Ce este contractul prenupțial și cum se încheie

Am văzut cu toții această practică în filme și în alte țări. Dar puțini știu că există și în România așa ceva. Poate că nu e tocmai plăcut să pui iubirea mai prejos de litera legii, dar e un gest care te poate scuti de multe probleme ulterioare. Drept urmare, e cazul să fii informat cu privire la ce este contractul prenupțial.

Poate crezi că e un subiect de interes numai pentru cei care dețin averi impresionante. Și asta pentru că ni s-a inoculat această idee preconcepută urmărind prea multe filme. Dar o convenție matrimonială, după cum o numește legislația autohtonă, poate scuti de probleme orice cuplu. Așa că nu e bine să ignori ceea ce este contractul prenupțial.

Ce este contractul prenupțial

Ceea ce este contractul prenupțial în România diferă oarecum de noțiunea cunoscută larg. Dar este vorba despre o convenție matrimonială care se poate semna atât înaintea căsătoriei, cât și în timpul acesteia. Și a fost concepută pentru ca părțile implicate să-și poată pune la adăpost bunurile în caz de separare. În același timp, aceasta echilibrează balanța în cazul în care unul dintre soți vine cu tot din punct de vedere material, iar celălalt cu nimic.

Convenția matrimonială sau ce este contractul prenupțial în versiunea românească este un document prin care, în cazul divorțului, viitorul soț alege cum să împartă bunurile dobândite în timpul căsătoriei. Avantajele acesteia sunt resimțite numai dacă se încheie la un notar sau la un avocat. Și sunt legate faptul că pot fi făcute precizări complexe cu privire la bunurile dobândite și la cele ce urmează să fie dobândite.

În același timp, prin contractul prenupțial, avocatul poate să extindă sfera de aplicare exact și în conformitate cu pretențiile viitorilor sau actualilor soți. Și este ceva ce, în mod normal, notarul nu poate face. Conform Codului Civil, în cazul în care contractul prenupțial se încheie înainte de căsătorie, va produce efecte numai de la data încheierii acesteia. În cazul în care convenția matrimonială se încheie în timpul căsătoriei, va putea produce efecte, de la data înscrisă în contract, stabilită de comun acord de către cei doi soți, sau de la data încheierii căsătoriei.

Cum se încheie convenția matrimonială

Convenția matrimonială se încheie cu cel puțin 20 de zile înainte de ziua căsătoriei la notar. Aceasta urmează să fie depusă la oficiul de stare civilă împreună cu actele necesare cununiei civile. Soții pot alege pe oricare dintre cele trei tipuri de regimuri matrimoniale. Iar acestea pot fi schimbate după ce a trecut un an de la căsătorie. Și sunt:

-regimul comunității legale,

-regimul separației de bunuri,

-regimul comunității convenționale.

O convenție matrimonială trebuie redactată de către avocatul specializat în așa ceva și ulterior dusă la notarul public spre autentificare. Pentru a fi considerat valid, contractul prenupțial se va încheia sub formă scrisă, cu semnăturile celor doi soți, în fața unui notar public, care va conferi autentificare actului. Consimțământul părților se poate face personal sau prin mandatar cu procură autentică.

Ce presupun regimurile matrimoniale

Regimurile matrimoniale sunt diverse. Și oferă alternative pentru împărțirea bunurilor.

În momentul în care un regim este deja stabilit, acesta scutește practic cele două părți care doresc să încheie căsătoria de problemele care sunt presupuse de către un partaj cu bunuri aflate, spre exemplu în devălmășie.

Fiecare dintre cele trei tipuri de regimuri matrimoniale încetează atunci când are loc desfacerea căsătoriei prin divorț, decesul unuia dintre soți sau al ambilor care duce la încetarea de drept a căsătoriei și când are loc anularea căsătoriei. Regimul matrimonial se poate lichida în fața unui notar, prin acordul celor două părți sau pe cale judiciară, atunci când există un conflict.

Regimul comunității legale

Presupune că bunurile dobândite în timpul căsătoriei s-au realizat în mod egal, așa că în cazul unui divorț și împărțirea va fi în jumătăți egale.

Regimul separației de bunuri

Califică fiecare soț cu proprietăți distincte. Iar în cazul bunurilor luate în comun, fiecare deține o cotă-parte.

Regimul comunității convenționale

Implică o libertate mai mare cu privire la bunurile celor doi soți. Mai precis, cele dobândite anterior căsătoriei pot deveni comune la cererea lor expresă. Sau un bun dobândit în timpul căsniciei poate rămâne proprietate individuală. „După cel puțin un an de la încheierea căsătoriei, soții pot, ori de câte ori doresc, să înlocuiască regimul matrimonial existent cu un alt regim matrimonial ori să îl modifice, cu respectarea condițiilor prevăzute de lege, pentru încheierea convențiilor matrimoniale', se menționează în art. 369, Codul Civil.

Ce implică un contract prenupțial

Prin ceea ce este contractul prenupțial se pot împărți bunurile dobândite înaintea și în timpul căsătoriei.

Bunurile dobândite înaintea căsătoriei

În urma încheierii convenției matrimoniale, acestea rămân bunuri proprii. Și nu fac obiectul partajului. Bunurile sunt considerate comune din ziua căsătoriei și până la data încetării acesteia. În cazul în care unul dintre soți primește o donație sau o moștenire în timpul căsătoriei, acesta este considerat un bun personal!

Dacă nu există un acord prenupțial, proprietatea va fi împărțită în mod egal în momentul divorțului. Dacă da, va ține cont de decizia luată de soț înainte de căsătorie. Acestea se pot referi și la bunuri personale, care de obicei nu sunt discutate în divorț. Cu alte cuvinte, soții pot alege să-și împartă proprietatea sau, dimpotrivă, să ofere celeilalte părți dreptul la proprietate personală.

Contractele de creditare

O situație importantă este cea legată de existența unui contract de credit. În cazul în care unul dintre soți ar obține un credit și achiziționează un bun înaintea căsătoriei. Dar celălalt soț ajută la achitarea ratelor. În timpul divorțului se va stabili conform ratelor plătite cât i se cuvine cui din bun. Deoarece soțul care a ajutat la achitarea ratelor deține un drept de creanță. În mod eficient, cei doi soți vor încheia un act prin care să stabilească modul de plată a ratelor. Sau beneficiarul plăților va semna un act de recunoaștere a datoriei.

Bunurile dobândite după oficierea căsătoriei

Nu rare sunt situațiile în care doi foști soți își consumă timpul și energia în timpul unui partaj pentru a dezbate cum se vor împărți bunurile mobile și imobile pe care le dețin. Apartamentul, mașina, o moștenire, toate aceastea reprezintă bunuri proprii. Iar în momentul căsătoriei o deosebită importanță o prezintă regimul acestora.

Dacă lucrurile nu au fost bine stabilite de la început, unul dintre cele mai usturătoare și complexe lucruri este partajul. Și asta pentru că se presupune că proprietatea dobândită în timpul căsătoriei este egală. Așadar, divorțul este împărțit în două jumătăți. Dacă instanța dovedește că un soț a contribuit mai mult, acesta va fi distribuit conform dovezilor. Cea mai bună alternativă este cea prin care soții aleg de la început să își apere bunurile, apelând la o convenție matrimonială în fața unui notar.

Contractul prenupțial nu afectează copiii

Convențiile matrimoniale se înscriu automat într-un registru special, păstrat la judecătoria din circumscripția căreia se află domiciliul comun al soților. Contractele pot fi notate la cererea soților în cartea funciară (când se referă la imobile) sau pot fi înscrise în registrul comerțului (când se referă la firme sau activități comerciale).

Un lucru foarte important de știut și de reținut este faptul că ceea ce este contractul prenupțial nu afectează nicicum copiii rezultați din căsătorie. În plus, nu poate constitui de unul singur un motiv de divorț. Mai ales dacă unul dintre soți refuză semnarea unei convenții matrimoniale în timpul căsătoriei.

Contractul prenupțial nu afectează egalitatea între soți, dar nici succesiunea legală și autoritatea părintească. Părțile nu pot stabili chestiuni legate de custodie, pentru că este în interesul superior al copilului ca o instanță de judecată să stabilească astfel de dispoziții. Regimul matrimonial convențional nu scutește soții, în cazul în care există obligații sau datorii comune, de achitarea acestora.

Sursa foto: Shutterstock

Alte surse: ad-avocat.ro, indrumari-juridice.eu, lege5.ro

Citește și Ce înseamnă slow-dating – noul trend în relații?

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton