Ce alimente să nu amesteci la masa de Craciun. Sfaturile nutriționiștilor

 Radulescu Ruxandra
.

Ce alimente să nu amesteci la masa de Craciun. Există câteva alimente pe care ar trebui să încerci să le eviți să amesteci la masa de Crăciun, în funcție de preferințele și obiceiurile culinare ale fiecăruia. Unele combinații pot afecta gustul final al preparatelor sau genera probleme gastrointestinale.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Masa de Crăciun poate constitui o provocare pentru orice gospodină, dar și orice persoană ce are de gând să se bucure de Sărbătorile de iarnă, inclusv de bucătăria tradițională românească. Pentru a nu avea probleme de sănătate, este important să știi că poți degusta din fiecare preparat de pe masa de Crăciun, însă esențial este cum le combini. Pentru cei care adoră sarmalele, medicul nutriționist Anca Hâncu ne spune cum ne putem bucura de acest preparat fără urmări neplăcute asupra stării de sănătate.

Ce alimente sa nu amesteci la masa de Craciun

Pește și carne roșie: Este recomandat să eviți amestecul de pește cu carne roșie, deoarece aromele acestora pot să nu se îmbine bine și să dea un gust ciudat.

Produse lactate și citrice: Unele produse lactate, cum ar fi brânza și iaurtul, pot reacționa cu acidul din citrice, rezultând separarea și aspectul neplăcut al alimentelor.

Fructe de mare și produse lactate: Combinația de fructe de mare și produse lactate poate crea o aromă neplăcută, deoarece fructele de mare au o tendință de a avea un gust mai pronunțat.

Ceapa și deserturile: Evită să adaugi ceapă în deserturi sau preparate dulci, deoarece aceasta poate crea o combinație neobișnuită de arome.

Uleiuri și dressinguri: Unele uleiuri și dressinguri pot să nu se potrivească cu anumite feluri de mâncare. De exemplu, uleiul de măsline poate avea o aromă puternică care poate să domine gustul altor ingrediente.

Condimente puternice și deserturi delicate: Evită adăugarea de condimente puternice, cum ar fi ardeiul iute, în deserturi delicate, cum ar fi prăjiturile sau tartele.

Vinuri dulci și preparate sărate: Dacă ai un desert dulce, este mai bine să îl servești cu un vin potrivit, în loc de unul dulce. Combinarea vinurilor dulci cu preparate sărate poate crea o experiență gustativă neplăcută.

 În seara de Ajun, când îl așteptăm pe Moș Crăciun, mie îmi place să încep cu mici prăjiturele sau biscuiți sau turtă dulce, aceea care, împreună cu paharul cu lapte, îl așteaptă pe Moș Crăciun. Pot fi variante pentru un dulce ușor, un dulce de casă, care poate fi gătit chiar în familie.

Sfaturile nutriționistului pentru masa de Crăciun

Medicul nutriționist Anca Hâncu sfătuiește românii să deguste cu răbdare din preparatele de Crăciun. Specialistul spune că nu este bine să mâncăm din fiecare preparat la o singură masă, ci să le împărțim de-a lungul celor trei mese principale.

Nu e nevoie să începem să mâncăm în ajunul Crăciunului, seara la ora 9. Putem mânca la ora 6 și jumătate, 7, cum ar fi bine să fie o cină sănătoasă.

Sugerez în prima seară să fie aperitive mai ușoare. Poate fi salata de boeuf, dar cu mai puțină maioneză, și o friptură, un cotlet de porc va fi ușor, poate fi o friptură de curcan, stropită cu puțin vin ca să îi dea aromă.

Sugerez să fie cu mai multe legume, cu salată de sfeclă, cu hrean sau o variantă cu morcovi, cu broccoli, cu sparanghel, dar să nu fie neapărat și cartofi sau cartofi pai. A doua zi la prânz, să ne limităm la o ciorbiță, o supă de curcan sau un aspic de curcan, pentru cei care sunt mai atenți cu silueta lor, sau chiar răcituri, pentru că sunt tradiționale.

Lăsăm să treacă puțin timp, după care vin tradiționalele sarmale. Aceste sarmale pot reprezenta un aliment foarte echilibrat, atât caloric, cât și nutritiv. E important să nu punem foarte mult orez. Punem cam 30% din cantitate. Combinația de carne să fie una mai puțin grasă, cu pui, cu curcan sau chiar cu cotlet de porc și cu puțin mușchiuleț, să nu fie multă grăsime.

Dacă noi combinăm în acele sarmale ceafă de porc foarte grasă va ieși o mâncare foarte greu de digerat și foarte grasă. Sugerez să punem un strat de sărmăluțe și un strat de varză tăiată, din nou sărmăluțe, le fierbem bine, după care le putem pune la cuptor și atunci vor fi mai uscate puțin. Unii pun și sos de roșii și sunt foarte gustoase.

Pentru că sărmăluțele au această combinație echilibrată, carne, orez, legumă, n-ar mai fi nevoie să mai mâncăm nici pâine, nici mămăliguță. Acum, dacă mai scăpați o lingură de mămăligă lângă, nu va fi un dezastru, în mod cert.„, spune Anca Hâncu, medic nutriționist, pentru romanialiberă.ro.

FOTO: Pexels

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton