteurizarea. Este vorba despre un proces termic menit să reducă numărul bacteriilor și al altor microorganisme din produsele alimentare.

Pentru unele persoane, toxiinfecțiile alimentare pot fi chiar letale. În vreme ce unii au manifestări ușoare, alții ar putea avea mult de suferit. Vârstnicii, gravidele, persoanele cu un sistem imunitar compromis, copiii ar trebui să evite consumul de ouă crude. Mai ales dacă acestea nu au fost pasteurizate.

Cum poți combate riscurile

Ca să profiți în liniște de cât de sănătos este să consumi ouă crude, cel mai important pas este să elimini riscul de contaminare. Pentru asta, ai de urmat câteva reguli simple:

-Verifică, încă din magazin, tot conțnutul cartonului cu ouă proaspete pe care vrei săl cumperi. În interior nu trebuie să există ouă deteriorate, crăpate, lipite de cutie sau cu aspect ciudat.

-Cumpără ouă pasteurizate din supermarket.

-Cumpără ouă numai de la frigiderele magazinelor.

-Spală bine ouăle pe exterior înainte de a le depozita acasă.

-Păstrează ouăle la frigider și acasă. Păstrarea la temperatura camerei poate accelera dezvoltarea bacteriilor.

-Nu consuma ouă crude după data de exprirare înscrisă pe coajă.

-Nu te atinge în magazine de ouăle cu coajă crăpată sau sparte.

-Înainte și după ce intri în contact cu ouăle crude, este obligatoriu să te speli foarte bine pe mâini și să te dezinfectezi.

-Atenție la ingredientele preparatelor pe care le comanzi! E important să te asiguri că acestea provin din sursă sigură, verificată.

Preparate care conțin ouă crude

Poate că unii știu prea bine asta iar pentru alții va fi o surpriză. Dar există o sumedenie de preparate pe bază de ouă crude. De la glazurile pentru prăjituri și sosurile pentru salate, până la celebra maioneză de casă și la bezele și lichior de ouă, toate se fac din ouă crude. Te-ai gândit că și numai gustând dintr-un aluat pentru biscuiți, cozonac ori din cel pentru chec ori blat de tort te poți infecta? Toate conțin ouă crude, fie numai albuș bătut spumă, fie numai gălbenuș frecat.

Dacă ai de folosit ouă crude în anumite rețete, atunci e chiar recomandat să optezi pentru ouă pasteurizate sau din surse extrem de sigure. Ai grijă să speli foarte bine fiecare ou în parte, cu apă și săpun, înainte de a-l sparge pentru a-l folosi ca ingredient sau pentru a-l găti.

Sursa foto: Shutterstock.com

Alte surse: healthline.com , eatingwell.com, clevelandclinic.org

Citește și Ce cantitate de cafea este recomandat să bei pe zi