Tranzacțiile bancare au intrat în rutina zilnică. Facem plăți online, transferăm bani sau așteptăm să primim bani în conturi. Și pentru toate acestea avem nevoie de cunoștințe minime referitoare la datele solicitate. Iar codul IBAN este una dintre cele mai importante dintre ele. Drept urmare, e indicat să știi foarte bine ce este codul IBAN și unde îl găsești.
Cuprins
Orice tranzacție care presupune transferuri de bani, indiferent de monedă, implică acest cod IBAN. Fie că vrei să plătești o factură, fie ai de trimis o sumă în contul cuiva, fie trebuie să primești salariul sau contravaloarea unui produs vândut, acest cod îți este solicitat. Așa că e important să știi ce este codul IBAN și unde îl găsești.
Ce este codul IBAN
IBAN nu este altceva decât acronimul pentru Internațional Bank Account Number sau, în traducere, număr internaţional de cont bancar. Cu alte cuvinte, este un fel de cod numeric personal al unui cont bancar. Este stabilit la nivel internațional. Și ajută băncile să proceseze transferuri în toată lumea.
Așadar, IBAN este un sistem de numerotare acceptat internaţional, care identifică conturile bancare individuale din întreaga lume. Băncile se folosesc de acest cod pentru a procesa transferuri de bani şi pentru a asigura sosirea plăţilor în locaţia corectă. Fiecare cont curent înregistrat are un numar unic de identificare, format din până la 34 de caractere, litere și cifre.
Fiecare set de caractere reprezintă un detaliu diferit al contului bancar. Dar ce înseamnă fiecare dintre acestea? Primele două caractere reprezintă indicativul țării. Pentru România, codul IBAN începe întotdeauna cu RO. Urmeaza două cifre de control. Acestea sunt generate după un algoritm special.
Ulterior, apare indicativul băncii la care a fost deschis contul bancar. Acesta este format din 4 caractere, în general litere majuscule. Și urmează o serie de alte cifre, generate și acestea prin intermediul unui algoritm special.
Atenție la confuzii!
Codul IBAN a fost introdus cu scopul facilitării plăților interbancare. El permite identificarea beneficiarului plății, chiar dacă plătitorul nu specifică niciun alt detaliu cu privire la contul unde trebuie să ajungă banii. Lungimea și structura codului IBAN variază de la o țară la alta. Totuși, trebuie să știi că formatul este întotdeauna același pentru o anumită țară.
Spre exemplu, IBAN-ul în România are 24 de caractere, la fel în Spania, în Franța și Italia are 27 de caractere, în Germania are 22 de caractere, în Țările de Jos are 18 caractere, în Norvegia are 15 caractere, iar în Liechtenstein are 21 de caractere. Numărul maxim pe care îl poate folosi o țară este de 34 de caractere.
Codul IBAN și numărul de cont
Faptul că știi ce este codul IBAN nu te împiedică să faci confuzii majore. Există destule persoane care confundă ce este codul IBAN cu numărul de cont. Or, numărul de cont este atribuit intern, de către banca emitentă. Și este recunoscut doar de către sistemul informatic al băncii respective.
Nu poate fi utilizat de către client pentru a face plăci sau pentru a încasa bani. Spre exemplu, dacă ți se solicită la locul de muncă datele bancare pentru virarea salariului, va trebui să oferi codul IBAN al propriului tău cont, nicidecum numărul de cont.
Codul IBAN și codurile BIC și SWIFT
Există și codurile BIC și SWIFT care duc la confuzii. Or, registrul de IBAN-uri este un catalog publicat de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications (SWIFT). În traducere, este vorba despre Societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare din întreaga lume. Aceasta enumeră detalii despre formatul IBAN-ului din ţări care sunt conforme cu cele mai recente standarde IBAN.
În registrul de IBAN-uri, veţi găsi informaţii despre formatul IBAN-ului din fiecare ţară, astfel încât codul de ţară, numărul de caractere conţinute de IBAN, lungimea IBAN, numărul de caractere pentru elementele de identificare a băncii şi/sau a filialei şi detalii suplimentare pertinente, precum dacă ţara este sau nu membru SEPA.
Atât codul IBAN cât şi codul SWIFT se utilizează în timpul transferurilor internaţionale de bani. Numai că IBAN-ul identifică numărul de cont bancar individual. Iar codul SWIFT identifică locaţia unei anumite bănci.
Pe de altă parte, codul de identificare a băncii sau Bank Identifier Code (BIC) este identic, de obicei, cu SWIFT. Și se utilizează pentru a identifica tot locaţia unei bănci. Codul BIC este adresa SWIFT atribuită unei bănci, pentru a trimite plăşi automatizate rapid şi precis către alte bănci. Identifică în mod unic numele şi ţara (şi uneori sucursala) băncii implicate. Codurile BIC sunt adesea numite coduri SWIFT.
De menționat că IBAN-ul identifică numărul de cont bancar individual. În plus, Statele Unite ale Americii nu utilizează sistemul IBAN. În schimb, conturile bancare americane utilizează numerele de direcţionare ABA pentru transferuri interne de bani şi codurile SWIFT pentru transferuri internaţionale de bani.
Unde se găsește codul IBAN
Acum că ai aflat ce aveai nevoie să știi despre ce este codul IBAN, e foarte important să-l și utilizezi corect. Iar pentru asta trebuie să știi și unde se află. Dacă dorești să faci o plată și îl introduci greșit, banca ta poate trimite banii la o destinație greșită. Sau, și mai rău, te poate taxa pentru o plată invalidă.
Este important să ții cont că un IBAN având formatul corect nu înseamnă neapărat că și există. Sau că este IBAN-ul corect pentru un anumit cont. Drept urmare, se recomandă să verifici întotdeauna cu destinatarul sau banca, înainte de a trimite sau primi o plată.
De obicei, îți poți găsi numărul IBAN dacă te autentifici în contul bancar online sau dacă îți verifici extrasul de cont. Deoarece IBAN-urile sunt detalii de cont combinate, puteţi utiliza şi un calculator pentru IBAN pentru a vă alcătui IBAN-ul. Dacă nu știți codul IBAN, cel mai simplu mod de a-l afla este de a face rost de un extras de cont. Pe extrasul de cont va fi trecut codul IBAN. Extrasul poate fi obținut fie la ghișeu, la bancă, fie prin internet banking, dacă aveți acest serviciu activat.
În mod normal, codul IBAN poate fi găsit accesând contul tău bancar online. Pentru asta trebuie să accesezi aplicația și să selectezi tab-ul denumit Conturi din partea de sus a ecranului. Apoi selectezi contul și accesezi butonul Vezi detalii, iar aici vei regăsi codul IBAN.
De asemenea, poți afla codul IBAN din serviciul de internet banking al băncii la care ai deschis un cont. Accesează aplicația și selectează cardul aferent contului pentru care vrei să afli IBAN-ul. Apoi, apasă pe butonul Setări Card și după aceea accesează opțiunea Detaliile cardului. Odată ce ai parcurs acești pași o să ți se afișeze IBAN-ul.
De asemenea, ai posibilitatea să soliciți codul IBAN prin e-mail, iar banca îți va transmite un extras de cont pe care să-l descarci IBAN-ul. Acesta poate fi aflat pur și simplu mergând la o sucursală a băncii de care aparții, unde, pe baza unui act de identitate (în original) vei putea solicita IBAN-ul.
Așa te ferești de fraude
În principiu, să dai mai departe codul IBAN nu îți poate aduce prejudicii. Totuși, dacă cineva a intrat în posesia datelor cardului tău, nu poți decât să te aștepți la pagube financiare. Drept urmare, nu oferi nimănui aceste informații, pentru că banii furați nu vor putea fi niciodată recuperați.
Ce spune legea? Nu sunt considerate tranzacții frauduloase plățile pentru care furnizezi datele cardului și pe care le aprobi prin autentificare cu doi factori. Asta înseamnă că șansele ca băncile să recupereze sumele pentru clienții lor sunt aproape nule în astfel de cazuri. Așadar, acordă o mare atenție tuturor mesajelor primite prin e-mail, pe rețelele sociale, prin SMS sau chiar la apelurile telefonice prin intermediul cărora ți se cer datele bancare și în special ale cardurilor. Nu da click pe link-uri necunoscute!
Cumpărăturile online
Dacă vrei să faci cumpărături online, asigură-te că site-ul este cel corect! Cum poți face asta? Pur și simplu scrii adresa website-ului în bara de navigare. Dacă site-ul nu deține informații complete sau dacă este o clonă, îți va cere informații personale detaliate. Spre exemplu, după ce ai achiziționat ceva, poți primi un link către o pagină de internet falsă, care imită pagina oficială. Și acolo ți se vor solicita datele cardului pentru presupuse taxe vamale sau de curierat.
Un alt aspect extrem de important este ca, înainte de face orice plată și de a furniza orice fel de date personale, să contactezi comerciantul. Și să îi soliciți informații referitoate la prețuri și eventuale taxe. De asemenea, nu introduce niciodată pe astfel de site-uri numele de utilizator și parola de la contul bancar online.
În cazul în care tu vinzi produse online și ai de încasat bani, nu oferi niciodată mai mult decât codul IBAN cumpărătorilor. Dacă, totuși, ai apucat să dai datele cardului și primești solicitarea de autorizare a plății din partea băncii tale, atunci renunță la tranzacție. În cazul în care ai apucat deja să și autorizezi tranzacția, blochează-ți imediat cardul. Anunță urgent banca la numărul de telefon de pe spatele cardului. Și păstrează întreaga corespondență purtată cu autorul fraudei pentru a depune o sesizare Poliției Române.
Sursa foto: Shutterstock
Alte surse: wise.com, conso.ro, westernunion.com, ing.ro,
Citește și Câte cuvinte are limba română