Ce cantitate de cafea este recomandat să bei pe zi

Ce cantitate de cafea este recomandat să bei pe zi? E o dilemă pentru mulți, mai ales dacă se numără printre consumatorii împătimiți. Unii spun că licoarea magică ar fi un adevărat medicament. Alții o blamează, atribuindu-i efecte nocive pentru sănătate. Așadar, e vremea să ne lămurim referitor la ce cantitate de cafea este recomandat să bei pe zi.

Parfumul ei este pe placul oricui. Este un tonic puternic al sistemului nervos central și al scoarței cerebrale. Bun diuretic, cafeaua îmbunătățește circulația sângelui, dilată căile respiratorii. Fluidizează mucoasele și echilibrează compoziția sucului gastric. Totuși, cei ce au insomnii și hipertensiune arterială trebuie să o evite.

Cu toate astea, sunt foarte puțini cei care nu o savurează măcar o dată pe zi. Dar sunt și mulți care beau cafeaua „ca pe apă', la orice oră din zi sau din noapte. Cum ce-i prea mult strică în general, e important să știi ce cantitate de cafea este recomandat să bei pe zi.

Ce taine ascunde cafeaua

Catalogată drept drog ori viciu, aliment sau leac, licoarea magică a cărei aromă ne învăluie dimineţile rămâne pe primul loc în topul pereferinţelor multora dintre noi. În micuţul bob amărui şi parfumat stă cuibărită o porţie uriaşă de energie. Şi când te gândeşti că totul porneşte de la un fruct…

Știai că…

…un singur bob de cafea poate dezvolta peste 1.000 de arome?

…fructul de cafea este o „bombă' de dulceață, care conține peste 80% zahăr?

…la formarea aromei cafelei contribuie peste 40 de substanțe existente în cafeaua crudă sau rezultate prin prăjire?

Deși mai toată lumea asociază cafeaua cu Africa sau cu Orientul Mijlociu, cea mai mare producătoare de cafea a lumi este Brazilia. De la sădirea arborelui, până la arta degustării şi clasificării aromelor din ceştile aburinde, e cale lungă. În spatele unei ceşti de cafea e o muncă titanică. De fapt, cafeaua e un fruct delicios, copiii consumând așa-numitele „cireșe' de cafea ca pe bomboane.

Arborele are nevoie cam de 4-5 ani ca să rodească, în climat propice, de preferat la altitudine înaltă. Iar din 5 kg de fructe, după procesare, rămân numai vreo 500 g de materie primă pentru băutura matinală. Dar e de cea mai bună calitate! Chiar şi cafeaua instant se prepară, prin procedee specifice, tot din bobul de cafea. Prin urmare, fie ea solubilă, fie măcinată fin sau mare, cafeaua e un deliciu natural.

Cum ne încântă simfonia aromelor

O cafea de calitate depinde de perfecţiunea fiecărui bob și de modul în care este pregătit. E o adevărată artă, în care fiecare detaliu de preparare este esenţial pentru ca ceaşca de cafea să fie o experienţă plină de savoare. Aroma este principalul criteriu după care se face selecţia şi evaluarea cafelei.

Mai mult decât atât, 3-4 cești pe zi cu băutura amăruie reprezintă un adevărat medicament. Previne depresiile, diabetul şi apariţia bolii Parkinson. Poate combate formarea radicalilor liberi care provoacă îmbătrânirea timpurie. Creşte concentrarea şi activează memoria. Îmbunătăţeşte performanţa sportivă, funcţiile motorii, vederea şi vigilenţa în situaţii de stres şi oboseală.

Conţine fibre, antioxidanţi, magneziu, potasiu şi alte minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului. Cafeaua nu crează dependenţă, nu îngraşă şi e permisă de medici chiar şi în perioada de alăptare. Nu degeaba e a doua, după apă, în topul celor mai consumate băuturi în întreaga lume.

Chiar dacă, aparent, toate boabele de cafea sunt la fel, există mai multe tipuri:

Arabica

Este categoria cel mai frecvent comercializată, fiind mai aromată, cu un gust mai fructat, însă mai acid. Este sortimentul cel mai greu de cultivat. Columbia este țara care cultivă exclusiv acest soi.

Robusta

Oferă cafelei o tentă cremoasă și conține de două ori mai multă cofeină. Totuși, soiul este considerat inferior tipului Arabica, dar este preferat pentru cafelele concentrate, cum ar fi espresso. Este mai ușor de cultivat și rodește mai rapid.

Mocca

Este o varietate de Arabica, cu boabe mici, dure și rotunde, foarte aromate.

Bourbon

Este un soi cu boabe ascuțite, originar din Insulele Reunion.

Milds

Este cafeaua Arabica provenită din țări diferite.

Cea mai mare parte a produselor care se găsesc în comerț sunt amestecuri între Arabica și Robusta, în proporții de 80%-20% sau 60%-40%.

Ce cantitate de cafea este recomandat să bei pe zi

Și totuși cât de mult e prea mult când vine vorba despre cce cantitate de cafea este recomandat să bei pe zi? Potrivit oamenilor de știință din FDA (Food and Drug Association din SUA), cafeina poate contribui la o dietă sănătoasă pentru cei mai mulți dintre noi. Însă, în cantități prea mari, poate deveni nocivă. O ceașcă aburindă cu cafea dimineața nu are cum să facă rău. Dar, dacă mai adaugi pe parcursul zilei și alte băuturi cu conținut ridicat de cafeină, e posibil să ai probleme.

Sunt mai mulți factori care contribuie la declanșarea problemelor de sănătate în urma consumului crescut de cafeină. Depinde de greutatea fiecăruia, de tratamentele medicamentoase pe care le urmează, de sensibilitățile fiecăruia, pentru a evalua cât de mult e prea mult pentru o persoană.

Un adult sănătos își poate permite să cconsume până la 400 mg de cafeină zilnic. Asta se poate traduce prin 4-5 căni de cafea pe zi, potrivit experților de la FDA. Dar aceeași cantitate de cafeină este și în 2 l de cola sau în două doze de băutură energizantă. Așa că, dacă te întrebi ce cantitate de cafea este recomandat să bei pe zi, ia în considerare sfatul specialiștilor. Căci fiecare organism reacționează diferit la dozele de cafeină primite.

Și este foarte important să fii atent și la celelalte alimente, medicamente sau băuturi pe care le consumi pe parcursul zilei. E posibil să dai vina pe cafea, dar și celelalte să conțină doze mari de cafeină. Ceaiul și ciocolata, plante precum guarana sau yerba mate vin și ele cu porții de cafeină. În plus, multe dintre suplimentele dietetice conțin cafeină.

Dacă te gândești că o cafea decafeinizată este alternativa sănătoasă, ar trebui să iei în considerare ce urmează. Mi ales dacă te interesează ce cantitate de cafea este recomandat să bei pe zi. Căci cafeaua decafeinizată conține și ea ceva cafeină. E drept că foarte puțină, dar e de luat în seamă pentru persoanele sensibile.

Cum poate face rău cafeaua

Consumul exagerat de cafea poate duce la apariția problemelor de sănătate. Principalele tulburări cu care poți avea de-a face sunt:

  • insomnii
  • iritabilitate
  • anxietate
  • puls accelerat
  • aritmii cardiace
  • probleme gastrointestinale
  • amețeli
  • dureri de cap
  • tremur
  • dureri musculare
  • urinări frecvente
  • disforie (sentiment de nefericire).

Dacă pentru adulți sunt necesare doze mari de cafeină pentru a da naștere problemelor, în cazul adolescenților și copiilor acestea pot fi chiar fatale. Experții FDA au estimat că aproximativ 1200 mg de cafeină consumate rapid pot duce la crize comițiale. Așa se face că, în urma deceselor cauzate, unele suplimente și băuturi așa-zise dietetice au fost retrase de pe piața din SUA, având un conținut foarte ridicat de cafeină.

Ca să înțelegi mai bine, o singură linguriță de pudră de cafeină pură este echivalentul a 28 de căni cu cafea. Așa că nu e de mirare că există cazuri de deces în rândurile adolescenților în urma consumului de băuturi energizante sau de suplimente. În mod normal, cafeina se metabolizează în cam 4-6 ore de la consum. Este și motivul pentru care nu se recomandă să se bea cafea seara. Fiind un stimulent, va prelungi starea de veghe și nu te va lăsa să dormi.

Pe de altă parte, și oprirea bruscă a consumului de cafea poate crea probleme. Drept urmare, dacă vrei să renunți la cafeină, trebuie să reduci treptat cantitățile consumate zilnic. Oprirea bruscă poate duce la apariția durerilor de cap, a crizelor de anxietate și iritabilitate. Nu dă sevraj ca în cazul altor substanțe precum opioidele sau alcoolul, dar dă senzații neplăcute.

Cum spuneam, și anumite medicamente pot interacționa cu cafeaua. Medicamentele care conțin efedrină pot crește riscul de hipertensiune arterială, de infarct, acident vascular cerebral sau crize comițiale. Teofilina, utilizată pentru dilatarea căilor respiratorii, se comportă la fel ca și cafeina. Drept urmare, dacă bei și cafea în timpul tratamentului, îți poți crea probleme. Banala echinacea, pe care toată lumea o ia în timpul răcelilor sau pentru prevenție, poate crește nivelurile de cafeină din sânge.

La ce se poate folosi zațul de cafea

E nelipsită din bucătărie, însă e folosită, de obicei, exclusiv ca o licoare magică menită să te pună pe picioare dimineaţa şi să ajute la o digestie uşoară după mesele copioase. Cafeaua însă reprezintă un aliat de nădejde în gospodărie. Ce se poate face cu ea? Iată câteva variante:

Îngrăşământ pentru plante

După ce ai savurat cafeaua din ibric, nu arunca zaţul! Dacă eşti pasionată de grădinărit, amestecă seminţele de morcovi cu zaţ uscat înainte de a le semăna în grădină. Zaţul va asigura un mediu afânat şi va îndepărteaza dăunătorii. Diluat cu apă, zaţul e un îngrăşământ de excepţie pentru plantele de ghiveci şi, în special, pentru iedera din jurul casei.

Cosmetică la domiciliu

Părul şi pielea ta vor rămâne mereu proaspete şi strălucitoare cu ajutorul cafelei. Clăteşte-ţi părul, după spălare, cu o cafea tare şi lasă 20 de minute să-şi facă efectul. Masca pentru ten, preparată din zaţ amestecat cu albuş, curăţă impurităţile, elimină celulele moarte şi strange porii dilataţi. Iar cel mai important este cel anti-celulitic. Amestecul de zaţ cu ulei de măsline, masat pe zonele afectate de celulită, are efecte miraculoase asupra pielii.

Odorizant fin

Mirosurile neplăcute de usturoi, de ceapă sau de peşte rămase pe mâinile gospodinelor dispar ca prin farmec dacă se freacă palmele cu zaţ de cafea. Aerul închis din casă, iarna, poate fi împrospătat dacă pui o tăviţă cu boabe de cafea pe calorifer sau pe o sursă de căldură. La fel de eficientă este şi cafeaua preparată, cu tot cu zaţ, pusă într-un recipient metalic. Aceasta ajută, în plus, şi la umidificarea aerului.

Ajutor în bucătărie

Carnea roşie şi cea de vânat îşi păstrează gustul dacă sunt presărate înainte cu cafea măcinată. Şi peştele va lua o aromă aparte dacă va fi frecat cu cafea şi zeamă de lămâie. Poţi folosi cu success aceeaşi metodă şi la prepararea burţii de vită şi a intestinelor pentru cârnaţi, înlocuind clasicul mălai.

Bun la toate cele

Ramele tablourilor vor redeveni ca noi dacă le vei freca cu praf de cafea măcinată şi cu zeamă de lămâie. Când nu ai alt praf abraziv de curăţat la îndemână, foloseşte cafeaua. Vei fi cu siguranţă încântată de rezultat!

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: fda.gov, mayoclinic.org,

Citește și Ce sunt carbohidrații și ce rol au în sănătatea organismului

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton