Câtă pâine poți mânca pe zi ca să nu te îngrași

S-au cam dus vremurile în care ne permiteam luxul de a devora colțurile crocante ale franzelelor aburinde în drum spre casă. Și nici sfatul „ia cu pâine să-ți țină de foame' nu ni se mai potrivește. La vârsta adultă, lăsând la o parte aspectul estetic, kilogramele în plus dăunează grav sănătății. Așa că e important să știi câtă pâine poți mânca pe zi ca să nu te îngrași.

Suntem printre foarte puținele nații care obișnuiesc să consume aproape orice cu pâine. Până și cartofii prăjiți, pilaful, ciorbele cu tăieței și chiar pastele „cer' pâine în meniul multora dintre noi. Și parcă nu ne săturăm dacă nu întingem niște pâine în sosul savuros lăsat de roșii în salată ori dacă nu „ștergem' farfuria cu ultima îmbucătură de pâine. Sunt obiceiuri rămase din vremuri apuse, care ne contectează cu trecutul. Dar, vorba aceea, orice învăț are și dezvăț. Și, dacă te preocupă silueta și sănătatea, e recomandat să știi câtă pâine poți mânca pe zi ca să nu te îngrași.

Toată pâinea îngrașă?

Religioși sau nu, „pâinea noastră cea de toate zilele' e nelipsită din meniu, într-o formă sau alta, indiferent de vârstă. Și nu e nimic rău în asta. Căci consumul de pâine e chiar recomandat în alimentația variată și sănătoasă. În cantităţi moderate, făinoasele joacă rolul principal în alimentaţia corectă. Şi asta pentru că duce la dezvoltarea corespunzătoare, înlătură oboseala şi îmbunătăţeşte memoria.

Studiile au demonstrat că 100 g de pâine aduc organismului 55 g amidon, 10 g proteine vegetale, vitaminele B1, B2, B6, PP şi E, minerale precum fierul, fosforul, magneziul şi calciul, fibre şi acizi grași. E un aliment complet, benefic, care nu îngraşă, dacă se consumă corespunzător. E recomandat pentru micuţi să mănânce pâine albă, mai apetisantă şi mai gustoasă pentru mulţi. Dar ar fi bine să deprindem copiii, de la vârse foarte fragede, şi cu gustul pâinii din făinuri integrale. Și, mai târziu, după vârsta de 3 ani, cu cel al pâinii negre sau cu seminţe.

De ce? Pentru că făina integrală e mai sănătoasă. Conţine mai multe fibre şi oligoelemente. În plus, micul dejun e masa cea mai importantă din zi, atât pentru noi, cât şi pentru copiii noştri. Prin urmare, în fiecare dimineaţă, de pe masa noastră nu trebuie să lipsească pâinea. Un mic dejun copios, cu pâine, un produs lactat și fructe aduce organismului proteine, zaharuri lente, vitamine, săruri minerale, adică surse naturale de energie şi sănătate.

Totuși, pâinea e pâine. Și câtă pâine poți mânca pe zi ca să nu te îngrași? Iată ce spune Dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice:

„Când vine vorba despre pâine, trebuie să știm că toată îngrașă la fel. Indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe. Ce este diferit între sortimente? Aportul de fibre/tărâțe. Care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci are efect mecanic. Stimulează contracția intestinului și ajută la digestie/tranzit. Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale. Însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale. Iar la copii un aport prea mare de fibre insolubile din pâinea integrală poate duce la tulburări de tranzit, intoleranțe alimentare și deficiențe în absorția de minerale.'

Câtă pâine poți mânca pe zi ca să nu te îngrași

Ne-am lămurit că pâinea e sănătoasă pentru organism. Și nu trebuie să o scoatem exclusiv pe ea „țap ispășitor' pentru kilogramele în plus. Orice aliment conţine un număr de kilocalorii care, consumate în exces și combinate cu sedentarismul, duc la îngrăşare. Impactul consumului de pâine asupra organismului variază, de la persoană la persoană, în funcție de diferiți factori. Contează mult tipul de metabolism individual, nivelul de activitate fizică, precum și tipul de pâine pe care obișnuim să-l consumăm.

„Pâinea n-o consider deloc ca fiind inamicul public numărul unu, cu condiția ca respectiva pâine să fie o felie. Dacă avem trei mese în zi, fiecare dintre ele – sau măcar două dintre ele – pot avea o felie de pâine. O felie de pâine are 80 de calorii, deci nu e nimic grav.', a spus dr. Mihaela Bilic, pentru Realitatea.net.

Totuși, când vine vorba despre câtă pâine poți mânca pe zi ca să nu te îngrași, trebuie ținut cont și de faptul că o felie de pâine înseamnă cam 25-30 de grame, nu mai mult. Iar pâinea integrală este, în general, o opțiune mai bună decât pâinea albă. Căci conține mai multe fibre și nutrienți și are un impact mai mic asupra nivelului de zahăr din sânge. Și este important să ții cont și de aportul caloric zilnic recomandat pentru menținerea greutății. De obicei, pentru un adult, acest lucru variază între 2000-2500 de calorii pe zi, în funcție de sex, vârstă, nivel de activitate și alți factori individuali.

Dacă ești printre cei care consideră că pâinea prăjită e mai prietenoasă cu silueta, te înșeli. „Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii. De la aproximativ 240 cal/100 g, cât are pâinea proaspătă, prin prăjire, ajunge la 340 calorii.

Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia. Iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii. Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat.', spune dr. Mihaela Bilic.

Există alergie la pâine?

Da, se poate spune şi aşa. Numai că este vorba despre o afecţiune serioasă. Și îi vizează în special pe cei mici, dar şi pe adulţi. Se numește intoleranţă la gluten, componentă întâlnită în majoritatea cerealelor, sau celiachie. Copiii slabi, fără poftă de mâncare, care au diaree mai mult de 2-3 săptămâni, ar putea suferi de această boală. Apare în general după vârsta de 7 luni, când se introduc făinoasele în alimentaţia copiilor, dar se poate manifesta şi mai devreme.

Din cauza ei, copilul nu mai ia în greutate, nu mai creşte, are scaune abundente, decolorate. Micuţii slăbesc, au membre subţiri şi burtica proeminentă, devin apatici, uneori agresivi. Pentru a diminua riscul apariţiei intoleranţei la gluten, medicii recomandă ca introducerea cerealelor şi a produselor pe bază de cereale în alimentaţie să nu se facă mai devreme de 6 luni.

Dacă micuţul sau adultul suferă de celiachie, are voie să mănânce hrişcă, orez, porumb, cartofi, fasole, soia, mei, făina din nuci. Dar îi sunt strict interzise siropul de orez brun, colorantul caramel, dextrina derivată din porumb şi grâu, făina de cereale, malţ sau aroma de malţ, amidonul alimentar modificat, aromele naturale şi artificiale, sosul de soia. Drept urmare, există alternative, dar trebuie studiate etichetele cu mare atenție.

Copiii nu se pun la dietă!

Cu ideea preconcepută că doar pâinea îngraşă, răsfrângi atitudinea ta şi asupra copilului. Și uiți cât de importantă este pâinea ca aliment şi că aceasta nu ar trebui să-i lipsească din meniul zilnic. Până şi cei mai cunoscuţi dintre nutriţionişti au ajuns la concluzia că nu se poate pune semnul egal între a consuma pâine şi îngrăşare.

Deşi aflaţi la vârste fragede, chiar de pe la 11-12 luni de viaţă, copiii care au învăţat să mestece bine hrana au voie să mănânce şi sandvişuri, fără nicio grijă. Li se poate da dimineaţa, alături de o cană cu lapte, o tartină cu unt, cu marmeladă, brânzică proaspătă sau topită, şuncă presată, parizer de bună calitate, cremvurst. Este însă foarte important ca pâinea să fie proaspătă, albă, tăiată în felii subţiri.

În loc să-i numeri copilului feliile de pâine mâncate, mai bine renunţă la litrii de răcoritoare acidulate din frigider, la gustările dulci cu ciocolată, la fast-food, la bomboane şi altele ca ele. Pentru că o felie de pâine aduce 80 calorii, în vreme ce o ciocolăţică nevinovată, de vreo 10 ori mai multe. Și dacă nu vrea pâine, nu e cazul să-l forțezi!

Îi poți furniza necesarul de elemente nutritive din făinoase înlocuind o felie de pâine cu o jumătate de cană cu paste fierte sau cu cereale pentru micul dejun, 2-3 biscuiţi săraţi sau din ovăz. Ca să ştii exact de câte calorii are nevoie zilnic puiul tău, adună la 1000+100 vârsta în ani a micuţului. Ţine cont că mai mult de jumătate din acestea trebuie să fie din carbohidraţi!

„Sunt mame care zic . Nu! Nu e corect. Avem nevoie de făinoase albe. S-ar putea să apară carențe de vitamine, de minerale, pentru că există o accelerare a tranzitului. Fibrele în exces pot da intoleranțe alimentare grave, pentru că intestinul lor e fragil, iar fibrele, mai ales cele din cereale, au acțiune agresivă pe intestin.', spune dr. Mihaela Bilic. Noi, adulții, care suntem sedentari, avem nevoie de fibre. Ei au nevoie de făinoase albe și de foarte multă mișcare.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: dr. Mihaela Bilic,

Citește și Câte calorii are mămăliga

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton