Preocuparea pentru alimentația sănătoasă ne determină să ne informăm tot mai mult. Cum organismul are nevoie de grăsimi pentru o stare de sănătate optimă, apar și întrebări referitoare la cât de sănătos pentru consum este uleiul de rapiță. Căci rapița nu e doar planta care acoperă lanurile cu acele covoare aurii superbe în care fiecare vea să-și facă poze. Dimpotrivă, are o sumedenie de proprietăți benefice.
Cuprins
- 1 Ce trebuie să știi despre uleiul de rapiță
- 2 Cât de sănătos pentru consum este uleiul de rapiță
- 3 De ce să consumi cu încredere ulei de rapiță
- 4 Când nu e recomandat consumul de ulei de rapiță
- 5 Uleiuri benefice asemănătoare
Oricât de ciudat ți s-ar părea, rapița face parte din familia verzei. Și se mai înrudește și cu muștarul și napul. Uleiul extras din semințele de rapiță se bucură de popularitate, atât pentru consum, cât și pentru uz industrial. E drept că sunt diferite cele două tipuri de ulei și nu ar trebui vreodată confundate.
De altfel, Canola Oil este a doua cea mai cunoscută denumire a uleiului de rapiță din comerț. Iar aceasta vine de la Canada, țara care se află pe primul loc în lume la producția de ulei de rapiță, și „oil’, care înseamnă ulei în limba engleză. A doua cea mai mare producătoare de ulei de rapiță sau Rapsöl este Germania. Dar foarte important este să faci diferența dintre uleiul industrial și cel pentru consum. Căci uleiul industrial conține acid erucic, foarte nociv, și este produs din plante modificate genetic.
Cuprins
Ce trebuie să știi despre uleiul de rapiță
Comparativ cu celelalte tipuri de ulei comestibil, acesta constituie o sursă bogată de acid afla-linoleic, o grăsime esențială omega-3 care protejează sănătatea inimii. Aroma sa neutră și punctul înalt de ardere recomandă uleiul de rapiță ca o excelentă sursă de grăsime folosită la gătit. Se poate folosi la prăjit, sotat sau copt.
Uleiul de rapiță are un gust plăcut de nucă și de unt. Are un conținut scăzut de grăsimi saturate. Acizii grași Omega 3, 6 și 9 din compoziția sa pot contribui la menținerea sănătății creierului, a inimii și a funcțiilor articulare. Datorită conținutului ridicat de grăsimi mono-nesaturate din semințe, uleiul de rapiță este unul dintre puținele uleiuri pure care pot fi încălzite fără a afecta antioxidanții din compoziție. Și nu se modifică nici culoarea, caracterul sau aroma.
Dacă te interesează cât de sănătos pentru consum este uleiul de rapiță, trebuie să știi că există mai multe tipuri:
-rafinat: majoritatea uleiurilor de rapiță sunt foarte rafinate.
-nerafinat: uleiurile nerafinate de rapiță pot fi mai greu de găsit. Această varietate este semnificativ mai puțin procesată decât cea rafinată.
-presat la rece: uleiul de rapiță presat la rece este extras din plantă fără a folosi căldură. Acest lucru îl ajută să rețină nutrienții care altfel s-ar pierde.
-amestecuri de ulei vegetal-ulei de rapiță: multe uleiuri vegetale combină uleiul de rapiță cu ulei de floarea-soarelui, soia, măsline sau alte uleiuri.
Rapița (Brassica napus) este o plantă cultivată în scop comercial, pentru a fi folosită sub formă de ulei și ca hrană pentru animale. Din cauza preocupărilor legate de conținutul ridicat de acid erucic din semințe, producătorii vindeau rapița doar pentru uz industrial. Acidul erucic (acid gras mononesaturat Omega-9) poate avea efecte toxice asupra organismului. Oamenii de știință canadieni au realizat un hibrid de rapiță, canola, cu mai puțin de 2% acid erucic și cu un conținut scăzut de glucozinolați. Uleiul de rapiță cu un conținut mai ridicat de acid erucic se folosește frecvent în industria auto și cea chimică.
Cât de sănătos pentru consum este uleiul de rapiță
Uleiul de rapiță este un ulei pur. Drept urmare, nu conține proteine sau carbohidrați. Cu toate acestea, este o sursă bună de grăsimi sănătoase și vitamine liposolubile. O lingură (15 ml) de ulei de rapiță asigură:
124 calorii;
1 gram grăsimi saturate;
9 grame grăsimi mononesaturate;
4 grame grăsimi polinesaturate;
16% din doza zilnică recomandată de vitamina E;
8% din doza zilnică recomandată de vitamina K.
Așadar, cât de sănătos pentru consum este uleiul de rapiță? Ei bine, este o sursă excelentă de vitamina E. Iar aceasta este un antioxidant puternic, care ajută la menținerea sănătății ochilor și a pielii. Conținutul de acizi grași nesaturați îl fac un aliat de nădejde pentru menținerea sănătății inimii.
În plus, conținutul de acid alfalinoleic, un tip de omega 3, îl face o alegere înțeleaptă în alimentația zilnică. Și asta pentru că acidul alfalinoleic este o grăsime esențială, care se transformă în organism în acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA). Un regim alimentar bogat în aceste grăsimi are o sumedenie de beneficii asupra sistemului cardiovascular. Există studii care au arătat că un consum moderat de ulei de rapiță poate scădea nivelul colesterolului rău din sânge.
Un alt atu al uleiului de rapiță constă în faptul că poate fi folosit la prăjit fără probleme. Și asta pentru că are un punct de ardere ridicat, de aproximativ 204º C. În general, cu cât un ulei este mai rafinat, cu atât are punctul de ardere mai ridicat. Datorită aromei neutre, uleiul de rapiță este foarte versatil. Și se poate folosi într-o gamă variată de preparate. Poate fi pus ca atare în salate, sosuri, maioneze sau se poate utiliza cu succes la gătit. Nu mai puțin important este și faptul că nu este un ulei scump. Deși are o sumedenie de proprietăți benefice ca ale celui de măsline, uleiul de rapiță costă mult mai puțin.
De ce să consumi cu încredere ulei de rapiță
Uleiul de rapiță este unul dintre uleiurile considerate sănătoase. Și oferă multe beneficii nutriționale. Are un conținut ridicat de omega-3, ceea ce îi permite să își mențină integritatea nutrițională. Mai mult, are mai puține grăsimi saturate nesănătoase decât alte tipuri de uleiuri de gătit. Și este o sursă bună de vitamina E. Uleiul de rapiță este o sursă bună de grăsimi sănătoase și vitamine solubile.
Dacă te interesează cât de sănătos pentru consum este uleiul de rapiță, mai ales cel nerafinat, presat la rece, trebuie să știi că vine cu o sumedenie de beneficii:
Poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară
Doza mare de grăsimi mononesaturate din fiecare porție de ulei de rapiță poate fi benefică inimii și sistemului cardiovascular.
Menține sănătatea părului și a pielii
Acizii grași nesaturați din uleiul de rapiță pot ajuta părul uscat datorită proprietăților de hidratare a uleiului. Proprietățile antioxidante ale Vitaminei E pot reduce inflamația la nivelul pielii. În plus, ajută la creșterea părului, atunci când este folosită ca tratament pentru scalp sau ca mască de păr.
Poate ajuta la menținerea greutății
Fiind un ulei cu un conținut scăzut de grăsimi saturate, uleiul de rapiță poate ajuta la menținerea unei greutăți corporale optime.
Conține acizi grași omega-3
Este important de știut că acizii grași omega-3 susțin sănătatea inimii, a creierului, a ochilor și a articulațiilor. Pe cale de consecință, acizii grași omega-3 scad riscul de boli cardiovasculare. În plus, scad riscul de degenerare maculară legată de vârstă, dar și riscul de artrită reumatoidă.
Când nu e recomandat consumul de ulei de rapiță
Deși nu are contraindicații precise, uleiul de rapiță poate avea și o serie de dezavantaje. Cei interesați de cât de sănătos pentru consum este uleiul de rapiță vor fi, cu siguranță, dezamăgiți de modificarea genetică a plantelor de rapiță. Dar modificarea genetică nu este întotdeauna o veste proastă. Numai atunci când se schimbă modul în care plantele răspund la pesticide, poate deveni problematică.
Acizii omega-3 și omega-6 sunt considerați benefici. Totuși, când raportul dintre ei într-un produs nu este corespunzător, aceștia pot provoca inflamații în organism. În plus, există și un potențial de oxidare al semințelor de rapiță. Oxidarea are loc atunci când uleiurile sunt expuse la lumină, căldură și oxigen, ceea ce le face să producă anumiți compuși secundari dăunători sau chiar toxici. Iar uleiul de rapiță are o rată rapidă de oxidare, mai ridicată decât a celui de porumb sau din arahide.
Uleiul de rapiță este o sursă bună de grăsimi sănătoase, dar tinde să fie foarte procesat. Așa că asta îi poate scădea valoarea nutritivă și îi poate altera efectele asupra sănătății. Pe cât posibil, încearcă să optezi pentru ulei de rapiță presat la rece sau minim rafinat. Ambele tipuri păstrează majoritatea nutrienților și beneficiilor originale.
Uleiuri benefice asemănătoare
Dacă încă îți faci griji cu privire la cât de sănătos pentru consum este uleiul de rapiță, iată și câteva tipuri de ulei la fel de benefice pentru organism:
Ulei de cânepă
Este extrem de hrănitor și are o aromă perfectă pentru salate.
Ulei de in
Studiile au arătat că uleiul din semințe de în poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și la scăderea inflamației din organism.
Ulei de nuci
Acest tip de ulei are un gust intens, pregnant. Dar este foarte benefic pentru reducerea nivelului de zaharuri din sânge și al colesterolului.
Ulei de avocado
Este rezistent la caldură și conține antioxidanți carotenoizi și polifenoli. Iar aceștia sunt recunoscuți pentru proprietățile lor de menținere a sănătății inimii.
Ulei de cocos
Este un ulei excelent pentru gătit la temperaturi ridicate. Și poate ajuta la creșterea colesterolului HDL, „bun’. Deși conținutul ridicat de grăsimi saturate poate duce și la creșterea nivelului de colesterol„rău’ sau LDL. Drept urmare, e recomandat a fi utilizat cu moderație.
Sursa foto: Freepik.com,
Alte surse: Healthline.com,
Citește și Cât de sănătos pentru consum este uleiul de sâmburi de struguri