Câte organe sunt în corpul uman

.

Câte organe sunt în corpul uman ar trebui să știm cu toții. Și fiecare ar trebui să își cunoască trupul, pentru a-i înțelege funcțiile și semnalele pe care le transmite. Această „mașinărie' perfect concepută funcționează după reguli bine stabilite. De aceea, e vremea să afli câte organe sunt în corpul uman.

Încă din clasa a șaptea, începem să ne cunoaștem organismul. Anatomia este materia care ne introduce în universul corpului uman. Și ne face cunoștință cu toate componentele „mașinăriei' prin care trăim de fapt. Tot atunci aflăm și care sunt câteva dintre câte organe sunt în corpul uman.

Ce înseamnă anatomia

Înainte de a ne referi direct la câte organe sunt în corpul uman, e important să aflăm cine, cum și de le cercetează. Anatomia este „știința care studiază structura organismului uman, animal sau vegetal și raporturile dintre diferite organe constitutive, bazându-se în primul rând pe disecție', ne explică DEX. Și tot din dicționarul explicativ aflăm că avem de-a face cu anatomia descriptivă, care se ocupă cu descrierea formelor diferitelor organe, și cu anatomia patologică, o ramură care studiază structura patologică a organelor corpului.

De altfel, dintre toate științele medicale, anatomia este poate cea mai veche. A apărut spontan și natural, din simpla vizualizare a corpurilor oamenilor sau ale animalelor. Anatomia umană este ramura care studiază alcătuirea corpului uman. Ca orice ființă vie, acesta există grație corelării tuturor structurilor și proceselor sale, cu scopul realizării funcțiilor acestora. Este un sistem ierarhizat, ce dispune de sisteme de autoreglare integrate. Deși majoritatea funcțiilor sunt îndeplinite de structuri specializate, acestea nu acționează izolat, ci în strânsă dependență de celelalte.

Ce sunt organele

Corpul uman este format dintr-un număr uriaș de celule specializate. Acestea formează diferite tipuri de țesuturi, care, la rândul-le, alcătuiesc diferite organe. Așadar, un organ este o colecție de țesuturi, specializată pentru a îndeplini o funcție fizică specifică. Ele variază în formă și dimensiune și sunt împărțite în 11 sisteme biologice care îndeplinesc funcțiile necesare supraviețuirii corpului uman.

Potrivit DEX, un organ este „parte din corpul unei ființe vii, care îndeplinește una sau mai multe funcții vitale sau utile vieții'. Fiecare organ are un rol specific în funcționarea organismului. Și este interconectat cu celelalte organe și sisteme. Unele organe sunt vitale. Ceea ce înseamnă că nu putem supraviețui fără ele. Altele fac parte din categoria celor non-vitale, adică a organelor fără de care putem trăi. Dar asta nu înseamnă că nu sunt importante în schema sănătății generale a organismului.

Corpul este format din mai multe sisteme de organe. Acestea conlucrează ca o singură unitate. Este foarte important să se țină cont de faptul că sistemele de organe nu ar putea exista ca unități individuale. Produsul final al acestora este o unitate numită corp. Cele 11 sisteme de organe ale corpului uman sunt: sistemul tegumentar, sistemul osos, sistemul muscular, sistemul limfatic, sistemul respirator, sistemul digestiv, sistemul nervos, sistemul endocrin, sistemul cardiovascular, sistemul urinar și sistemul reproductiv.

Oamenii au cinci organe considerate a fi vitale pentru supraviețuire: creierul, inima, rinichii, ficatul și plămânii. Dar cum spuneam mai sus, indiferent de câte organe are corpul uman, acestea nu pot funcționa independent unele de celelalte, ci numai împreună, în perfectă armonie.

Câte organe sunt în corpul uman

În ciuda studiilor aprofundate, de atât de lungă durată, încă se mai fac descoperiri în ceea ce privește anatomia umană. Din ceea ce se cunoaște până în prezent, organismul uman funcționează cu ajutorul a peste 78 de organe. Numărul lor depinde dacă luăm în considerare fiecare os ori mușchi individual. Oricum, nu există o definiție standardizată a ceea ce se poate numi organ. Drept urmare, încă mai există dezbateri cu privire la anumite grupuri de țesuturi din corpul uman care se pot constitui sub denumirea de organe. Așa se face că ar putea exista în noi în jur de peste 100 organe.

Așadar, câte organe sunt în corpul uman până la urmă? Iată care sunt cele 78 de organe cunoscute cu certitudine, în ordine alfabetică:

1.Amigdalele

2.Anusul

3.Apendicele

4.Arterele

5.Articulațiile

6.Bronhiile

7.Canalul deferent (parte a cordonului spermatic)

8.Canalele toracice

9.Capilarele

10.Cavitatea nazală

11.Celulele sanguine

12.Cerebelul

13.Creierul

14.Diafragma

15.Dinții

16.Epiteliul olfactiv

17.Esofagul

18.Faringele

19.Ficatul

20.Ganglionii limfatici

21.Glandele bulburetrale

22.Glandele mamare

23.Glanda pineală

24.Glanda pituitară

25.Glandele paratiroide

26.Glandele salivare

27.Glandele suprarenale

28.Glanda timus

29.Glanda tiroidă

30.Gura

31.Hipotalamusul

32.Inima

33.Intestinul gros

34.Intestinul subțire

35.Laringele

36.Ligamentele

37.Limba

38.Limfa

39.Măduva oaselor

40.Măduva spinării

41.Mezenterul (învelișul intestinelor)

42.Mușchii scheletici

43.Nasul

44.Nervii

45.Oasele

46.Ochii

47.Organele genitale

48.Ovarele

49.Pancreasul

50.Părul

51.Penisul

52.Pielea

53.Placenta

54.Plămânii

55.Prostata

56.Rectul

57.Rinichii

58.Scheletonul

59.Scrotul

60.Sistemul vestibular al urechii

61.Splina

62.Stomacul

63.Tendoanele

64.Testiculele

65.Traheea

66.Trompele uterine

67.Țesutul subcutanat

68.Unghiile

69.Urechile

70.Ureterele

71.Uretra

72.Uterul

73.Vaginul

74.Vasele limfatice

75.Venele

76.Vezica biliară

77.Vezica urinară

78.Vezicule seminale

Ce fac sistemele de organe ale corpului uman

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează fiecare organ din corpul uman, e indicat să știm cum sunt grupate acestea și care le sunt funcțiile. Așadar, să facem cunoștință:

1.Sistemul circulator

Funcția principală a acestuia este de a transporta oxigenul și substanțele nutritive în tot corpul. Totul se face prin intermediul sângelui. Acest sistem este format din:

a.Sistemul cardiovascular

Conține vasele inimii, vasele de sânge și sângele. Bătăile inimii fac ca sângele să fie pompat în tot corpul.

b.Sistemul limfatic

Este o rețea vasculară de tuburi și conducte. Ca o componentă a sistemului imunitar, sistemul limfatic produce celule numite limfocite. Organele limfatice sunt vasele limfatice, ganglionii limfatici, timusul, splina, amigdalele.

2.Sistemul digestiv

Descompune polimerii alimentari în molecule mici, pentru a furniza energie pentru organism. Principalele organe sunt esofagul, stomacul, intestinele, rectul. Organele accesorii sunt reprezentate de dinți, limbă, ficat, pancreas. Ficatul produce bila, care este trimisa la stomac pentru digestie. Tot el filtrează toxinele și reglează nivelul zaharurilor din sânge. Pancreasul produce enzime necesare digestiei. Apoi, le trimite în stomac. Stomacul primește hrana de la esofag și o trimite în intestinul subțire. În stomac se descompun alimentele, amestecate cu sucurile digestive sau enzimele.

3.Sistemul endocrin

Reglează procesele vitale ale organismului, inclusiv procesul de creștere, al metabolismului sau al dezvoltării sexuale. Organele endocrine secretă hormoni, pentru a regla procesele corpului. În structurile endocrine se află: hipofiza, glanda pineală, timusul, ovarele, testiculele, glanda tiroidă.

4. Sistemul muscular

Permite mișcarea prin contracția mușchilor. Structurile care alcătuiesc acest sistem sunt mușchii.

5.Sistemul nervos

Monitorizează și coordonează funcțiile organelor interne. Și răspunde la schimbările din mediul extern. Structurile care îl compun sunt reprezentate de creier, măduva spinării și nervi. Creierul primește impulsuri de la nervi. Este format dintr-un țesut moale și este protejat doar de craniu. De aceea, leziunile de la nivelul capului sunt foarte grave.

6.Sistemul reproducător

Permite nașterea urmașilor prin reproducere sexuală. Este format din organe ce produc celule sexuale și asigură creșterea și dezvoltarea rezultatului de reproducere masculină și feminină. Organele de sex masculin sunt: testiculele, scrotul, penisul, vasele deferente, prostata. Organele de reproducere ale sexului feminin sunt: ovarele, uterul, vaginul și trompele uterine.

7.Sistemul respirator

Oferă organismului oxigenul necesar prin intermediul schimbului de gaze între aerul din mediul exterior și gazele din sânge. Organele respiratorii sunt: plămânii, nasul, traheea, bronhiile. Plamânii iau oxigenul care merge în sange prin intermediul inimii.

8.Sistemul osos

Susține și protejează organismul. Este format din oase, articulațiie, ligamente, tendoane, cartilaje.

9.Sistemul urinar

Prin intermediul acestuia se elimină deșeurile și se menține echilibrul de apă din corp. Structurile reprezentative ale sistemului urinar sunt rinichii, vezica urinară, uretra și ureterele.

10.Sistemul tegumentar

Protejează structurile interne ale corpului de daune, previne deshidratarea, stochează grăsimile și produce vitamine și hormoni. Structurile care compun acest sistem sunt pielea, unghiile, părul și glandele sudoripare.

Care sunt organele vitale

1.Pielea

Este cel mai mare organ al corpului uman. Menține temperatura corpului, producând transpirația cu scopul de a răci corpul supraîncălzit. De asemenea, pielea menține eficacitatea celulelor sale. Este alcătuită din trei straturi: epiderma (stratul exterior), dermul și hipodermul. Și îndeplinește o serie de funcții vitale. Printre acestea se numără protecția împotriva factorilor externi, reglarea temperaturii corpului, percepția senzorială și eliminarea deșeurilor prin transpirație.

2.Creierul

Este unul dintre cele mai importante organe vitale. El stochează informațiile, ne permite să învățăm, să gândim și să ne controlăm activitățile cotidiene. El primește impulsuri de la nervii din tot organismul și răspunde prin durere la stimuli.

Descris ca „centrul de comandă' al organismului, creierul este constituit din aproximativ 100 de miliarde de neuroni. Este o componentă importantă a sistemului nervos central. Și este responsabil de crearea, trimiterea și procesarea impulsurilor nervoase, de interpretarea senzațiilor, de controlul mișcărilor, dar și al gândurilor și comportamentelor.

3.Inima

Inima este un alt organ vital. Scopul principal al inimii este de a pompa sânge oxigenat în tot corpul. Fără inimă, celelalte organisme nu vor primi oxigen sau dioxid de carbon. Într-o viață medie, inima bate mai mult de 2,5 milioane de ori.

Inima este împărțită în 4 camere: atriul drept, atriul stâng, ventriculul drept și ventriculul stâng. Atriul drept primește sânge neoxigenat din corp și îl trimite către ventriculul drept. Acesta îl pompează în artera pulmonară, prin care va ajunge la plămâni, unde se va oxigena. Sângele oxigenat călătorește apoi de la plămâni până în atriul stâng și ventriculul stâng. De aici, ajunge în circulația sistemică.

4.Plămânii

Sunt un alt organ vital al corpului uman. Se poate supraviețui cu un singur plămân, dar nu fără ambii. Fac parte din sistemul respirator și au un rol foarte important în schimbul de gaze dintre organism și mediu. Când inspiri, aerul intră în plămâni, iar oxigenul ajunge în sânge și de acolo la organe și țesuturi. În același timp, dioxidul de carbon se elimină prin expirație.

5.Rinichii

Scopul principal al rinichilor este de a filtra apa și sărurile din sânge pentru a produce urina. Rinichii produc o enzimă numita renină. Aceasta joacă un rol important în reglarea tensiunii arteriale.

6.Ficatul

Este o adevărată uzină vie. El produce bila, care ajută stomacul în procesul de digestie. Tot el filtrează toxinele și reglează nivelul de zahăr din sânge. Printre responsabilitățile ficatului se numără și producția de colesterol, descompunerea grăsimilor și producția de proteine sanguine. Este cel mai mare organ intern.

7.Tractul digestiv

Stomacul primește hrana de la esofag și o trimite către intestinul subțire. Rolul intestinului subțire este acela de a digera cu ajutorul enzimelor produse de pancreas. Cu o lungime de aproximativ 5 m, intestinul subțire absoarbe nutrienții și îi transferă în sânge. Cu ajutorul contracțiilor musculare, bolul alimentar digerat se deplasează către intestinul gros. Acesta are cam 1,5 m lungime și este și el implicat în digestie. El absoarbe cât de multă apă poate din alimente și ajută la expulzarea deșeurilor și a excesului de fibre.

Noi organe?

Relativ recent, cercetătorii suedezi au identificat o rețea de celule specializate în receptarea și transmiterea durerii. Deși nu toți oamenii de știință sunt de acord, aceasta ar putea constitui un nou organ. Acest nou organ seamănă mai degrabă cu o rețea amestecată de celule, inserată în țesutul subcutanat, potrivit cercetătorilor de la Institutul Karolinska din Stockholm.

Pielea conține celule specializate, denumite nociceptori, care au axonii (extensiile nervoase lungi) legați la măduva spinării. Aceasta transmite informația către creier. Axonii celulelor sunt înconjurați de mielină, o substanță care „învelește' fibra pentru a o proteja și pentru a accelera semnalul nervos. Mielina este „fabricată' de celule specializate, denumite „celulele Schwann'. Ei bine, cercetătorii susțin acum că au descoperit un nou tip de celule Schwann. Spre deosebire de celelalte, acestea nu se limitează în a produce mielină, ci sunt capabile și să simtă direct durerea, la fel ca nociceptorii. Dar au capacitatea de a percepe numai durerea mecanică.

În 2018, cercetătorii americani au susținut că au descoperit un organ denumit interstițiu, alcătuit din totalitatea țesuturilor interstițiale. În 2017, mezenterul, care „lipește' peretele intestinal de peretele abdominal, a fost prezentat ca fiind al 79-lea organ al corpului uman.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: wikipedia.org, medicinenet.com

Citește și De ce tremură oamenii la frig

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton