Cât timp se țin alimentele la congelator

.

Cât timp se țin alimentele la congelator e important să știm. Căci, deși înghețate, alimentele nu au termen de valabilitate nelimitat. Chiar dacă nu sunt toxice, după ședere îndelungată în congelator ori ladă frigorifică, ele își pierd valorile nutritive, calitatea și gustul. Așa că e vremea să afli cât timp se țin alimentele la congelator.

Tocmai ai găsit în congelator o găină de la țară de care ai uitat de ceva vreme. Sau poate ai descoperit că mai ai la păstrare niște legume congelate de anul trecut și o caserolă cu înghețată din primăvară. Primul gând care-ți trece prin minte este să le arunci. Căci nu au cum să mai fie comestibile după atâta timp. Totuși, înainte de a arunca alimente la gunoi, informează-te despre cât timp se țin alimentele la congelator!

Congelarea este metoda ideală de păstrare a alimentelor

Când vine vorba despre păstrarea alimentelor, se iscă discuții aprinse. Mai ales în contextul în care risipa alimentară preocupă tot mai mult lumea civilizată. Cum congelarea pare să fie metoda optimă de păstrare a alimentelor pe termen lung, e important să știm care sunt temperatura optimă și perioada corespunzătoare. Și asta pentru că mâncarea alterată nu își pierde doar gustul, ci poate provoca și diferite probleme de sănătate.

Congelarea alimentelor nu este numai o metodă de conservare, ci și una de economisire. Căci ar fi păcat să arunci mâncarea gătitită rămasă în oală, când o poți congela și reutiliza altă dată. Totuși, deși temperaturile sub 0° împiedică dezvoltarea bacteriilor, acestea modifică, în timp, textura, gustul și calitatea alimentelor. Fie că sunt cumpărate gata congelate, fie le pui tu la congelator cât sunt încă proaspete, alimentele au perioade de păstrare diferite pentru a fi consumate în siguranță.

Și există o sumedenie de idei preconcepute legate de cum și cât timp se țin alimentele la congelator. Experții în domeniu consideră că, deși congelarea e cea mai bună metodă de păstrare pe termen lung, aceasta nu are valabilitate nelimitată. Și asta nu pentru că alimentele nu ar mai fi bune pentru consum după o perioadă foarte lungă de timp în congelator, ci pentru că își pierd calitățile. Recomandat ar fi, ca să nu pierzi evidența, să pui fiecărui aliment câte o etichetă cu data de congelare.

Pe de altă parte, însă, există și alimente care nu se pretează a fi congelate. Dintre acestea, nu este recomandat a fi congelate: maioneza, cafeaua, ouăle, cartofii, vinetele crude, pepenele galben, salata verde, ridichile sau smântâna. Nici produsele în ambalaje vidate nu sunt recomandate pentru congelare.

Cât timp se țin alimentele la congelator

Înainte de toate, trebuie subliniat faptul că mâncarea proaspăt gătită sau alimentele perisabile, precum carnea sau peștele, care stau la temperatura camerei mai mult de două ore, au un risc ridicat să dezvolte bacterii periculoase. Este opinia celor de la Administrația alimentelor și medicamentelor din SUA (FDA). Mai ales dacă temperatura ambientală este de peste 30 de grade Celsius. Căci bacteriilor periculoase le plac temperaturile ambientale ridicate și umezeala. Dar orice mediu cu temperaturi cupinse între 5 și 60 de grade Celsius le este favorabil. Așa se face că temperaturile optime de gătire trebuie să depășească 70 grade Celsius. Pe cale de consecință și depozitarea la rece, în frigider, trebuie făcută la temperaturi sub 3-4 grade Celsius.

Și iată cât timp se țin alimentele la congelator:

1.Carnea

Se numără printre alimentele cel mai frecvent congelate. Din fericire, poate fi păstrată destul de mult timp la congelator. Depinde însă mult de tipul de carne. Iar carnea crudă beneficiază de o perioadă mai lungă de păstrare, dacă a fost congelată foarte proaspătă.

Carnea de pasăre, de porc, de vită, de miel, rezită foarte bine chiar și șase luni de zile. După aceea, este comestibilă în continuare, însă are gustul degradat. Totuși, carnea de vânat nu ar trebui să depășească 3-4 luni în congelator.

Pe de altă parte, carnea tocată nu ar trebui consumată după mai mult de 4-6 luni e păstrare. Iar carnea procesată, deși nu ai crede, are un termen de păstrare mult mai scăzut. Spre exemplu, baconul nu se ține mai mult de două luni la congelator. La fel se întâmplă și cu cârnații, cremvurștii sau șunca. O friptură preparată deja la cuptor, poate sta în congelator și 4 luni.

2.Peștele și fructele de mare

Este recomandat ca peștele să fie păstrat până la 6 luni în congelator. Dar durata depinde de tipul de pește. Peștele slab, precum șalăul, păstrăvul sau știuca, poate fi păstrat timp de 6 luni. În schimb, peștele gras, precum somonul, tonul, macroul, tonul, sardinele, nu ar trebui să petreacă mai mult de 3 luni în congelaor.

Fructele de mare, pe de altă parte, pot rămâne congelate pentru mai mult timp. Homarii se mențin și un an, racii 10-12 luni, iar scoicile și midiile nu mai mult de 3 luni. Calamarii și creveții rezistă bine până la 6 luni. De subliniat că peștele ambalat în vid ține în congelator și un an.

3.Lactatele

Brânza maturată are cea mai lungă viață. Rezistă bine și la congelator, dar și în frigider. Așadar, brânzeturile tari, precum parmezanul sau cheddar, pot sta la congelator și un an, fără probleme. Pe de altă parte, brânzeturile proaspete, precum brânza de vaci, ar trebui consumate în maximum două luni de la congelare. Iaurtul se păstrează tot cam două, în vreme ce înghețata poate sta și 4 luni în congelator. Untul, în schimb, poate fi congelat pentru până la 9 luni. Laptele congelat e bun până la 6 luni.

4.Fructe și legume

Fructele și legumele preparate termic rezistă foarte mult timp în congelator. Așa că nu e cazul să le arunci. Când vine vorba despre cele proaspete, acestea rezistă și un an. Citricele se pot păstra la congelator până la 3 luni. Legumele proaspăt culese și congelate imediat au o durată de păstrare între 8 și 12 luni. Roșiile nu ar trebui să depășească 8 luni în congelator. Oleaginoasele, precum arahidele, caju ori fisticul, au o durată de rezistență de numai 3 luni la gheață.

5.Produsele de panificație și patiserie

Produsele de panificație pot fi păstrate la congelator timp de până la 12 luni, în funcție de aliment. De pildă, aluaturile de pâine sau pizza pot fi păstrate congelate timp de maximum o lună. Dar plăcintele nepreparate termic pot rezista și 4 luni. Aluatul de prăjituri și prăjiturile congelate țin și 6 luni. Aluatul de patiserie sau foitajul nu trebuie să depășească 3 luni în congelator.

6. Mâncarea gătită

Mâncarea gătită, incluzând aici supele, ciorbele, tocănițele, sosurile, piureurile, sarmalele, ardeii umpluți, se poate ține la congelator până la o jumătate de an. Recomandat ar fi, însă, să porționezi mâncarea în caserole sau pungi separate. Așa încât să dezgheți de fiecare dată numai cât ai nevoie. Altfel, vei ajunge să arunci ce nu s-a consumat, căci nu va mai putea fi congelat din nou.

Reguli de aur pentru congelarea alimentelor

Cât timp se țin alimentele la congelator depinde și de felul în care au fost tratate înainte de depozitare. Dar contează și condițiile în care sunt ținute la congelator sau în lada frigorifică. Și iată ce ai de făcut pentru păstrarea optimă a alimentelor la congelator:

1.Înainte de toate, asigură-te că lada frigorifică sau congelatorul funcționează corespunzător și că ai selectat temperatura corectă. Specialiștii consideră că temperatura optimă de congelare este de -18 grade Celsius.

2.Congelatoarele funcționează mai bine atunci când sunt pline. Totuși, ai grijă să nu le încarci prea mult. Căci aerul trebuie să aibă spațiu să circule în voie, așa încât să se poată menține temperatura optimă.

3.Nu puneți niciodată în congelator alimente călduțe sau fierbinți. Acestea vor destabiliza temperatura. Recomandat este să le răciți în frigider în prealabil și abia apoi să le transferați în congelator.

4.Dacă ai de congelat o cantitate mai mare de alimente, utilizează funcția de ‘fast-freeze’ a congelatorului, dacă acesta are așa ceva.

5.Gheața poate provoca arsuri. Oricât de ciudat ți s-ar părea, alimentele înghețate în contact cu pielea pot cauza probleme. La fel se întâmplă și cu alimentele pe care le deteriorează. Drept urmare, este indicat să congelezi alimentele în pungi sau caserole speciale, pentru a evita umiditatea excesivă și contactul direct al aerului înghețat cu produsul care se dorește a fi congelat.

6.Dacă ai de congelat ceva lichid, nu umple recipientele. Lasă un spațiu suficient deasupra, până la capac. După cum bine știi, lichidele se dilată când îngheață.

7.Separă bucățile care se pot lipi în timpul congelării unele de altele cu hârtie de copt, cu folie alimentară sau cu hârtie speială pentru congelat.

8.Etichetează întotdeauna pungile și recipientele cu conținutul și data la care au fost puse la congelat.

Cum se dezgheață corect alimentele

Acestea fiind spuse, trebuie să știi că înghețarea este doar o parte din păstrarea corespunzătoare a alimentelor. Este extrem de importantă și dezghețarea lor înainte de consum. Și e nevoie să respecți câțiva pași pentru ca alimentele să poată fi consumate fără probleme:

1.Nu lăsa niciodată alimentele să se dezghețe într-o încăpere încălzită. Cel mai bine este să le pui la dezghețat în frigider sau într-un loc cu o temperatură de maximum 5 grade Celsius.

2.Asigură-te că alimentul respectiv este complet dezghețat înainte de a-l prepara. Și gătește-l cât mai repede după ce s-a dezghețat. Se recomandă ca alimentele scoase din congelator să fie gătite în maximum 24 de ore. Planifică-ți din vreme meniul și scoate din congelator ce ai nevoie în timp util.

3.Când dezgheți carne, pune-o într-o strecurătoare, pe un castron, în partea de jos a frigiderului. Astfel, zeama se va scurge în castron. Bucățile mici de carne se dezgheață cam în 6 ore la frigider, în vreme ce o pasăre întreagă sau o pulpă mai mare se dezgheață în 48 de ore.

4.Pentru decongelarea la microunde, utilizează programul aferent dezghețării. Din când în când, întoarce alimentul de pe o parte pe alta sau amestecă în mâncarea pusă la dezghețat. Astfel, nu se va găti la exterior și va menține temperatura constantă a întregului preparat sau aliment.

5.Nu recongela niciodată alimentele care au fost deja dezghețate o dată. Poți face asta numai în cazul alimentelor crude, care mai permit o singură recongelare, numai dacă au fost gătite.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: beko.ro, goodhousekeeping.com

Citește și Alimente care te fac să te simți obosit după ce le consumi

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton