Ce bunuri trebuie să declari la vamă

 Lupescu Anca
.

În general, există trei tipuri de controale la frontieră: Imigrația, care verifică persoanele care trec frontiera, Vama, care verifică bunurile care trec frontiera și Securitatea, care are ca scop siguranța aeronavei sau a vehiculului folosit pentru a face călătoria. În funcție de situația politică și, uneori, de modul de călătorie, se poate să nu fie aplicat niciunul, unul sau toate.

Ce bunuri trebuie să declari la vamă

În plus față de frontierele dintre țările propriu-zise, pot exista frontiere sau puncte de control în interiorul a ceea ce ar putea fi considerat o singură țară.

Reglementările vamale românești sunt în conformitate cu cele din majoritatea țărilor europene.

Un călător poate intra și ieși din România cu până la 10.000 de euro (sau echivalent) în numerar sau cecuri de călătorie.

Sumele mai mari de 10.000 de euro trebuie să fie declarate la intrarea în țară.

Printre obiectele care trebuie declarate la vamă se numără și: obiecte de artă, artefacte istorice, arme, muniții, materiale explozive, substanțe toxice și periculoase.

În privința țigărilor, iată ce trebuie să știi:

Tutun: 40 de țigări sau 50 de trabucuri sau 250 g de tutun.

Băuturi alcoolice: 4 litri de vin și 16 litri de bere sau 2 litri de băuturi alcoolice cu o tărie mai mică de 45 de grade sau un litru de lichior cu o tărie mai mare de 45 de grade.

O cantitate rezonabilă de cadouri cu o valoare totală de până la 500 de euro.

Bunuri și produse medicale/medicamente pentru uz personal.

Cele mai colorate orașe din lume

De obicei, funcționarii vamali nu verifică bagajele călătorilor individuali sau ale grupurilor de turiști.

Cu toate acestea, trebuie să știi că, la fel ca în orice altă țară, ofițerii vamali au autoritatea de a verifica pașapoartele și de a efectua examinări de control fără mandat, de la o simplă examinare a bagajelor până la o percheziție personală.

Ce trebuie să știi despre reglementările vamale

Persoanele care călătoresc în România trebuie să declare și să prezinte autorităților vamale bunurile pe care le au în posesie și bagajele personale. Mărfurile pot fi declarate în scris și verbal.

Mărfurile care urmează să fie comercializate sunt supuse regimului vamal.

Pentru bunurile personale nu se percep taxe vamale.

Autoritățile vamale din România pot aplica reglementări stricte în ceea ce privește importul temporar în România sau exportul din România de articole precum arme de foc, antichități și medicamente. 

Vezi şi Castelul Edinburgh – unul dintre cele mai frumoase castele din Scoția!

Legislația română permite călătorilor să introducă sau să scoată numerar în sau din România. 

Cu toate acestea, sumele mai mari de 10.000 de euro sau echivalentul acestora trebuie declarate. 

Autoritățile vamale din România încurajează utilizarea unui carnet ATA (Admission Temporaire/Temporary Admission) pentru admiterea temporară a echipamentelor profesionale, a mostrelor comerciale și/sau a mărfurilor pentru expoziții și târguri. 

Taxe vamale și TVA în România

Majoritatea taxelor vamale și a taxei pe valoarea adăugată (TVA) sunt exprimate ca procent din valoarea mărfurilor declarate la import.

În România, cota standard de TVA este de 19% și se aplică la baza de impozitare pentru orice operațiune impozabilă care nu este scutită sau care nu face obiectul cotei reduse de TVA.

O cotă redusă de 9% se aplică pentru servicii și bunuri, cum ar fi protezele de orice tip și accesoriile acestora, cu excepția protezelor dentare, livrările de produse ortopedice, medicamentele de uz uman și veterinar, cazările din cadrul sectorului hotelier sau cu o funcție similară, cum ar fi campingurile. 

Aceeași cotă redusă se aplică și cărților, ziarelor și tabloidelor, inclusiv cărților didactice, cu excepția celor utilizate pentru publicitate.

 Începând cu 1 iunie 2015, TVA pentru produsele alimentare a fost, de asemenea, redusă la 9%.

Ce trebuie să declari la vamă în UE

În general, este proprietarul mărfurilor sau o persoană care acționează în numele acestuia trebuie să depună o declarație vamală.

Cele mai cool oraşe de pe Instagram

Persoana care deține controlul asupra mărfurilor poate, de asemenea, să o efectueze. Aceste persoane pot fi persoane fizice sau societăți, precum și, în anumite cazuri, asociații de persoane.

De regulă, aceste persoane ar trebui să fie stabilite în Uniunea Europeană.

Declarația trebuie depusă la biroul vamal unde au fost sau vor fi prezentate în curând mărfurile.

Trebuie să depui o declarație vamală la import, atunci când mărfurile sunt introduse pe teritoriul vamal, acestea trebuie să li se atribuie o destinație vamală iar mărfurile destinate exportului – trebuie să fie plasate sub regimul de export, conform taxation-customs.ec.europa.

Declarațiile se întocmesc cu ajutorul tehnicilor electronice de prelucrare a datelor.

În cazuri specifice, o declarație vamală poate fi depusă prin alte mijloace decât tehnicile electronice de prelucrare a datelor sau printr-o declarație verbală în ceea ce privește bagajele lor personale și mijloacele de transport, precum și destinatarii privați (în ceea ce privește anumite loturi mici).

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton